icon

Očkovanie trojmesačného bábätka

ell23
2. feb 2014

Ahojte chcem sa opytat idem s malou na prve ockovanie jedno ockovanie hradi poistovna a druhe stoji 13eur ,ze ktore je lepsie a co mi poradite??neviem sa rozhodnut

fopka
4. feb 2014

@celasapremenim a citala si aj pribehy tych,ktore nedali zaockovat svoje deti a ake to malo tiez nasledky?

aristka
4. feb 2014

@fopka no ,to tie následky máme asi všetci ...mala si niekedy nádchu ,nemohla si si prdnúť ...vieš o tom ,že u av je aj to následok po očku a nedajbože ak ti drobec zaplače....ako je to možné ,že dieťa plače..no predsa bolo očkované ...možno aj zrastené labie alebo fimóza sú neskoršie následky očka ..vieš čo asi sme všetci postihnutý následkami očka ...inak vieš mi povedať prečo av doteraz nevysvetlilo to čo bolo okolo údajnej smrti amálky ...šupli to do všetkých tém a ukázalo sa to ako klamstvo a nijaké vyjadrenie i ich strany ,ale na bu bu poslúžilo....takže čo ribiť ..ty si určite nejaké očko mala ...takže sa celý život boj aké to bude mať na tebe dôsledky ....žiť v paranoji ,je dobrá vec a farmy sa potešia hypnotiká a psychofarmaká idú v prvej línii a po prečítaní mamičiek tém o očku a šírení paranojí to bude mať prvú líniu stále...

vlockasnehu
4. feb 2014

Mojej prababke zomreli kratko po sebe 4 deti, podla zapisov z matriky slo o nejaku epidemiu (podla roku, kedy zomreli, slo pravdepodobne o velku chripkovu epidemiu a teda o chripku a jej komplikacie - casto sposobovane Hemofilom), potom po 35ke mala este dalsie 4 deti. Moj otec ako dieta prekonal polio, z nasledkov mu nastastie ostala len necitlivost malicka na nohe.
Co myslite, co by dala moja prababka a jej vrstovnicky, ktore takto stratili dieta/deti za to, aby ich uchranila?
Co asi prezivala moja babka, ked jej dieta ostalo obrnu, a ona nevedela, ake nasledky mu ostanu?
Aka skoda, ze nielenze nemozu prispievat do fora na MK, ale uz nam to nemozu ani povedat.

vlockasnehu
4. feb 2014

Kedze som si hladala nejake veci ohladom rodokmenu v matrikach, ktore su spristupnene v eektronickej forme na nete, "prehrabavala" som sa aj v umrtnej matrike. Tych krizikov pri menach deti je tam dost...

fopka
4. feb 2014

@aristka nepochopila som, preco mi to pises, ja som len chcela povedat, ze tak ako su pribehy údajne suvisiace s ockovanim, tak su aj s neockovanim, to je vsetko. teda aby si celasapremenim precitala aj tie az potom robila zavery

aristka
4. feb 2014

@fopka asi som to zle pochopila ,tak sa ospravedlňujem ....

fopka
4. feb 2014

@aristka v poho.... ja som ockovana a som tu 😀, moje dieta je ockovane a je tu, vdaka bohu bez nasledkov....nejako to neprezivam ako poniektore...

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
celasapremenim
5. feb 2014

@fopka daj link 🙂

vlockasnehu
5. feb 2014

@celasapremenim Kalmetizacna vakcina ma uplne iny charakter ako napr. hexavakcina. kalmetizacna (bcg) obsahuje oslabene kmene bakterii, takze v lokalnom mieste su schopne vyvolat takyto zapal. Problem je aj v tom, ze sa dodavala v baleni, ked trebalo velku davku rozdelit pre jednotlivych novorodencov, takze nebolo mozne ovplyvnit, ci sa do jednej davky nedostalo tych bakterii viac, ako do druhej, takze reakcia bola naozaj individualna. Dalsie ockovanie nebolo mozne, kym sa tato reakcia nezhojila, takze sa posuvali ockovania, ktore pri vyskyte pneumokokov a pertussis v populacii su povazovane za dolezitejsie nez ockovanie proti tbc pri jej klesajucom vyskyte. Ako sa prejavi nekalmetizovanie ukaze len cas. Podla mna to skor alebo neskor buchne v nejakej ciganskej osade na vychode. Zatial tie nakazene deti budu chodit do cakarni s ostatnymi detmi. Ja osobne takouto viziou nadsena nie som, no ale ved podla niektorych je kolektivna imunita "blud"

celasapremenim
5. feb 2014

neviem co je to kalmetizacna vakcina, my sme boli na kalmetizacnom vybrat na zakroku hnis z ramena dietata po vakcine tbc do ramena

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
vlockasnehu
5. feb 2014

kalmetizacna vakcina=bcg vakcina=tbc vakcina

vlockasnehu
5. feb 2014

Tak podme sa zoberat konkretne TBC - vyskyt TBC klesa, na druhej strane vychod slovenska a ciganske osady nie su Bratislava. Neviem presne cisla, ale vyskyt TBC je vyssi napriklad na Ukraine ako u nas. Nie tak daleko. Aky bude pohyb z Ukrainy na Slovensko po ich pripadnom vstupe do EU a posune Shengenskej hranice, si netrufam odhadnut. Takze TBC nie je vyrieseny problem, a TBC sa aj na slovensku vyskytuje, kolko pripadov je mozne podchytit v komunite bezdomovcov a v ciganskych osadach a potom aj uspesne preliecit, je tiez zaujimavou otazkou. Nikto z nas nezije vo vakuu a spoliehat sa na to, ze mne a mojmu dietatu sa to stat nemoze, ze by sme prisli do kontaktu s tbc sa mi zda naivne.
Proti pneumokokom a hemofilom sa v minulosti neockovalo, ale od zavedenai ockovania je mensi vyskyt meningokokovych ci pneumokokovych invazivnych ochoreni - a to nie su udaje,ktore Ti vie povedat obvodny pediater, ktory by mal takeho pacienta raz za cas, ale ktore ukazuje prax v nemocniciach, kde takito pacienti boli diagnostikovani a lieceni. Mumps, som prekonala aj ja bez ockovania, ako komplikacia u chlapcov vsak moze dojst ku sterlite. o tom, aby bolo dievcatko zaockovane proti rubeole, aby nahodou nedoslo k jej nakaze pocas vlatsneho tehotenstva, alebo aby ako chore nenakazilo tehotnu zenu, snad netreba diskutovat. Morbilli - obcas vzniknu epidemie, pertussis tiez v populacii koluje - cim mensie dieta, tym vacsie riziko tazysieho priebehu a komplikacii, dopredu nemozes priebeh predpokladat. Kiahne naopak - v detstve na 99% banalna detska choroba, cim je clovek starsi, tym vacsie riziko komplikacii pri jej prekonavani a ako spravne pises, problem moze byt v tehotenstve. Zdrave dieta - bez imunodeficitu by som napriklad voci kiahnam neockovala, ak by kiahne samo neprekonalo do tych 11-12 rokov, tak by som uz ockovanie zvazovala, a keby som mala dceru vo veku, ze moze otehotniet a kiahne neprekonala, dala by som ju zaockovat. Vies ono, ta problematika nie je cierno biela. Je jedna vec studium na internete a druha vec je v ramci sestrocneho studia spravit skusky z mikrobiologie, epidemiologie, infekcneho lekarstva, hygieny, pediatrie a potom prist do styku s problematikou v ramci specializacneho studia.

vlockasnehu
5. feb 2014

Napriklad moj nazor na ockovanie proti rotavirusom, u nas sa dost vela doplaca, v niektorych zapadnych krajinach preplaca poistovna viac ako u nas, lebo to maju dobre spocitane, aky je dopad na ekonomiku ak deti nie su ockovane a su naklady na zdravotnu starostlivost pri liecbe, pripadne hospitalizacii a na to, ze rodic nepracuje. Zo zdravotneho hladiska rotaviroza moze prebiehat rozne, v najhorsom pripade dieta skonci v nemocnici s infuziou (aj ked chapem, ze pre rodicov je uz samotny tento fakt dost hrozostrasny), na JISke koncia len deti rodicov z urcitych etnickych skupin, ktori nechcu/nevedia sa o dieta postarat, pripadne pridu neskoro an osetrenie. Prve dieta v rodine, dojcene, ked ziaden z rodicov nema riziko vyssieho kontatu s rotavirusmi (zdravotnik, ucitel v skolke, vychovavatel) by som ja osobne neockovala. Akonahle uz je v rodine jedno dieta, ktore navstevuje kolektiv, alebo je riziko zavlecenia infekcie rodicom, je to uz na zvazenie.

vlockasnehu
5. feb 2014

A este k tomu, ako sa firmy stavaju k NU vakcin. Ked sme pri tych rotavirusoch, povodne sa ockovalo inou vakcinou ale kedze po nej dochadzalo u niektorych zaockovanych deti k invaginacii creva (zasunutie creva dovnutra), co je stav, ktory sa riesi nalevom do creva a pri neuspechu operacne, bola povodna vakcina stiahnuta a pracovalo sa na novej vakcine, ktora sa velmi skumala aby takyto NU nemala.

celasapremenim
Autor odpoveď zmazal
vlockasnehu
5. feb 2014

BTW na jednej strany matky, ktore sa boja NU vakcin, na druhej strane matky, ktore si zhanaju domperidon na zvysenie laktacie, kedze lekar im ho nechce predpisat, lebo prebiehaja kontrola bezpecnosti lieku, kedze vznikli urcite pochybnosti o jeho bezpecnosti.

babulka82
5. feb 2014

Nechapem jednu vec prečo sa každy boji chorob ktore tu 100 rokov niesu a nikto sa neboji rakoviny,cukrovky,nadorovych ochoreni atd.

vlockasnehu
5. feb 2014

@celasapremenim samozrejme, to mas ako s liekom proti bolesti, tiez do seba netreba zakazdym pchat balgin. Alebo davat dietatu antipyretikum pri teplote 37,5 st.C.
Neviem, na ake chronicke ochorenie narazas, ale v suvislosti s autizmom sa predpokladaju skor geneticke poruchy - chybanie malych casti chromozomov, a kto pozna etipopatogenezu cukrovky vie, ze to nie je ochorenie, ktore sa vyvinie do 1 tyzdna. Na druhej strane, ak by dieta prekonalo napr polio, ktore zanecha aj nasledky, tiez mu uz plnohodnotny zivot nezabezpecis. Videla som dieta, ktore po prekonani pneumokokovej meningitidy ostalo sice zit, ale s amputovanymi koncatinami a mentalne je uplne odpisane.
A last but not least - malo sa vie o tom, ze deti s celiakiou nemusia vytvorit dostatocnu imunitnu odpoved na ockovanie proti hepatitide B. Su jedinci, ktori nemusia mat dostatocnu imunitnu odpoved, ale prave preto sa vybrane ochorenia ockuju plosne, to, co niektori ako kolektivnu imunitu zavrhuju je to, ze v zaockovanej populacii sa dane ochorenie nesiri (v nezaockovanej ano - vid cigani a mumps), cize jedinec, ktory nemal dostatocnu imunitnu odpoved po ockovani, ma ovela ovela mensie riziko, ze ochorie, akokeby populacia nebola zaockovana plosne.

vlockasnehu
5. feb 2014

@babulka82. mozes mi povedat, ktore ochorenie tu 100 rokov nie je? tuberkuloza, alebo mumps, aebo osypky, alebo cierny kasel, hepatitida B, pneumokove infekcie.... ?

aristka
5. feb 2014

@babulka82 aj mňa by zaujímalo ,ktoré ochorenia tu nemáme 100 rokov.....a hneď mi odpovedz ..prečo aj dinosauri mali zhubné ochorenie,prečo v roku 1845 zistili ,že neumierajú ľudia na inf.ochor ,ale aj leukémiu a prečo .keď ľudia začali papať obylniny zistili ,že nie každému sadne tj nemohli ju jesť tj mali celiakiu...ja som strašne zvedavá ,kedy sa ja dozviem odpoveď na tieto moje otázky .....

vlockasnehu
5. feb 2014

pre pripad argumetov, ze deti nemali cukrovku, kym sa neockovalo vopred uvadzam, ze kym nebol objaveny inzulin a nebolo ho mozne injekcne podavat, tak deti (ani dospeli) nemali sancu prezit nastup cukrovky....takze cukrovka v detskom veku akokeby neexistovala...

babulka82
5. feb 2014

@vlockasnehu
@aristka ved vy ste zjedli všetku mudrost sveta ,tak si odpovedajte ked ste najmudrejšie. 😀 Ja nemam strach ani rešpekt pred tymito chorobami ,su to bežne detske ochorenia ktore dieta s lepšou imunitou nema problem prekonat ako každu inu neočkovanu chorobu.
To že su niektory nekvalifikovany ludia proti očkovaniu je podla vas nenormalne,lebo nevidia jadro veci,nerozumeju sa.Ale prečo su niektory lekari proti očkovaniu a maju na to tiež iny pohlad.Prečo vydavaju o tom knihy aby to ludom ukazali aj tu druhu stranku očkovania?

vlockasnehu
5. feb 2014

mila babulka82, ja som urcite vsetku mudrost sveta nepojedla. Ale vsetko, co som kedy na temu ockovanie napisala, sa o nieco opiera. Na rozdiel od Tvojho tvrdenia, na ktore som reagovala. Ak sa Ti moja reakcia nezda dostatocna, tak len tolko, ze na blbu otazku blba odpoved 🙂 Nikdy som sa nevyjadrovala k tomu, co je alebo nie je normalne (takze mi nevkladaj do ust to, co som nikdy nepovedala. Mne je to sum a fuk, ci si niekto neda zaockovat dieta a potom s nim pojde na nejaku dovolenku do Egypta a bude sa potom velmi cudovat. Mne je uplne fuk ci si niektora zena, ktore nevie, ze ma nepoznanu arytmiu srdca sama naordinuje Domperidon a bude jedna z 10 000, ktora tu necha malu sirotu. Svoje nazory tu pisem pre tych, ktori su ochotni si ich precitat a nikomu ich nevnucujem a ani ich nenutim, aby ich cital. Zelam Ti vela stastia a aby Tvoje dieta po Tebe zdedilo len same pozitivne vlastnosti 🙂

annauk
5. feb 2014

Pani moji v kazdej kazduckej teme ohladom ockovania a nie je ich malo sa hadaju ti isti ludia...to fakt stihate chodit do prace a popri tom kazdu chvilky pridat xy prispevkov a stale dookola omielat to iste? A dobrovolne tu zabijat tolko casu? Ako obdivujem vas ja som rada ked mimo prace mozem byt s mojou dcerkou ...

babulka82
5. feb 2014

@vlockasnehu dakujem pekne za prianie,aj ja prajem pekny den . 🙂

vlockasnehu
5. feb 2014

@annauk neviem, na koho narazas, ale moje prispevku ku konkretnym ockovaniam sa tu objavili prvykrat a s nikym sa nehadam, skor vysvetlujem. Ano, mas pravdu, vedela by som robit aj nieco ine v tomto case, ale za svojimi prispevkami si stojim, a ak niekomu pomozu, budem len rada. Takze prosim, nezaradovat ma k vypisovatelkam typu spravila som si dieta s neviemkym, nechcem s nim zit, ale chcem z neho vytrieskat co najviac

annauk
5. feb 2014

@vlockasnehu vobec som nemyslela teba, staci sa popozerat po par temach o ockovani a tie nicky tam do oci biju 🙂 mna to len trochu hneva, lebo chodim sem raz za cas ked mame nejaky problem, konkretne sme mali dost tazke nasledky po ockovani, dokonca potvrdene ze to bolo z toho tak som hladala nejake info, ale zjavne tuziadne seriozne info nenajdem....myslim nicky typu aristka, adsumus, nejaka fidka a ine.