Date zaočkovať deti proti chrípke v čase Covidu?
Ahojte, zaujima ma, ci date deti (najma tie do 1 roka) zaockovat proti chripke (v tejto Covid situ)? Ja chcem, ale pediatricka ma stale odhovara. Hlavna epidemiologicka vsak toto ockovanie odporuca detom od 6 mesiacov do 3 rokov. Uz minuly tyzden bol problem ziskat chripkovu vakcinu. Dakujem pekne za info (p.s.: nerada by som rozprudila antivaxersku diskusiu, ja som za ockovanie).
@suzie26 vieš toto tvoje tvrdenie, že väčšina ľudí po očkovaní chrípku dostane aj nejako podložiť? Lebo napríklad ja poznám len jediný prípad (kolegyňa), ktorá mi presne toto hovorila, že mala strašnú chrípku po ňom, ale inak nikoho a to sa v mojom okolí očkuje pravidelne dosť ľudí.
@martinka150 presne ani ja som ockovana nikdy nebola a ani klasicku chripku som este nemala. Raz som mala crevnu chripku, co deti priniesli zo skolky a obcas mam nadchu. Ale klasicku chripku som doteraz nechytila, ale co nebolo, moze byt🤷♀️
Mám 30 a tiež som mala chrípku len raz v živote. Kedysi som sa ockovala pravidelne na chrípku 7-8 rokov po sebe. Po prvom očkovani som mala silnejšiu virózu ale inak ostatne roky som bola zdravá. Takze ja z dlhodobejšieho efektu, odporúčam.
Urcite nie.
Mamka sa dala raz ockovat proti chripke a uz nikdy viac. Taku chrípku dostala ako este nikdy.
Mam 9 mesačnú dcérku a nedám. Dost, že sú tie povinné a nie si ešte prirabat starosti (rozumej,ze som za očkovanie). Každým rokom vírus mutuje.
Úprimne - stále neviem.. my sme mali chripku začiatkom tohto roka aj minulý rok v takom istnom obdobi celá rodina a bolo to dosť vycerpavajuce.. dcére od tej prvej prepukli silné alergie a dosť sa znížila imunita (ona jediná imunitu mala z mojich detí celkom silnú)
Zvažujem že dám očkovať seba a muž tiež - deti sme sa ešte nerozhodli, to sa chcem porozprávať s našou pediatrickou, jej verím..
Inak vždy počujem.na tuto tému zväčša len ponosy, väčšina ľudí vraví že chrípku nemala dlhé roky, len je zvláštne že chrípkové prázdniny sú každý rok..
Môjho otca rizikového pacienta ockuju kazdu sezónu, chrípku naozaj nemal.. viem že aj moja sestra sa dáva očkovať a býva zdravá..
Dakujem Vam vsetkym este raz za nazory!
@jana_eyre_2 nikdy som sa nad tým nezamýšľala, ale počas chrípkových prázdnin sa to nejako skúma, že ktoré dieťa má akú virózu? Moje deti napríklad nikdy nemali klasickú chrípku s teplotami, ale dcéra bola vždy náchylná na priedušky, tá mala každý rok zápal priedušiek aj 2x. Syn zasa kašle, sople, ale teploty len mierne zvýšené. Čiže ono sa v tom kolektíve tie virózy všetkých druhov asi miešajú, ale chrípka by mala byť asi najinfekčnejšia, nie? Ale mňa sa nikto nikdy v škole nepýtal, aký druh choroby deti majú, takže neviem ako sa tie chrípkové prázdniny riešia vlastne.
@0silvia0 neviem veru ako a kedy to zisťujú, avšak každý rok sa uvádza aj štatistika chorých na stránke zdravotníctva, tak to nejako musia evidovať.. predpokladám že to robia lekári, pri chrípke bolo bežné že deti aj ja sme mali teploty aj 5dni do 40tky, takže ak má niekto takú dlhú teplotu asi už ide pre istotu aj k dr (aspoň teda ja chodim j dr ak teplota neklesa po 3dnoch) a tam keď urobia crp ktoré nevyskoci tak to zaeviduju ako chrípku..
@jana_eyre_2 áno, to, že pediatri hlásia chorobnosť na chrípku chápem. Keď mne deti chodili na zš, chrípkové prázdniny nezažili ani raz, asi tam fakt nikto nezavliekol klasickú chrípku s prejavmi ako ty píšeš (vysoké, dlhotrvajúce teploty), len bežné virózy typu nádcha, kašeľ a raz schytala dcéra niekde mykoplazmy. Ale klasickú chrípku ani raz.
@0silvia0 podľa mňa niektorí ľudia sú na to náchylnejší ako iní.. možno tým že moji sú všetci alergici a majú preto zníženú imunitu, tak sa im to nevyhne ktovie.. (ja som alergická až odkedy sa narodil tretí a muž odmalička.. aj keď práve tá dcera čo bývala chorá malo ju k nám doviedla a prejavy alergie nemala pred tým ako prekonala chripku.. ju najviac položila, nevedela ani stáť na nohach pár dní po teplotách) moja kamarátka čo má 4deti vždy chrípku zaznamená len u svojho muža a jedného dieťaťa, nikto iný ju u nich nedostane..
Inak v našej škole tiež chrípkové prázdniny ešte neboli ak si dobre pamätám, ale napr.minuly rok škôlka kam teraz chodí najmladší bola preto zavretá pár týždňov.. ja som nad očkovaním tento rok začala uvažovať vlastne ciastocne preto aby som vedela chrípku rozoznať od prípadného covidu.. neviem sa len rozhodnúť, či to je dobrý alebo zlý napad, nechcem žiadnu chorobu 😅
Dnes som bola u doktorky ohľadom iného môjho zdr problému a pýtala som sa na očkovanie.. ona že je za - sama je očkovana, aj jej vnúčatá.. že má dve zdr.sestry a z toho jedna sa odmietla zaočkovať, druhá je.. tiež nemáva chrípku, ale dala sa pretoze vakcina vraj trocha zjednodušene povedane zlepšuje imunitu aj na iné nešpecifike vírusové ochorenia a teda odporúča dať očkovať aj deti.. ale že tento rok sa vakcíny rýchlo míňajú, po minulé roky koľko objednala, toľko vyhodila po expiracii, tento rok to ide.. tak som sa rovno dala zaočkovať - uvidíme čo to prinesie.. zajtra ide manžel a o deťoch sa dohodnem s pediatrom..
Dám vedieť ak by sa mi z toho pohoršilo, zatiaľ ma bolí akurát tak ruka.. 🙂
Týmto nepresviedcam nikoho o správnosti očkovania (hoci som o ňom ja osobne presvedčená) považujem to za osobné rozhodnutie každého človeka, len som sem chcela pridať názor doktora.. či takému názoru dôverujete alebo nie, je na vás .
@sofiia87 presne toto aj nám odporučila. Ak škôlka tak áno, ak nechodí do škôlky tak nám rodičom odporúča sa dať zaočkovať.
@sasa1983 prosím ťa, a odporúčala by si očkovanie aj tehotnej v 36tt? Gynekológ mi vravel, že on je za očkovanie, dcérina pediatrička tiež vravela, že nám ako rodičom by odporúčila. Ak by som rodila na termín, tak mám teda ešte 4 týždne (ak sa mi ju vôbec podarí zohnať) - má tá vakcína potom vplyv na imunitu novorodeniatka?
@summergirl ip
Nikdy, konečne pediatricka s rozumom, počúvaj ju