Očkovanie proti kiahňam - skúsenosti
Dr. mi poradila zaockovat deti 3 a 0,5 r. proti kiahnam. mate s tym niekto skusenosti?
@mishrom ahoj, ja som dala zaočkovať staršiu dcéru, keď mala myslím 5 rokov. Boli sme sa úmyselne nakaziť. Mladšia ich dostala hneď Emina nie, tak sme jej dávali lyžičky, poháriky po Tamarke, stále sa pusinkovali a nič. Tak sme sa rozhodli pre očkovanie. Úplne v pohode. Keby som vedela, dala by som zaočkovať aj Tamarku a mohli sme sa vyhnúť tým vysokým teplotám a svrbeniu.
no mna sa na to doktorka pytala ked som bola teraz ockovat maleho, ci chcem vakcinu ktora obsahuje aj kiahne, ja som odmietla a ona tak nejak suhlasne prikyvla, aj ked nahlas nevravela nic, mala som z toho pocit ze so mnou suhlasi 🙂....
ale hlavne, kiahne su bezna detska choroba a je lespie ked to dieta dostane a ma potom cely zivot pokoj ako keby to dostalo v dospelosti, ked uz to ma potom tazky priebeh, ci nie?... nie som teda expert ale pokial viem, cim je clovek starsi, tym horsi priebeh to ma, tak naco ockovat male deti....
Baby a kolko stoji ockovanie?
dala som obe deti aj seba,kedže som ich v detstve nemala...dcéru ako 3 ročnú samostatnou vakcínou,syna kombinovanou 4- vakcínou /osýpky,mumps,rubeola + kiahne/ ...všetko prebehlo v pohode, žiadne reakcie....dcéra mala v tom období atopický ekzém /našťastie jednorázový výskyt z jahôd / kedže sme nevedeli,či bude atopička dlhodobo resp. doživotne ,vyhli sme sa prípadným komplikáciám z kombinácie atopik+kiahne. Ja som s týmto druhom vakcíny spokojná,len to bolo hrozne drahé,hlavne pre mňa ako dospelú 😒
Nemám osobnú skúsenosť, ale možno ti v rozhodovaní pomože nasledujúci článok zo stránky www.vakciny.net:
Priorix Tetra (tzn. osýpky, mumps, ružienka, ovčie kiahne) a jeho vplyv na riziko vzniku febrilných kŕčov:
http://www.vakciny.net/AKTUALITY/akt_2014_03.htm
Ja som nedala ani jednemu nieje to nic strasne uz to maju za sebou, maly si to ani pamatat nebude mal 15m. Docitala som sa ze aj ockovany ochoreli a u ockovanych bol aj zvyseny pasovy opar co sa mi zda horsie. 😢
Moja dr. mi povedala, ze to stoji 43 eur a ockuje sa 2 x , tj. 86 eur dokopy. A ak dcera nedostane kiahne do cca 7 rokov, dat zaockovat. Osobne by som chcela pockat, nech je mladsie dieta aspon 2 rocne a nech to dostanu spolu. A tiez by som ockovala, ak by boli deti ekzemove...

to by som aj rada vedela veru 🙂