icon

Nesúhlas s povinným očkovaním

pd900bo
12. feb 2008

Viem ze uz su tu nejake temy na ockovanie ale ide mi presne o opacnu vec. Mate nejake skusenosti s odmietnutim povinneho ockovania deti? Rodicia uz totizto zacinaju byt viac informovani aj o rizikax ockovania malyx deticiek, avsak ockovanie je povinne takze vlastne ani nemame na vyber. Cize ked je clovek- rodic presvedceny ze nexce dat svoje dieta ockovat porusuje zakon.

petot
27. máj 2010

tynushqa: Vobec sa nemusis hanbit za to, ze si sa s nimi dalej nehasterila. Aj tak by Ta nepocuvali. Svoje stanovisko si si povedala a to je dolezite. Mozes byt na seba hrda, mnohi ludia sa "podrobia" (termin priamo zo zakona!) uz len kvoli tomu, ze nemaju dost odvahy a sil vzopriet sa nezmyselnym zakonom.

Omnoho dolezitejsie je, aby si si stala za svojim rozhodnutim. Ak si nim nie si ista, mozno pomoze ked si este o teme nieco nastudujes, alebo Ti mozem odporucit knihu Ivy Vranskej Rojkovej "Vakcina".

teodorka
27. máj 2010

tak aj mne prislo predvolanie na RUVZ ,mam sa tam dostavit 4.juna .Odmietla som u svojej dr ockovanie MMR v 11 rokoch .Ostatne ockovania doteraz syn mal .Staci mi napisat iba prehlasenie ze ockovat uz nechcem obidvoch synov a hotovo?

manof
28. máj 2010

@baruskaaa

Držím palce.

Ak chceš, môžeme sa osobne stretnúť a spoločne prebrať Tvoje naťahovačky s RÚVZ. V tom prípade zavolaj: 0904 827 031.

Neviem, či vieš, kde je budova RÚVZ - keď ideš z FNsP (hlavného areálu nemocnice) smerom do stredu Žiliny, po pravej strane. Vypadá to ako škola, ale nie je to škola. 🙂
Úradné hodiny: Pondelok - Piatok: 7,30h-12,00h, 12,30h-15,30h

V rámci tých úradných hodín treba prísť a na sekretariáte regionálneho hygienika (t.j. riaditeľa RÚVZ ZA) treba podať sekretárke to odmietnutie a kópiu si nechať opečiatkovať a podpísať sekretárkou, že to prevzala. Poštou to radšej nerieš, lebo jednak to je drahšie, jednak sa môžu vyhovoriť, že to nedostali, a oni sú schopní aj horších vecí - toto by bola len malá drobnosť. A navyše nebudeš mať potvrdenie prevzatia.

Pri vstupe do budovy Ťa pravdepodobne zastaví vrátnička, tak len povedz, že ideš na sekretariát podať nejakú písomnosť. Ona Ti potom ukáže, kam ísť - popri výťahu vpravo hore schodmi, na medziposchodí rovno do dverí, ďalej sú tam tuším tri schody (mini schodisko) - pozor na ne! Je ich tak málo, že sa dajú ľahko prehliadnuť, a naposledy som tam zakopol, rozpleštil sa na dlážke a doteraz ma tá noha trochu bolí - a rovno až na koniec chodby. Je tam plávajúca podlaha v chodbe a strašne to vŕzga... 🙂

Po ceste k sekretárke si môžeš všimnúť po ľavej strane napol presklené dvere. To je zasadačka, v ktorej bude priestupkové konanie.

manof
28. máj 2010

@viliatko
Môžem Tvoju reakciu na besedu v KE zverejniť na http://sloboda-v-ockovani.sk ?
Alebo mi pošleš na sloboda.v.ockovani@gmail.com nejakú "publikovateľnejšiu" verziu?

manof
28. máj 2010

Zbieranie podpisov cez changenet.sk ukončené:
http://sloboda-v-ockovani.sk/news/zbieranie-pod...

Naša "vďaka" patrí súčasným politikom, ktorí pretlačili novelu Zákona o petičnom práve, silne obmedzujúcu priamu demokraciu. Viac o tom tu:
http://sloboda-v-ockovani.sk/news/v-zbierke-zak...

viliatko
28. máj 2010

manof, mozes zverernit, samozrejma🙂)

viliatko
28. máj 2010

alebo mozem vecer napisat nieco viac, ako chces

denduska
28. máj 2010

monnaa..no este sme ju prakticky nerozlozili, starsia dcera ma 2 hexy plus prevenar a tretiu nie, povedala som ze hexu uz nedostane ani prevenar...co som zistila ako sa da rozlozit tak vakciny su vsetky registrovane v SR, ako su na tom s dostupnostou, zatial neviem, ide to ako DTP, teda Infanrix, obrna ako Imovax polio, hemofilus Act-HIB a hepatitida B Engerix B.

Hepatitidu neviem ci starsej doockujem, na nete som citala nieco v tom zmysle, ze nezalezi na intervale medzi 2. a 3.davkou, dokonca ze cim dlhsie, tym vyssi titer protilatok 😕 a u mladsej zatial odsuvam na prepubertalne obdobie 😀
Hemofilus starsej dcere uz asi nedam, mladsej ak, tak v 1.roku alebo neskor, vtedy staci jedna davka (aj usetrim 🙄 )
Obrnu dam jednej aj druhej, aspon v tom mam jasno.
No a moj kamen urazu je to DTP, starsej v ziadnom pripade cierny kasel ockovat nedam, lebo mala skaredu reakciu, hladala som DT vakcinu, ale siroko daleko jej niet.. 😠 .tak ak nebude, dostane len tetanus, lebo ona je kaskaderka, vcera prisla krv na ruke, dnes na brade 🙄 a u mladsej by som tiez rada bez cierneho kasla.

takze zaver, co urcite je obrna a tetanus, a zaskrt - ak sa dostanem k vakcine.

baruskaaa
28. máj 2010

@manof

dakujem velmi pekne 🙂 budova RUVZ viem kde je, ked uz to bude aktualne a pride nam predvolanie, tak sa rada ozvem a dohodneme stretko 😉
a dik aj za info o zakernych troch schodoch 😀 😀 😀, budem v strehu 😉

manof
28. máj 2010

@viliatko
Určite poteší, ak napíšeš k tej besede aj niečo viac.
Najlepšie keby to bolo aj s mäkčeňmi a dĺžňami, aby som ich nemusel dopĺňať ja.
😉

manof
28. máj 2010

Keď už sme pri tom:

nechcete niekto aj v nejakom inom meste besedu o (ne)očkovaní? Zatiaľ bola BB, ZV, BA, PO, TN, PD, KE, tak nejaké iné keby bolo, rád prídem. Uspokojím sa s preplatením nákladov na cestu resp. zabezpečením odvozu. Tzn. čím bližšie k Žiilne, tým lacnejšie. Tzn., že KNM, CA, MT, PB, BY, Rajec to majú skoro zadarmo, TR, RK, PU, PD o máličko drahšie, TN, NM, ZH, LM, BB, Nováky, Handlová zase o niečo drahšie atď.

Nebránim sa tomu, že popri mne bude hosťom nejaký pro-očkovací lekár, kľudne aj zamestnanec RÚVZ či ÚVZ SR. Naopak - veľmi to vítam.

Viac tu: http://www.sloboda-v-ockovani.sk/peticia/ako-sa...

daducha
28. máj 2010

Ahojte,
tak aj ja som bola na besede v Košiciach a ako písala Viliatko, naozaj keď to končilo, ako keby iba začínalo 😀 .Dr. Nemčoková je naša pediatrička, takže to čo tam odznelo o výžive je pre nás samozrejmé, aj keď pre mnohých to bolo určite v niektorých prípadoch možno viac možno menej šokujúce.Dve hodiny na besedu o očkovaní je veľmi málo,nabudúce by bolo možno lepšie vybrať iné priestory a zorganizovať to aspoň na pol dňa .určite by bolo fajn posadiť vedľa nej aj nejakého pro - očkovacieho doktora , debata by to bola určite zaujímavá.Tým ale nechcem povedať, že ona je proti očkovaniu.Len k nemu pristupuje veľmi obozretne.
Čo ale bolo určite prínosom bola možnosť získať tlačivo pre rodičov, ktorí chcú odmietnuť očkovanie TBC v pôrodnici a ktoré musia lekári rešpektovať.Vlastne sa to dá použiť aj pred každým očkovaním ktoré chcete odmietnuť.Malo by byť k dispozícii na stiahnutie na stránke IURO . Nechcem tu komoliť jeho názov,kto ho bude potrebovať určite ho tam nájde.
Hovorilo sa tiež o postupe RUVZ v Košiciach, o tom ako u Dr. prebieha ich kontrola očkovania a pod. Odzneli aj info o možnosti odsunutia, odmietnutia očko, no to tu písať nebudem, iba do IP .
Dr. Nemčoková ma aj internetovú stránku, je tam na ňu kontakt, dá sa s ňou dohodnúť stretnutie a pod.Vysvetlí svoj pohľad na očko,je výborná homeopatka, pomohla mnohým deťom s ekzémom,detoxikuje deti po očkovaní a venuje sa zdravej výžive.
Ja osobne som sa priamo o očkovaní nič nové nedozvedela, pravdu povediac myslím že všetci čo sme tu toho máme naštudovaného viac. Ale to bolo možno spôsobené tou krátkosťou času a u mňa konkrétne aj tým, že túto doktorku poznám.
Bolo fajn, no krátko 😉

samiana
28. máj 2010

daducha, tlačivo pre rodičov bude na stránke http://www.slobodavockovani.sk/,ale je v ňom "malý zádrhel"

Tlačivo bolo pôvodne vypracované pre účely odmietnutia očkovania proti prasacej chrípke, citujem z textu:

"Bol(a) som tiež poučený(á) o rizikách odmietnutia očkovania proti pandemickej chrípke. Poučenie mi bolo poskytnuté zrozumiteľne, ohľaduplne, bez nátlaku s možnosťou a dostatočným časom slobodne sa rozhodnúť."

Jasne, išlo o dobrovoľné očkovanie vybraných skupín. Ale povedzte mi, milé dámy a milí páni, koľkí z vás zažili v praxi niečo podobné, aspoň vzdialene podobné vyššie uvedenému postupu pri informácii o očkovaní...

samiana
28. máj 2010

oprava adresy http://www.slobodavockovani.sk/

to "ale" patrí k ďalšiemu textu

lucrezia
28. máj 2010

Denduška a kedy začnete mladšiu očkovať tými rozloženými vakcínami? Normálne ako má byť podla kalendára, alebo neskôr?
A aké intervaly budete mat medzi jednotlivými vakcínami? Mladšej asi nedáš ani Prevenar, že?
Pýtam sa, lebo my by sme mali tiež začať v lete mladšiu očkovať, tá ešte nemá nič a chcela by som to tiež nejako rozumne okresať, ale neviem ako... a na to, že mi moja doktorka poradí sa spoliehať nemôžem, práve naopak, bude mi tvrdiť, ako sa to nedá. 😠

erikasadek
28. máj 2010

@denduska j aby som ti poslal atu o ktoej sme s abavili ale technicky nemozne.. ☹
inak na bazari som otvorila stranku kde ponukam ak potrebujete neake homeopatikum a na slovensku nie je;. cena je ako tu v lekarni berte to ako pomoc a nie ako zivnostnictvo odo mna, ja peniaze neberiem len kolko stoji tovar + postovne takze ak by nahodou , niekedy tak sa mi ozvyte..
uz ma nebavilo cez ip stale riesit ieco a posielat len tak.. zadarmo. 😅

ginepra
28. máj 2010

Denduška - my tiež rozmýšľame nad očko záškrt, tetanus, obrna. Myslela som si, že je to DTP, ale to P znamená asi pertusis, však, čierny kašeľ. Ak by si zistila niečo bližšie o spomínaných troch, daj, prosím, vedieť. Vďaka

erikasadek
28. máj 2010

@ginepra DTP difteria, polio tetanus. 😉
difteria tetanus obrna;. 😉

manof
28. máj 2010

@daducha

Môžem aj tvoje vyjadrenie k besede zverejniť?

Zatiaľ je tam pokec k besede od Evy Juhárovej a od @viliatko :
http://www.sloboda-v-ockovani.sk/news/o-besede-...

denduska
28. máj 2010

ginepra, DTP je vacsinou zaskrt tetanus cierny kasel, ale niekedy aj ako erika pise zaskrt tetanus obrna (napr Dultavax - lenze to je od 7.rokov 😒 )..podla toho aka vakcina....

lucrezia, takto som si to napisala predbezne - mladsiu zacneme az ako zacne lozit, ja som si to odpichla cca od 6.mesiaca a intervaly som odpisala z pribaloveho letaka 😅

Zakladne ocko
Cca 6.mesiac – difteria, tetanus – 3 davky (6., 8., 14.mesiac)..ak nebude DT vakcina, len tetanus
12.mesiac – hemofilus (ak vobec, alebo az po DT)
cca 14.mesiac – polio – 3 davky po skonceni DT, (14.,16., 18.mesiac) + 4. v 30.mesiaci (rok po tretej)
24.mesiac – pneumokok (ak vobec, a to pneumo23) - pediater nam vravel ze najviac postihuje deti od 2 rokov, tak mam cas rozmyslat.

cize je to priblizne kazde 2 mesiace nejake ocko 🙄 minimalne 7 pichancov....ale snad prezije chudatko moje ☹ ale ked som si citala na nete ako to delia v USA, mala som dost...tam furt daco.. 😕

A starsej teraz v lete dam asi tetanus, po lete polio a skoncili sme s "hexou". Dalsie ocko budem riesit v 6.roku.

ginepra
28. máj 2010

Vedel by tu niekto zavesiť akékoľvek informácie o vakcíne Dultavax, ktorú spomínala Denduska? Ďakujem

teodorka
28. máj 2010

denduska a MMR neriesis vobec?

denduska
28. máj 2010

teodorka, MMR dam, tak okolo 10.rokov ak nic z toho nedostanu - co predpokladam ze nedostanu, nieto od koho...ale dufam dovtedy budu k dispozicii monovakciny aj tu.

ginepra, myslim ze tym dultavaxom sa ockuje v ramci povinneho ocka dakedy..neviemkedy... 😅

bera28
28. máj 2010

Ahojky, přečetla jsem pár stránek a jak to tak vypadá, tak tady jsou všichni proti očkování 😉
Tak já jsem zase naopak zastáncem očkování. Vzhledem k tomu, že mám extrémní nedonošence, tak jsme bezplatně dostali první zimu očkování Synagis, díky kterému zvládli období od podzimu do jara bez jakéhokoliv nachlazení a nemoci. Dále jsme měli nárok na Prevenar, ten tako dostali. Navíc jsem jim nechala dát Menjugate proti meningokokovi. Hexu i Prevenar máme komplet, Priorix Tetra pouze první dávku. Jediná reakce byla na Priorix, a to horečky, se kterými jsme počítali. U dětí, jako mám já, je větší riziko, pokud by danou nemoc prodělaly, než když je nechám naočkovat 😉
Všem přeji ať máte hlavně děti zdravé 🙂

tean
28. máj 2010

@bera28
My mame tiez skorej narodene dieta, a aj preto ho ockovat nedame. To je zaujimavy rozdiel v nazoroch 🙂
ale kazdopadne, super, ze je vsetko v poriadku. Zelam vela zdravicka.

manof
28. máj 2010

@ginepra

O Dultavaxe:
http://nobelplus.sk/web/humanne-lieky/spc/dulta...

To je ale len oficiálna info.

Neoficiálna (ale reálna) tu:
http://kysuce.sme.sk/c/5306485/po-ockovani-dost...

Aj keď to v článku nie je zmienené, viem priamo z prvej ruky, že išlo o Dultavax.

manof
28. máj 2010

@denduska

Dultavaxom v 13. roku života.

manof
28. máj 2010

@daducha

To tlačivo na odmietnutie očkovania už je v článku o besede, úplne na spodku:
http://sloboda-v-ockovani.sk/news/o-besede-v-ko...

Ale ak mám byť úprimný, mne osobne sa teda vôbec nepozdáva.

manof
29. máj 2010

Vyhlásenie rodičov autistických detí, o ktoré sa starali Wakefield, Walker-Smith a Murch
http://sloboda-v-ockovani.sk/news/vyhlasenie-ro...