Očkovanie a autizmus v časopise Mama a Ja
Nechcela som sem o ockovani pridavat dalsiu diskusiu, kedze je tu toho vela, no kedze si neviem dat odpoved na jednu otazku, predsa len som sa rozhodla. V poslednom cisle casopisu Mama aj Ja je rozhovor s odbornickou na detsky autizmus. Na otazku o suvislosti medzi vakcinaciou a autizmom odpoveda takto: "Dieta sa rodi s predispoziciou k nemu, ma to zakodovane vo svojej DNA a spustac je rozny. Na rannu vakcinaciu treba naozaj pozerat ako na spustac autizmu a bohuzial, ak sa dieta narodi s autizmom, je len otazka casu a podnetu, ktory tento neodvratny proces zacne..." Dalej hovori i toto: "aby sme dokazali zodpovedat tuto otazku, musime sa trosku vratit k pricinam autizmu. Je definovany ano neurovyvinova porucha, t.j. jeho priciny su urcite - specificke alebo nespecificke poskodenia centralnej nervovej sustavy v ramci prenatalneho, resp. perinatalneho a postnatalneho vyvinu dietata. To znamena, ze mame jasne a zrozumitelne priciny - napr. komplikacie pri porode (asfyxia, hyperbilirubinemia, rizikove tehotenstvo z roznych pricin, prekonanie febrilit v ranom obdovi, nasledna spojitost s epilepsiou a pod.). A potom mame velke moznostvo deti, v zdravotnej anamneze ktorych nenachadzame tieto problemy. Mamicky mali velmi pokojne a zdrave tehotenstvo, porod bez komplikacii, dietatko v prvych 15 mesiacoch nebolo vaznejsie chore, cize vsetko tak ako ma byt. A zrazu prislo ockovanie a nahla zmena v spravani, v reakciach a zaujmoch dietata. Rodicia maju uplne "ine" dieta. Ano, suhlasime s tym, ze ockovanie "spustilo" autizmus. Vyvin "cakal", kedy nieco pride a ten neodvratny osud naplni. Ale nemuselo to byt ockovanie, moze to byt aj banalne ochorenie ako viroza ci psychogenne priciny, ktore boli v minulosti casto zdoraznovane, ako umiestnenie dietata v inom socialnom prostredi, odchod mamicky do zamestnania, kratkodoba zmena prostreda (hospitalizacia) a pod."
Moja otazka znie - pokial teda autizmus je dietatu uz "dany", co ak napr. do jeho 5 rokov nebude ockovane, ani raz chore, bude stale s matkou, nebude vystavene stresu, skratka z hladiska psychohygieny sa bude mat dobre - v takomto pripade sa unho ten autizmus nespusti? Resp. moze sa spustit aj u sedemrocneho? Pretoze ak je to naozaj tak, ako hovori psychologicka, nie je naozaj lepsie vsetky rizikove situacie co najviac obmedzit? Neviem uz, co si mam o tomto mysliet. Konecne som sa rozhodla, ze dam zaockovat dcerku a zas som sa docitala toto...
@peter952 tak hladas slabo, kludne pozri aj v inych temach o ockovani, aj tam uz padli linky

@peter952 ale existuje, len nie na takej vzorke, aka by vyhovovala tebe. Aj makaky testovali, tiez nestaci. A keby nahodou stacilo, tak to bude zmanipulovane v prospech farmamafie, tak naco diskutovat?