icon

Je lepší klasický bicykel alebo elektrobicykel?

2. aug 2025

Ahojte ja sa tomu vôbec nerozumiem tak sa pýtam tu uvažujem kúpiť si bicykel naposledy som ho mala ako dieťa teraz mám 30. Rozpočet nemám veľký Max do 500 eur ale zas som uvažovala či už nie je lepší elektrobicykel. Našla som niečo takéto čo myslíte je to vhodné pomer cena kvalita? Či radšej klasický lacnejší podľa vás

Je lepší klasický bicykel alebo elektrobicykel?
Strana
z2
zmrzlinka2021
2. aug 2025

Na aký účel hľadáš bajk? Krátke trasy? Dlhé trasy? Do lesov?

madeincssr
2. aug 2025

@anonym_autor na takychto "noname" cinskych low-costoch moze byt problem zohnat [neskor] nahradne diely.
Na aky-taky ebajk potrebujes aspon dvojnasobny rozpocet (lepsie trojnasobny). Mozno by som zasiel do velkej predajne bicyklov sa zorientovat - co ti bude sympaticke (nemusis hned kupovat). Fajn je kupit bajk od CZ alebo SK vyrobcu/assemblera (predajcovia poradia).
Najuniverzalnejsi je trekingovy/crossovy bicykel s tensimi plastami (ktore maju v strede spojitu vzorku (t.j. nie samostatne "kocky", ktore su na asfalte hlucne)). Je dobre mat osvetlenie a za mna aj blatniky.
Mozno by som v pripade damskeho bicykla preskenoval aj bazarove portaly. Mnohe damy predavaju takmer nepouzivane bajky.

klarissa25
2. aug 2025

Elektro bicykel za 600e? Ani nahodou…

13uzivatelka11
2. aug 2025

Za 500€ kúpiš ledva lepší klasický bicykel, nie to ešte elektricky 😀 detský kvalitný bicykel stojí od 400€, tak si to skús porovnať

zuzinka888
2. aug 2025

Myslim ze toto bude reklamny chytak- niektore predsjne uvadzaju bicykle bez baterie a tu potom treba dokupit za 300a vuac e. Ale sla by som do elektra. Je len 11 a ja mam uz 50 km v nohach a cely den pred sebou😂

mirokub
Odpoveď bola odstránená
btus
2. aug 2025

v 30-tke elekto? Ja mám 52 a ani ma nenapade kupovať si elektro. Buď na to mám, aby som sa bicyklovala, alebo prejdem len toľko, koľko vládzem. Ja tvrdím, že nie som ani stará ani chorá aby som mala elektro. Za 500 nekúpiš ani priemerný normálny bicykel ( nehovorím o normálnych za 2000 a viac) a nie to ešte kvalitný elektro. Tam počítaj tak s 2000+. A výhovorky, že za manželom nevládzem? Tak potom je manžel debil, ktorý si potrebuje niečo dokazovať, pretože ja napr chodím s manželom. Ide pomalšie, aby som ja stíhala. On, keď sa chce ísť povoziť, tak ide sám. Ako náhle ideme spolu, ide podľa mňa. Za mňa - kúp si klasiku, bude to zdravšie, lacnejšie.

13uzivatelka11
2. aug 2025
@btus

v 30-tke elekto? Ja mám 52 a ani ma nenapade kupovať si elektro. Buď na to mám, aby som sa bicyklovala, alebo prejdem len toľko, koľko vládzem. Ja tvrdím, že nie som ani stará ani chorá aby som mala elektro. Za 500 nekúpiš ani priemerný normálny bicykel ( nehovorím o normálnych za 2000 a viac) a nie to ešte kvalitný elektro. Tam počítaj tak s 2000+. A výhovorky, že za manželom nevládzem? Tak potom je manžel debil, ktorý si potrebuje niečo dokazovať, pretože ja napr chodím s manželom. Ide pomalšie, aby som ja stíhala. On, keď sa chce ísť povoziť, tak ide sám. Ako náhle ideme spolu, ide podľa mňa. Za mňa - kúp si klasiku, bude to zdravšie, lacnejšie.

@btus svokrovci bicykluju celé leto, resp. Keď je pekné počasie, kondičku majú super, vládzu asi viacej ako my a predsa si svokra kúpila elekrobicykel na striedačku, prejdu toho oveľa viacej. 🤷‍♀️ Kolegyňa 55+ si to tiež chváli a elektrický pohon si dáva naozaj len keď idú po kopcoch.. svokor takto možno vďaka ebiku zachránil jednému cyklistovi život, keď spadol niekde na kameňoch, sanitka by ho len ťažko hľadala, tak išiel pred sanitkou na bicykli a ukazoval im cestu, na obyčajnom bicykli by taku cestu a tak rýchlo nedal. Takže zase ja nevidím na tých elektrických bicykloch nič zle, veď tam si to vieš vypnúť prípadne dať na minimum, aby si sa aj namakala a zároveň si užiť aj trasu, vieš toho pobehat viacej 🤷‍♀️

marca12
2. aug 2025
@btus

@btus Princip elektrobicykla nie je v tom,ze ho ma pouzivat stary a chory clovek. Elektrobicyklom sa dostanes na miesta,kde normalnym nevladzes. Kolkokrat niekam ideme a tak rada by som vysla na kopec alebo presla viacej,ale nevladzem,tak sa musim vratit. Elektro nie je o lenivosti,ale o moznostiach a je mi uprimne luto,ze v 21.storoci maju este stale ludia predsudky pred vecami,ktore nam davaju lepsie moznosti.

sense
2. aug 2025

A na čo by ti ten bicykel mal slúžiť? Na nákup? Na cykloturistiku?

vilma7
2. aug 2025
@13uzivatelka11

@btus svokrovci bicykluju celé leto, resp. Keď je pekné počasie, kondičku majú super, vládzu asi viacej ako my a predsa si svokra kúpila elekrobicykel na striedačku, prejdu toho oveľa viacej. 🤷‍♀️ Kolegyňa 55+ si to tiež chváli a elektrický pohon si dáva naozaj len keď idú po kopcoch.. svokor takto možno vďaka ebiku zachránil jednému cyklistovi život, keď spadol niekde na kameňoch, sanitka by ho len ťažko hľadala, tak išiel pred sanitkou na bicykli a ukazoval im cestu, na obyčajnom bicykli by taku cestu a tak rýchlo nedal. Takže zase ja nevidím na tých elektrických bicykloch nič zle, veď tam si to vieš vypnúť prípadne dať na minimum, aby si sa aj namakala a zároveň si užiť aj trasu, vieš toho pobehat viacej 🤷‍♀️

@13uzivatelka11 keby nemal elektro, tak by ho vzali do sanitky a tak by ich navigoval, nie?

13uzivatelka11
2. aug 2025
@vilma7

@13uzivatelka11 keby nemal elektro, tak by ho vzali do sanitky a tak by ich navigoval, nie?

@vilma7 ale on musel ísť im aj oproti z miesta nehody na cestu. To bol tiež dosť kus cesty

nikolani
2. aug 2025

@anonym_autor veľmi záleží na tvojich preferenciách, aké trasy chces jazdiť, s kym a pod. Mne elektro veľmi vyhovuje, najma keď idem do kopcov, so zdatnejšími jazdcami a hlavne keď k tomu ešte ťahám cyklovozik s dieťaťom 🙂
ale ak elektro, určite by som ti poradila dosetrit a kúpiť si "trošku lepší", za mňa taká hlavná vec je druh motora, kúp si taký čo silu dopomoci prispôsobuje tomu ako silno ty sama zaberies. Mala som možnosť skúsiť aj ten čo nereaguje na silu tvojho záberu a mne veľmi vadilo (najmä keď som chcela ísť pomaly), že som otočila pedálmi a bicykel vyrazil, vtedy bolo treba si dopomoc vypínať. Ale zase so všetkým sa dá naučiť.
A tiež by som pozerala na to, či ti to v tvojom okolí bude niekto ochotný zoservisovať

la_dolce_vita
2. aug 2025

S takym rozpoctom normalny bike, za mna horsky najlepsie, mozes bicyklovat aj v terene, ale este by som dolozila nejaku stovecku. E bike ano, ale kvalitny, tu uz su ceny v tisicoch. Ja bikujem velmi vela, aj v kopcoch a zatial nemam elektro, casom dufam bude aj to, ale treba investovat. Otvoria sa moznosti co sa tyka vzdialenosti.

nikolani
2. aug 2025
@btus

@btus ľudia si elektrobicykle kupujú z rôznych dôvodov 🙂 ja mám 30 a tiež mám jeden. Manžel je zdatný cyklista, rád jazdí do kopcov. Ja taká zdatná niesom a do kopcov by som musela bike akurát tak tlačiť. Takto si do kopca pomôžem s motorom, ťahám zároveň cyklovozik s našim synom a máme z toho pekne rodinné výlety 🙂 nemusím byť k tomu ani stará ani chroma

zafir01
2. aug 2025

Ja som si teraz kúpila karbónový hirsky so zavodnym ramom. Bože to ide samo oproti starému horskemu.
Ale iné som chcela , elektro za 500 ani náhodou. Solidnejsie pre začiatočníka 1500 a vyssie s tvojim rozpočtom by som oslovila niekoho ,kto sa bicyklom rozumie a zoženie ti niečo pre tvoje potreby aj z druhej ruky ..moj by stal nový cez 3 tis € , ale mam ho z druhej ruky ,takze podstatne lacnejšie vysiel .a zas aj nájazd km a účel mam iny ako ty zrejme .
Do elektra by som šla ked som deti vozila na cykloviziku ,to som sa ozaj natrapila,ale aspon som v kondičku ostala .

alenka58
2. aug 2025

ak jazdíš v kopcoch tak ja by som si len elektrobicykel, kopec kde bývam ani zdatný cyklista nevyjde ak odmyslím Pogačára a jemu podobných

btus
2. aug 2025
@marca12

@btus Princip elektrobicykla nie je v tom,ze ho ma pouzivat stary a chory clovek. Elektrobicyklom sa dostanes na miesta,kde normalnym nevladzes. Kolkokrat niekam ideme a tak rada by som vysla na kopec alebo presla viacej,ale nevladzem,tak sa musim vratit. Elektro nie je o lenivosti,ale o moznostiach a je mi uprimne luto,ze v 21.storoci maju este stale ludia predsudky pred vecami,ktore nam davaju lepsie moznosti.

@marca12 no, ako som písala, buď na to mám aby som tam vyšla alebo nemám. A keď nemám, tak tam nejdem. To je moja filozofia športovania.

zuzanita1609
2. aug 2025
@btus

@marca12 no, ako som písala, buď na to mám aby som tam vyšla alebo nemám. A keď nemám, tak tam nejdem. To je moja filozofia športovania.

@btus Tiež som tvojho názoru. Ja mám z e-bike iba nervy,skúsila som raz, ďakujem, radšej klasika a klasika bicyklovanie. To si môžem už zobrať rovno cross motorku 🙂.

madeincssr
2. aug 2025
@btus

@btus no napr. bezny pravidelne netrenovany cyklista nemoze ist na neelektrickom bajku s kamosmi (trenovanejsimi cyklistami) na cyklovylet. Oni idu ostrym tempom a prejdu kludne 50-70-100 km (podla vyskoveho profilu trate). Na ebajku s nimi mozes a to ver, ze vysportovana budes az az. Dalsia vec je akcny (ci vyskovy) dosah aj pri rodinnom vyletovani. To je neporovnatelne. A za tretie, do kopcov sa tesis, co na standardnom bajku len sportovejsie zalozeni jedinci.
Ebajk z druhej ruky (najma damsky) sa da kupit aj za cca 600 az 1000€ slusny. Jasne, vzdy je tam riziko stavu baterie, cize z druhej ruky kupovat iba take znacky/modely, kde je nova bateria dobre dostupna (kupitelna), idealne ak je repasovatelna (vacsina externe montovanych (nie v rame plne integrovanych) je). Ako uz bolo spomenute, dobre su aj cinske pohony Bafang (t.j. nie je nutne kupovat drahsie Bosch, Yamaha, Shimano...)

btus
2. aug 2025
@zuzanita1609

@btus Tiež som tvojho názoru. Ja mám z e-bike iba nervy,skúsila som raz, ďakujem, radšej klasika a klasika bicyklovanie. To si môžem už zobrať rovno cross motorku 🙂.

@zuzanita1609 ďakujem za podporu 🙂

princezna_bosorka
4. aug 2025
@klarissa25

Elektro bicykel za 600e? Ani nahodou…

@klarissa25 jj, to bude hrozny shit 🙈

tilly
4. aug 2025

Za 500 eur nekúpiš ani poriadny normálny bicykel, na elektrobike za tú sumu určite zabudni. Ak nechceš nejaké taký, čo ti vybuchne počas nabíjania

katka160871
4. aug 2025
@btus

@btus .. prečo nie, ja mám 53 rokov a mám aj elektrobicykel aj klasický trekový a vyberiem si podľa toho akú trasu idem. Len teraz sme prešli skoro 400 km po Južných Čechách a videli pár zaujímavých miest.

tilly
4. aug 2025

elektrobicykel je super. Nevadi ti vietor ani kopce, ani rýchli trenovaní kamoši. Mne muž kúpil ebike, lebo on so synmi začal jazdiť na 8kilovom karbone a ja som im logicky nestíhala. Tak mi naložil tašky, do ktorých si dali tenisky, náhradné oblečenie, vody, jedlo a pod. a mohli sme chodiť na rodinné výlety. Moje decká jazdia od 6 rokov na cestakoch s tretrami, takže tenisky som im musela brať.
U nás to teda malo význam. Hlavne oni ľúbia jazdiť do kopcov, to by som nemala šancu. A teraz ťaháme cyklovozik s 20 kg psom, tak si už kúpil aj muž ebike, chalani stále jazdia na karbonoch.
Inak s tými lahuckymi bicyklami sa jazdí ľahšie, ako na ebiku, ktorý je mohutný a ťažkopádny

tilly
4. aug 2025
@zafir01

Ja som si teraz kúpila karbónový hirsky so zavodnym ramom. Bože to ide samo oproti starému horskemu.
Ale iné som chcela , elektro za 500 ani náhodou. Solidnejsie pre začiatočníka 1500 a vyssie s tvojim rozpočtom by som oslovila niekoho ,kto sa bicyklom rozumie a zoženie ti niečo pre tvoje potreby aj z druhej ruky ..moj by stal nový cez 3 tis € , ale mam ho z druhej ruky ,takze podstatne lacnejšie vysiel .a zas aj nájazd km a účel mam iny ako ty zrejme .
Do elektra by som šla ked som deti vozila na cykloviziku ,to som sa ozaj natrapila,ale aspon som v kondičku ostala .

@zafir01 za koľko si kúpila ten karbónový horský? Akurát predávam jeden haibike, ktorý používal syn na pretekoch, ale asi sme dali vysokú cenu. Dik

simsalabim
4. aug 2025
@btus

@btus neberiem to tvoj nazor, ale jedna znacka ebikov ma motto: You’ll need a bigger map. A je to naozaj o tom. Otvori ti to moznosti ist na vylet tam, kde obycajnym bikom nezajdes.

autor
4. aug 2025
@btus

@btus ja som nikde nepísala že za manželom nevládzem veď môj muž ani bicykel nemá 🤣

A ja hľadám na kratšie trasy s deťmi tak to mi vážne postačí obyčajný ďakujem

zafir01
4. aug 2025
@tilly

@zafir01 za koľko si kúpila ten karbónový horský? Akurát predávam jeden haibike, ktorý používal syn na pretekoch, ale asi sme dali vysokú cenu. Dik

@tilly ahoj ,ja som cez známeho natrafila na starší typ cube , ze 29 kolies a hliníkového celopera som chcela menšie kolesá a nieco ľahšie. Cena 650€ . Co je ako zadarmo, slx brzdy , a hmotnosť 9 kil . Vyskúšam toto leto. Nie som super jazdec a chcem sa naučiť viac technický jazdit . Hlavne mam v hlave dost veľký blok zo zjazdov ( ked som uz spadla ) . Tvoj syn na ústí lepšiu raketu, sk aj súťažne jazdi

tilly
4. aug 2025
@zafir01

@tilly ahoj ,ja som cez známeho natrafila na starší typ cube , ze 29 kolies a hliníkového celopera som chcela menšie kolesá a nieco ľahšie. Cena 650€ . Co je ako zadarmo, slx brzdy , a hmotnosť 9 kil . Vyskúšam toto leto. Nie som super jazdec a chcem sa naučiť viac technický jazdit . Hlavne mam v hlave dost veľký blok zo zjazdov ( ked som uz spadla ) . Tvoj syn na ústí lepšiu raketu, sk aj súťažne jazdi

@zafir01 to mal ešte ako kadet, takže dávno. Horské už pár rokov nejazdí. On dal cenu 960, ale tiež myslím, že tých 650 je asi taká normálna cena. Ďakujem

Strana
z2