icon

Hľadáme maminky z Holandska na pokec

eli77
12. dec 2007

Ahojky, je tu nejaka mamicka z Holandska? 😵

nika218
4. jan 2017

Ahojte baby tak nam sa to uz blizi. K1.3.17 sa stahujeme do Utrechtu. Mozu sa mi ozvat mamicky ktore su tu ako vojenske rodiny na dobu urcitu alebo uz takto boli... naj ktore maju mensie deti-skolkarov. Potrebujem prakticke rady ohladne poistenia, skolok, stravy a pod. Vopred dik 🙂....

fadama
4. jan 2017

@ajana1 ahaaaaaaaaa. a uz si dlho v Holandsku ?

ajana1
4. jan 2017

@fadama skoro 9 rokov a to som prisla iba na pol 😂 A tak skoro odtialto nepojdeme

fadama
4. jan 2017

@ajana1 a ved tu je dobre nie ? chodis na Svk ?

lenkanl
4. jan 2017

@ajana1 aj ja som prisla na pol roka 😂 teraz taham piaty
@fadama budem rodit v DE, vybavili sme dvojpoistenie. Nemecko mi viacej v tomto smere vyhovuje, nedavno som to tu rozoberala, ze nemci maju kopec benefitov pre matky, financnu podporu a celkovo zdravotnictvo blizsie k nasmu.

ajana1
4. jan 2017

@fadama nemozem sa stazovat 😉 Samozrejme ze su veci co mi chybaju ale nikde to nie je dokonale. A hlavne teraz mam tu moj zivot a svoju vlastnu rodinu.

fadama
4. jan 2017

@lenkanl no tak je dobre ked vies si vybrat kde budes rodit a ako je to v Nemecku ako u nas ? ze si tam aj 3-4dni ? ci ako v NL ze ta vraj hned poslu domov ?

fadama
4. jan 2017

@ajana1 A uz si bola z muzom na Svk. No mne chybaju potraviny sladkosti a nase zakusky. a obchod tu sice je v Den Haagu ale este som tam nikdy nebola je od nas 2 hodiny cesty. U vas je daky slov.obchod ?

ajana1
4. jan 2017

@fadamay chodime pravidelne domov a skoro kazdy mesiac niektora kamaratka ide ci uz do Ciech alebo na Slovensko tak nas zasobuju. A kolace si upeciem aj sama 😀 Mne skor chybaju hory a sneh

ervenka
4. jan 2017

@nika218 byvanie ste uz poriesili? ked pridete- prihlasenie na obec. urad- gemeente. Dostanete BSN cislo, co je nieco ako nase rod. cislo (len nl cislo nema nic spolocne s narodenim)- velmi dolezite cislo. KEd to budete mat, mozete sa prihlasit do zdrav. poistovne. Len neviem ako je to u vojakov+ ich rodiny. Inak by som sa nespoliehala na poistenie cez zamestnavatela. Vo vseobecnosti su drahsie ako ked si poistovnu najdes sama. Je dobre mat j DigiD https://digid.nl/aanvragen Ozaj, co sa tyka danoveho, netreba cakat na list/ vyzva platit danove, lebo list uz nemusi prist. Podat danove treba na cas. Ak cez dan. poradcu, tak oficialny, registrovany. Skolka- takmer kazda ma vlastnu webku. Kolko budete platit a kolko vam vrati danovy urad, tiez na nete. V skolkach vacsinou sucha strava. ziadny teply obed. Mne volala ucitelka, ked mala nasa krpata horucku- 38,7 ze ak je mozne, nech pre nu pridem lebo bola ticha, ked boli vonku postavala, ani sa nehrala. V ten den ochoreli este dalsie 2 deti. S detskymi chorobami tu velke dramy nie su. horucka od 38.5 s prechladnutim sa ku dr. nedostanes. Vacsinou telefon. konzultacia s asistentkou doktora. Paracetamol. Doktor prveho kontaktu- huisarts robi velmi vela veci. Nasa mi napr. odstranovala znamienko. Vnimanie choroby v Nl a na SVK je dost odlisne.
jedlo- v jumbe sa da kupit v konzerve salko- len ma iny nazov. soesjes su pribuzne svk veternikom, len su podstatne mensie. KEd su vypredaje, da sa celkom usetrit. Alebo akcie 1+1 a pod. Albert Hein (potraviny), Etos (drogeria) je najdrahsi co sa tyka cien. Jumbo kruidvat, hema, o nieco lepsie ceny.

lenkanl
4. jan 2017

@fadama v podstate velmi podobny system ako na Slovensku, zostavas 2-3 dni po porode v nemocnici, ale daju babatko hned na brusko, mozes si vybrat polohu, porod do vane, 1. fazu porodnu v sprche atd...vela veci ktore propaguje svetova zdravotnicka organizacia

ajana1
4. jan 2017

@lenkanl ved to iste mas aj v Holandsku len s tym rozdielom ze ak nemas komplikacie ides domov kde ta uz caka kraamzorg ktora sa postara o teba a miminko

lenkanl
4. jan 2017

@ajana1 nie celkom, ver mi, ze som si skutocne presla vsetky dostupne informacie, kamoska mala v Roermonde hrozny porod. Pride mi to take ako na beziacom pase, nemaju miesto, nemaju cas. Znie to divne, ale nechcem byt doma, chcem si "uzit" tie tri dni v nemocnici a kraamzorg mi pride tak ci tak potom.

lenkanl
4. jan 2017

@ajana1 vidis, este ma napada dalsia vec, v NL si ten porod zaplatis z eigen risico

ervenka
4. jan 2017

@lenkanl zalezi podla zmluvy, ktoru mas.

fadama
5. jan 2017

@lenkanl Aj na Svk zvyknu davat dieta hned matke ale mne ho nedali .......
A chces rodit klasicky ci ?

mevrouw
6. jan 2017

@fadama gratulujem k svadbe ☺ z roznavy som, a ty? Hej stretavame sa sme tu znamy par 🙂len ziadna baba 😒

fadama
6. jan 2017

@mevrouw Dakujem . My sme obidvaja z Lucenca. To len samy muzi tam su ? kolko mas rokov ak smiem vediet ?

nika218
6. jan 2017

@ervenka dakujem. Ubytko sa poriesi tam. Muz bude plateny SR tak danove nie. A preto mam chaos v zdrav.poisteni. co so sloven.zfrav.poistovnou a ci nam treba holandsku... tych chorob sa bojim lebo drobce maju 2 a 3 rocky... verim ze sa aklimatizuju.... dik za info.... moje otazky nemaju konca....😒 a nasi uradnici poriadne nic nevedia...

ervenka
6. jan 2017

@nika218 nech sa mm spyta kolegov, kt. boli pres aj s rodinami, ako to bolo so zdravotnym. Ja len poznam civilov. Pre civilov- treba sa odhlasit na SVK a prihlasit sa v NL. Deti su zadarmo cez rodicov- mm ma nase deti na seba napisane. spocitane, zratane v Nl je 1400 druhom zdrav. positenia. Takze nadych, vydych. Bude sranda.😉 ale prezijete
CHoroby- nase mali norovirus- bez hospitalizacie, velkac mal kiahne, min. tyzden mal zapal ucha, a krpata mala zacinajuci zapal pluc, pred rokom Pseudokroep (Laryngitis subglottica). Dostala 1x atb eto vsjo. Podla statistiky z Eu su holandania najvacsimi nosicmi virusov.

nika218
6. jan 2017

@ervenka vsak musime sa spytat. V januari ideme aj na skolenie tak verim ze tetuse z ministerstva tiez co to poradia. No ma ani nestras s tymi poistovnami. To sa ta budem este pytat ak bude treba.
A tie choroby no dufam to nebude take strasne. Obaja si presli laryngitidou a nasledne zapalom priedusiek tak boli aj atb. Malemu na jesen vyberali nosnu mandlu lebo ju mal obrovsku a vkuse sople. Starsia chodi do skolky tak. Imunitu buduju obaja. Uvidime ci to v nl pomkze. Ja nie som zastanca atb. a k dr. Idem az ked sa mi to zda nevyhnutne. Radsej konzultujem telefonicky. Len v nl sa bojim jazykovej bariery. Holandcina nula bodov a pasivne anglicky viem. Verim ze to zvladneme a ze tie tri roky nam viac daju ako zoberu 🙂...
A inac este sa bojim stravy. Drobce nie su extra jedaci. Vyberavi sa. Tak obavam ze este aj co zjedia v nl nekupim.... dufam ze to tak nebude...
Dceru trojrocnu sme chhceli dat do ang.skoly od 4 rokov no kedze sa tam uz neslava tak sme od toho upustili. Velmi by sme chceli aby sa deti naucili AJ tak dufam ze sa nam to podari...🙂

kredog
6. jan 2017

@mevrouw vedla Deurne

kredog
6. jan 2017

@lenkanl ahoj, nehodis tu adresu obchodu? muz robi v nl a chodime za nim v lete a urobit tam normalny nakup je problem. je v deurne takze chodim do nemecka, ale vlakom by to mozno bolo super

ervenka
6. jan 2017

@nika218 naucia sa. Tu su prelozene rozpravky do Nl len pre najmensich. Pre vacsie deti ang. original + nl titulky. Tiez filmy pre velkych. Vela dospelych ludi sa takto naucilo po Nl. Poznam jedneho Ira, len z tv a teda po Nl valiiiiii. Napis co jedia, ja ti napisem, ci sa to tu da kupit. 😉

lenkanl
6. jan 2017

@kredog myslis, ten obchod vo Venle, co sme vyssie o nom pisali? Die 2 Brüder von Venlo, Geldersepoort 10, 5911 GJ Venlo

leonii
6. jan 2017

Baby nestretla sa niektorá z takými zvieratkami (myškami a pod.)na baterky čo jazdia?

mevrouw
7. jan 2017

@fadama z lucenva?😂 moj chlap je z maskovej. 26 mam

ajana1
7. jan 2017

@ervenka @nika218 podla mna okrem lakociniek a vsetkych tych nezdravych jedal tu najdes vsetko co na Slovensku. Teda okrem bryndze ale aj ta sa da zohnat ked jeden velmi chce 😉

fadama
7. jan 2017

@mevrouw ano z Lucenca, Maskovej ?to neviem kde je.