icon

Podeľte sa o klasické detské riekanky a hry

amalka07
23. mar 2026

Ahojte, kedysi ešte za svojich školských čias som poznala veľké množstvo riekanok, vyčítaniek ktoré boli istým spôsobom aj hrami. Hľadám ale na internete a tam som našla len také modernejšie, nové a nič z tých "mojich". Pamätáte si nejaké, podeľme sa o ne, nech zase ožijú.

martinmmartin
23. mar 2026

my sme hrali ze ked mas vystretu dlan vacsiu ako tvar tak mas rakovinu

biba_18
23. mar 2026

ja prisamvačku len ententiky si pamatám… a kolo kolo mlynské 😂

jaj nie, ešte 10-20-30 začal gašpar kričať…
eniky beniky kliky bé…
1-2-3-4-5 spočítam si všetko hneď…
krát krát na dvakrát, varí mačka demikát…
aka fuka funde luka …
ide vláčik šišiši odvezie k nás k mariši…

tak randomne skáčem, niečo pre mladšie deti, niečo pre staršie… 😏

biba_18
23. mar 2026

a jasne, zlatá brána, jak som mohla zabudnúť 🤦‍♀️

anonym_ccc80c
23. mar 2026
petronelag
23. mar 2026

Sú aj také, ktoré napomáhajú vyslovovať "r" alebo s,z,
napr. Na cestičke roháč, rohami si krúti, ani by ste neverili, aký je on súci.
Na cestičke slimák pomaly si lezie, ani by ste neverili, že si svoj dom vezie.

ivonadusa
23. mar 2026

ano. deti do kruhu aby bola stale jedna ruka na ruke druheho cloveka a druha ruka pod rukou deuheho cloveka a tapkaju si do kruhu po jednom az kym nezaznie posledne slove riekanky/pesnicky a ten clovek musi ruku rychlo vziat prec (aby mu nebolo tapnute) O ben dzo fis gloria, ona tau tau …. atd

ivonadusa
23. mar 2026

alebo tiez sochy sochy..

loyda
23. mar 2026

Kuchár kuchár čo varíš?
Husky husky poďte domov.

amalka07
autor
23. mar 2026
@ivonadusa

ano. deti do kruhu aby bola stale jedna ruka na ruke druheho cloveka a druha ruka pod rukou deuheho cloveka a tapkaju si do kruhu po jednom az kym nezaznie posledne slove riekanky/pesnicky a ten clovek musi ruku rychlo vziat prec (aby mu nebolo tapnute) O ben dzo fis gloria, ona tau tau …. atd

@ivonadusa na túto riekanku som teda úplne zabudla, ako pokračuje?

anonym_90b70e
23. mar 2026
@loyda

Kuchár kuchár čo varíš?
Husky husky poďte domov.

@loyda ako prebieha tá prvá hra?

amalka07
autor
23. mar 2026
@ivonadusa

alebo tiez sochy sochy..

@ivonadusa tam boli pravidlá že sa povie sochy sochy premeňte sa, potom oni povedia na čoo, povie sa že na ... a potom? Úplne mi vypadli priebehy všetkých týchto detských hier a mám teraz v rodine opäť menšie deti, tak ich chcem oprášiť

loyda
24. mar 2026
@anonym_90b70e

@loyda ako prebieha tá prvá hra?

@anonym_90b70e hrali sme sa na ihrisku 🙂 jeden zo skupiny je kuchár, otočený chrbtom a čo najďalej od skupinky. Ostatní sa pýtajú:
-Kuchar, kuchár, čo varíš?
-kasu s mliekom.
-Aku?
Potom povie kuchár nejakú farbu. A všetci, čo na sebe tú farbu majú, utekajú smerom k nemu, kým sa kuchár neotoci. Vyhráva ten, čo prvý dobehne ku kuchárovi a potom vari on 🙂

amalka07
autor
24. mar 2026
@loyda

@anonym_90b70e hrali sme sa na ihrisku 🙂 jeden zo skupiny je kuchár, otočený chrbtom a čo najďalej od skupinky. Ostatní sa pýtajú:
-Kuchar, kuchár, čo varíš?
-kasu s mliekom.
-Aku?
Potom povie kuchár nejakú farbu. A všetci, čo na sebe tú farbu majú, utekajú smerom k nemu, kým sa kuchár neotoci. Vyhráva ten, čo prvý dobehne ku kuchárovi a potom vari on 🙂

@loyda veľmi pekne ďakujem, určite vyskúšam.