icon

MMR vakcína. Musí byť absolvovaná v 15. - 18. mesiaci?

sisiska
27. jún 2011

Mamicky, ako je to s ockovanim MMR vakcinou, ak toto ockovanie nestihneme do 18. mesiaca zivota, uz sa potom zaockovat neda proti osypkam, mumpsu a rubeole? Neviete preco je to tak? neviem, ci to s dcerkou stihneme, a nechapem, preco by sme to nemohli absolvvat aj neskor. Dakujem za info, prip. osobnu skusenost.

sight
12. sep 2012

@jerryjanka ahoj, chcela by som sa ťa spýtať, ktorej pediatričke chodíš, lebo ja chcem odmietnuť MMR, tak že ktorá je to taká chápavá, či to náhodou nie je aj naša, vďaka🙂

klaudinka1
8. okt 2012

ja idem s dcerkou v 20. mesiaci, lebo skor som nemohla po prekonani ovcich kiahni. takze sa da aj neskor🙂

jazmina83
9. okt 2012

ahojte,da sa to posunut na neskor,no treba to zahlasit lekarke a nech to zapise aj do zdravotnej knihy,ze neodmietate len ziadate odklad a urcite vek a potom si to musite obhajit aj na predvolani RUVZ,kde vam budu kaleraby tlacit do hlavy.takze si pripravte argumenty,podpisali sme iba ponaucenie a ze sa odklada ockovanie 🙄 takze sme ziskali rok casu kym si to poriadne premyslime

pimpulienka
21. okt 2012

Nemusi byť absolvovaná vôbec..

evicka_po
31. dec 2012

@jazmina83 boli ste uz aj na RUVZ ? ja som tiez nateraz odmietla, povedala som,ze chcem monovakcinu proti osypkam, tu mi samozrejme v tomto state zozenu mozno tak 7 mesiacikovia...povedala som dr, ze pred nastupom do skolky. Urcite ma nahlasi na RUVZ, som zvedava keby ma predvolaju. Odmietla som aj tretiu davku pneumokokov...

helsinka
6. jan 2013

http://www.ruvzse.sk/formulare/585_2008.pdf
§ 6, 3) nie je tam určená horná hranica očkovania MMR . . .

evicka_po
6. jan 2013

no tak o tom som nevedela...cize v podstate to je mozne spravit tak, aby sme stihli preockovanie v 11.roku a je to stale v medziach zakona? dobre vediet... 🙂 @helsinka dobra informacia! dikeska

evicka_po
6. jan 2013

ked to tak čitam, tak ani horna hranica pre hexu tam nieje, iba, to kedy sa zacina s ockovanim a nie do kedy musi byt podana posledna davka...Aj ked tato vyhlaska je z roku 2008, nieje uz nova?

helsinka
7. jan 2013

@evicka_po podľa mňa je určite novelizovaná, spomína sa tam aj očkovanie proti tbc a to už dnes nie je povinné, ale myslím, že ani v novej verzii nebude určená horná hranica . . . . zaujímalo by ma, prečo tak trvajú na tom, že do 18. mes.!

luba41
7. jan 2013

@evicka_po
@helsinka http://www.bozpo.sk/public/legis/zdravie/08_585... ,ale s prístupným lekárom sa dá dohodnúť trebars aj na neskôr / ak chceš teda neskôr očkovať/ bez nahlásenia / . Vždy môže existovať "nejaká kontraindikácia" -soplíky, teplota, dovolenka... 😉

luba41
7. jan 2013

nejako to nejde otvoriť, skúste vyhladať novelizácia vyhlášky 585/2008 z 28.05.2010

helsinka
7. jan 2013

@evicka_po Práve to chcem dosiahnuť . . odložiť toto očkovanie až po 3. roku . . keď pôjde do škôlky . . dufam teda, že naša dr. bude spolupracovať 🙂 na zajtra sme dostali "pozvánku" tak dám potom vedieť ako to dopadlo . . .

helsinka
7. jan 2013

takže tu je novelizácia a je to tá druhá: http://www.bozpo.sk/public/legis/zdravie/08_585... a je tam napísané že MMR je od 15 - 18 mes. . . .. :o/

evicka_po
7. jan 2013

@helsinka ja tak isto. Tiez som povedala, ze ak pre mna nevedia zohnat monovakcinu, tak potom dam dieta ockovat az pred nastupom do skolky...ale dr.ma nahlasi urcite...

vikusjk
7. jan 2013

Babulky tie, ktore ste z ba a odmietli ste ockovanie, mate skusenost, za aky cas vas predvolali na ruzv?

rolak
7. jan 2013

moja malá má 2 roky,ešte nemá MMR očkovanie, neodmietam ho,ale v lete som ju nechcela dať očkovať a s nástupom jesene okamžite zas sople,tak to bolo aj celú minulú zimu, lekárka mi povedala,že ju môže v pohode zaočkovať neskôr,ale hlavne musí byť 2 týždne pred očkovaním zdravá. takže čakám na jar 🙂 🙂 my máme ale dosť osvietenú pediatričku.

helsinka
9. jan 2013

takže očkovanie sa nekonalo, dr. bola v pohode, povedala ale, že nás náhlási, takže čakám čo teraz . . . .iba som podpísala že žiadam odklad a poučenie . . .

baklik
18. jan 2013

baby, chcem sa opytat, v kolkych mesiacoch ockovali vase deti. podla platneho ockovacieho kalendara sa ma ockovat od 15. - 18. mesiaca. mne nedavno zdrav. sestra nasej pediatry povedala, ze ho musia stihnut zaockovat v 14. mesiacoch.
pred 2 dnami sme absolvovali 3. davku hexa, pretoze byval soplavy, tak sme nestihli v 12. mesiaci. no a ked som sa tel. ozvala, ze mozme zaockovat, ze maly je fit, tak povedala, ze ano, musime rychlo, lebo v 14. mesiaci treba ockovat osypky a dala nam termin, ked bude mat 14,5 mes.
nechapem, preco to tak suria, ved este nebude mat ani tych 15 mesiacov. a dokonca som tu v tejto teme citala, ze je lepsie ockovat neskor, okolo 2 rokov.
hmm, asi pred ockovanim nahlasim, ze sme chori... 😒

zewa11
18. jan 2013

@baklik akože chúúúda malé,pred chvílou HEXA a teraz zasa????no ja nedám.....

baklik
18. jan 2013

@zewa11 no, tiez som nechapala, ale nemala som okolo toho nastudovane, len som tusila, ze od 15. mesiaca sa ockuje MMR, tak ma to tiez zaskocilo. ze musime stihnut v 14. mesiaci. asi kaslem na nich.... poviem, ze sme chori, darmo mi bude sestra hovorit, ze musime stihnut, ked viem, aky je platny ockovaci kalendar! a presne tak, preco by mal cca mesiac po 3. davke hexy dostat do tela dalsie svinstvo??? nie, nie, mame cas.... ked to uvadza min. zdravotnictva, tak mame cas. kaslem na ich kecy.

zewa11
18. jan 2013

@baklik no môj má 15mesiacov a ešte nemá tretiu hexu a asi mu ju ani nedám......svinstvo to je ☹

sirinka
18. jan 2013

@baklik ockovanie je od 15. Mesiaca, teda po dovrseny 14teho mesiaca.... D konca 18teho mesiaca, teda uz ste v termine.... Ja by som ockovat ale nedala MMR vobec....pri starsich som bohuzial nemala nastudovane, ale najmensiu sa mi podarilo uchranit..

baklik
18. jan 2013

@zewa11 veru, tiez som ju odkladala, lebo som z toho nemala dobry pocit, aj ked vlastne prave vtedy, ked ju mal dostat. bol chory, tak mi kazali ozvat sa a s malou dusickou som sa ozvala po 2 mesiacoch. ale nastastie, ziadne neziaduce reakcie, len trosku opuch okolo miesta vpichu na nozke, ale nic vazne....

baklik
18. jan 2013

@sirinka aha, ja som myslela, ze po dovrseni 15. mesiaca. zmiatlo ma to, ze mi sestra povedala, ze to treba stihnut v 14. mesiacoch. no nic, aj tak to pretiahnem na dlhsie...
baby, bojim sa neockovat, ale zaroven nemam ani dobry pocit z ockovania 😒

majka.neu
26. jan 2013

baklik, ja mam presne take iste pocity, bojim sa neockovat, ale ked som si precitala vedlajsie ucinky mmr som cim dalej tym viac presvedcena ze nedam ockovat...mame za sebou vsetky 3 hexy, naststie mali sme len mierne zvysenu teplotku po tretom ockovani, ale mmr je vakcina proti ochoreniam ktore sme my v podstate v detstve prekonali a sme tu...

hajanka
27. jan 2013

@baklik studovat, hladat, porovnavat 😉 ak sa toho strachu chces zbavit

slniecko192
13. mar 2013

Viete mi niekto reagovať na to, že mi lekárka oznámila že MMR vakcínu treba stihnuť do 18. mesiaca, lebo že potom ak ju chcem len posúnúť tak sa riadne platí, že do 18. mesiaca je zadara a potom treba cvakať. Mimo iné aj tak nechceme dať očkovať ja len že či si vymýšla alebo je to pravda. Vdaka.

alikaa
13. mar 2013

@slniecko192 Vymysla si. Ak ma dieta akekolvek kontraindikacie (napr. je stale chore) tak sa kludne moze ockovat aj v 3. rokoch, poistovna to preplati aj vtedy. Ved si zavolaj do poistovne a opytaj sa, pripadne si vyziadaj pisomne stanovisko a ukaz to dr., nech ta uz viac nezastrasuje.

slniecko192
14. mar 2013

@alikaa Dakujem veľmi pekne, myslela som si, že to nieje pravda čo rozpráva. Vdaka. 😉