Aktualna tema - Osypky
vyhodnotenie epidemilogickej situacie v okrese Michalove a Sobrance za jun 2018
Ochorenia boli zaznamenané v týchto vekových skupinách:
- 0 roč. – 4 ochorenia (neočk. pre vek – 4x)
- 1-4 roč. – 13 ochorení (neočk. pre vek -5x; očk. čiastočne - 5x; neočkovaní- 3x)
- 5-9 roč. - 19 ochorení (očk. čiastočne -14x; neočkovaní – 5x)
- 10-14 roč. - 10 ochorení (očk. riadne – 5x; očk. čiastočne – 1x; očk. nedostatočne -2x;
neočkovaní – 1x; neočkovaný pre kontraindkáciu – 1x )
- 15-19 roč. – 9 ochorení (očk. riadne – 8x; očk. nedostatočne – 1x)
- 20-24 roč. – 3 ochorenia (očk. riadne – 2x; očk. nedostatočne – 1x)
- 25-34 roč. - 3 ochorenia (očk. riadne – 2x; nezistené – 1x)
- 35 - 44 roč.- 8 ochorení ( očk. riadne – 5x; nezistené– 3x)
- 45 – 54 roč. – 2 ochorenia ( očk. riadne (4.dávky) – 1x; nezistené – 1x)
@vroni a mňa stále zaujíma pri tej kolektívnej imunite:
deti očkované pre vek len jednou vakcínou nie sú dostatočne chránené. T.j. deti do 11r. by sa podľa tejto logiky nemali započítavať medzi tých, ktorí tvoria kolektívnu imunitu 🙂 Veď aj oni sú "rizikovým faktorom" - keďže nie sú dostatočne chránenené, môžu sa ratať medzi nedostatočne zaočkovaných, teda aj medzi nezaiočkovaných 🙂
@eva8, evicka, nicomu nerozumies. Ockovanie jednou vakcinou je uplne postacujuce pre vypocet kolektivnej imunity. Evidentne nie je postacujuce pri nakaze, takze tam to uzname za nedostatocne a tak uvedieme do inej statistiky. Ak sa niekto nad tymto dvojitym metrom pozastavi, vysvetlime mu, ze nie je lekar ani epidemiolog a teda nie je schopny pochopit komplexitu a celistvost tohto problemu a nema sa o to ani snazit. Ak neposluchne, oznacime ho za antiockovacieho fanatika, konspiratora, masoveho vraha atd. A hned mame spravne statistiky.
A celkom vazne: naozaj to takto pocitaju. Zaockovane dieta je plus v kolektivnej imunite bez ohladu na to, ze jeho ochrana nie je dostatocna.
@luxikate adsumus som v tejto téme neoslovila, pýtam sa iného. Ona totiž totálne od veci odpovedala. Ja v tom jasno už mám, len ma nebaví stále od nej počúvať o mantrách, zajačikoch a odseknutých hlavičkách. I ja viem dookola omielať a dávať otázky ako ona, na rozdiel od nej ja na tie jej odpovedám, ona nie 🙂 Len na tie vybrané. Vravím, že rozprávam sa s ľuďmi ich "rétorikou" 🙂
@meluela ..no ved aj speje .
existovali tieto ochorenia ? - mor, tyfus , spanielska chripka . su to smrtelne ochorenia ? si na ne ockovana ? mala si niekedy taketo ochorenie ? poznas niekoho vo svojom okoli kto mal ?
kolko ochoreni (akoze) "eradikovalo" ockovanie ? jedno ? (prave kiahne) ..preco tak malo , preco nie 3 , 5 ..ci rovno vsetky.
bol za komunizmu program povinneho celoplosneho ockovania v ceskoslovensku (az do dnes) ? ak ano ..tak ako si vysvetlujes stupajuci pocet pripadov cierneho kasla (od roku 1985 do dnes)
@meluela za ustupom chorobnosti / umrtnosti su zodpovedne tieto parametre :
- zivotna uroven ( kvalitna strava, nezavadna voda, kvalitne byvanie , lieky - antibiotika, antivirotika)
- ludia, ktori prekonali dane ochorenie (kolektivna imunita) . matka po prekonani daneho ochorenia ma protilatky v materskom mlieku , tak isto kazde prekonanie ochorenia sa dostava do genomu cloveka / populacie , ktora sa casom stava evolucne odolnejsia voci danemu ochoreniu.
vsimla si si ,ze vsetky epicentra slovenskych "epidemii" ..ako mumps , osypky su vzdy ciganske osady ? preco ? ciganov neockujeme ? myslel som ,ze sa plosne ockuju vsetci obyvatelia rovnako.
mne toto ako dokaz staci, komu nie , moze hladat dalej ..popripade sa moze dat zaockovat a je komplet chraneny, takze ho uz tieto ochorenia zaujimat nemusia.
@meluela teda podľa grafu bol výrazný pokles úmrtí cca v šestesiatych rokoch.
Černý nebo také dávivý kašel (pertussis) je vysoce nakažlivá kapénková infekce, rozšířena celosvětově, ale více než 90 % případů je hlášeno z rozvojových zemí. Původcem je gram-negativní bakterie Bordetella pertussis. Nejvíce nemocných je hlášeno ve věku 15–19 let. U adolescentů a dospělých mívá pertuse mírný či atypický průběh, proto uniká pozornosti a nebývá hlášena. Tito poddiagnostikovaní nemocní jsou zdrojem infekce pro nedostatečně imunizované kojence a batolata, pro které představuje černý kašel těžké, život ohrožující onemocnění.
https://www.wikiskripta.eu/w/Pertuse
Ten mierny až nediagnostikovateľný priebeh ochorenia je pravdepodobne dôsledkom očkovania. Teda sa aj kvôli tomu čiernym kašľom môžu nakaziť aj rizikové skupiny. Otázne je, že keď ra apídnom poklese úmrtnosť sa podpísala zvýšená úroveň zdravotníctva a vzrast životnej úrovne, či je dôležité očkovať, však to už by nemala byť až tak smrteľná choroba. A predišlo by sa tým nechceným šíreniam choroby kvôli nezachyteniu, pretože vďaka očkovaniu má čierny kašeľ len nepatrný, nezachytiteľný priebeh u adolescentoch a dospelých - vychádzam z článku v mojom linku a tvojho príspvku.
ešte dodatok - samozrejme si myslím, že očkovanie zohralo tiež dôležitú kladnú úlohu, no teraz sa mi zdá, že sa trošku tá výhoda eliminujne miernym priebehom u očkovaných, teda mimovoľne podporuje "nezánik" výskytu čierneho kašľa.

RUVZ Michalovce zmazal z webu dokument ktorý citoval @prevenar