Aký je váš názor na povinné očkovanie na Slovensku?
Táto téma je tu viac krát opakovaná, no málokto sa k nej vyjadruje. V poslednej dobe som tu však zaznamenala viac reakcií, viac negatívnych...
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/14petulka88/...
http://simonka.webnode.sk/o-nas/...
Veríme štátu, pediatrovi, veď prečo by chceli pre nás niečo zlé, prečo by nás nútili k niečomu, čo by nášmu dieťaťu uškodilo...Ale priznajme si, čítame príbalové letáky od liekov? Čítame ich aj od vakcín, ktoré dávame pichať do nášho malého mimi?
Mnohé si poviete, je to dané štátom, nečítam, neštudujem, je to dané, tak prečo sa mám zaujímať?
Ak to vezmem laickým rozumom, v mnohých európskych štátoch nie je očkovanie povinné. Ako to, že tam nemajú epidémie, existuje obrovská migrácia ľudí, ako to, že tu nič také nie je?
Na MK je jedna téma ,,Nesúhlas s povinným očkovaním". Ale pochybujem, že ich mnohé mamičky čítajú. Tu sú najmä odporcovia očkovania.
Tak, ako si mamičky čítajú a študujú vlastnosti kočíka, ktorý vyberá pre svoje mimi, by si každá mala preštudovať aj túto problematiku.
Aký je teda váš názor na povinné očkovanie na SR? Študujete si sama informácie a príbalové letáčiky, či dôverujete pediatrom?
@samara1609
@mikymiky
obe mate pravdu to 9 mes . dieta by pravdepodobne skončilo v nemocnici,tak či tak ,keby aj bolo očkovane nemalo by ešte asi dostatok protilatok ( alebo aj žiadne niekt.si nedokažu vytvoriť protilatky)
A pravda je aj to že protilatky po očkovaní pretrvavaju cca 6-8 rokov a po prekonaní až do 20 rokov , a žiadnom pripade niesu doživotne... Č kašel sa teda velmi často vysk.u adolescentov aj dospelych...jeho prekonanie zasa na určity čas zvýši protilatky ...to znamena ak tvojimi slovami očkovaní zoznášaju čk ...je to tak..., to je dôvod prečo sa ja a moja rodina očkujeme... Znovu prekonanie ochorenia čkašla nieje až taky zavažny problem ( často sa to považuje za bežny infekt ) problem môžu mať nikdy neočkovane deti, ale aj deti riadne očkovane a bez dostatočnej tvorby protilatok ...
Pišeš ,ze deti tu z MK niekolko mesiacov kašlali a pred čím ich vakcina ochranila ? Nenapadlo ťa ,že možno pred smrťou alebo ťažkym poškodením? Možno boli len slabšie chranene ...je len tolko nikoho som nechcela strašit a LEN som vysvetlovala prečo ja očkujem ...SOM za slobobu v očkovaní a to dufam zmamena že sa môžem slobodne rozhodnúť aj ZA🙂
Ja nechapem na co este niekomu je tato diskusia, je absolutne jedno kto ma na to aky nazor nie? Kazda si ideme svojou cestou a tou ktora je podla nas pre dieta ta najlepsia a ostatnym ktory nezdielaju ten isty nazor moze byt predsa moje rozhodnutie uplne ukradnute nie? Strata casu riesit veci.... Grrrrr ma vytaca ze to to donekonecna omialate ako furie na trhu
Este sa budete cudovat ked sem za 10 rokov pridu epidemie cierneho kaslu, zaskrtu a deti vam v puberte budu umierat... Nikomu to ani nahodou neprejem ale treba sa trosku zamysliet co bude potom....
@zmol 😀 dnes je hlavne moderne rozmyslat sam nad sebou......a vobec sa nezamyslat nad tym co sa deje u susedov ...a co sa moze diat za 10 rokov.... Už dlhu dobu nad touto otazkou polemizujem.... a čim viac sa v tom vrtam v tym viac mi "antivaction"...pride ako boj za obcianske prava ..nez boj za otázky zdravia....
@froschka Lokalne epidemie cierneho kasla tu mame uz teraz rekordne za ostatnych 50 rokov, zaroven mame rekordne vysoku zaockovanost, a rekordnu ucast zaockovanych na tychto epidemiach 🙂
Pokial ide o zaskrt, to je socialna choroba, takze ak vypuknu epidemie, co potom? Bud sa zlepsi socioekonomicka situacia a epidemie zmiznu tak ako pred 60 rokmi (este pred zavedenim ockovania), alebo sa socioekonomicke podmienky nezlepsia a epidemie zostanu.
A este, ti, ktori si budu mysliet, ze ich ockovanie ochrani, sa daju zaockovat, a ti ostatni ich predsa nemusia zaujimat 😉
@zmol Prepac, "tetanus vrodeny od matky" je hlupost. Tetanus je vzdy ziskany, a novorodenecky tetanus zapricinujuporodnici, ktori nainfikuju pupocnu snuru spinavymi nastrojmi, alebo nezabezpecia jej osetrovanie po porode. Tak ci onak, vakcina s tym nic neurobi. Okrem toho som zastanca riesenia problemov, a nie hasenia nasledkov. Ak dokaze UNESCO zabezpecit Kambodzi, Nigerii atd milion jednorazovych sterilnych noznic plus liehovych tamponov, tak im zatlieskam. Ale pichat do deti zbytocne vakciny, za to im tlieskat nebudem.
.
Mateřský tetanus je forma generalizovaného tetanu, který se vyskytuje u novorozenců. Ohroženy jsou děti, které nezískaly pasivní imunitu, protože jejich matka nebyla očkována. Zpravidla k tomu dojde infekcí nezahojené pupeční jizvy, zejména pokud pupeční šňůra nebyla přeříznuta sterilním nástrojem. Mateřský tetanus je běžný v mnoha rozvojových zemích a například v roce 1998 byl zodpovědný zhruba za 14 % (215,000) veškerých novorozeneckých úmrtí; ve vyspělých zemích je ale velmi vzácný.[2]
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tetanus
@kvieta a kde tam prosim ta vidis, ze ten tetanus ziskalo dieta od matky? Pise sa tam, ze dieta neziskalo pasivnu imunitu (ktora je veeelmi diskutabilna) od matky, nie, ze ho nakazila matka! To ho ako matka mala porodit v smrtelnych tetanovych krcoch? Nakazili ho nesterilne nastroje, ktore sposobili infekciu, ale asi je omnoho lahsie zaockovat matku, nez ich sterilizovat, skoda, ze sa neda zaockovat aj proti dalsim asi stotisicom veciam, ktore mozu nesterilne nastroje pri porode sposobit 😝
Ty brďo, ja žasnem čo všetko sa dá už použiť na vnútenie očkovania...že materský tetanus...dobrá hra so slovíčkami robí divy 😒
@halienka Ak považuješ wikipediu za hru so slovíčkami, tak to je fakt "ty brďo"...
Kto tu vnucuje očkovanie? Ide o vysvetlenie, ako môže aj matka prispieť k zníženiu výskytu tohto typu. A o možnosti dodržiavania hygieny v takom prostredí v súvislosti s ktorým bol ten prípad spomínaný asi by vedeli hovoriť ľudia, ktorí tam pôsobili. Pravdepodobnosť tam je, to % o tom hovorí. Nám je asi ťažko predstaviť si, ako môžu lekári pracovať s nesterilnými nástrojmi... U nás je samozrejme tá pravdepodobnosť oveľa nižšia, skoro nulová.
Tetanus ale nie je prenosný z človeka na človeka, to je podstata. Je rozdiel, keď sa krvou prenáša napríklad hepatitída B, C atď., a keď sa jedná o prenos tetanu ako ochorenia. Takže študujme a hlavne rozmýšľajme, dievčatá, halooo.... Niekedy je fajn priznať si, že niečo jednoducho nevieme a radšej sa spýtať, ako šíriť bludy.
@halienka Ale to som nenazvala ja Materským tetanom... je to typ, o ktorý mohlo ísť. Ja neviem, o čom furt musíš špekulovať. Či to iba preto, že si myslíš, že som to sem hodila špekulatívne? A čo, zrazu ľudia nemajú rozmýšľať? Veď to je výklad z wikipédie, žiadne moje interpretovanie tohto typu choroby a o.i. tam je popísaný každý typ, aj novorodenecký. Tak hoď prosím spiatočku a nevyrývaj.
Ale ak by nestačilo , tak nech sa páči, nech sme za každú cenu objektívni:
problem nieje v tom ze moje dieta je chranene ked je zaockovane a tym padom ma nema co zaujmat nejake neockovane dieta.... ale v tom ze za desat rokov tu nemusi byt zaockovana cela generacia ....a moze sa stat to co sa deje vzdy medzi neockovanými ..niekde to buchne a vznikne nakaza.... napr. aby to puklo kdesi v romskej osade.....koli comu ? koli agresivnej jednostrannej a tendencnej a castokrat nepravdivej propagande.... Choroba dnesnej doby je ze ludia myslia len a len na seba a absolutne ich nezaujmaju dosledky ich konania...hlavne ze oni su v suchu a v bezpeci.... a este sa cuduju ze nikomu na nich nezalezi.... hold treba si popratat najprv pred vlastnym prahom... dajme tomu ze sa rocne narodi na SR 60 000 deti...keby rodiny tychto deti odmietli ockovat za desat rokov ich bude 600 000.... ked si vezmeme ze by zacali zurit osypky pri ktorých je umrtnost 1 z 3000 ...mal by si na slovensku cca 200 mrtvych ...prevazne malych deti... A ak si myslis ze su osypky lahko liecitelne bezne ochorenie...tak jo! Ale u ockovaných!!! Na osypky totiz liek neexistuje...a liecba spociva v liecbe symtomov....ak si tvoje dieta neporadi s vakcinou...aku môze mat uspesnost v boji s infekciou?... Ked vypukne zaškrt? ..tak nikto nebude cakat na to az sa zlepsia socialne moznosti... akurat tak mozno neockujuci....ostatny sa daju zaockovat a preockovat...pretože inak by to bola ruska ruleta..s umrtnostou u neockovanych 1 z 20..... ďalsie problemy by este len vznikli keby sme sa zacali riadit politikou tipu...." ze nam stacia ciste noznice, rušky na ustach a gumene rukavice.... " ....
A z toho istého zdroja:
In 1988, WHO estimated that 787,000 newborns died of neonatal tetanus (NT). Thus, in the late 1980s, the estimated annual global NT mortality rate was approximately 6.7 NT deaths per 1000 live births - clearly a substantial public health problem
V roku 1988 787,000 novorodencov zomrelo na novorodenecký tetanus
@plutvonozec aj môj 6ročný brat dostal v 2rokoch cukrovku s očkovania (to si vtedy mamina zaplatila nepovinnú vakcínu proti pneumokokom) a šup dostal cukrovku
@kvieta ja nehovorím, že si to tak nazvala ty 😉 ale ktokoľvek kto ho tak nazval, tak zavádzal. Ak kopíruješ niečo čo je zavádzajúce, tak asi s tým problém nemáš a áno, po príspevku od Zmol to od teba pôsobí špekulatívne. Stačí vedieť, že prenos tetanu z človeka na človeka nijakou cestou nie je možný a tým pádom výraz materský tetanus v súvislosti s tým, že potom novorodenec umrie na tetanus je zavádzajúci. Ak to považuješ za rýpanie to je tvoj problém. Mňa to jednoducho zaráža.
Ja si myslim, ze prevencia je dobra vec. Ak vsak prinasa so sebou zdravotne rizika (banalne ale i vazne) a pripadnu smrt, som proti takejto prevencii. Ved je to chore.
ja tu stale citam iba fakty o tom ako neockovanie moze v podstate prispiet k vyssej umrtnosti hlavne malych deti..a kde je napriklad to,ze ockovat sa moze iba ak je dieta uplne zdrave,ze sa ma robit kopec testov ktore sa nerobia,ze sa ockuju aj chore deti,ze to ma neuveritelne a hlavne dokazatelne nasledky..lebo ockovanie neuveritelne znizuje imunitu a ze ak dostane taketo dieta cukrovku je odpovedou iba ze aj tak by ju dostalo ale mozno neskor..ze uz to bolo jednoducho zakodovane.alebo rakovinu...ze ekzemy a ine neduhy su len trochu zla v tom mnozstve dobra???neviem,ale ak sa spytame ze kolko deti tu umrelo trebars na cierny kasel aka bude odpoved ??? a ked tu vyyhladate ze kolko deti malo nasledky z ockovania co vam vylezie.???ja ked som sa rozhodovala vela som citala a vela uvazovala..a nemam pocit,zeby som sa pozerala iba na seba..pozeram hlavne na svoju dceru..
@samara1609 a zaujma ta aj to co sa bude diat v romskych osadach ak im dame moznost neockovat uplne?.....alebo ca sa bude diat ked tu bude 600 000 neockovanych a niekde prepukne nakaza... pretože ak taku fylozofiu podporujes..mala by si sa zamyslat aj dalej nez je prah tvojho domu....co sa taky kadejakych astiem , rakoviny cukrovky, alergii.... ruku na srdce..kolko veci okrem ockovania pribudlov obdobi ako ockovanie??? Nieje to len hladanie vinika bez skeptickeho pohladu na vec?... co sa tyka cukrovky... jedna studia hovori ze za narast cukrovky moze predovsetkym zvýsenie krmenia umelou vyživou... astma a alergie mozu byt dosledkom sterilneho prostredia v ktorom zijeme.... ziarenie s elektospotrebicou ovplyvnuje hormonalnu cinnost deti (dievcata zacinaju coraz skor menstruovat).... čo este dokaze take ziarenie?... mozno aj rakovinu dokaze sposobit ..vsak?.... tym ze prestaneme ockovat...sa nezbavime ani autizmu, ani cuktovky, ani rakoviny...ani nicoho..pretože tych vplyvov co to mozu sposobi je vela....ale navyse tu budeme mat epidemie infekcnych chorob...parada...
@pectore uprimne??..nemam doma mikrovlnku mam vlastne zeleninove a ovocne policko,stravujeme sa doma povacsinou zdravo ak sa da..a preto som pripojila aj toto rozhodnutie na zaklade problemov v rodine a aj na zaklade mojich vlastnych...nefajcim,pijem malo a ak sa nebodaj nieco naozaj stane..co uz zivot je taky..ale ja robim vsetko pre zdravie moje a mojej rodiny..a presne iba po prah mojho bytu..pretoze kazdy sa moze rozhodnut dobrovolne..nesirim osvetu tohto druhu a ciganom by som tie osady vypalila deti pobrala a kazdeho neprisposobiveho poslala niekde velmi daleko..
Prepačte bolo to " špekulatívne" ;) schvalne som napiala že od matky pretože to bola reakcia na to že sterilne nastroje a rukavice RIESIA problem... Pravdupovediac čakala som že ma niekto "opraví " 🙂 a napiše že cl.tetani je tu stale okola nas v pôde ....a že pisatelovi dôjde ,že rukavice naozaj pomôžu v case porodu ale potom dokedy....???? Nikoho nenabadam očkovať !!!! Sa len pytam nosite gumenne rukavice pri pracach v zahradke ...? A ako si prosím chranite ostatne časti tela ? Alebo ste na tetanus všetci zaočkovaní ? Pre mna za mna si tetanus nedavajte očkovat ( prip. preočkovať) ako niekto spravne napisal ,neprenaša sa z človeka na človeka tak tym nikoho neohrozujete...
@pectore prepac, ale nemozem s tebou suhlasit. Je pravda, ze netreba za vsetkym hladat ockovanie, ale domnievam sa, ze keby daka epidemia vypukla, zaockuju kazdeho zaradom v ramci prevencie, tak naco do tych drobcov hustit vakcinu za vakcinou, ked v konecnom dosledku, ju dostanu v pripade epidemie znova? Ale mozno sa mylim a zachvilu budeme ockovat aj proti kyslemu dazdu.
Je pravda, ze sa nezbavime rakoviny alergii a pod, ale ak je co i len najmensia moznost im predchadzat aj za cenu neockovania, dviham vsetky prsty za
@ewisam lenze ked bude dajme tomu 600 000 neockovanych.. v pripade nakazenia zozenies dostatocne mnozstvo vakcin aby si zaockovala tych co ockovany nebudu a preockovala vsetky kontakty ... ?? . Choroba sa bude sirit rýchlo v neockovanej populacii... ty co budu nakazeny budu musiet chorobu prekonat.... ..ockovanie im uz nepomoze.... aka bude dan? kolko zivotov? Ma to vela otaznikov na to aby sme za taku teoriu postavili vsetci... 😉

@zmol pravdepodobne mohlo ist aj o DMO? a je ejdno, ze nebolo evidovane, ak by sa polio na SR vyskytlo, muselo by sa predsa evidovat, ale ako sama pises, ani nie je jasne, ci o polio islo (kedze sa domnievas, ze mohlo ist aj o DMO...co je snad velky rozdiel...)...toto je velmi zavadzajuce......ja som sa naschval pytala na tu obrnu, pretoze obrna tu uz naozaj nie je nieklko 10tok rokov a keby sa tento priapd objavil (je jedno ci u evidovanych, ci osadnikov, ci u sekty)...muesl by byt na epise zaznamenany..... a s temou to podla mna suvisi, elbo mna teda zaujima ako sa tu len tak neckaane objavi dieta s chorobou (kt. je infekvna, kt. virus sa niekde musel zobrat...).....a nepotvrdene veci (co v tomto pripade zjavne nie su), neberiem ako fakty a vlastne nic tu neznamenaju...