Vybrať si prácu v štátnej správe alebo korporáte?
Ahojte, rada by som sa tu s vami poradila. Žijem 15min od malého okresného mesta, mimo BA kraja, práce je tu pomenej.
Momentálne pracujem v štátnej správe ako zástup za materskú cca do jari budúceho roka. Výhody sú vyšší počet dní dovolenky, 7,5h prac. úväzok atď. Avšak s ďalšími pozíciami to nevyzerá ružovo. Zo štátnej v tejto oblasti z TPP neodchádza nikto a do dôchodku sa tiež nikto nechystá. Je to pozícia, ktorá ma to veľmi nebaví, za to tam je kľud, minimálny stres.
Naskytla sa mi však príležitosť pracovať remote v korporáte s vyšším čistým platom o 350-400eur ako v štátnej. Pracovný čas 8h, uzávierkové dni dlhšie, čo vykompenzujú iné dni v mesiaci (skončím skôr). Už predtým som pracovala remote a celkom mi to vyhovovalo. Tu by som sa zase učila nové veci, angličtinu, AI atď.
Keď som sa však hlásila na túto remote pozíciu, nenapadlo mi, že by možno bol problém o nejaký čas (po materskej) sa dostať naspäť do štátnej, najmä kvôli nejakému nepísanému pravidlu, že keď sa odíde, už neberú tých istých ľudí naspäť. Tiež je pravda, že sa nedá pracovať celé roky z domu, najmä kvoli psychickej pohode a deťom v budúcnosti.
Hlásila som sa ešte do iného mesta (30km) do štátnej (TPP), ale tam ten proces trvá strašne dlho, tak ktovie, čo z toho bude.
Do roka, do dvoch by sme s manželom chceli aj rodinku, tak vôbec nevieme, čo by som mala robiť. Popri tom by sme radi postavili domček.
Ktorú možnosť by ste si zvolili? Ostať, ísť do korporátu alebo počkať čo tá ďalšia pozícia.
Domček 😉🤣😁
Bože udri!
Vezmi tu remote pozíciu, úprimne, pracujem remote celkom dlho, psychická pohoda je to väčšia, lebo sa nemusíš dívať na niektoré kyslé ksichty, nemáš ráno stres, že musíš niekam ísť, a aspoň na mojej pozícii mám pomerne viac voľnosti a flexibilitu a izoláciu necítim, denne vidím viac ľudí, než keď som pracovala v kancelárii a dokonca ešte si môžem aj vybrať, tých, čo vidieť chcem. Čo sa týka detí, tiež je výhodnejší HO, najmä keď sú väčšie a potrebuješ ako tak vykryť prázdniny v škole. 🙂
jedno horšie ako druhé. Nuda v práci je o ničom - štátna správa. korporát - stádovitosť.
@anonym_autor Urcite do korporatu. V statnej sprave sa moze zahrabat len zena,ktorej muz dobre zarobi. A nie je pravda,ze nevezmu naspat. To sa len tak hovori. Chcete mat dom,tak nan treba zarobit,kym nemate deti. Co bude potom,ked budes po materskej,budes riesit potom.
Korporat. Ak sa prilis dlho zahrabes v sratnej sprave, tak pre pracovny trh budes nezaujimava. Kazdy vie ako sa "pracuje" na urade a o takych ludi sa nik na trhu prace nepobije. V podstate nemas co pracovnemu trhu ponuknut.
A ak chcete stavat dom a zakladat rodinu, tak s uradnickym platom to bude o hubu.
Robím v štátnej správe a vôbec nie je pravda, že neberú naspäť. Mám viacero kolegýň, ktoré odišli mimo ŠS a vrátili sa späť. Keď sú s tebou spokojní, tak aj keď ti skončí zastupovanie počas RD, tak ti vytvoria miesto, vyhlásia výberko (aj keď sa iní prihlásia, vyhráš ho ty). Aj keď ten HO je pri deťoch veľmi výhodný a stojí za zváženie. Hoci covid priniesol HO aj do štátnej správy a napríklad ja som s dvoma deťmi nikdy nemala OČR, vždy som to vykryla HO (ale nepracujem na úrade alebo niekde kde by sme mali úradné hodiny samozrejme)
Ani jedno, štátna sprava - vymení sa vláda, vymenia aj vedenie, a možno aj teba. Korporat - si len číslo a je to o hubu, nadčasy, zbytočné mítingy, zbytočne reporty, priveľa práce a súťaživosť a polená pod nohy, ak sa niekomu znepacis. Slovenský pracovný trh je jedna katastrofa. Najlepsie je vlastný biznis a byť sama sebe pánom. Najlepšia sloboda.
Zalezi na tom kde a za akych podmienok pracujes. Nie je statna sprava ako statna sprava. Aj vratit sa do nej da, aj ked v malych mestach tazsie, ovela tazsie, pretoze tam ludia len tak neodchadaju. Pracujeme v statnej sprave obaja s muzom a zatial nevyhody nevidime, skor tie vyhody, najma pri detoch. Mne drzali miesto pocas materskej (zastupujuci po mojom navrate dostal ine volne miesto), nikto nikdy skaredo nepozeral ak potrebujeme ocr( stari rodicia su stovky km),ci pn,plusom je viac dni dovolenky kvoli prazdninam, obaja mame pohyblivu prac. dobu (vyhoda kvoli noseniu do skolky), dokonca aj par dni HO.
Zalezi od teba, co ti skor vyhovuje, no pozerala by som na to pragmaticky, ci s rodinou ti tie 3stovky navyse budu stat za to.
V štátnej správe som praxovala, za mňa je to fajn ak chceš relatívne stabilnu, ale nudnejsiu a často horšie platenú prácu. Väčšina kolegýň tam bola výrazne staršia. Teraz som štvrtý rok v korporáte, pracujem primárne z domu, a ja som spokojná. Plat mám pekný, každoročný bonus v podstate vo výške platu, dni dovolenky navyše, užitočné benefity. Príspevok na stravu máme tiež vyšší ako štandardne. Ale hlavne - manažér a kolegovia sú veľmi príjemní a ochotní, šikovní ľudia. Možnosť podieľať sa na projektoch, vzdelávať sa, posúvať sa. Nemenila by som.
@anonym_autor že vraj v štátnej správe sa nudíš. No mám dosť. Určite sa nebudeš nudiť, ja práve nestíham a makajú aj iné kolegyne ako fretky.

Jasne že do korporátu, budeš mať lepšiu prax ako v nejakej štátnej správe kde sa nudíš