Steam Deck alebo Nintendo Switch: Čo je lepšie pre tínedžera?
30. aug 2026
Syn si teraz zaumienil Steam Deck a ja sa priznám, že sa v týchto veciach veľmi nevyznám 😅 Je to niečo podobné ako Nintendo Switch, len sa tam hrajú počítačové hry?
Má počítač a hráva na ňom, preto neviem, či Steam Deck nebude nakoniec len ďalšia vec navyše. Ak máte doma jedno alebo druhé, čo sa podľa vás viac oplatí pre tínedžera?

Nie je to to iste zariadenie. Switch je uzavreta konzola s vlastnymi hrami, Steam Deck je maly pocitac s Linuxom, na ktorom bezi jeho vlastny Steam ucet. Cize hry, ktore uz na PC kupene ma, by mal aj na nom, aj s ulozenymi poziciami, a nekupuje ich druhy raz. V tomto zmysle to nie je dalsia vec navyse, skor ten isty pocitac, ktory sa da vziat na gauc.
Je tam ale hacik, na ktory sa v obchode nikto nespyta. Kedze je to Linux, hry, ktore maju ochranu proti podvadzaniu zabudovanu hlboko v systeme, na nom nebezia. Tyka sa to Fortnite, Valorantu, PUBG aj Battlefieldu. Ak hrava prave tieto s kamaratmi, tak by mu Deck sluzil na vsetko okrem toho, co hra najviac. Prva otazka teda nie je Deck alebo Switch, ale co presne hrava.
A cena. Steam Deck tento rok vyrazne podrazel, 512 GB verzia stoji cez Steam okolo 780 eur, hoci povodne bola za 569, a terabajtova presla cez 900. Islo hore pamate a SSD disky. To uz nie je cena darceka, to je cena notebooku.
Switch dava zmysel v niecom inom. Ma hry, ktore na PC vobec nie su, cize Zeldu, Maria, Pokemonov, a da sa na nom hrat vo dvojici na jednej obrazovke. Zjednodusene, ak chce to iste, co uz ma na PC, len prenosne, tak Deck. Ak chce nieco, co mu PC nedokaze dat, tak Switch.