icon

Očkovanie mimo Slovenska

elizita
20. feb 2015

Ahojte, na uvod hned poprosim neodbocovat o zadanej temy. Tuto diskusiu som otvorila preto, aby sme sa oboznamili s ockovanim mimo SR. Ako to chodi v inych statoch s povinnym, nepovinnym ockovanim, skutocnym preockovanim, s nastupom do skoliek a skol, skusenosti tych, ktori tam ziju a zazili a nie, ze pocula som, ze znama znamej.. ocenim aj odkazy na zdroje. Prosim vyvarujte sa presadzovaniu nazorov za a proti ockovaniu. O to v tejto teme nejde, takych je tu uz vela, kde sa mozete vyjadrit. Dakujem vsetky maminkam zijucim mimo SR, ktore duchaplne prispeju.

slniecko77
20. feb 2015

@pectore ja fakt netusim o com stale pises 😅
Letak dostanes pri ockovani, bud to ho da sestra automaticky, alebo si ho vypytas...alebo si ho vyhladas na web stranke napr Pediacel http://www.medicines.org.uk/emc/medicine/17468 a tak mozes pokracovat zo vsetkymi vakcinami.
je to az taky problem? mne sa to vyhladavat nechce, kedze nemam momentalne o tieto info zaujem, kedze som si nastudovala vsetko potrebne.
Napisala som ake vakciny sa v UK pouzivaju, najdi si privite clinics kde ockuju dostupnymi vakcinami na trhu v UK a za ktore si platis.
Rozdil je obrovsky, ockovanie je DOBROVOLNE 😉

mariuskaa
20. feb 2015

@elizita
Stojím.
No problem. ;)

hameeda
20. feb 2015

@elizita : ako mysliš čím sa povinne očkujú na SR alebo v Sýrií?

elizita
autor
20. feb 2015

@pectore mozno hladas aj taketo nieco, je tam aj vyznacene, ktore su odporucene, ale nie hradene http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Sc...

elizita
autor
20. feb 2015

@hameeda proti akym ochorenia sa ockuju v syrii

mariuskaa
20. feb 2015

Tu máte
1. Recommended vaccine schedule (dobrovoľne povinný)
2. Alternatívny
3. Selective výberový v USA

pectore
20. feb 2015

@slniecko77
ok necham to tak ja som myslela ze su nejake rozdiely v dostupnych vakcinach...ze su tam priamo uvedene aj s konkretnymi nazvami napr hexacima a tak...ten rozdiel...inak vies preco je ockovanie v UK dobrovolne?

slniecko77
20. feb 2015

@pectore ved uz som ti pisala, ze ked si kliknes na jednotlive vakciny s nazvami chorob, tak ti vyhodi stranku kde je napisane akou vakcinou sa v UK ockuje, pisem tak nezrozumitelne?
V UK sa prihliada na prava jednotlivca a jeho moznost sa rozhodnut, preto je ockovanie dobrovolne.

Ja som v tejto teme nemala umysel prispievat, ale bola som upozornena a spomenuta, chcela som uviest veci na spravnu mieru...ako to bolo myslene, ako ockovanie prebieha v UK.

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 tunak od mariuskaa napisane proti comu sa ockuje .... tie choroboby mozu byt v roznych vakcinach obsiahnute... toto ma zaujmalo ked mam vakcinu ktora obsahuje ockovanie proti DTaP tak ci mam moznost vyberu z dvoch vakcin ktore tuto chorobu obsahuju ... u nas je obsiahnuta napr v hexavakcine ....rozdiel by bol v tedy markantny keby si si namiesto tejto vakciny mohla vybrat alternativu ktoru stat za teba rovnako uhradi.... toto ma zaujimalo ako to v UK funguje...lebo ak maju v ponuke take vakciny ako mi tak rozdiel je len v tej dobrovolnosti.

slniecko77
20. feb 2015

@pectore uf, podla mna je rozdiel markantny..prave ta dobrovolnost.
Ked si chces dat inu vakcinu mozes si ju zaplatit..co na SVK nie je mozne, takze dalsi rozdiel 😉

slniecko77
20. feb 2015

@pectore este, aby som objasnila co som myslela tym, ze si vakcinu mozes vybrat....mozes si vybrat, ze napr Pediacel das a pneumokoky nedas. Lebo vidim, ze doslo k nedorozumeniu, zrejme si to pochopila inak ako som to pisala a myslela.
Roziel je, ze ockovanie je dobrovone a mozes si vybrat z niektorych monovakcin (samozrejme musia byt registrovane v UK), ale tie si zaplatis..ak existuje alternativa platena NHS. Tak dufam, ze teraz je to uz napisane zrozumitelne 😉

Fakt sa mi nechce zapajat do diskusie o ockovanie alebo neockovani.

adsumus
20. feb 2015

@pectore také majú ako my a pri odporúčanom očkovaní vyššiu zaočkovanosť ako u nás, ako aj všade inde vo svete, kde antivax lobby upadá pomaly do zabudnutia alebo su po epidémiach, ako ty píšeš. https://www.gov.uk/government/uploads/system/up...

Otázka pre záujemcov o zrušenie povinného očkovania na SK. Prečo nejdete a neurobíte petíciu, že kolko ludí podporuje tuto myšlienku a nejdete s tým následne na urad vlády? Už dva tri roky nad tým dumám, že stále len chcete zrušiť a zrušiť, ale prečo sa vo veci neangažujete a nerobíte niečo pre to...reálne, myslím.

adsumus
20. feb 2015

@slniecko77 môžem tie monovakcíny poprosiť aké su registrované v Uk, čo píšeš, že si môžeš vybrať?

slniecko77
20. feb 2015

@adsumus presne tuto stranku som hladala, s nazvami vakcin..niekde sa vyskytuju dve mozne vakciny, uz som ju citala len sa mi ju narychlo nepodarilo najst.

slniecko77
20. feb 2015

@adsumus skus vyhladat 😉 si v tom dobra...fakt nemam zaujem diskutovat a ani nic vyhladavat.

pectore
20. feb 2015

@slniecko77 ta dobrovolnost ma svoje rizika.....aj tu si mozes zaplatit a zariadit kadečo ...ale nie pre kazdeho je to realne.... zaujimalo ma do akej mieri je tento system pristupny v UK..pretoze na SR je to problem ... v Uk neviem .....lebo neda sa to tak ze ked mas prachy tak si zaplatis co chces.....lebo to aj tu cez tlacenku by sa dalo kadeco... ide skor hovorim o registrovaných , schvalenych vakcinach tam a u nas ..realna ponuka co je na vyber.........priklad zakladne ockovanie...mate na vyber stychto vakcin... toto je ockovanie ktore je uz nad ramec pripadne si ho hradite sami ale nieje problem s jeho objednanim a je bezne ako takato nadstandartna sluzba dostupne... toto by som pokladala za rozdiel.... takyto zoznam ma zaujimal... konkretnych produktov....zrejme sme mysleli nieco trošku ine... a je jasne ze ked vakcina nema na slovensku registraciu ci nebude nejakym sposobom schvalena tak asi dostupna nebude

adsumus
20. feb 2015

@slniecko77 lenže žiadne monovakcíny, maju tam presne to, čo my tu. Oni tam, my tu.

pectore
20. feb 2015

@adsumus ja sa k tomuto snazim dopracovat..co ako si tam mozu vyberat...konkretne vyrobky oproti nam....obzvlast co sa tyka ockovania malych deti

slniecko77
20. feb 2015

@adsumus napriklad proti rubelle http://www.familyhealthcare.org.uk/vaccineinfo/...
proti rubelle measels
http://www.travelvax.co.uk/vaccines.php?tab=rub...
a vsetko su to mono vakciny....tieto sa na Slovensku neponukaju, vsak?

hameeda
20. feb 2015

@elizita : presne to isté čo u nás, plus žltá zimnica a žltačka typu A

adsumus
20. feb 2015

@slniecko77 rudivax proti rubeole píše, že nie je momentálne dostupná,ani mumpsova vakcína vyrábaju ich ešte vôbec? okrem toho sa dozvedám, že nemajú licencie v UK tieto monovakcíny ale nie je nelegálne ich kupovať zo zahraničia, vyrábaju sa v indii a vo francuzsku, len to neviem, či ešte vôbec. Určite ale nie su súčasťou odporúčanej očkovacej schémy. Skôr ide o to, že kto cche si to pozhána.

slniecko77
20. feb 2015

@adsumus ty necitas co pisem???? dala som ockovaciu schemu UK, toto su monovakciny,ktore je v UK mozne podat a su dostupne.
Momentalne nie su k dispozicii, ale jedostupna vakcina proti rubelle a measels..citaj poriadne, nevyberaj si len to co ti vyhovuje 😉
A to,ze su schvalene len vo Francuzsku a Indii zmensuje ich ucinnost? Myslim, ze nie.
Dalej si mozete vyhladavt same...vela stastia vo vasom verbovani.

slniecko77
20. feb 2015

...este raz, nemam zaujem o tuto debatu tak ma uz prosim vas neoslovujte
@adsumus
@pectore

adsumus
20. feb 2015

@slniecko77 Co by som nečítala, čítam, NHS (zdravotníctvo UK) ich neponuka ludom, ani nie su preplácané, ponúkaju ich sukromné kliniky, cena 100 libier, plus za s´vstup na kliniku 50, tvrdia, že nejde o biznis, ale idu v ustrety rodičom, mám pocit, že ani na Slovensku by im nikto nebránil podnikať podobne, len neviem asi by nebol záujem za takých podmienok. Ci ty by si mala záujem o vakcínu z indie, jednu za 100 libier, potrebuješ 6 dávok?
ináč, práve tá proti rubeole píšu, že nie je dostupná, v tvojom linku.

sisaka
20. feb 2015

@elizita v Kanade ockovanie momentalne nie je povinne, v niektorych provinciach je ale potrebne preukazat, ze dieta je zaockovane pri nastupe do skoly, vynimka je udelovana zo zdravotnych, nabozenskych, ideologickych dovodov. V provincii, kde zijem ja, sa dava cestne vyhlasenie pri nastupe do skolky a skoly, ze dieta ma vsetky ockovania a preockovania urcene pre jeho vekovu kategoriu, Sukromne zariadenia mozu vyzadovat, aby dieta bolo zaockovane. V statnych to povinne nie je, ale v pripade sirenia nakazy deti, ktore nie su zaockovne su vylucene zo skoly skolky. Kym na Slovensku je antivax boom, tu v Kanade sa to v poslednych rokoch meni a vedie sa diskusia za zavedenie povinneho ockovania (po afere Disneyland velmi horuca tema), taktiez napriklad v nasej provincii vznika velka skupina rodicov, ktora chce presadit, aby deti chodili do skol zaockovane, tak ako je to povinne v inych provinciach.
Napriek tomu, ze ockovanie je tu dobrovolne zaockovanie je dost vysoke, statistiky, je mozne vyhladat online, v zavislosti od ockovania sa to pohybuje v hornych 80 %, dolnych 90%, za posledne roky zaockovanie vzrastlo, co nie je prekvapujuce, kedze sa nam tu objavuju outbreaks - osypky, mumps ...
najnovsia ockovacia tabulka pre deti:

Routine immunization schedule
Effective:January 1, 2015

Age Vaccine
2 months • DTaP-IPV-Hib *1
• Pneumococcal conjugate (PCV13)
4 months • DTaP-IPV-Hib
• Meningococcal conjugate (Men C)
6 months • DTaP-IPV-Hib
• Pneumococcal conjugate (PCV13) (for high risk children only)
6 months and older • Influenza *2
12 months • MMRV *3
• Meningococcal conjugate (Men C)
18 months • DTaP-IPV-Hib
4–6 years • DTaP-IPV *4
• MMRV *3
• Pneumococcal conjugate (PCV13) only for children up to 71 months (catch up program)
Grade 5 • Hepatitis B (3 doses)
• HPV *5 (3 doses)
Grade 9 • dTap *6
• MCV4 *7
• HPV (3 doses – catch up program for boys)

Note: Each bullet represents one vaccine/injection unless otherwise noted.
◾*1 Diphtheria, tetanus, acellular pertussis, polio, haemophilus influenzae type b
◾*2 Annually, during influenza season
◾*3 Measles, mumps, rubella, and varicella
◾*4 Diphtheria, tetanus, acellular pertussis, polio
◾*5 Human papillomavirus
◾*6 Diphtheria, tetanus, acellular pertussis
◾*7 Meningococcal Conjugate Vaccine (Groups A, C, W-135 and Y)
ako si mozete vsimnut zacalo sa ockovanie s HPV aj u chlapcov .... Uvedene ockovania su zdarma, rodic moze vybrat, co chce dat ockovat. Deti, ktore chodia do skoly maju moznost sa zaockovat v skole, pred ockovanim pride domov oznamenie a formular, ktory je potrebny vypisat a je tam potrebne dat suhlas s ockovanim.
Ockovanie vykonavaju verejne sestri (nie rodinny lekar) dieta je pred ockovanim vysetrene a sestra sa taktiez pyta rodica na mnozstvo otazok napr. celkove prospievanie dietata, choroby, hospitalizacie, problem s imunitou, reakcie na predchadzajuce ockovania .... Kedze tam chodia rodicia, ktori chcu dieta ockovat, sestra len zbezne informuje o ake ockovanie ide, proti comu chrani, ake moze mat neziaduce ucinky, co treba sledovat po ockovani, ako davkovat lieky proti bolesti/teplote, kde nahlasit pripadne neziaduce ucinky ... rodicovi da do ruky letaky, kde je to tiez vsetko zhrnute, pre pripad, zeby rodic info zabudol.

sisaka
20. feb 2015

@elizita este som zabudla, tu je zoznam vsetkych vakcin,ktore su schvalene na pouzitie v Kanade
http://www.phac-aspc.gc.ca/publicat/cig-gci/p01...
nemyslim si, ze sa u nas daju zadovazit "monovakciny"
taktiez je mozne nahlasovat neziaduce ucinky, ci uz liekov, alebo vakcin. Mozu nahlasit jednotlivci, alebo zdrav. profesionali
http://hc-sc.gc.ca/dhp-mps/medeff/report-declar...

irenkask
20. feb 2015

Tomu, čo kto povie o zahraničí nech je to čokoľvek nielen téma očkovanie je väčšinou zavádzanie a klamstvo alebo nevedomosť.
U nás sa klame o zahraničí vo všetkom aby sa nadobudol dojem ako sa tam žije dobre.
Čiže čokoľvek a kýmkoľvek tu bude prezentované tak tomu nemožno veriť a považovať to za dôveryhodné.
Aspoň ja mám také skúsenosti, pretože druhý človek ti povie úplne niečo odlišné a je len na jednotlivcovi komu uverí alebo komu dôveruje.
Tu na MK sa nedá veriť absolútne nikomu, pretože tu sú rôzne zamerané skupiny ktoré majú svoj vytýčený cieľ, takže o objektivite môžeme len snívať na úrovni MK.

elizita
autor
20. feb 2015

@irenkask prosim ta, aby si sa nezapajala uz do tejto diskusie.. tem ohladne ockovania a neockovania, za a proti je tu dost na vyjadrenie sa... porusujes pravidla tohto fora, ktore su uvedene na zaciatku.

stormie
20. feb 2015

Vlastna skusenost z uk - ako rodic som bola informovana o ockovani, jednoducho som povedala ze ockovat nebudem a tym cela diskusia na tuto temu skoncila. Nikto na mna nezvysoval hlas alebo nezastrasoval (osobna skusenost s dr na slovensku). Len potvrdzujem ze ockovanie v uk je cisto dobrovolna zalezitost a to ze tam je tak vysoka zaoockovanost je vysledkom dobrovolnosti bez natlaku.

irenkask
20. feb 2015

@elizita Ja sa zapájať nemienim , len som vyjadrila svoj názor o ktorom tu naozaj nemám s kým diskutovať pretože skutočne nie som členkou nijakej diskutérskej skupiny a máš smolu, lebo vôbec nie som mimo ako si napísala.
To len tvoja fabulácia a fantázia že mimo. 😉