icon

1."Biela vrana" polemiky okolo mmr očkovania

balkolenka
11. aug 2015

V mojom okolí mám viacerých blízkych, ktorí buď vychovávajú dieťa s diagnózou autizmu, alebo sa týmto deťom venujú ako pedagógovia. Táto téma je pre mňa preto veľmi citlivá. Momentálne ma zaujala informácia o tom, že William Thompson, vedec pracujúci pre americké CDC (Center of Disease Control) sa viac ako po desiatich rokoch priznal, že veľká reprezentatívna štúdia z roku 2004, ktorej záverom bolo vylúčenie pravdepodobnosti prepojenia medzi MMR a poruchou autistického spektra, bola, podľa jeho slov, pred svojím uverejnením významne pozmenená. Pôvodné výsledky hovorili vraj o opaku, najmä v kontrolnej skupine očkovaných chlapcov. Až teraz sa Thompson rozhodol posykytnúť materiály z pôvodného výskumu kongresmanovi Billovi Poseymu. Ten s nimi pre pár dňami, 29.7. 2015 vystúpil v kongrese a vyzval politikov na širšiu diskusiu. Link na video-záznam z jeho prejavu:
http://www.c-span.org/video/?c4546421/rep-bill-...
Thompson je len jeden zo spoluautorov štúdie, no jeho priznanie je výnimočné v tom, že doteraz bol diskreditovaný prednostne výskum tých vedcov, ktorí brali do úvahy aj svedectvo narastajúceho počtu tých z rodičov, ktorých dieťa sa do istého časového bodu vyvíjalo štandardne a potom v krátkom čase nastal signifikantný obrat (neutíšiteľný plač, strata očného kontaktu, útlm verbálnej a nonverbálnej komunikácie) Typickým je prípad výskumu britského gastroenterológa Andrewa Wakefielda, ktorý ako jeden z prvých spolu s jedenástimi kolegami z londýnskej Royal Free Hosital od r. 1998 začal uverejňovať odborné články vychádzajúce z, v tej dobe ešte netypického, doplnenia psychiatrickej diagnostiky autistických detí o diagnostiku gastroenterologickú (náznak, že autistická porucha psychiky môže byť prepojená s poruchou tráviaceho a autoimunitného systému a že liečba zápalu tráviaceho systému môže priniesť pozitívne výsledky v zmiernení agresivity, ustálení spánkového režimu... Wakefield navyše zobral vo svojej prípadovej štúdii 12 malých pacientov do úvahy aj tvrdenie ich rodičov, ktorí zmenu v správaní svojho dieťaťa zaznamenali v krátkom časovom období po vakcinácií MMR. Publikoval o tom článok v odbornom časopise Lancet a na tlačovej konferencii odporučil neočkovať trojzložkovou vakcínou, ale jednozložkovými vakcínami. O polroka však boli jednozložkové vakcíny proti osýpkam stiahnuté z britského trhu,monopol na trhu získala MMR. Wakefield začal byť označovaný za odporcu očkovania. Myslím, že v súčasnosti je možné zaočkovať sa jednozložkovou vakcínou proti osýpkam už iba vo Švajčiarsku. Polemika okolo tohto problému sa vyhrocovala a Wakefield bol v roku 2004 obvinený z falšovania svojho vlastného výskumu, neobvinil ho vedec, ale britský reportér Brianom Deerom, ktorý predtým publikoval provakcinačné články, myslím, že najmä v Sunday Times ( najprv písal novinové články, potom natočil dokumentárny film, nakoniec bol natoľko iniciatívny, že poslal obvinenie na britské GSM, obdoba amerického CDC, ktoré následne zbavilo Wakefielda licencie - je zaujímavé pozrieť si verzie oboch strán sporu - Deerov dokument, ako aj Wakefieldova obhajoba opodstatnenosti výskumu sú dostupné napr. aj na YouTube...v tomto spore je podľa mňa dôležité to,že na strane Dr. Wakefielda zostali stáť rodičia autistických detí, ktorým jeho rozšírenie diagnostiky pomohlo zmierniť toto ochorenie). Práve v súvislosti s aktuálnym priznaním vedca Williama Thomsona (ktorého označujú za prvého potenciálneho whistblowera pozadia prepojenia vysokej politiky a farmaceutických spoločností) sa opäť začína hovoriť o Wakefieldovom prípade a možnosti rehabilitácie jeho práce.

(list rodičov 12 autistických detí, v ktorom obhajujú jeho výskum)
Ak má niekto energiu do porovnania oboch stanovísk: Wakefield/Deer a do následnej korektnej polemiky...

Strana
z2
aristka
Odpoveď bola odstránená
balkolenka
autor
15. aug 2015

@adsumus Ahoj Adsumus, ďakujem za tvoje pripomienky. Pozriem si zdroje, ktoré si uviedla. Asi mi to bude trvať dlhšie, kým sa tým prehryziem, lebo ako väčšina pracujúcich mám mám (toto už našťastie nie je preklep, len sa zhoduje Genitív plurálu pods. mena "mama" a 1. osoba singuláru slovesného tvaru "mať") na veci mimo prácu a starostlivosť o dieťa, manžela a domácnosť čas iba v neskorších nočných hodinách, určite sa však na to pozriem. Taktiež ďakujem za neagresívny spôsob diskusie, to si veľmi vážim.

adsumus
15. aug 2015

@balkolenka pozri si, dnes vyšla metaanalýza, že očkovanie nesuvisí s IBD (infalamtory bowel desease)
http://www.healio.com/gastroenterology/inflamma...
ja nemám problém komunikovať normálne, bohužial, to iste sa nedá povedať o ludoch proti očkovaniu, ktorí opakovane obvinuju rodičov za očkovanie, že sme nejakí podplatenci, cenzuruju skupiny proti očkovaniu, tým, že nás vyhadzuju, označuju nás za trollov. Bohužial ja už neviem ako sa brániť ani na koho sa obrátiť v tejto veci.

peter952
Odpoveď bola odstránená
Strana
z2