icon

ŽTP - práca Rakúsko/Nemecko

lukas_lenhartovic
Včera o 15:02

Ahojte, som zdravotne znevýhodnený so zníženou pracovnou schopnosťou 60 %. Učím sa nemecký jazyk a budúci rok by som chcel ísť pracovať do Rakúska/Nemecka (rozmýšľam nad tým intenzívne).

Som zvyknutý pracovať v 12-hodinových zmenách. Rád by som sa spýtal niekoho, kto tam žije alebo pracuje, či mi vie poskytnúť viac informácií o tom, ako to tam chodí so ZŤP ľuďmi a či sa tam dokážu uplatniť, poprípade ma nasmeroval kde napísať...

Ďakujem.

Strana
z2
anonym_8e85ca
Včera o 15:05

a aky je dovod ZTP ?

stellarstar
Včera o 15:23

Dovod zťp? Ja mám 50% a pracujem ale otázkou je čo tebe je

emjee
Včera o 15:54

Máš aj priznaný invalidný dôchodok? Ak áno, tak sa v Rakúsku nezamestnáš

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 15:54
@anonym_8e85ca

a aky je dovod ZTP ?

@anonym_8e85ca Mám nevyoperovateľný nádor na mozgu, nesmiem robiť nočné (beriem lieky na epilepsiu, ale nemám žiadne záchvaty) a prekonal som mŕtvicu.

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 15:55
@emjee

Máš aj priznaný invalidný dôchodok? Ak áno, tak sa v Rakúsku nezamestnáš

@emjee Pracujete v Rakúsku ?

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 15:55
@anonym_8e85ca

a aky je dovod ZTP ?

@anonym_8e85ca píšem nižšie 🙂 v komentároch.

emjee
Včera o 16:00
@lukas_lenhartovic

@emjee Pracujete v Rakúsku ?

@lukas_lenhartovic nie, prave preto, ze mam priznany ID

stellarstar
Včera o 16:03
@lukas_lenhartovic

@anonym_8e85ca Mám nevyoperovateľný nádor na mozgu, nesmiem robiť nočné (beriem lieky na epilepsiu, ale nemám žiadne záchvaty) a prekonal som mŕtvicu.

@lukas_lenhartovic fu tak sorry ale s touto dg? Nebudeš mať šancu

anonym_3d772e
Včera o 16:03
@stellarstar

@stellarstar nie je to na ňom vidno. Ak mu lekár dá posudok, asi by nemusel byť problém.

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 16:10
@anonym_3d772e

@stellarstar nie je to na ňom vidno. Ak mu lekár dá posudok, asi by nemusel byť problém.

@anonym_3d772e Posudok ? Viete mi to prosím upresniť ? Tomuto sa vôbec nerozumiem. 😅

anonym_f6b831
Včera o 16:10

@lukas_lenhartovic
Nehnevaj sa ty si robis srandu s takou diagnozou

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 16:12
@stellarstar

@stellarstar Ďakujem, já to však skúsim 😉 slová nikdy, nejde to... Nepoznám 🤗

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 16:12
@anonym_f6b831

@lukas_lenhartovic
Nehnevaj sa ty si robis srandu s takou diagnozou

@anonym_f6b831 prečo ?

anonym_8e85ca
Včera o 16:18
@lukas_lenhartovic

@lukas_lenhartovic mas aj invalidny? ako s tymito diagnozami tazko tam tobit a este 12 nastky ak nemozes nocne a mas vodicak ?

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 16:21
@anonym_8e85ca

@lukas_lenhartovic mas aj invalidny? ako s tymito diagnozami tazko tam tobit a este 12 nastky ak nemozes nocne a mas vodicak ?

@anonym_8e85ca mám invalidný, som zvyknutý robiť 12-tky a hej mám vodičák.

anonym_e2198c
Včera o 16:23

s epilepsiou nesmies mat vodicak ohrozujes bezpecnost a zivoty inych ludi!!!!!

stellarstar
Včera o 16:37
@anonym_3d772e

@anonym_3d772e lekár? Posudok? Voes ako to tu v at chodi?

anonym_3d772e
Včera o 16:38
@stellarstar

@anonym_3d772e lekár? Posudok? Voes ako to tu v at chodi?

@stellarstar no povedz ako to chodí. Tam sa nejde na vstupnú LP, kde posúdi lekár jeho spôsobilosť na výkon práce?

stellarstar
Včera o 16:39
@lukas_lenhartovic

@anonym_8e85ca mám invalidný, som zvyknutý robiť 12-tky a hej mám vodičák.

@lukas_lenhartovic nehnevaj sa, keby si dáky itčkár nič nepoviem, ale más epi a s týmito dg ťa nik nezoberie

anonym_85f775
Včera o 16:40
@anonym_e2198c

@anonym_e2198c Ďakujem, to som v skutku nevedel. Človek ktorý má diagnostikovanú epilepsiu a nemá 1 rok záchvat tak môže viesť motorové vozidlo, ja nemám žiadne záchvaty od začiatku čo mi to diagnostikovali.

stellarstar
Včera o 16:41
@anonym_3d772e

@stellarstar no povedz ako to chodí. Tam sa nejde na vstupnú LP, kde posúdi lekár jeho spôsobilosť na výkon práce?

@anonym_3d772e záleží od oboru, my sme museli ist na prehliadku

lukas_lenhartovic
autor
Včera o 16:41
@stellarstar

@lukas_lenhartovic nehnevaj sa, keby si dáky itčkár nič nepoviem, ale más epi a s týmito dg ťa nik nezoberie

@stellarstar Mám ju diagnostikovanú ale nemám žiadne záchvaty, v podstate od začiatku čo mi to diagnostikovali čo je 6-7 rokov do zadu

stellarstar
Včera o 16:42
@lukas_lenhartovic

@stellarstar Mám ju diagnostikovanú ale nemám žiadne záchvaty, v podstate od začiatku čo mi to diagnostikovali čo je 6-7 rokov do zadu

@lukas_lenhartovic to im bude suma fuk či máš alebo nemáš záchvaty, nebudud riskovať

emjee
Včera o 17:43

Este raz - ked mas invalidny dochodok, zabudni na pracu v Rakusku, u nich si bud schopny pracovat (neinvalidny) alebo neschopny pracovat, nemozes byt neschopny (invalidny) a zaroven pracovat (mozes, ale su tam take podmienky, ze sa ti to neoplati). Pozri napr. toto https://www.oesterreich.gv.at/de/themen/mensche...

anonym_3724ae
Včera o 19:53
@anonym_e2198c

@anonym_e2198c toto je blbost.zavisi od individualneho poaudenia lekarom.poznam viac ludi ,ktori si robili vodicak a zaroven maju epilepsiu

anonym_cbca9c
Včera o 21:34
@anonym_e2198c

@anonym_e2198c vieš koľko ľudí s epilepsiou, bypassmi, sklerózou, schizofréniou a Parkinsonom má VP?Presne ich osobne poznám.Lebo legislatíva je aká je a privreté očko všeobecného lekára tiež.

vevesh
Dnes o 00:15
@emjee

Este raz - ked mas invalidny dochodok, zabudni na pracu v Rakusku, u nich si bud schopny pracovat (neinvalidny) alebo neschopny pracovat, nemozes byt neschopny (invalidny) a zaroven pracovat (mozes, ale su tam take podmienky, ze sa ti to neoplati). Pozri napr. toto https://www.oesterreich.gv.at/de/themen/mensche...

@emjee a kde tam vidis, ze nemoze pracovat? Za a, este nie je v platnosti medzinarodny zakon o invalidite v eu, takze slovensky ID si tak v rakusku moze akurat mavat. Pre nich nie je invalid.
A za b, ako invalid mozes normalne pracovat a podla vysky zarobku ti rakusky invalidny budu mozno kratit....

lukas_lenhartovic
autor
Dnes o 04:36
@anonym_cbca9c

@anonym_e2198c vieš koľko ľudí s epilepsiou, bypassmi, sklerózou, schizofréniou a Parkinsonom má VP?Presne ich osobne poznám.Lebo legislatíva je aká je a privreté očko všeobecného lekára tiež.

@anonym_cbca9c všeobecného ? To robí odborný teda u mňa neurologička,

emjee
Dnes o 09:13
@vevesh

@emjee a kde tam vidis, ze nemoze pracovat? Za a, este nie je v platnosti medzinarodny zakon o invalidite v eu, takze slovensky ID si tak v rakusku moze akurat mavat. Pre nich nie je invalid.
A za b, ako invalid mozes normalne pracovat a podla vysky zarobku ti rakusky invalidny budu mozno kratit....

@vevesh ved pisem - mozes, ale sa ti to neoplati, akonahle mas celkovy prijem (dochodok a praca) nad 1599,99), siahnu ti na 30% dochodku. Zistovala som si to na oficilanych miestach, ked som sa tam chcela pred par rokmi zamestnat a je uplne jedno, ci mas slovensky ID, plati to pre vsetkych.

vevesh
Dnes o 09:19
@emjee

@vevesh ved pisem - mozes, ale sa ti to neoplati, akonahle mas celkovy prijem (dochodok a praca) nad 1599,99), siahnu ti na 30% dochodku. Zistovala som si to na oficilanych miestach, ked som sa tam chcela pred par rokmi zamestnat a je uplne jedno, ci mas slovensky ID, plati to pre vsetkych.

@emjee tam sa stretavaju 2 systemy - rakusky plat ti ovplyvni dochodok az pri podani Dp, podla toho, kde a ako sa zdrziavas. Alebo mozno ani nie, pokial budes nutena podavat dp v 2 statoch a tym padom o sebe "nebudu vediet". Ale slovensky ID ti v nemecku a ani rakusku neplati - oni to neuznavaju. Normlane dostanes plat podla prace a dohody. Az od buduceho roka alebo az nabuduceho roka budu zmeny, ked bude ID a vsetko s tym spojene uznane v celej eu jednotne. Lebo, ze si na sk ID, v nemecku by si ho ani nahodou nemusela dostat (tu sa to rata komplet inac) a tu sa kladie aj velky doraz na danove ulavy pri ludoch s ID, co na sk nie je...

Strana
z2