icon

Ako naučiť 9-ročného plávať a zvládať vodu?

7. júl 2025

Ahojte,poprosim o radu
Mam 9rocneho syna ..ide o plavanie trocha plavat vie ale skor nie. Totiz ked sa ponori hlavou /tvarou pod vodu nevie dychat.. dokonca aj ked sa sprchuje/kupe ma s tym os malicka velky problem hned ako sa mu na tvar doatane voda utiera si ju . Hlavne co sa tyka nosa.
Kedze ja som aa topila a mam z bazenov velky strach uz len ked ho vidim ist do bazena neboli sme ani na kurze plavania a nemal mi ho tam kto zobrat. Obcas ide do bazena k mamine ale to je tak raz A 2-3 tyzdne. Moja otazka znie ak aj vdychne vodu moze sa zadusit? To je moj najvacsi strach. Ako ho naucit "dyxhat"pod vodou kedze je uz velky a neviem ci plavcici ucia aj takych velkych
zo skoly mali mat uz 2x plavecky ale raz bol chory a druhy raz sa to zrusilo zasepre chorobnost inych...

Dakujem za rady a prosim nerypat a tiez zdrzat sazbytocnych poznamok.
Ja sama sa snazim prekonat kvoli nemu svoj velky strach

jumama
7. júl 2025

Pohladajte plavecky tabor, neviem odkial ste, vacsinou v plavarnach byvaju a su zamerane na to, ze ucia deti plavat. Alebo aj plavecky kruzok cez rok. A vek tam nehra ulohu. Aj nasa dcera bola a dali ich do viac skupiniek podla plaveckych schopnosti aj veku...

biba_18
7. júl 2025

normálne sú kurzy aj pre veľkých, pozrela by som sa po nejakom kurze ako keby si ho sama chcela privykať keď sama sa bojíš vody…

tetapetra
7. júl 2025

Plavecké výcviky sú na to stvorené

sissy27
7. júl 2025

@anonym_autor daj ho na kurz plavania. Su pre vsetky vekove kategorie aj pre uplnych neplavcov. Ty tam s nim nebudes, ale mozno by si to mohla skusit aj pre seba, pomozu ti prekonat strach z vody.

anavixy
7. júl 2025

Ako dychat pod vodou? Pod vodou ma snad zadrzat dych, nie? Pokial s tym on suhlasi - tj bude spolupracovat, tak urcite plavecky tabor/vycvik pomoze.
Ked vdychne vodu neutopi sa, rozkasle sa - reflexne, ale nic prijemne. Pokial by nebol schopny sa vzapati po vdychnuti vynorit a tu vodu vykaslat, tak potom by mohol vdychovat viac a viac vody a teda sa aj topit.

viestta
7. júl 2025

chodte spolu na plavecky kurz
a pod vodou sa len vydychuje, nedycha. Niektori zadrziavaju dych. Pod vodou sa dychat neda. To len taka fakticka poznamka

autor
7. júl 2025
@anavixy

Ako dychat pod vodou? Pod vodou ma snad zadrzat dych, nie? Pokial s tym on suhlasi - tj bude spolupracovat, tak urcite plavecky tabor/vycvik pomoze.
Ked vdychne vodu neutopi sa, rozkasle sa - reflexne, ale nic prijemne. Pokial by nebol schopny sa vzapati po vdychnuti vynorit a tu vodu vykaslat, tak potom by mohol vdychovat viac a viac vody a teda sa aj topit.

@anavixy nie dychat ..zle som to napisala len uz mi to neslo prepisat

autor
7. júl 2025
@viestta

chodte spolu na plavecky kurz
a pod vodou sa len vydychuje, nedycha. Niektori zadrziavaju dych. Pod vodou sa dychat neda. To len taka fakticka poznamka

@viestta ano vie zle som to napisala

danieli
7. júl 2025

Dohodnite si individualne trenera/trenerku a chodte spolu, prioritne bude ucit syna a ty vela veci pochytis a porozumies, nikto z nas pod vodou nedycha, deti sa najskor ucia lezat na vode, aby pocitili, ze voda je kamos a nesie ta, potom pohyby ruk noh, koordinacia a dychanie je posledne, ale dolezite, aby si plavala nielen 3 metre, ale cele bazeny hore dolu, s detmi som roky presedela pri bazene a je super pocit, ked plavaju a vedia si s vodou poradit, dcera mala 3 a pol ked preplavala prve metre, pocit uzasny, drzim palce aj vam

ukgirls
7. júl 2025

moja sa na plavani nenaucila .. bol to len neaky kurz pre deti .. na dovolenke na sk zme boli 2 tyzdne denne vo vode na kupalisku kde sa plavat naucila sama ... dalas a do tlupy s detmi a islo to same ... no ak nemas nikoho kto by ho ucil a sama nevies tak hold zaplat plavanie a letny kurz pripadne tabor

prasiatko30
7. júl 2025

Pohladaj si instruktora individualneho aspon na zaciatok

simona19871216
7. júl 2025

@anonym_autor moja mama ma 62 a nevie plávať

guudy
7. júl 2025

Daj ho na kurz plavania. Aspon na rok v kuse, nech sa nauci uplne zaklady.

akvi
7. júl 2025

Ja napríklad mám zlú skúsenosť s plaveckým v škole. Moje dieťa, ktoré sa dovtedy nemalo problém potápať a mal rád vodu, tak mu takú traumicku vyrobili, že sme ho dva roky po plaveckom nedostali vôbec do bazéna. A plávať sa nenaučil ani potom, má obrovský rešpekt pred vodou a maximum, čo sme dosiahli, sú asi tri tempa že spraví. Ak by som vedela, akú kreatúru dostane za inštruktorku, nikdy ho na ten plavecký nedám. Takže jedine súkromné individuálne lekcie s overeným inštruktorom.

deedol
7. júl 2025
@akvi

Ja napríklad mám zlú skúsenosť s plaveckým v škole. Moje dieťa, ktoré sa dovtedy nemalo problém potápať a mal rád vodu, tak mu takú traumicku vyrobili, že sme ho dva roky po plaveckom nedostali vôbec do bazéna. A plávať sa nenaučil ani potom, má obrovský rešpekt pred vodou a maximum, čo sme dosiahli, sú asi tri tempa že spraví. Ak by som vedela, akú kreatúru dostane za inštruktorku, nikdy ho na ten plavecký nedám. Takže jedine súkromné individuálne lekcie s overeným inštruktorom.

@akvi co sa tam dialo, preboha?

moj chodi na plavanie uz 2r (zacal ako 5r), ale chodia s nim aj starsi v pohode, 9r este nie je vela. hladaj mensie plavecke skoly, mensie skupinky, individualny pristup, recenzie. u nas v bazene je asi 5 plaveckych skol, ale kvalita je rozna. (pritom cenovo su porovnatelne.)

akvi
8. júl 2025
@deedol

@akvi co sa tam dialo, preboha?

moj chodi na plavanie uz 2r (zacal ako 5r), ale chodia s nim aj starsi v pohode, 9r este nie je vela. hladaj mensie plavecke skoly, mensie skupinky, individualny pristup, recenzie. u nas v bazene je asi 5 plaveckych skol, ale kvalita je rozna. (pritom cenovo su porovnatelne.)

@deedol prvý deň výcviku bol v pohode, boli so svojou učiteľkou na schodoch bazéna a hrali sa rôzne hry, aby sa osmelili a nebáli ponoriť a pod. A na druhý deň dostali "profi" inštruktorov, ktorí nahnali deti - neplavcov do hlbokej vody, kde nedosiahli na dno a celú hodinu boli zavesení na okraji bazéna a mali ešte vykonávať pokyny. Keď mi to decko rozprávalo, nabehla som do školy, ale bola som vyhodnotená ako precitlivela matka. Keďže som netušila, či moje dieťa preháňa a možno naozaj reagujem neprimerane, poslala som ho na ďalší deň znova s tým, že triedna sa mi zaručila, že dohliadne na to. Lenže dieťa sa hneď v autobuse pozvracalo od stresu a tak "výcvik" skončil. Škoda už ale bola napáchana. Aby to nebolo málo, tak v ten rok mali aj plaveckú SVP. Syn potreboval čas, aby prekonal zážitok z plaveckeho. Nechcel ísť do vody, sedel na schodoch a opäť natrafil na ženskú, ktorá mu povedala, že ak nepôjde do vody sám, stiahne ho za nohu ona. Toto sme zistili, až keď sme v lete šli na dovolenku a syn nechcel ísť do bazéna, sedel v malej vode po členky a hral sa tam ako batoľa. Dva roky trvalo, kým sa odvážil ísť s nami do vody, ktorá mu bola cca po krk. Takto sme sa snažili prekonať jeho traumu ešte pár rokov, na plaváreň v meste odmietal čo len vstúpiť ( tam zažil ten plavecký), takže veľa príležitostí nebolo, aby traumu prekonal, najviac sme dosiahli v bazéne na dvore, tam sa zvládol naučiť tie tri tempa, viac sa ani nedalo vzhľadom k veľkosti a už nikdy viac s nami nechcel ísť nikam k vode. Keď som sa začala zaujímať o túto tému, zistila som, že to nie je nič ojedinelé, že sa to deťom deje bežne. V ČR napríklad majú plavecký povinný a tá "vzorka" je tam veľká a je to veľmi smutné čítanie. Niekde stále praktizujú napríklad to, že inštruktor z brehu odtlaca deti od okraja bazéna palicou, tie sa často pritopia alebo z posledných síl sa snažia držať nad hladinou. Znie to ako nonsens, ale je to bohužiaľ realita. Otrasné zážitky a traumy na celý život.

deedol
8. júl 2025
@akvi

@deedol prvý deň výcviku bol v pohode, boli so svojou učiteľkou na schodoch bazéna a hrali sa rôzne hry, aby sa osmelili a nebáli ponoriť a pod. A na druhý deň dostali "profi" inštruktorov, ktorí nahnali deti - neplavcov do hlbokej vody, kde nedosiahli na dno a celú hodinu boli zavesení na okraji bazéna a mali ešte vykonávať pokyny. Keď mi to decko rozprávalo, nabehla som do školy, ale bola som vyhodnotená ako precitlivela matka. Keďže som netušila, či moje dieťa preháňa a možno naozaj reagujem neprimerane, poslala som ho na ďalší deň znova s tým, že triedna sa mi zaručila, že dohliadne na to. Lenže dieťa sa hneď v autobuse pozvracalo od stresu a tak "výcvik" skončil. Škoda už ale bola napáchana. Aby to nebolo málo, tak v ten rok mali aj plaveckú SVP. Syn potreboval čas, aby prekonal zážitok z plaveckeho. Nechcel ísť do vody, sedel na schodoch a opäť natrafil na ženskú, ktorá mu povedala, že ak nepôjde do vody sám, stiahne ho za nohu ona. Toto sme zistili, až keď sme v lete šli na dovolenku a syn nechcel ísť do bazéna, sedel v malej vode po členky a hral sa tam ako batoľa. Dva roky trvalo, kým sa odvážil ísť s nami do vody, ktorá mu bola cca po krk. Takto sme sa snažili prekonať jeho traumu ešte pár rokov, na plaváreň v meste odmietal čo len vstúpiť ( tam zažil ten plavecký), takže veľa príležitostí nebolo, aby traumu prekonal, najviac sme dosiahli v bazéne na dvore, tam sa zvládol naučiť tie tri tempa, viac sa ani nedalo vzhľadom k veľkosti a už nikdy viac s nami nechcel ísť nikam k vode. Keď som sa začala zaujímať o túto tému, zistila som, že to nie je nič ojedinelé, že sa to deťom deje bežne. V ČR napríklad majú plavecký povinný a tá "vzorka" je tam veľká a je to veľmi smutné čítanie. Niekde stále praktizujú napríklad to, že inštruktor z brehu odtlaca deti od okraja bazéna palicou, tie sa často pritopia alebo z posledných síl sa snažia držať nad hladinou. Znie to ako nonsens, ale je to bohužiaľ realita. Otrasné zážitky a traumy na celý život.

@akvi och to je mi hrozne luto 😕 dufam, ze to casom prejde ❤️

mandy552
10. júl 2025

U nás to bolo podobné. Dva plavecké na prvom stupni a výsledok žiadny.
Syn sa naučil plávať ako 12 ročný na dovolenke pri mori. Kúpili sme mu celotvárovú masku na šnorchlovanie.
Najprv začal tým, že si len ľahol na hladinu a pozeral čo je pod hladinou. Samozrejme v malej vode, aby sa cítil bezpečne 🙂
Potom sa osmelil a zapojil ruky aj nohy. Odvtedy pláva všade kde sa dá 🙂