icon

O očkovaní - oplatí sa pozrieť

belllinka
14. feb 2015

Čo si to tom myslíte?

pepa1
23. feb 2015

@alaguema stil tvojho pisania mi dviha tlak,lebo sa tu akoze vypitujes na ockovanie,ked ti niekto odpise zosmiesnujes ho a napadas... agresivna nie som,pozri si clanky po sebe kto je agresivny, pises o nicom len rozoberas prispievatelov a ani dozvediet sa nic nechces,neberes nazor ineho a podla toho ako si antivax naladena pochybujem ze si vobec ockovala a ze vobec mas deti

alaguema
23. feb 2015

@liebling98 hmm...áno, tam je iná "disciplína"....osobne poznám niekoľko párov, ktoré svoje deti neočkujú a okrem disciplíny je tam aj tolerancia a nikto ich nenúti. V tomto smere postihnutí socializmom sme - pekne ho udržujeme a poslúchame a očkujeme povinne. Oni (kapitalisti) si robia ako chcú...ale my ako vždy, poslúchame 😀 Dobre si to vystihla 😉

alaguema
23. feb 2015

@pepa1 dobrú noc. Už na mňa, prosím, nereaguj. Ďakujem 🙂

ajana1
23. feb 2015

@alaguema asi sme sa nepochopili vitaminy ako jeden z faktorov. Kolke neockujuce maminy radsej dlavia svoje deticky kadejakymi umelymi vitaminmi lebo su "zdrave " a budu nadavat na vakciny a ako sa na nich farma firmy nabalia. Verim tomu ze tie maju and skor brutalne zisky z volnopredajnych liekov a kadejakych "vyzivovych " doplnkov. Len tak pre zaujimavost by ma zaujimalo kolko roznych liekov a vitaminov maju slovenske domacnosti pre svoje dietka.

liebling98
23. feb 2015

@alaguema myslela som to trochu inak, nevadí. Je zaujímavé, že napriek tomu, že očkovanie tam povinné nie je, percento zaočkovanosti je vysoké. Vďaka disciplíne, kedy si ľudia uvedomujú potrebu takejto formy ochrany pred ochoreniami, napriek tomu, že im to nikto nedáva príkazom.

alaguema
23. feb 2015

@liebling98 robia to na základe propagandy...nič nové. Ale aspoň majú možnosť sa rozhodnúť.

zita19
23. feb 2015

@liebling98 nemam presne informacie, ale v Nemacku zdravotne poistovne svojim poistencom davaju bonusy za prevenciu. Ockovanie je tiez prevencia. Bonusy su rozne, od preplatenie nejakých regeneracnych procedur az po zlavy z platieb za osetrenie. Takze tam su ludia vo vseobecnosti motivovani k prevencii, tym padom aj k ockovaniu.
@ajana1 co synteticke vitaminy, to je este uplne v pohode. Ale strkaju do deti chlornate roztoky (MMS), koloidne striebro, protiparazitalne pripravky, nicim fortifikovany praskovy cukor (homeopatika), zazracne doplnky vyzivy a bylinkove extrakty nejasného povodu a zlozenia... Mohli by sme menovat kadeco. Vsetko samozrejme rozdavane vyrobcami len tak pro bono, lebo tym na rozdiel od farmafiriem nejde o zisk.

veriiii
23. feb 2015

@alaguema Ja som 79 r a ockovana som bola BCG=TBC, Diteper-zaskrt, tetanus, cierny kasel-3 vakcina, Sabin polio-ziva(dnes sa pouzivaz neziva) potom osypky monovakcina ,a okolo 92 rubeola, tu vsak nemam v preukaze, tak si myslim,ze to uz bola 3 kombinacia- uz MMR..Rubeolu-ako to MMR mam len jednu davku v 13.roku,ale protilatky som mala na zaciatku tehotenstva 20 rokov neskor vyborne.tak ako vacsina mamiciek.. to su moje detske ockovanai,okrem toho mam este dalsie v dospelosti..
Dnes je sice hexa vakcina,ale jednotlive antigeny su len zlomky z toho,co sme dostavali my a cim musel nas imunitny system presiel..
zaujimave je,ze ani samotni neockujuci sa nevedia zjednotit preco nie ockovat napr hexa vakcinou-niektori sa boja ,ze je to sok pre nase telo dostat 6 chorob naraz(nedostavas choroby, ale len 'suciastky' bakterii ,virusov), ini hovoria ze je to kokteil toxinov,ale 6 chorob by nevadil ak by bol bez 'toxinov'....
takisto sa este nepodarilo AV svetu dokazat, zistit co vlastne sposobuje autizmus vo vakcinach, raz je to tiomersal v dtp,ked sa odstrani ,tak je to ziva vakcina-nap osypkova cast,ked sa ani to nepreukaze tak je to potratova DNA, ked ich vlastny vyskum nie je konkluzivny tak je to co?..
inac, zaujimave, zu si druha alebo kolkata co spomina,socializmus -v suvislosti s ockovanim..ono to je skor viacerymi zakonmi a vyhlaskami ako socializmom..a kapitalizmom..

Neviem preco na vas lekar -sestricka tlacila ockovat proti kiahnam ako pises,je to dobrovolne ockovanie, lokalne epdiemie boli a bodu ,argument,ze vsetci ockuju asi myslela tak ze v tom obdobi , to ale neznamena ze velka popluacia je zaockovana a vonkoncom nie preockovana a ze kiahne tu nebudu..

sisaka
23. feb 2015

@veriiii ved prave tie argumenty antivax su tak od veci, ze clovek, ktory sa v tom vyzna len kruti hlavou. Ja pracujem v lekarni ( I ked nie som lekarnik) a teda u nas tvoria lekarnici 2 tabory. Jedni sa z antivaxu smeju, co trepu a bavia sa na tom, druhi maju z toho nervy, ze je neuveritelne, co sa dokaze netom sirit a comu su ludia schopni uverit.
Co sa tyka uvedomelosti zapadnych krajin, tak aspon za Kanadu je to v tom, ze to nemozu spravit povinne, lebo to zasahuje do ludskych prav (aspon v tomto duchu sa vedie debata). I ked je u nas zaockovanost naozaj vysoka, je snaha este ju zvysit, pretoze staci skupina ludi, ktora sa rozhodne neockovat a uz sa otvara okno na vstup nejakeho outbreak, coho sme v poslednej dobe svedkami. Na druhej strane, vdaka tymto outbreaks ludia sa prestavaju citit taky isty,ze nic sa nemoze stat a za posledne roky zaockovanost dokonca stupla I napriek antivaxu. U nas v nasej provincii je mozne ocakavat zmeny ak sa lobbing rodicov este zvysi a bude zavedena povinnost mat deti nastupujuce do skol zaockovane (tak ako v niektorych provinciach) a budu sa len udelovat vynimky, zakaz navstevy skoly pocas outbreak pre deti, ktore su neockovane povazujem za nedostatocny

liebling98
23. feb 2015

@veriiii ty už nemáš očkované pravé kiahne? A tipujem, že Ty si dostala MoPaVac (morbilli+parotitis), rubeola sa očkovala najprv zvlášť.

veriiii
23. feb 2015

@liebling98 nie, nemala som prave kiahne ockovane ..pred par dnami so si nasla svoj ocko preukaz,boli ta le samotne morbilli...
priusnice nie v detstve.. -tie sa ockovali az od 1987 roku ako dvojvakcina, cize co spominas ty -mopavac asi? ale vtedy v 87 zacali 15. mesacne ockovat..ja som tam samozrejme nespadala vekovo..
v 13. rokoch,kratko pred odchodom na strednu som bola na rubeole,ale to nemam v ocko preukaze,tak tipuje,ze to uz bolo MMR..len viem podla toho,ze my mama v cakarni vysvetlovala,ze ake je to potrebne , tu rubeolu..

liebling98
23. feb 2015

@veriiii rubeola bola ešte vtedy monovakcína, očkovali sa 13 - ročné deti, neviem, či len dievčatá alebo aj chlapci. Ja mám ešte aj pravé kiahne, 75 ročník. Morbilli boli v našich časoch ešte monovakcína.

veriiii
23. feb 2015

@liebling98 aha, takze som MMR nemala, len tu monovakcinu na rubeolu..takze ,ani proti mumpsu nie som ockovana dokonca. 😀

liebling98
23. feb 2015

@veriiii s najväčšou pravdepodobnosťou nie. Tá škaredá okrúhla jazva na ramene, to je po pravých kiahniach alebo po rubeole?

zita19
23. feb 2015

@liebling98 prave kiahne

liebling98
23. feb 2015

@zita19 Vďaka. Myslela som si. Vždy som sa dobre bavila na nejakých historických filmoch odohrávajucich sa napr v 18 storočí a bolo vidno u hercov tieto jazvy.
@veriiii zaujímavé, že Ty ako 79 nemáš očkované pravé kiahne. Myslela som, že až v 80 tych rokoch s tým skončili. Musím popozerať mladším švagrinám po ramenách. 😀

zita19
23. feb 2015

@liebling98 niektori maju naozaj skarede jazvy, moju by si musela hladat... A pritom sa prave n´kiahne ockovali vpravovanim polozdochnutych virusov do pokozky a napriek tomu okrem tych skaredych jaziev nepamatam, ze by niekto z mojich rovesnikov mal nejake problemy okrem chrasty, zapaleneho ramena a mozno teplot. Nikto prave kiahne nedostal. Aj obrna sa ockovala per os zivou vakcínou a nikto ju nedostal. A teraz sa tak broji proti zivym vakcinam, ze vyvolavaju ochorenie, ktore sa moze roznasat...

stellamaris
23. feb 2015

@zita19 ano,v Nemecku maju urcite poistovne bonusove programy.Za ockovanie dostanes peciatku a na jej zaklade dostanes 20€.Ako za prevenciu.Plati aj pre deti.Ale nikto ockovat nenuti,vzdy sa opytaju,ci chces ockovat alebo nie. 🙂
Inak ta jazva po ockovani na SK,tusim mna to uz obislo,som rocnik 78 a nemam ju.Ale kamosky 77 rocnik este ano......

liebling98
23. feb 2015

@zita19 čítala som raz dávno o prípade muža, ktorý ochorel na polio z plienok, keď prebaľoval svoje dieťa očkované na polio tou starou lyžičkovou vakcínou. On očkovaný nebol, už neviem z akého dôvodu.

denduska
23. feb 2015

Moja kamarátka je 1982 a jazvu po očkovaní na pravé kiahne má tiež. Neviem ako to bolo, asi očkovali kým jednoducho nedošli zásoby.

veriiii
23. feb 2015

@liebling98 no,v ocko preukaze mam kolonku prave kiahne variola,ale prazdnu😀 ,jazvu nemam tiez..,ale sestra 76 rocnik ju ma,to ma z pravych kiahni ocko? ja ze to mali niektori z BCG 😀 daj mi vediet, ja sa opytam mami, ci ma neockovali z nejakeho dovodu..

veriiii
23. feb 2015

@denduska proti variole sa ockovalo naozaj len do roku 1980 -celosvetovo..ja sa spytam moje mami,preco som nebola ockovana..je pravda,ze som mala posunute niektore ockovania,asi to nestihli 😀 @liebling98

liebling98
23. feb 2015

@veriiii dám vedieť. Moji rodičia mali dokonca po dve tieto jazvy. Je možné, že očkovali, kým mali zásoby a tak mohli vzniknúť rozdiely medzi jednotlivými okresmi. Ako píše @denduska. Zrejme im to bolo ľúto vyhodiť, tak doočkovali, čo mali na sklade. 😀

veriiii
23. feb 2015

@liebling98 tie jazvy ale boli aj po BCG...ci sa mi sniva?
@denduska

denduska
23. feb 2015

@veriiii tá po pravých kiahňach je taká "bodkovaná"..lebo to sa tam nejak viacnásobne pichalo do kože či čo..volá sa to skarifikácia ale praktický postup neovládam 😅

veriiii
23. feb 2015

@liebling98 ockovalo sa pred dovrsenim 2.roku,a potom v 12 roku,mozno preto tie dve jazvy?a mozno preto som nemala ja to ocko,lebo 2 rok som dovrsila az v polke 1981..

liebling98
23. feb 2015

@veriiii ja som mala očko proti pravým kiahňam ako 7 mesačná, roku pána 1976.
Moji rodičia boli staršie ročníky, boli to také "kvetinkové jazvy".

filipal
23. feb 2015

ta jazva bola preto taka velka, lebo rastla s rukou, s kozou. aj ja mam dve, prvu omnoho vacsiu zrejme z toho druheho roku a druhu nam mohli pichat v 12 rokoch, lebo pamatam si, ze sme si obzerali chrasty, riadne nam to vsetkym hnisalo...

alaguema
24. feb 2015

@veriiii tlačila na nás v krajine, kde je očkovanie dobrovoľné. Bolo to tam jasne napísané, že to bolo mimo SR. Je mi úplne jedno kto sa vie, alebo nevie zjednotiť. Ja nie som členom žiadneho tímu, jediné, na čom mi záleží, je zdravie mojich detí a to, aby sme sa mohli slobodne rozhodnúť, čo im dáme, alebo nedáme pichnúť. Nebudem nikoho presviedčať a už vôbec nechápem potrebu pro očkovacích, prečo majú (máte) takú silnú potrebu presviedčať tých, ktorí majú iný pohľad na vec. Veď ty máš možnosť svoje deti očkovať, ale my, ktorí to nechceme, tú možnosť nemáme. To je podľa teba v poriadku? Mimochodom, ja som len skonštatovala paralelu medzi povinným očkovaním a postkomunistickými krajinami. V tzv. starých demokraciach povinné očkovanie nemajú.

alaguema
24. feb 2015

@ajana1 to naozaj netuším a kým výživové doplnky nebudú povinné, tak mi to aj bude úplne jedno, čo kto kupuje, alebo prestane kupovať...