icon

Mumps, rubeola, osýpky. Dať, či nedať očkovať?

miskovapetka
18. aug 2012

Mame ist na ockovanie MMR vakcinou,mam z toho vsak obavy, prvy maly znasal ockovanie dobre aj preockovanie, no od prvej davky MMr vakciny je dost casto chory,hlavne anginy a priedusky mame stale.. teraz mame ist na ockovanie s druhym malym a ja mam z toho obavy..rozmyslam nad tym, co robit ked je to povinne ockovanie a ja ho nechcem dat ockovanie? Poradte

hajanka
19. aug 2012

@hradnapani Priorix (GSK) pod tymto clankom su zhrnute nex. ucinky aj so slozenim, aj linky na pribalove letaky
v nasom letaku nie su uvedne vsetky zlozky, dovodom je to, ze europske predpisy nepozaduju v zlozeni uvzdzat latky, ktore sa vyskytuju vo vyslednom vyrobku len v stopovom mnozstve, aj ked ide uplne totozne vakciny a vyrobcu
https://www.modrykonik.sk/fotoblog/hajanka/clan...

andrea2603
19. aug 2012

@miskovapetka napr. my očkovací preukaz ani nemáme, tak zbytočne by ho aj niekde pýtali 😅 a áno MUDr. vyplní len potvrdenie o zdrav. spôsobilosti a tam, aspoň naša, dopíše, že dieťa nemá ukončené povinné očkovanie. A zjavne sa sťažovať nemôžem, lebo podľa toho zákona má na to právo, to tam napísať 😖

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@anjelicek26 a co urobis podla teba ked by malo tvoje dieta teploty na 40 stupnov, a nepomahaju ani zabaly ani kupanie vo vlaznej vode? velmi by ma zaujimalo co by si urobila?

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrea2603 to ano ma na to pravo, ale nieje to jej povinnost zo zakona...a ziadne dieta ked nastupuje do skolky nema ukoncene povinne ockovania, pretoze sa ockuje aj v 5 ci v 6 rokoch

anjelicek26
19. aug 2012

@miskovapetka - isla na pohotovost okamzite. Po ockovani dieta nema co mat horucku, je to zla vedlajsi ucinok ockovania a vzhladom na tu ktoru vakcinu to potom LEKAR riesi, nie ja doma. K takymto vysokym horuckam sa rychlo mozu pridruzit komplikacie - v spojitosti s tym ktorym ockovanim to moze znamenat aj encefalitidu, meningitidu atp...

andrea2603
19. aug 2012

@miskovapetka ... a potom ešte jedno povinné v 12ich rokoch 😝

hradnapani
19. aug 2012

@hajanka Dakujem!!!

andrea2603
19. aug 2012

@miskovapetka asi som to zle napísala, nie ukončené ale absolvované, teda konkrétne my MMR.

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@andrea2603 ano ano

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@anjelicek26 no lenze horucka patri medzi najcastejsie reakcie po ockovani tak co hovoris ze dieta nema co mat horucku odkial si spadla? s prepacenim...tak isto mam dve deti, a obe mali pri kazdom jednom ockovani horucku a aj nasa dr. aj dr. z pohotovosti povedali ze pri vysokych teplotach podavat antipyretikum

gubcikova
19. aug 2012

@miskovapetka neurážaj tu @anjelicek26 odnikial nespadla a keby si si naštudovla než.účinky vedela by si že horúčka je než.účinok
- zacervenanie v mieste vpichu
- horucka
- bolest, opuch
- nechutenstvo
- nervozita, neobvykly plac
- infekcia hornych dychacich ciest
- porychy krvi a lymfatickeho systemu, lymfadenopatia, trombocytopenia,
- poruchy imunitneho systemu, nahle zivot ohrozujuce alergicke reakcie, anafylakticke reakcie
- poruchy metabolizmu a vyzivy
- psychicke poruchy (nervozita, neobvykly plac, insomnia - neschopnost spat)
- poruchy nervoveho systemu, krce, transverzalna myelitida
- Guillainov-Barreho syndrom (postupna obrna dychacieho svalstva veduca k zastave dychu)
- periferna neuritida, encefalitida
- poruchy oka - konjuktivitida (zapal ocnych spojiviek)
- poruchy dychacej sustavy, bronchitida, kasel
- opuch stitnej zlazy
- hnacka
- davenie
- poruchy koze a podkozneho tkaniva, vyrazka, multiformny erytem
- poruchy kostrovej, svalovej sustavy, artritida
- Kawasakiho syndrom (horucka viac nez 5 dni, spojena s vyrazkou na trupe, je sprevadzana odlupovanim koze na rukach a prstoch, opuch zliaz v krku, zacervenale oci, zapal sliznice pier a krku)
- opypky, mumps
- meningitida (zapal makkych mozgovych tkaniv alebo miechy) a opuch mozgu
- krvacanie alebo tvorba modrin sposobena poklesom poctu krvnych dosticiek
- diabetes
- zapal miechy (slabost, snizena citlivost koncatin, znizena pohyblivost, zmyslova otupenost, ochabnutost zvieracov)
- bolestive opuchy pazi alebo noh
- smrt po ockovani (to nie je uvedene samozrejme v letaku)
- infekcia stredneho ucha
- opuchnute zlazy na krku, podpazusi alebo slabinach

anjelicek26
19. aug 2012

@miskovapetka - dieta nema co mat horucku. Presne tak. Moja dcerka nemala ani pri jednom ani teplotu, ani zacervenanie, ani nic. To by bol totiz ten idealny stav - ak by vsetky deti reagovali na ockovaciu latku predvidatelne. To, ze tvoje deti mali horucku - to uz bol zly vedlajsi ucinok ockovania. Odnikadial som nespadla - len vravim, ze tvoje deti reagovali na kazdy virus vnutornym - bojom - horuckou.

Lekarky tieto reakcie poznaju, lebo su caste - bezne, definuj to ako chces, ale nie su v poriadku!

pectore
19. aug 2012

@hajanka tu propaguje myslenie zalozene na vyzkumoch dopadov vakcin a ich neziaducich ucinkov na MALE PERCENTO populacie, ktore sa navyse este musi specialne posudzovat kauzalnou stupnicou aby to bolo vobec preukazatelne.
....na zaklade predpokladov , vysledkov ktore neboli jednoznacne preukazatelne, relativne v kratkom case , a hlavne na podklade skumania reakcii "citlivejsich jedincov" ...mi pride hold nerozvazne neist ockovat

Medicina ma byt zalozena na faktoch, dokazoch,dlhorocnych vysledkoch...(a tie hovoria nieco uplne ine nez tunak pritomny odkaz.) ...nezakladaju sa na viere, ze je nieco zle ked na to male percento vykazuje uvedene priznaky...na ktore protistrana navyse samam poukazuje ako na mozne a vyskytujuce sa.

Cely ten vyzkum sa pohybuje na tenkom lade a hlavne na VYZKUME CITLIVYCH LUDI ... je nerelevantny ohladom celku.

hajanka
19. aug 2012

@miskovapetka horuca je neziaduci ucinok, bezny, beznejsi ci vynimocny, je to najcastejsia reakcia..... ale tato reakcia JE neziaduci ucinok, niekto to bere ako samozrejmost, preto je aj tak malo hlasenych neziaducich ucinkov. 😖

anjelicek26
19. aug 2012

@pectore - len vies ty vopred, ake je tvoj novorodenec, miminko citlive na vakcinu? Vidis do neho? Chodia slovenske deti pred kazdym ockovanim k imunologovi? Ano je to tenky lad. Ale ja to myslim trosku z ineho uhlu pohladu.

evina57
19. aug 2012

@anjelicek26 normálne som v šoku, čo sa tu dozviem :o
Aj nám po každom očkovaní kázali dávať čipok alebo sirup na zníženie teploty ale až od 38,5.
Takže to je blbosť a mám ísť radšej na pohotovosť? Neodbijú ma, že mám len dať niečo na teplotu a bude ok?? Ideme o 2-3 týždne na MMR. Vďaka

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@anjelicek26 vsak a o com sa asi bavime, ze horucka je bezny neziaduci ucinok a kazda dr. odporuca pri vysokej teplote podavat antipyretika....len o tom to je ale tvoja dedukcia vyznela tak,ze dieta nema mat po ockovani horucku ale skoro kazde ho ma, a podla teba ked dieta ma po ockovani horucku nesmu sa podat lieky na znizenie teploty, a to je ta blbost...pretoze vsetky dr. ti povedia ze pri vysokej teplote mas ,resp. musis podat lieky na znizenie teploty, chapes?

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@gubcikova keby si citala pozorne tak by si zistila ze ju neurazam, za tou vetou odkial si spadla, bolo dopisane s prepacenim...a ja sa snazim jej vysvetlit. ze horucka je po ockovani neziaduci ucinok,resp. reakcia detskeho organizmu ,ale ona ma presviedca o opaku, ze horucku po ockovani dieta nema co mat...tak citaj pozorne to co pisala ako prve a potom sa k tomu vyjadruj,ja po dvoch detoch velmi dobre viem ake su reakcie na ockovania...aj vsetky tie co si ty vypisala, len ona to asi neviem, pretoze tvrdi ze to tak nieje!!!!!

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@anjelicek26 to ze tvoja dcera nemala horucku je velmi neobvykle ale nevravim ze je to nemozne, to ti teda gratulujem ale si jedna z mala ktora si toto "neodtrpela" pri detoch po ockovani.... ale nehovor ze ju dieta nema mat...ano nemalo by ju mat, ale bohuzial kazdy organizmus reaguje inaksie a vacsina deti tu teplotu ma...a nezrazis ju nicim inym len liekmi

anjelicek26
19. aug 2012

@miskovapetka - pri vysokej horucke Z OCKOVANIA je zrazanie LIEKMI kontraproduktivne a velmi nebezpecne. Ockovanie nie je urcene na to, aby detom sposobovalo horucky.Znamena to vedlajsi ucinok - nezelany - na ktory moze byt viazane nieco vaznejsieho. Ak potlacis horucku - obranu tela - moze dieta boj prehrat - vedlajsi ucinok sa naplno rozvinut. Viac k tomu nemam co dodat, bud si z toho nieco vezmes, alebo nie, ja nemam dovod sa tu dohadovat.

veriiii
19. aug 2012

podla mna:ved si nedajte ockovat dieta proti rubelole,ked dospeje a bude cakat babatko sa vam podakuje!/ak neochorie skor/

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@hajanka ved ano, ale je to neziaduca reakcia na to ockovanie,a skoro kazde dieta tak reaguje,preto by som skor uviedla ze je neobvyklejsie ked dieta tu teplotu nema, taky rodicia mozu byt ozaj radi...ale 90% deti ju ma, a nehadame sa tu o teplote ako takej ale o tom, ze anjelicek26 tvrdi ze vysoka teplota po ockovani sa nesmie znizovat liekami, ze treba bezat k doktorovi, pri tom kazdy doktor,teda aspon u nas, hned upozorni rodica na to,ze ak bude teplota po ockovani vysoka treba podat nurofen alebo ine antipyretikum, predsa ziadny rodic nenecha dieta trapit v 40-kach horuckach

anjelicek26
19. aug 2012

@miskovapetka - tak Saska je kapitola sama o sebe, ona bola za 6 rokov len 1x prechladnuta, neodtrpela si ziadne skolkarske choroby, stale bola zdrava a teraz to dokonca vyzera, ze brat mal kiahne a ona ich nedostane 😕 Ale syn je iny a dopredu clovek proste nevie, ake to dieta je, ako sa jeho imunita bude vyvijat a budovat, on vedlajsie ucinky ockovani mal a este ake a to su obe moje deti, obe kojene deti, rovnako stravovane deti, proste ziaden rozdiel zvonka - ale zvnutra.

veriiii
19. aug 2012

@anjelicek26 ale to nie je prava horucka ,kedze ockovanie ani zivymi atenuovanymi vakcinami nesmie sposobit samotne ochorenie.Horucka po ockovani je reakcia organizmu/nie priznak infekcnosti-vsak taku kratku inkub.dobu nema ziadna z chorob/ a preto sa ako preventivne odporuca paracetamol sirup..

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@anjelicek26 ty stale nechapes co ti hovorim, tak keby tvoje dieta malo 40-tky horucky po ockovani a doktorka ti odporuci podat nurofen, tak ty by si ho nepodala hej? a nechala by si dieta nech ti dostane febrilne krce z horucky ano? mam tomu tak chapat? pretoze u nas bezne doktorky odporuca podat nurofen sirup pre deti...ak sa mylim tak prepac, potom asi len nasa doktorka je "sialena" a chce aby moje deti dopadli asi najhorsie

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@veriiii konecne niekto normalny co tiez povie rozumnu vec 😉

anjelicek26
19. aug 2012

@veriiii - mmr ockovanie sa preockovava v 12 rokoch naposledy, tak ak tvoja dcera neotehotnie pred 22 rokom svojho zivota, tak ju to ockovanie uz tak chranit nebude (predtym ju chranilo na neuveritelnych 90% ). Ockovanie je v tele aktivne max. 10 rokov. Nedava dozivotnu imunitu!

Ja budem mat dieta s rozumom, ktore ak neprekona rubeolu, da sa pred tehu zaockovat na rubeolu. Mono vakcina rubeoly je totiz stale dostupna. A ver tomu - najviac sa mi dieta podakuje, ked by rubeolu malo. Dozivotna imunita a ziadne stresy v tehotenstve, ze sa niekde nakazi.

anjelicek26
19. aug 2012

@miskovapetka - dala by som mu zabal a letela na pohotovost, to by som robila ja.

miskovapetka
autor
19. aug 2012

@evina57 nieje to blbost, pretoze to dieta po ockovani nieje chore, takze mu nepotlacas ziadne priznaky...to dieta ma teplotu ako reakciu nie ako infekciu....a ked ma dieta horucky po ockovani a prides s nim na pohotovost, prva otazka bude, ci si podala nejake lieky na znizenie teploty ak povies nie, poslu ta domov s receptom na nuforen alebo paralen cipky...alebo dietatu rovno podaju cipky na pohotovosti,ako nam....uz sme tak raz boli so 40-tkami horuckami na pohotovosti a jedine co nam dali boli paracetamolove cipky a povedali ze je to bezna reakcia...a mam dve deti a ani jedno z nich nieje nijako chore a ani po ockovani nijako chore nebolo