icon

Tablet pre štvorročné dievča

daol
16. nov 2013

ahojte babenky neviete niejaku stránku kde by som pozháňala tablet pre 4ročne dievča s niejakymi aplikáciami videla u kamošky o ničom inom nehovori len ako jej Ježiško donesie🙂)

aliza
18. nov 2013

@pragmaticka tak mobil nebudu mat ani moje deti, kym ho naozaj nebudu potrebovat. A k tomu druhemu pripadu, co si spominala, to nie je problem pocitacov, ale rodicov! deti treba viest od malicka,a le vacsina nic nerobi, chodi len do skoly, po skole sa flakaju alebo cumia na telku, pocitace....to je chyba rodicov, nie telky a pocitacov. Vo vsetkom existuje stredna cesta, ak clovek chce. Neumoznit dietatu oboznamit sa s pocitacmi je jeden extrem a nechat dieta na pc hodiny denne je dalsi extrem. Moje deti maju aj notebook, aj tablety, aj kindle....ale! dcera vrcholovo sportuje, kazdy den ma kruzok, dokonca ja cez vikendy, hra na flautu, tyzdenne precita jednu 300 stranovu knihu, cize na tom tablete je fakt minimalne, maximalne cez vikend. Ale v skole maju normalne hodinu informatiky, ucili sa prstoklad uz minuly rok, to mala 7, robia s powerpointom, robia projekty a pod. neviem si predstavit, ako by sa jej darilo, keby o tom nemala ani sajn. Tu nejde o to,z e moje dieta musi mat vsetko, co aj druhe deti, ale ak raz pocitace k zivotu potrebuje a uci sa to v skole, tak je normalne, ze jej to umoznim aj doma, tak ako sa uci matiku, tak sa uci aj pocitace. S malym je to horsie, tam to musim obmedzovat, on je velmi sikovny, hra najma logicke hry a edukativne aplikacie.
Netreba hned tablety zatracovat len preto, ze niektori rodicia na deti kaslu a za vychovu povazuju, ak maju od dietata pokoj. take deti by nesli dobrym smerom, ani keby ziadne pocitace neexistovali, bud by viseli na telke alebo by sa flakali po vonku a robili ine, nevhodne veci. Vsetko to zacina u rodica, dnesna doba s tym nema nic spolocne.

bastika
18. nov 2013

Ide o to že koľko času dovolíte deťom tráviť za tabletom. Ja som vďacna za tablet lebo telka nechce pozerať a teda ja potrebujem aj upratat pozehlit navarit a este mám 4 mesačného syna no bohužiaľ sa jej neviem vkusu venovať a neverím že vy ostatne áno. A veľakrát som proste veľmi unavena alebo si chcem niečo pozrieť v tv. Teda môj život sa neskončil príchodom deti mám aj svoje záujmy. A najmä keď je chora a potrebuje oddychovať zostane v posteli len s tabletom. A bohužiaľ ked uspavam malého vecer 40 minút toľko cucka, tak jej tu rozpravku neviem prečítať rozdvojit sa nedokážem. V týchto chvíľach jej Pistim spievankovo alebo inú rozpravku. Minule pozerala o detských zubkoch od vtedy si sama chce zubky umyvat ráno vecer naobed. Proste netreba všetko hneď odsudzovat treba vedieť ako s niečím narábať. Ako sa hovorí oheň je dobrý slúžia a zlý pán myslím že to platí aj na technické vymozenosti. No dnes napríklad príde jej kamoska sa budú hrať. 😎

bubelko
18. nov 2013

@aliza ako suhlasim takmer so vsetkym. len jednu vec nechapem - musi na to to dieta danu vec vlastnit? nemozem mu umoznit pristup k mojmu pc? ako osobne skutocne nevidim dovod, preco by dieta - a to este predskolskeho veku - malo vlastnit nejaky tablet, notebook alebo tv vo vlastnej izbe. my mame doma tiez s muzom kazdy svoj notebook, plus muz ma tablet. nevidim problem v tom, ked si deti chcu nieco pozriet na pc alebo sa pohrat na tablete, ale nemusia to od 4r vlastnit a uz vobec nie z toho dovodu, lebo to videli u kamarata. aj moj syn minule dosiel, ze spoluziak ma vlastny ipod a druhy ma tablet a ze aj on by chel. tak som len tak zo zvedavosti hodila rec s oboma mamickami - a ejhla, ipod je maminkin, a tablet tatikov, rovnako ako u nas. 😉
to iste na projekty v skole -samozrejme, ze mu to umoznim, ale ked bude potrebovat - moze hocikedy zasadnut k mojmu - este mu aj vlastne konto vytvorim. ved to nie je problem. a az bude väcsi a bude ho potrebovat do tej skoly nosit, tak mu ten vlastny zabezpecim, ale to je uz potom o inom.

kalifa28
18. nov 2013

ja osobne sa nazdávam, že bude moct byt doba akokolvek technicky vyspelá, stále sa najde dost rodičov, ktorí budu svoje deti vychovavat v tradičnom duchu... že stále sa najde dost rodičov, ktorí uprednostnia papierova puzzle pred tými elektronickými, temperove farby a malovanie s nimi na papier, nie nejaké prapodivne tahanie pršteka po obrazovke a vhadzovanie obyčajných trojrozmerných geometrických tvarov do nejakej nadoby na to určenej... neverím, že moja dcera bude v škole outsider len preto, že nemá tablet... ak tomu niekto verí a naozaj je presvedčený, že doba je taká zlá... je mi ho luto ☹ ☹ ☹ ☹

aliza
18. nov 2013

@bubelko tak ja neviem, aj my sme kupili ipad akoze pre dceru, ale je to tablet spolocny, vyuzivame ho vsetci, nie je cisto jej, ani to tak nikdy nebrala. Ani ja to v ziadnom pripade neberiem tak, ze ona nieco vlastni. Kupil sa sice najma kvoli nej, kvoli hram a aplikaciam, ale nie je jej, chapeme sa, nie? 😉. Podla mna to kazdy tak mysli, ked napise, ze chce dietatu kupit, ze to nie je o vlastneni, ale o vyuzivani.

aliza
18. nov 2013

@kalifa28 pozri sa, pre kazdeho je spravne nieco ine, univerzalne pravidlo nefunguje. Comu nerozumiem, su tieto povysenecke nazory typu, ze len ty vies, co je spravne a druhych lutujes 😕. Ty nikoho nelutuj, pozeraj do vlastnych hrncov, nesud a neposudzuj to, co robia druhi. Nikde ni eje napisane, ze ak dieta bude bez pocitacov, tak bude super inteligentne, super citovo vyrovnane a neviemake. Nic take neexistuje. Stavanim papierovych puzzlov sa naozaj ziadna diera do sveta neurobi a zase nikde nie je napisane, ze dieta nemoze skladat puzzle aj 'zive', aj tie na tablete. My to tak robime, aj malujeme, takmer kazdy den s realnymi farbami a stetcami, aj si kreslia na tablete. fakt mi je divne z tychto vasich fanatickych nazorov. Ak to niekto nerobi podla vas, tak je to zakonite zle. 😖 A neviem, preco to kazdy hadze na dobu. aka zla doba? doba je uplne super, ja som velmi rada, ze nieco take ako internet existuje, ulahcuje mi to velmi zivot. nemyslim, ze vdaka pocitacom klesa kvalita zivota. Zila som v starom rezime, kedy nic taketo nebolo a nepovazujem tu za stastne obdobie, ludia neboli stastni.....dnes je to na nas, ako si zariadime zivot, mame veeeeelmi vela moznosti, ktore sme vtedy nemali, takze fakt neviem, o com sa tu toci, ja som stastna,z e nezijeme tak, ako volakedysi, velmi obmedzeny sposob zivota to bol a ako vidim, vela ludi sa cez to dodnes neprenieslo 😒 .

bubelko
18. nov 2013

@aliza hej, myslim, ze sa chapeme 😉

mircalla
18. nov 2013

@aliza Odhiadnuc od toho, co bolo napisane.....Zvazila si napriklad aj to, ako si tym deti kazia zrak? Pre mna je toto dostacny dovod preco nie

aliza
18. nov 2013

@mircalla tak neviem, telku sme pozerali aj my za komaca a ta teda kazila oci urcite, dnesne deti pozeraju telku tiez, aj dospelaci, takze obrazovka ako obrazovka. neviem o tom, ze by tablety tak kazili oci. Ak tvoje dieta pozera telku, tak si kazi oci tiez. A naozaj by som uvitala aj nejaky odborny clanok o tom kazeni oci, zaujima ma to, ze ako to naozaj je.

mircalla
18. nov 2013

@aliza Vies co asi ta prekvapim, ale ja Tv nesledujem vobec, pretoze skratka nie je co, asi dva krat za mesiac si pozriem DVD, vynimocne nejaky sport. Tablet a TV pokial je to v rozumnej miere, ok, i ked si stojim za nazorom, ze tieto veci netreba davat do ruk detom prilis skoro.
Domacnost s x technickymi vymozenostami vyuzivanymi detmi kazdeho veku, no proste mi to nepride uplne v poriadku.

bastika
18. nov 2013

@mircalla pozri každý si vychovavajme deti podľa nášho najlepšieho presvedčenia je to naše právo. Hlavne k slušnosti a k úcte k druhým. Myslim ze to je najpodstatnejšie. A este tolerancia. Kto to robí lepšie sa dozvieme az ked budu naše deti dospelé. Dovtedy je zbytočne sa dohadovat. Napokon každé dieťa je iné a vyžaduje iný prístup a taktiez ma iné záujmy. Ja by som napríklad bola rada keby zo synatora vyrástol macher na počítače a živil sa tým. Samozrejme je potrebné sa deťom venovať treba aby sportovali cestovali vedeli sa zahrať a komunikovať. Myslim ze len treba nájsť zlatú strednú cestu preto žiadne vyhranene postoje nepovažujem za správne.

aliza
18. nov 2013

@mircalla no ale na pocitaci, cize nete, si zrejme dost casto, ze? 😀 ani ja telku nepozeram, ked uz sme pri tom....ale ani tym pocitacom nie si velmi dobry vzor pre dieta, ci? ako som pisala, obrazovka ako obrazovka. Pochopim, ak niekto odmieta uplne telku, aj pocitace, ale nechapem tvoj postoj, kedze pocitac sama vyzuzivas.

mircalla
18. nov 2013

@aliza To sudis z toho, ze som sa zapojila do tejto diskusie? Na MK napisem tak cca 2 krat mesacne. Momentalne som inak v praci a obcas sem dnes zabludim, ano - pocitac pouzivam napriklad najma v praci. Dieta je v skolke🙂 Neviem, ci predmetom diskusie moj cas straveny na PC

mircalla
18. nov 2013

@bastika S tym nemozem nesuhlasit

wieruska1
18. nov 2013

Zavriet decko do skatule nech ho neoziari Tv ani tablet. Ked ako jedine nebude v 1. triede na ZS vediet narabat s pocitacom, to si opat pofrflete na dobu. Ach jaj
@daol
na hej.sk maju teraz nejaky maxipes fik je to android su na to dobre recenzie a pomer cena a to ze je urceny primarne pre 4 rocnu dcerku je dostacujuci. Predsa len by jej mohol este spadnut alebo by ho pristupla.
Ak chces investovat viac odporucam Ipad, vstupna cena je vyssia ale Apple ma vybornu antivirusovu ochranu ktora je uz v cene vyrobku takze sa nemusis bat ze by bol po case neodborneho vyuzivania dcerou totalne zavireny. Nenechaj sa odradit. Ak po nom dcerka tuzi a budete si vediet rozumne strazit cas pri tablete je to vyborna hracka, didakticka pomocka a v neposlednom rade aj "kamarat" do nepohody.

lent1lk4
18. nov 2013

@pragmaticka : k synovi tvojej susedky.. keby ta nahodou zaujimal pohlad z inej strany: v 15-17tich som velku cast volneho casu travila za PC (patril starsiemu bratovi, ktory uz zarabal, rodicia by mi nieco take nekupili, jednak sme na to nemali peniaze a jednak.. pocitac? diatatu?!).. hladala som si texty pesniciek, chodila na fora kde sa riesili napr. zaujimave matematicke ulohy, vyhladavala materialy na referaty do skoly... (a neuveris, ale ked bolo vonku pekne, sadla som na bicykel a dala 14-20km a vzdy som mala rozcitanu nejaku knihu..) a ano, veeela casu som travila aj hranim hier.. casto do noci... tiez som mala pomenej kamaratov 🙂 .. spoluziacky totiz o takom case chlastali niekde na chate alebo vonku v bare a nad ranom ked som ja vypinala PC, ony grcali na zastavke.. im sa lepili na vlasy zvysky hranoliek, na mna sa lepili anglicke slovicka z tych "hnusnych" hier... a casom ma rovnako ako samotne prezeranie stranok a hranie hier zacalo zaujimat aj to, ako nieco take vytvorit.. takze vysledok: vdaka casu presedenemu za pocitacom mam pracu ktora ma bavi (a je pomerne dobre platena).. tiahne mi na 30 ale oci mam zatial v poriadku.. a fakt nemam pocit ze som uchyl.. nevravim ze tvoj sused neskonci zle.. len tolko ze ak skonci, samotny pocitac za to nemoze.. Howgh 🙂

mircalla
18. nov 2013

@aliza No ono bohuzial s tym posmievanim, co si napisala, to je to najsmutnejsie, ze deti uz v utlom veku sa neustale porovnavaju, co kto to ma a ak to niekto nema je tercom posmechu a je menejcenny. A je to aj preto, ze im kupujeme taketo vecicky, ktore potom nosia do skolky ci skoly a tym sa meria ich popularita medzi spoloziakmi a uspesnost. Minimalne na zamyslenie

aliza
18. nov 2013

@mircalla prosim ta, za komunizmu sme mali vsetci 'rovnako', da sa povedat a aj tak sa deti posmievali, zazila som to. To nema s pocitacmi nic spolocne. Ja nevidim nic zle na kupovani 'veciciek', skor ide o to, ako im to kupujeme. deti treba naucit si veci vazit. To,z e si niekto darcekmi kupuje dieta, je chyba rodica, nie pocitacov. To, ze je rodic malomestiak a snazi sa vsetkym dokazat, ze na to ma, je zase chyba rodica, nie pocitacov. Je to stale len o ludoch! ja nezijem na SK, takze som sa s takymto vysmechom a porovnavanim u dcery este nestretla. Do skolky, ci skoly sa nic nenosi, nemoze a deti chodia v uniformach, cize zase nie je co porovnavat. U nas na Sk to porovnavanie ide od rodicov. Stale mame potrebu druhych rozoberat, zaoberat sa ich spravanim, konanim, mame neustalu potrebu druhym hovorit, co maju robit, co je spravne, kritizujeme, posudzujeme, odsudzujeme a to, ako sa spravaju deti v skolach, je len toho dosledok. Rodicia neustale porovnavaju, co kto ma, dieta to same len tak robit nezacne. Deti si spravanie nesu z domu, su nase zrkadlo. takze tie ubohe pocitace s tym nemaju absolutne nic.

sveta27
18. nov 2013

@kalifa28 @pragmaticka Podporujem "inú planétu". Poznám prípad, keď sa dievčatko naučilo na nočník tak, že si na tablete samo púšťalo Mickey Mouse. Nie je to trochu choré??? Aj marihuanu fajčí vačšina žiakov na škole. Podporíte v tom svoje dieťa, aby bolo také ako ostatné???

mircalla
18. nov 2013

@aliza Prepac, ale ty si sama uviedla, ci by niekomu nevedilo, ze sa dietatu posmievaju, za to, ze nieco nema. V tom pripade nechapem tuto poznamku, Ja suhlasim s tym, ze to je o ludoch, nemam nic proti pocitacom ako takym. Ono technika na jednej strane ludom pomaha, na druhej strane ich odludstuje a vzdaluje, Nedavno som bola v Rakusku a bola tam skupinka cinskych turistov, nic ine cely cas nerobili, len nahravali na kameru, fotili a nasledne si tie foto prezerali na iphonoch a pod. Boli tym taki posadnuti, ze im usla pointa, ze si maju uzivat preco prisli - prirodu a Alpy. technika je fajn vec, pokial sa nestane clovek jej otrokom. Takze si stojim za nazorom, ze naco zbytocne s tymto zacinat v tomto veku, ono sa tomu aj tak nikto skor ci neskor nevyhne. Ja robim sice v IT firme, pc okrem pracovneho nemam ziadny (nosim ho sice aj domov), telefon obycajnu staru nokiu len na telefonovanie a zijem.
Netvrdila by som, ze deti si spravanie nesu len z domu, deti su vo velkej miere ovplyvnene aj inym prostredim, v ktorom ziju - skolkou, skolou. Ak ma dieta v triede napriklad sikanu, nie je tym snad ovplyvene?

sisaka
18. nov 2013

@bubelko ja zase nechapem, co je zle na tom, ak dieta nieco vlastni. To mi pride take slovensky zakomplexovane, ze podme sa tvarit, aky sme skromni, ze si vystacime aj s malom a teda za kazdu cenu.Ja nevidim dovod, preco by dieta nemohlo mat vlastny ipad, vlastny notebook, vlastny telefon, ak ho potrebuje.....nikto sa nepozastavuje nad tym,ze dieta ma vlastnu lego stavebnicu - co teda tiez nie je lacna zalezitost, ale ze ma vlastny ipod/ipad, to je uz na zamyslenie. moje deti (15, 5 rokov) maju kazde svoj vlastny ipad. A co? Nekupila som ich preto, aby mohli v skole, v skolke o tom kazdemu rozpravat. ja to beriem ako vec beznej spotreby a nedavam to nikde na piedestal, pre mna je chvalit sa takymto niecim tak trapne, ako rozpravat, ze doma mame papier a farebne ceruzky. Jeeezisi vsak to ma doma fakt kazdy ...Nedostali ipads ani za nejake specialne zasluhy. Dcere odisiel notebook, chcela ipad, kedze nieco do skoly potrebuje (tu je to dost narocne studovat bez tychto vydobytkov doby). Nebola to sice najlepsia volba, museli sme teraz kupit notebook, ale ipad stale pouziva. Syn chcel ipad tiez, lebo sa chcel na nom hravat. Nebudem pocuvat hadky, kto ide na ipad, ked si mozem dovolit kupit ipads dva a kazdy moze mat svoj vlastny. Osobne nemam rada, ked mi deti lezu do mojho notebook, keby ho dcera este kazdy den brala do skoly a potom na nom robila ulohy + projects, tak sa k nemu ani nedostanem.Zalezi od nas rodicov, ako sa staviame k materialnym veciam, ci ich mame preto, aby nam sluzili, alebo ich mame preto, aby sme my sluzili im. Mame ich preto, aby sme kazdemu rozpravali co mame doma, alebo preto, ze nam to ulahcuje zivot, potrebujeme to k praci, na zabavu, ci vzdelavanie? ....Je na rodicovi, aby dietata usmernil a v pripade potreby reguloval cas straveny na pc, ipad, tv a pod.

sisaka
18. nov 2013

este som chcela napisat k prispevku, kde niekto pisal ako skromne zili v rodine a aki su vsetci vdaka tomu uspesni, kdezto v rodine, kde bolo hojno deti nie su uspesne.
No ja mam uplne iny priklad. Spoluziacka vyrastala v rodine lekarov, ako deti mali vzdy vsetko - od technickych vymozenosti vtedajsej doby,cez sukromnych ucitelov klavira, po dovolenky niekolko x do roka vsetci traja vystudovali Karlovu univerzitu, dvaja su lekari, ona je pravnicka. Ina spoluziacka - chudobna rodina, na nic nikdy nebolo penazi, obnosene satstvo, minimum hraciek, ziadne kruzky, ziadne technicke vymozenosti doma, deti tiez 3, vsetky skoncene trojrocne ucilistia, ona dlhodobonezamestnana, jej surodenci neviem ako dopadli. Tolko k chudobnym a bohatym rodinam, keby som zalovila v pamati, najdem tych prikladov este viac

mircalla
18. nov 2013

@sisaka A co to ma spolocne s temou,ci budeme teraz skatulkovat na zaklade prikladu 2 rodin? Ono, to ze tam, ze boli peniaze deti mohli studovat je snad logicke. My mame penazi dost, takze to nie je financny dovod, napriek tomu dietatu ipad nekupim vo veku 5 rokov.

sisaka
18. nov 2013

@mircalla citala si moju prvu vetu? Ani ja neviem, co ma bohatstvo spolocne s temou. Reagujem na prispevok, kde niekto tvrdil, ze treba zit v skromnosti, zaruci nam to v dospelosti uspesnost. Prispievatelka (sorry, uz sa mi to nechcelo vyhladavat, kto to pisal) vo svojom prispevku dala tiez priklady dvoch rodin, tej svojej chudobnej a tej druhej bohatej. tak ja jej rovnako odpisujem, ze podla toho vzorca to nefunguje, kedze poznam minimalne dve rodiny, kde je to presne naopak.

mircalla
18. nov 2013

@sisaka ok, berem, neviem,na co si reagovala, uz chapem

sisaka
18. nov 2013

@mircalla prosim ta, za komancov mohli studovat aj chudobne deti a dodnes to na SK plati, nehrajme sa, ze studium na Sk je spoplatnene.

sveta27
18. nov 2013

@sisaka Štúdium spoplatnené nie je, ale chudobné deti nemôžu študovať. Viem, že to nie je k téme, ale neodpustím si.

sisaka
18. nov 2013

@sveta27 ano? a co im v tom brani? Na VS beru len deti s urcitym rodinnym prijmom?

mircalla
18. nov 2013

@sisaka Tak ja neviem,nenapisala si kolko maju tie deti rokov, kedze komunizmus uz dost dlho nie je. Vtedy to viac fungovalo na baze znamosti, prislusnctva k strane a podobne....Dovolim si este tvrdit, ze za komacov boli chudobni takmer vsetci, resp. boli na tom viac-menej rovnako.

sisaka
18. nov 2013

@mircalla spoluziacka bola z nich najmladsia, na vysku sa dostala kratko po pade komunizmu, jej surodenci v tom case uz boli na vyske. Penazi mali dost, ale dosah na Karlovu univerzitu v Prahe nemali, vsetci surodenci boli velmi sikovni, vzdelani a dostali sa tam vlastnou sikovnostou.
Nemienim tu ale nikoho o tom presviedcat, akonahle ma niekto viac penazi na Slovensku musi sa za to automaticky hanbit, alebo sa aspon tak tvarit (pozostatok komunizmu) a vsetko co dosiahol je len koli tomu, ze niekoho podplatil ...