Prečo zamestnávatelia vyžadujú potvrdenie od doktora?
Ahojte ľudia chcem sa vás opýtať ohľadom zamestnania prečo keď sa idem zamestnať tak každý zamestnávateľ potrebuje potvrdenie od doktora,že je schopný spolupracovať a robiť tak ako mu povie nad riadený načo sú im papiere???...pre nadriadených,že či som schopný abo ne neje im to jedno aj tak??...po ďalšie prečo treba mať preukaz a potvrdenie,že som schopný sa zamestnať do kuchyne??...Neje to aj tak zbytočne??...
Ako má zamestnávateľ vedieť či nie si chorý alebo zatajuješ chorobu a nedokážeš vykonávať danú prácu, alebo by ti škodila na tvojom zdraví?
@anonym_252150 ale ja viem podľa mňa je to aj tak zbytočne či ne???zamestnavateľia zato dostavajú od štátu peniaze??..za tu chcú vedieť od danej osoby vedieť diagnózu
@anonym_252150 ale ja viem podľa mňa je to aj tak zbytočne či ne???zamestnavateľia zato dostavajú od štátu peniaze??..za tu chcú vedieť od danej osoby vedieť diagnózu
@stelly652 keď tam skolabuješ bude mať s tebou zbytočnú robotu, alebo keď nakazíš kolegov a zákazníkov tak môže zavrieť prevádzku
zamestnávateľ nebude vedieť diagnózu len či si zdravý a či môžeš pracovať, alebo máš nejaké obmedzenie čo nemôžeš robiť
@stelly652 lebo mas ID a psychicku diagnozu tak potrebuju vediet ci tu pracu zvladnes
kazdy pri nastupe potrebuje papier od lekara a pri nastupe napr do kuchyne musis mat aj zdravotny preukaz
@stelly652 lebo mas ID a psychicku diagnozu tak potrebuju vediet ci tu pracu zvladnes
kazdy pri nastupe potrebuje papier od lekara a pri nastupe napr do kuchyne musis mat aj zdravotny preukaz
@mamina7070 tak potom je zbytočne vybavovať si robotu do kuchyne keď zistia že poberám ID...či ne??
@mamina7070 tak potom je zbytočne vybavovať si robotu do kuchyne keď zistia že poberám ID...či ne??
@stelly652 neni to problem preco by bol dolezite je vediet akonvplyva tvoja diagnoza na typ tvojej prace
a podla toho ti lekar da suhlasne potvrdenie alebo nie
@stelly652 aku diagnózu co tu prosim ta splietas?, normalne chce potrvdenie ci mozes robit v kuchyni, nato su hygienické predpisy nie tvoj vymysel?
Evidentne si nechápavý ohľadom fungovania a pravidiel. Pri nástupe do zamestnania tvoj lekár nepíše tvoju diagnózu, iba vyjadrenie či je tvoj zdravotný stav vhodný na výkon práce. Napr. keď vie že máš problém s nohou, či chrbticou, tak ti nenapíše súhlas aby stál pri veľkých hrncoch alebo pri krájaní potravín v kuchyni celé hodiny. Lebo nastupis, po týždni ochorieš s tvojím problémom a narodí problémy zamestnavatelovi. Keď máš problém so zrakom, neodporuči prácu s drobnými predmetmi, jemnou technikou.
A zdravotný preukaz ? Všetky profesie ktoré pracujú s potravinami ho musia mať, aby sa zabránilo prenosu chorôb na jedlo.
Evidentne si nechápavý ohľadom fungovania a pravidiel. Pri nástupe do zamestnania tvoj lekár nepíše tvoju diagnózu, iba vyjadrenie či je tvoj zdravotný stav vhodný na výkon práce. Napr. keď vie že máš problém s nohou, či chrbticou, tak ti nenapíše súhlas aby stál pri veľkých hrncoch alebo pri krájaní potravín v kuchyni celé hodiny. Lebo nastupis, po týždni ochorieš s tvojím problémom a narodí problémy zamestnavatelovi. Keď máš problém so zrakom, neodporuči prácu s drobnými predmetmi, jemnou technikou.
A zdravotný preukaz ? Všetky profesie ktoré pracujú s potravinami ho musia mať, aby sa zabránilo prenosu chorôb na jedlo.
@cacianka zdravotný preukaz je asi taká kartička ako občiansky....schováš ho do peňaženky a je tam schovaný....xy ľudí je chorých a chodia do práce, lebo si nemôžu dovoliť PN , alebo - na preukaze nie je napísaný tvoj aktuálny stav, a nikto ani netuší, či máš žltačku, chrípku, kvapavku.... Ale musí byť, to máš pravdu 👉👍
@cacianka zdravotný preukaz je asi taká kartička ako občiansky....schováš ho do peňaženky a je tam schovaný....xy ľudí je chorých a chodia do práce, lebo si nemôžu dovoliť PN , alebo - na preukaze nie je napísaný tvoj aktuálny stav, a nikto ani netuší, či máš žltačku, chrípku, kvapavku.... Ale musí byť, to máš pravdu 👉👍
@ivicatolic je to smutné, že nie sú lepšie opatrenia, hlavne pred skrytými nakazami/ chorobami. Neviem ako sa to dá riešiť, ale v niektorých prípadoch lekár pri zistení nákazy kontaktuje Uvz ( predtým hygienu), hlavného lekára Vúc a podobne. Niekedy sa spýtam v práci vedúcej kuchyne,/jedálne. Ako to rieši do zamestnávateľmi neviem.
S potravinami predsa nemôže robiť každý. Nie ten, čo má aktívne prenosné infekčné ochorenia, najmä črevné nákazy, vírusovú hepatitídu, je bezpríznakový nosič ochorení,
má hnisavé alebo kožné ochorenia na rukách a odkrytých častiach tela, má akútne hnačkové ochorenie a vracanie, tuberkulózu v aktívnom štádiu a akékoľvek iné infekčné ochorenia, pri ktorých hrozí prenos potravinovou cestou. Preukaz sa nevydá ani osobe, ktorá odmietne povinné vyšetrenie alebo nespĺňa zdravotnú spôsobilosť podľa posúdenia lekára.
@ivicatolic presne tak. Mám ho v peňaženke dlhé roky. Mám ho na dobu neurčitú a az raz som ho vytiahla.
@stelly652 Tiež poberám ID a vykonávam prácu podľa odporúčania lekára a LPK.Zamestnavatel musí vedieť, že jeho zamestnanec môže vykonávať danú prácu,napr.pri práci s potravinami musí mať zdravotný preukaz
@ivicatolic Vlastník zdravotného preukazu je povinný oznámiť lekárovi, ktorý mu preukaz vydal, že sa u neho objavili príznaky ako je zvracanie, hnačka, teplota,zmeny na pokožke/najmä rúk/

Ako má zamestnávateľ vedieť či nie si chorý alebo zatajuješ chorobu a nedokážeš vykonávať danú prácu, alebo by ti škodila na tvojom zdraví?