Názor na bábiky, oblečenie, hry, doplnky Monster High
Babeny napíšte mi prosím vás váš názor na MONSTERKY.Môj bývalý manžel na mňa včera vyskočil,že sa dcére nemám opovážiť kúpiť monsterku,lebo psychológovia sú proti týmto bábikám.Minule prišla k nemu v tričku s monsterkami,tak,že ho išiel šľak trafiť,keď to na nej videl oblečené.Dcérka má 7 rokov po monsterke veľmi túži,už ju má kúpenú,dostane ju pod stromček.Dostane aj iné veci ako je kabelka,tričko,osuška s monsterkami.U otca ich má zakázané,tak chcem vedieť váš názor,lebo mne to príde padnuté na hlavu ako sa k tomu stavia jej otec.
@radkanika jasi dovolím nesúhlasiť s tvrdením, že ak učím deti ku krásnu, učím ich k perfecionizmu, k dokonalosti... to je o inom...
@sissy27 jasné, že na krásu neexistuje šablóna... ja dieťaťu nediktujem, čo sa mu má páčiť a čo nie. dalo by sa o tom diskutovať viac, radšej sa však idem venovať dcérke🙂
@raffaella tvoj postoj sa mi veľmi páči - ja tiež vysvetľujem dcére, že je jedno kto ako vyzerá, či už vinou prírody (choroba, telesný hendikep) alebo sa nejako "dogabe" sám (make-up, styling, oblečenie, piersing...), podstatné je, ako sa ten človek správa a či si s ním máme čo povedať... ale nenapadlo ma to aplikovať aj na monsterky 🙂
@dufka31 skrytý význam?? a naozaj si myslíš, že toto deti riešia?? že si vyberajú hračky podľa "skrytých symbolov" (ktoré sú tak dobre skryté, že ich 99% ľudí nikdy nepostrehne) ? a čo sa stane, ak bude mať dieťa pyžamko so sovou? nedávno tu bol podobne uhnutý článok o hello kitty, že je to akási satanistická hračka či čo... nepoznám jediné dieťa, ktoré by potrebovalo terapiu u odborníka len preto, že sa hrá s hello kitty, ale zato ako vidím, je dosť rodičov, ktorým by sa tá terapia hodila... toto tvoje čítanie medzi riadkami smeruje len k jednému - každý vidí čo vidieť chce a verí tomu, čomu veriť chce... ak je pre teba 5cípa hviezda symbolom zla, tak to aj zlé bude, ale ak to pre mňa bude hviezda, tak aj bude, bez ohľadu na to, koľko cípov bude mať... no a ešte že sa tvoja dcéra teší z prvej barbiny - anorektickej odfarbenej vymaľovanej pipky, ktorá má všetko - snáď sa potešíš, keď ju bude napodobňovať... lebo aj tak sa dá pozrieť na túto hračku...
Mame ich 3, pod stromcek pribudne 4.ta - a rovno taka ta ozivena. Potom ma jedno take tricko a nalepky s ich tematikou 3D.
Nie je to u nas ziadny kult ze iba a hlavne toto, ale leti to a vsetci to maju, tak preco nie aj toto? Aj ja obcas tuzim po tom co maju vsetci a je to prave IN, vy nie?
Akoze ziadna tragedia to nie je, nasa ma rada aj filmy o nich, mame ich postahovane, cele posolstvo je aby bezni ludia chapali aj inakost druhych a ze aj ked niekto vyzera inak, nemusi byt preto este zly, ba dokonca moze mat aj lepsie vlastnosti nez niekto kto je navonok krasny podla normalnych meritok a pritom je zakerny. Ludia sa ich obavaju lebo vyzeraju inak a maju nadprirodzene schopnosti, neskodia nimi vsak a ked mozu ukryvaju ich, pouzivaju ich len v nudzi a ked chcu pomoct. Inak maju problemy ako bezni skolaci, prve lasky, vztahy a tak. Baby sa zaujimaju o modu, ale ked ide o nieco dolezite, zomknu sa. Myslim klasicke posolstvo v modernych kulisach.
@sissy27 vyborne napisane 😉
Ked tak nad tym rozmyslam aj tak sa s tou babikou bude hrat par dni,pochvali sa kamaratkam a takk bude smarena v kute,ako kazda jedna hracka ci babika...
No,ale keby u nej nastali nejake zmeny,ze sa bude menit na upirku dam vam vediet,hlavne tym ktore robia z tejto babiky tragediu 😀
@dufka31 to uz co je za blbost pripisovat symboly niecomu :D moja dcera sa hra s monsterkami, hra sa aj s Barbie, ma ich vyse 40, takisto ma ciapku s ligotavou lebkou a ma aj ruzovu ciapku Barbie s brmbolcami. Dostala aj nahrdelnik s priveskom farebnej sovicky...absolutne jedina vec z toho jej nehovori nic negativne. Monsterky sa jej pacia kvoli ich "povahe" v rozpravke, sovicku berie ako zvieratko, nie ako symbol smrti :D Barbie sa jej paci, ale paradoxne prave pri nej absolvujem casto dlhy monolog o tom, ze krasa nie je vsetko, lebo ona chce dlhe blond vlasy, ona chce byt taka chuda, ona chce take saty a bla bla...a to ma dlhe krasne vlasky, je stihla az prilis a siat ma od vymyslu sveta, hoci ma len 6 rokov. Prave tie zdanlivo neskodne hracocky krasne uzasne su menej na osoh nez tie pre mnohych skarede. Deti hrackam nepripisuju symbolicke vyznamy. Deti sa s hrackami hraju.
Moje deti asi nie su typické deti, vacsinou sa na nete docitam, aké hračky su medzi detmi in. Moja dcera spolu so synom celé léto vyrabala papierove tanky, že svokra bola zufala, že jej zaplavili celý dom a nemohla ich redukovat 🙂
Babiky nemá žiadne, o nejakú barbie som sa pred pár rokmi snažila, ale uplne bez odozvy. Ale v inych veciach ako napr. v mode má typické dievcenske črty 🙂
Takže to mám ťažké, z modnymi hračkami neuspejem, ale aspoň si precitam, s čím sa hraju iné dievcata, a názor na monsterky som nebola nutena si vytvorit. Je mozne, že ak by bola silná tuzba, tak by asi dieta dostalo, ale predchadzalo by to rozhovoru, ze cim je vlastne taká dolezita ta hračka pre to dieta, taky detsky pohlad, že prečo priserka.
ja po prečítaní všetkého, chcem napísať len jedno, dúfam, že moje dieťa nebude chcieť Barbie, lebo tá sa mi nepáči a ani nič okolo nej, práveže tie Monsterky sú pekné v tom, že ukazujú deťom, že ľudia sú aj iný ako vychrtlá, blonďatá barbie. A ak moje dieťa bude po mne, bude sa hrať na pištolníkov, s autami a naháňať sa na bicykloch. 🙂
@horana moj zaver je dobrodruznejsia povaha dietata s ciastocnym myslenim typickejsim skor pre chlapcov.Ja dcere rozumiem, pochopila som, prečo má specifické zaujmy, detailnejsie by som s nou rozobrala až keby nastala zmena, aby som pochopila jej další posun. Je to rovnako ako ked niekto pri 5 monsterke neriesi prečo tato hračka, ani ja uz v jej veku neriesim, prečo viac chlapcenske zaujmy, vela som nadtym rozmyslala, keď ako 4r. parkovala auta do domceka pre babiky. Inak s detmi sa vela rozpravam, nie ako vysluch, ja im chcem rozumiet, preto som pisala, že by sme sa o tom rozpravali.
A na tému bojových hraciek sme sa s muzom tiež dost bavili, keď narazas na tie tanky, precitala si niečo o tom, u mojich deti je to skor vyjadrenim zmyslu pre dobrodružstvo, nie sklon k agresivite plus kreativita, kedze stále niečo vyrabaju, uz to bola aj stovka papierovych ziab.
Mne prídu také agresívne,ale myslím že toto dieťa nevníma,ved sa chce len hrať.
Ja mam dve neterky 8 a 5. Ta starsia je uz od detstva take chlapcisko, nenavidi ruzovu, bavia ju chlapcenske hry a sporty, paci sa jej pankovy styl v obliekani ( bola vychovavana rovnako ako mladsia) ta zas preferuje jemnost, vsetko princeznovske, paci sa jej balet..... Ta starsia ma doma monsterky lebo ich chcela a tej mladsej sa vobec nepacia a radsej sa hraje s vilami a princeznami. .......
@bets No ved to je to, ked je dieta "normalne" tak sa hraje z dovodu tvorivosti a pre nic ine. Je jedno ci s tankami, ci s Monsterkami, synovec sa napr. najradsej hraval s kuracimi kostickami (umytymi co zostali po jedle - fascinovali ho a jacal do nepricetnosti ked mu ich chceli zobrat) a prazdnymi pivovymi flasami, rodicov ma btw uplne normalnych aj ked chapavych a vysli mu v ustrety. V sirsej rodine to vzbudilo vlnu nevole ze co je to pristup ze to ma v destkej izbe, az dokedy nenasli clanok v ktorom za drahe peniaze propagovali novu vychytavku pre tvorivost deti - nepravidelne opracovane akoze palicky z ktorych si fantazia dietata moze vytvarat co chce. Velmi napadne pripominali one kosticky. 😀
Co sa tyka dievcenskych a chlapcenskych hraciek, ja mam deti parik a nikdy som neriesila ked mal syn kuchynkove obdobie a dcera autickove, ani by ma nanapadlo hodnotit ich myslenie ako s prvkami takeho pohlavia a hentakeho, deti v tom veku mi prijdu pomerne bezpohlavne, obaja lietaju po vonku rovnako, biju sa rovnako, maznaju rovnako...je to krasne obdobie, skoda ze trva tak kratko. 😵
@horana niekto prvky a myslenie pohlavia neriesi, ja som riesila a tato téma je pre mňa ako mamu netypickych deti zaujimava, lebo som tomu chcela rozumiet, nie diktovat hračky s ktorými sa deti majú hrat. Keď dievca ide do skoly, kde deti prechadzaju vyberom a je tam len max. 30% dievcat, zacnem sa zamyslat a hladat, že prečo a nejde o diskriminaciu pohlavia.
@horana no možno by nebolo na škodu, keby si aj dospelí pozreli rozprávku o monsterkách, aby vedeli o čom to vlastne je a nie len z fleku zatrhnúť, lebo sa im nepáčia 😉 priznám sa, ja osobne som nevidela ani jeden príbeh, som príjemne prekvapená tým čo píšeš, ale ako som písala skôr, mňa si monsterky získali tým, že vďaka nim bola dcéra konečne ochotná začať čítať knihy a začalo ju to baviť a teda okrem dvoch knižiek o monsterkách prečítala aj kopec ďalších knižiek...
tie babiky su otrasne, som rada, ze mojej dcere sa nelubia! A aj keby sa mi aj pacili asi by som ich nekupila ak ma o to otec mojej dcery poprosi, snad sa nebudeme kvoly sprostym babikam hadat a este do toho tahat aj malu. Dnesne deti su tak rozmaznavane, ze musia mat vsetko a hlavne vsetko co maju ostatne deti, ja neviem ci sa to aj dnesnim dievcatam ozaj paci alebo sa musia iba opicit po kamaratkach....
@talula ja som ju uz mala kupenu ked mi zahlasil
tuto primitivnost.Tak snad ju nevyhodim a nebudem sa pozerat na malu aka bude sklamana ked si ju nenajde pod stromcekom
Chvalabohu sa mojej malej tiež nepáčia (5 rokov)... Ja ich nemusím ☹ ale to je len môj názor. Moja dcérka si praje pod stromček bábiku balerinu 😵
Ja by som sa s manželom asi tiež nehádala, idú Sviatky... skúste kompromis.
Ja neviem, ale myslim si ze ak by to nebola monsterka, tak by si nasiel inu hracku ktoru by takto striktne zakazal... cize problem asi bude skor niekde inde.... neviem ake mate medzi sebou vztahy, no napriklad u nas ked sme sa ohladom dcery vadili, tak mi vycital ze ake hracky malej kupujem, a ze uz by sa mala hrat s inymi, ktore ju nejak "rozvijaju" (ma 2 roky) a nie s nejakymi "babatkovskymi" somarinami,piskacimi hrackami a podobne.... Pritom inokedy si jej hracky ani nevsimal a ani nevie ake vsetky ma.... ale az ked sme sa nejak pochytili tak sa zacal starat do takychto veci....
A co sa tyka mojho nazoru na monsterky, su otrasne 😀 ale tak dietatu nerozkazes.... tuzi po tom co prave "fičí" v skole, v skolke.... a nabuduci rok mozno uz bude fičat nieco ine, tak by som sa nadtym nejak nevzrusovala, a tatkovi odkazujem nech nerobi dcere traumu a aby si nehladkal svoje ego tym ze si nieco bude u seba doma nasilu presadzovat! to je teda chlapina..... 🙄
@martina2006 ak sa malej páči, tak jej ju daj pod stromček a tm povedz, že to nie je pre neho, ale pre malú a hotovo...
tie bábiky sú fakt divné, dnes som na ne pozerala, ale ked môžu chalani mat všelijakých robokopov, netvorov a neviem s akými inými príšerami sa hrajú, tak prečo by ona nemohla mat monsterky...
@u2jana presne tak, suhlasim, ze je to len preto, ze to maju vsetci...ja zijem v zahranici, Monster High maniu nemame, dcera to vidi denne na polickach v obchode a ani ju nenapadne si to pozerat, ci po tom tuzit, absolutne ju tie morbidne babiky nezaujimaju, ved vlastne ani nemaju preco, ved su strasidelne, s upirimi zubami...tu nejde o ludsku krasu, ved tie babiky su pekne, ked sme pri tom. myslim do tvare, ale ide o to, ze prezentuju temno a temne sily, upirov, demonov, zombikov a podobne a to moja dcera nemusi, tiez ma rado krasno a jemnost a taketo veci ju proste desia, neposobia na nu dobre a ani sa jej necudujem. Takze ja tento problem riesit nemusim, nastastie a som prekvapena, ze mamicky na SK to takto hufne kupuju len preto, ze to maju kamaratky/spoluziacky 😕. Potom sa cudujeme, ze sa mnozia vselijake 'emo' somariny...ved ich v tom priamo podporujeme. Ono tie pribehy monsteriek mozu byt fajn, ale nepovazujem za vhodne prezentovat to na drakulovskych babikach 😕. To, ze niekto nema rad barbie a princezny neznamena, ze bude vychovavat svoje dieta na upiroch 😨 . jendo aj druhe extrem.
Moja mala sestra ma tiez 7 rokov prvacka doteraz sa hrala s miminkami a kocikmi a na vianoce chce monsterku tak jej nejaku peknu kupim mne sa pacia su prepracovane, pekne oblecene, farebne vlasy, ved blondiny barbie su uz otrepane,vacsina monsteriek su velmi pekne, keby som dieta aj ja by som ich chcela 😉
Ved je to len detska hracka o nic nejde,ked sa to vacsine dievcat paci co je na tom ved sa s tym hraju ako s barbinami nie na upirov,ani si nebudu umele zuby lepit. to nemam syna nechat pozerat ani Scooby Doo? ...a tie fotky par narusenych dievcat nepatria k teme ale do psychickych poruch
@sissy27 no hej, skoda ze to nase televizie este nezaradili, podla mna ta obluba na SK je znacna takze odozvu by to malo, takto nezostava nez si to stiahnut z netu alebo pozicat vo videopozicovni, a takto by aspon dievcata vedeli tie raealie okolo nich, ake maju navzajom vztahy, ako sa volaju a aka ma ktora vlastnosti a schopnosti...potom by sa aj lepsie vedeli zahrat s nimi...teraz napr. najnovsie tento rok je film "13 priani" o nich kde sa ukazuje ako ked dostane niekto moznost priani ako kazdy zacina sebecky, ale ako sa to prave vtedy vsetko zvrtava a tak nakoniec prijdu na to ze jedine nezistne si priat nieco pre druheho prinesie stastie
Btw: ako ste tu hovorili o Barbie, ze to je vlastne tiez akoby monsterka, nakolk tie jej telesne proporcie uz vedci vyratali ze taka zena by v skutocnosti neprezila, nakolko by sa do nej ani vlastne organy nezmestili, ale tak aj o nej existuju rozpravky, ktore su podla mna vyslovene ze zdarile a je to jednoznacne jedno z tych peknych a pritom vychovnych veci ktore by podla mna aj najprisnejsia mamina na tom nenasla chybu, su to cele filmy a je ich dost, namatkou co sa dcere paci: Barbie a Diamantovy zamok, Barbie a kuzlo Pegasu, Barbie a Traja musketieri, Barbie a princezna z ostrova, Barbie z Labutieho jazera, Barbie v Luskacikovi, Barbie princezna a svadlenka, potom cela seria Barbie Fairytopia (I-IV) atd atd. a tam je vzdy Barbie ako sice krasna ale hlavne dobra a statocna, vsetkym pomaha, je nesebecka, casto musi prekonat mnohe prekazky a vzdy sa tam preberaju reakcie v roznych situaciach ktore mozu detom pomoct, napr. jedno zacina ako sa male dievcatko na balete nechce cvicit a zda sa jej ze to nezvladne/alebo sa ine male dievcatko pohada s kamaratkou/alebo sa citi smutno 1. krat na tabore, atd, a tak je k tomu vzdy rozpavanie o nejakej postave ktora to musela zvladnut vramci rozpravkovych realii, su to vyslovene ze vychovne veci ale take ze si to dieta rado pozrie a aj dospely...
Mne sa najprv nepáčili, a nechápala som co sa na nich deťom paci... No podľahli im aj moje baby a nie preto, že by ich mali iné baby v triede, videli seriál v TV a keď som si to pozrela s nimi, začali sa aj mne páčiť 🙂
učia deti, že nezáleží na tom, ako vyzeráte ale aký ste človek 🙂 nie všetko pekne je dobre a nie všetko škaredé je automaticky zle... každý vyzerame inak a každému sa paci niečo iné, podstata je vnútri, o tomto sú monsterky 🙂
@aliza
schválne som si včera pozrela na nete jednu monster-rozpravku - beriem, pribeh je v norme, ale NAOZAJ ho treba prezentovať na zombii a upirke???
to čo mi na monsterkach vadí najviac, je že ich prezentujú ako hračky pre malé deti - ukázať deťom, že zombíci sú normální, že upírky sú normálne, kúpiť peračník v tvare rakvičky - to je normálne?
človek aby sa bál, čo bude "normálne" za pár rokov...
ja som teda ani Walking Dead nevydržala pozerať :D takže si naozaj neviem predstaviť, že poviem dcére, jeeeej zombik - aké má pekné šaty a dlhé vlasy - kupme ho 😝
@u2jana Ja si myslim preco nie, upir nie je skutocny, ani zombik. Su vymyslene rovnako ako draky, carodejnice, skriatkovia, vodnici, zlobrovia, a ine rozpravkove postavy, ktore tiez mozu byt dobre aj zle, pekne aj hnusne. Detom toto nikdy nevadilo, kludne si ich kreslia a prezliekaju sa za ne na karneval. Klasicke rozpravky su plne nasilia, ci uz fyzickeho odtinaju sa hlavy alebo psychickeho tyranie, co tu naopak vobec nie je.
Prave tymto ich ucime nevsimat si obal ale vnutro. Resp. nedovolenim ich ucime toto je tabu, tohto sa bojim, ani preventivne to neskumam, odsudim skor nez spoznam...
Shrek je vlastne to iste, "zly" zlobor ktory normalne zerie ludi je tu dobry a ziskal si srdica deti. Tiez sa mozme pytat ci to museli prave na zlobrovi demonstrovat? Rovnako rozpravka Hotel Transylvania, tiez su tam upiri, ale mili, tiez nechapem kto co zavadne na tom niekto moze vidiet.

tak dcérku našťastie ešte monsterky nechytili :P
doteraz fičala poníkoch, tieté Vianoce dostane prvú vilú - barbi :P
v školke pozerali rozprávku o vílach, tak ju to chytilo...
monsterky sú o móde, že to všetci majú, že to vidia na oblečení, v reklamách, v rozprávkach...
neverím,,že by si to dieťa samo vybralo, keby nemajú takú silnú reklamu.
osobne sa mi tie bábiky nepáčia, nie preto, že sú nepekné (mne sa ani tá barbina nepáči), ale preto, čo predstavujú, že sú temné a hlavne posúvajú hranice k takým malým deťom.
Prišlo by vám pred par rokmi normálne, že sa deti hrajú s bábikami zombie a s malými rakvičkami???
je mi jasné, že doba sa mení, ale zas netreba všetko slepo prijímať, len preto, že je to teraz IN...