icon

Prečo zamestnávatelia vyžadujú potvrdenie od doktora?

stelly652
15. feb 2026

Ahojte ľudia chcem sa vás opýtať ohľadom zamestnania prečo keď sa idem zamestnať tak každý zamestnávateľ potrebuje potvrdenie od doktora,že je schopný spolupracovať a robiť tak ako mu povie nad riadený načo sú im papiere???...pre nadriadených,že či som schopný abo ne neje im to jedno aj tak??...po ďalšie prečo treba mať preukaz a potvrdenie,že som schopný sa zamestnať do kuchyne??...Neje to aj tak zbytočne??...

anonym_252150
15. feb 2026

Ako má zamestnávateľ vedieť či nie si chorý alebo zatajuješ chorobu a nedokážeš vykonávať danú prácu, alebo by ti škodila na tvojom zdraví?

stelly652
autor
15. feb 2026
@anonym_252150

Ako má zamestnávateľ vedieť či nie si chorý alebo zatajuješ chorobu a nedokážeš vykonávať danú prácu, alebo by ti škodila na tvojom zdraví?

@anonym_252150 ale ja viem podľa mňa je to aj tak zbytočne či ne???zamestnavateľia zato dostavajú od štátu peniaze??..za tu chcú vedieť od danej osoby vedieť diagnózu

anonym_252150
15. feb 2026
@stelly652

@anonym_252150 ale ja viem podľa mňa je to aj tak zbytočne či ne???zamestnavateľia zato dostavajú od štátu peniaze??..za tu chcú vedieť od danej osoby vedieť diagnózu

@stelly652 keď tam skolabuješ bude mať s tebou zbytočnú robotu, alebo keď nakazíš kolegov a zákazníkov tak môže zavrieť prevádzku
zamestnávateľ nebude vedieť diagnózu len či si zdravý a či môžeš pracovať, alebo máš nejaké obmedzenie čo nemôžeš robiť

mamina7070
15. feb 2026
@stelly652

@stelly652 lebo mas ID a psychicku diagnozu tak potrebuju vediet ci tu pracu zvladnes
kazdy pri nastupe potrebuje papier od lekara a pri nastupe napr do kuchyne musis mat aj zdravotny preukaz

stelly652
autor
15. feb 2026
@mamina7070

@stelly652 lebo mas ID a psychicku diagnozu tak potrebuju vediet ci tu pracu zvladnes
kazdy pri nastupe potrebuje papier od lekara a pri nastupe napr do kuchyne musis mat aj zdravotny preukaz

@mamina7070 tak potom je zbytočne vybavovať si robotu do kuchyne keď zistia že poberám ID...či ne??

mamina7070
15. feb 2026
@stelly652

@mamina7070 tak potom je zbytočne vybavovať si robotu do kuchyne keď zistia že poberám ID...či ne??

@stelly652 neni to problem preco by bol dolezite je vediet akonvplyva tvoja diagnoza na typ tvojej prace
a podla toho ti lekar da suhlasne potvrdenie alebo nie

klotildabazarik
15. feb 2026
@stelly652

@stelly652 aku diagnózu co tu prosim ta splietas?, normalne chce potrvdenie ci mozes robit v kuchyni, nato su hygienické predpisy nie tvoj vymysel?

cacianka
16. feb 2026

Evidentne si nechápavý ohľadom fungovania a pravidiel. Pri nástupe do zamestnania tvoj lekár nepíše tvoju diagnózu, iba vyjadrenie či je tvoj zdravotný stav vhodný na výkon práce. Napr. keď vie že máš problém s nohou, či chrbticou, tak ti nenapíše súhlas aby stál pri veľkých hrncoch alebo pri krájaní potravín v kuchyni celé hodiny. Lebo nastupis, po týždni ochorieš s tvojím problémom a narodí problémy zamestnavatelovi. Keď máš problém so zrakom, neodporuči prácu s drobnými predmetmi, jemnou technikou.
A zdravotný preukaz ? Všetky profesie ktoré pracujú s potravinami ho musia mať, aby sa zabránilo prenosu chorôb na jedlo.

ivicatolic
16. feb 2026
@cacianka

Evidentne si nechápavý ohľadom fungovania a pravidiel. Pri nástupe do zamestnania tvoj lekár nepíše tvoju diagnózu, iba vyjadrenie či je tvoj zdravotný stav vhodný na výkon práce. Napr. keď vie že máš problém s nohou, či chrbticou, tak ti nenapíše súhlas aby stál pri veľkých hrncoch alebo pri krájaní potravín v kuchyni celé hodiny. Lebo nastupis, po týždni ochorieš s tvojím problémom a narodí problémy zamestnavatelovi. Keď máš problém so zrakom, neodporuči prácu s drobnými predmetmi, jemnou technikou.
A zdravotný preukaz ? Všetky profesie ktoré pracujú s potravinami ho musia mať, aby sa zabránilo prenosu chorôb na jedlo.

@cacianka zdravotný preukaz je asi taká kartička ako občiansky....schováš ho do peňaženky a je tam schovaný....xy ľudí je chorých a chodia do práce, lebo si nemôžu dovoliť PN , alebo - na preukaze nie je napísaný tvoj aktuálny stav, a nikto ani netuší, či máš žltačku, chrípku, kvapavku.... Ale musí byť, to máš pravdu 👉👍

cacianka
16. feb 2026
@ivicatolic

@cacianka zdravotný preukaz je asi taká kartička ako občiansky....schováš ho do peňaženky a je tam schovaný....xy ľudí je chorých a chodia do práce, lebo si nemôžu dovoliť PN , alebo - na preukaze nie je napísaný tvoj aktuálny stav, a nikto ani netuší, či máš žltačku, chrípku, kvapavku.... Ale musí byť, to máš pravdu 👉👍

@ivicatolic je to smutné, že nie sú lepšie opatrenia, hlavne pred skrytými nakazami/ chorobami. Neviem ako sa to dá riešiť, ale v niektorých prípadoch lekár pri zistení nákazy kontaktuje Uvz ( predtým hygienu), hlavného lekára Vúc a podobne. Niekedy sa spýtam v práci vedúcej kuchyne,/jedálne. Ako to rieši do zamestnávateľmi neviem.

anonym_c8cd85
16. feb 2026

S potravinami predsa nemôže robiť každý. Nie ten, čo má aktívne prenosné infekčné ochorenia, najmä črevné nákazy, vírusovú hepatitídu, je bezpríznakový nosič ochorení,
má hnisavé alebo kožné ochorenia na rukách a odkrytých častiach tela, má akútne hnačkové ochorenie a vracanie, tuberkulózu v aktívnom štádiu a akékoľvek iné infekčné ochorenia, pri ktorých hrozí prenos potravinovou cestou. Preukaz sa nevydá ani osobe, ktorá odmietne povinné vyšetrenie alebo nespĺňa zdravotnú spôsobilosť podľa posúdenia lekára.

bosorkabb
16. feb 2026
@ivicatolic

@ivicatolic presne tak. Mám ho v peňaženke dlhé roky. Mám ho na dobu neurčitú a az raz som ho vytiahla.

anonym_1307c8
18. feb 2026
@stelly652

@stelly652 Tiež poberám ID a vykonávam prácu podľa odporúčania lekára a LPK.Zamestnavatel musí vedieť, že jeho zamestnanec môže vykonávať danú prácu,napr.pri práci s potravinami musí mať zdravotný preukaz

anonym_1307c8
18. feb 2026
@ivicatolic

@ivicatolic Vlastník zdravotného preukazu je povinný oznámiť lekárovi, ktorý mu preukaz vydal, že sa u neho objavili príznaky ako je zvracanie, hnačka, teplota,zmeny na pokožke/najmä rúk/