Exekúcia a manželstvo

matkap
30. okt 2012

Ahojte. chcela by som sa spytat ci neviete niektora poradit. pred par rokmi som znamej sla rucit aby dostala uver. samozrejme chyba, ale to uz nezmenim. uver prestali splacat a teraz je na to exekucia, samozrejme kde ako rucitel som dlznikom i ja. moja otazka ale je, ze keby sa teraz vydam, kedze s priatelom cakame uz druhe babo a bolo by nacase dat to do poriadku 🙂, ci teraz mozu exekuovat aj jeho. myslim ci mu to mozu strhat z platu a skumat jeho majetok. to by som samozrejme nechcela, je to predsa moj problem, ktory som si "narobila" ked sme sa este ani nepoznali. dakujem za odpovede

zabka88
30. okt 2012

@matkap ahoj, ručenie je veľmi háklivá vec, ale na to si už sama prišla... ☹ určite odporúčam komunikovať s exekútorom a dohodnúť sa na nejakom rozumnom splátkovom kalendári... okrem toho, keď dlh zaplatíš, daj návrh na súd o náhradu škody voči pôvodnému dlžnikovi.. žiadaj svoje peniažky späť , budeš ich potrebovať s dvoma detičkami .-)

pokiaľ ide o tvojho nastávajúceho, po uzavretí manželstva sa ho tvoj dlh z ručenia dotkne nepriamo, teda tým, že budeš splácať dlh z penazí ktoré budú spadať do bezpodielového vlastníctva manželov (teda aj z jeho penazí)..

henulienka
30. okt 2012

tak ako píše @zabka88 priamo jeho exekuovať nemôžu, ale váš spoločný majetok, prípadne spoločný účet áno

zuzi0911
30. okt 2012

@matkap ja by som to ete s tou dotycnou poriesila predsa bebudem za nu pikat.a myslim ze tvojho nastavajuceho sa to nedoktne. Aj keby ste boli vtedy svoji a v tej zmluve hra len tvoje meno on s tym nema nic a budu to vymahat od teba (peniaze).ale ak by chceli majetok tak zas len tvoje veci ako napr.auto a ak nemas tak hocico v tej sume ktoru su dlzna.

majcicanda
30. okt 2012

@zuzi0911 s dotyčnou nič neporieši. proste je to celé na hlavu. ak dlžník nespláca dlh, prechádza to na ručiteľa. splácať musí on a dlh si vymáhať od dlžníka súdnou cestou. v dnešnej dobe neručiť ani vlastnej rodine! 😖

zuzi0911
30. okt 2012

@majcicanda ja viem v dnesnej dobe sa neda nikomu verit. ja som to len kolli tomu napisala lebo moj ujo tiez raz rucil kamaratovi a ked uz bolo zle dosiel papiercujovi. ten co mu povedal neviem ale nakoniec to zaplatil ten chlapik. koli tomu som jej napisala necio nech s nou poriesi aj ked to bude asi bezvysledne.

zabka88
30. okt 2012

@zuzi0911 tvoj ujo mal šťastie 😉 nevieme, prečo sa známa @matkap dostala do tejto situácie, že nemôže platiť...

zuzi0911
30. okt 2012

@zabka88 javiem 😉 no skusila som poradit 😉

dupinka
22. nov 2012

@matkap zo spolocneho majetku ano... Manzelstvom vznika bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov, takze majetok, ktory patri AJ tebe, je postihnutelny. Skumat priamo jeho nie, ale posudzuje sa spolocny prijem domacnosti, majetok, ktory mate ako spolocny (napr. ak si za manzelstva, alebo z penazi kupite auto, nabytok, spolocny ucet...)

matkap
autor
18. feb 2013

dakujem Vam za odpovede

matkap
autor
30. sep 2014

ahojte. este by ma zaujimala jedna vec ohladom tejto temy. neviete mi niektora poradit? Par tyzdnov uz sme manzelmi, spolocny majetok zatial nemame ziadny, dlh "znami" sice exekutorovi platia (zrazanim zo mzdy), ale nie je to velka ciastka. Viem, ze ked nastupim do prace tak to neminie ani mna ☹ ide mi vsak o to, ze mame auto, za ktore platime lizing, asi tak o tri roky bude splatene. Pisane je na manzela, resp. banku. Mozu nam ho potom vziat? Bolo "kupovane" este pred manzelstvom. Viem, ze existuje notarska zapisnica o zuzenom bezpodielovom vlastnictve manzelov a chystame sa ju ist s notarom spísat. Proste mi ide o to aby manzel nedoplatil na moje "dlhy" ☹((((( alebo nejaka ina rada? DAKUJEM!!!!

draik
30. sep 2014

Otázne je, kedy ste ako ručiteľka mali reálne plniť, teda kedy Vás veriteľ vyzval na úhradu pohľadávky. Ak pred manželstvom, tak nie je možné siahnuť ani na majetok v BSM, ak ste až následne uzavreli manželstvo. Auto na leasing nie je Vaše ani Vášho manžela.

matkap
autor
9. okt 2014

Dakujem za odpoved.viem,ze auto zatial nie je ani jedneho z nas,ale co o tie tri roky?moze nam ho exekutor vziat? ☹

klincek
9. okt 2014

§ 147 ods. 1 Obcianskeho zakonnika:
Pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla ZA trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.
Cize pohladavka, ktora vznikla PRED manzelstvom, by sa mala uspokojovat len z tvojho majetku.. No ked sa vezmete, bude veelmi tazke to odlisit 😖. A ak mate napr uz aj teraz spolocny ucet, odporucam ho zrusit, kazdy si vedte svoj.
aha, citam, ze uz ste manzelia..Siahnut priamo na plat tvojho manzela ci na jeho majetok (nadobudnuty pred manzelstvom) exekutor nemoze. Auto spada do tejto kategorie. Zuzenie BSM je dobry napad.