icon

Prečo mamičky neočkujú?

aranel16
9. mar 2017

Ahojte chcem sa opytat mamiciek, ktore neockuju, kvoli comu vlastne? Ja som dala ockovat... nikdy som na tom nevidela nic zle, no badam okolo toho velky rozruch... nic v zlom, cisto zo zaujimavosti 🙂 dakujem za normalne odpovede 😉

celasapremenim
23. máj 2017

@lolalita presne si to vystihla a už viac neodpovedaj sem na nič, čo sa ťa tu kto pýta....nech si riešia svoje rodiny

pppprojekt
29. máj 2017

@celasapremenim Ja nechcem byť zlý lebo rozumiem pochybnostiam a nedôvere. Ale pokiaľ nie je schopná odpovedať na tie otázky, čo som položil, tak to jej rozhodnutie viac neočkovať sa nedá nazvať nijak inak ako nezodpovedným.

celasapremenim
29. máj 2017

@pppprojekt mňa si sa kde čo pýtal? A ak aj áno, potom sa ja rozhodnem, či vôbec odpoviem podľa seba, nie podľa toho, kto si čo anonymné myslí a ako si kto tu masti ego, lebo anonymných rypacov ako si ty mám na haku

ladynika
5. jún 2017

Sledujem tuto temu a kedze tu vznikli rozne nazory ohladom skoreho preockovania proti tetanu istej uzivatelky fora, dovolim si sem okopirovat odpoved isteho profesora, aby sa veci uviedli na pravu mieru...

Milada:

Dobrý deň, rada by som si prečítala názor odborníkov na očkovanie. Môj problém je nasledovný: Vo februári 2016, cca 2 - 3 mesiace po preočkovaní na tetanus som začala pociťovať prvé príznaky autoimunitného systémového ochorenia Lupus. Ešte nie je definitívne potvrdené, nakoľko hladina autoprotilátok je stále nízka, t.j. testy sú zatiaľ negatívne. Ale príznakov pribúda, ako sú napr. zvýšené teploty okolo 37, tachykardia, fotosenzitivita, padanie vlasov, tráviace ťažkosti, 1x sa vyskytla purpura na dolných končatinách, mykanie svalstva, ešte nie sú k dispozícii vyšetrenia. Reumatológ to zatiaľ uzavrel s tým, že budeme čakať ďalšieho pol roka, kedy zopakujeme testy. Môj osobný dojem je, že som bola preočkovaná u bývalej lekárky v roku 2013, ale u nich očkovanie nebolo evidované a nebolo zaznamenané ani v mojej zdravotnej karte. V krvi sa tým pádom mohlo nachádzať veľké množstvo protilátok, ktoré spustili túto hypersenzitívnu reakciu III. typu s tvorbou imunokomplexov (antigén + protilátka). Vo februári 2016 pred zaočkovaním bola hodnota CIK 30, čo je v norme, anti-ds-DNA igG boli takisto negatívne. Moja nová ošetrujúca lekárka ma bez vyšetrenia protilátok proti tetanu preočkovala vo februári 2016. Vidíte nejakú súvislosť tohto ochorenia (Lupus) s uvedeným preočkovaním? Resp. dá sa dokázať, že očkovanie bolo duplicitné po 3 rokoch? Napr. porovnaním hodnoty cirkulujúcich imunokomplexov pred a po očkovaní? Priamo v letáku pri vakcíne je uvedené: U osôb s vysokými hodnotami sérových protilátok proti tetanu (po často opakovaných dávkach) môžu vzniknúť príznaky III. typu precitlivenosti, spôsobené tvorbou imunokomplexov. Neodporúča sa očkovanie do 5 rokov, v mojom prípade bolo preočkovanie po 3 rokoch. Pri úrazoch sa používajú presne tie isté vakcíny, ako pri preočkovaniach po 15 rokoch? Každý organizmus je iný, čo niekomu nevadí, môže u iného vyvolať takúto reakciu. https://www.adc.sk/databazy/produkty/spc/altean... III. typ precitlivenosti je Imunopatologická reakcia III. typu. http://www.wikiskripta.eu/index.php/Imunopatolo... Toto je presne to, čo sa podla môjho názoru prihodilo mne. Nemyslím si, že ide o časovú zhodu a nie som jediná, u koho očkovanie vyvolalo nejaké autoimúnne ochorenie. Ale je mi viac ako jasné, že s týmto argumentom nepochodím... Popr. poskytnem ďalšie informácie, ak je to potrebné.

Prof. MUDr. Svetozár Dluholucký, CSc.:

Vakcína proti tetanu neobsahuje baktériu tetanu - vonkoncom nie živú baktériu - ale neaktívnu napodobeninu jedu - anatoxínu, produkovaného touto baktériou. Ona spôsobuje prejavy tetanu po nákaze. Teda vakcína proti tetanu vonkoncom nemôže vyvolať tetanus. Dosiahnuť ochranu proti tetanu v praxi je možné udržovaním imunity podaním vakcíny každých 15 rokov. Stačí jedna dávka, avšak nič sa nestane, ak je tých dávok podstatne viac - je to overené pri poraneniach, kde sa pre istotu podá vakcína aj častejšie. Nie je známe, že by táto vakcína vyvolala, alebo zhoršovala autoimúnne ochorenia, medzi ktoré systémový lupus patrí. Žiadnym vyšetrením protilátok proti tetanu túto súvislosť nemožno dokázať. 5x som si prečítal SPC vakcíny Alteana a žiadnu zmienku o reakciách III. typu som v ňom nenašiel. Je známe a aj v SPC uvedené, že sa neodporúča častejšie očkovanie ako po piatich rokoch - pre riziko vzniku hypersenzitívnych reakcií. Vy, ako píšete, ste dostali vakcínu po 3 rokoch, takže tento vzťah by bol možný. Spravidla však tieto reakcie sú včasnejšie ako po 3 mesiacoch od aplikácie vakcíny. Vo Vašom prípade najpravdepodobnejšie ide - podľa popisu Vašich príznakov - o autoimúnne ochorenie, či z toho bude lupus (LED), alebo iný typ ešte nie je možné zrejme určiť. Ako píšete aj testy na autoimunitu a LED sú negatívne. No a vysoké cirkulujúce komplexy (CIK) sú patognomické pre ochorenia III. typu autoimunity. Hodnota 30 je prakticky v norme a svedčí buď o úplnej neaktivite procesu, alebo vylučuje III. typ autoimunitnej reakcie. U týchto ochorení už pri iniciálnych fázach sa hodnoty CIK pohybujú spravidla v 3 - 5 násobkoch normy (90 - 200). Takže, ak som vzťah očkovania k Vášmu ochoreniu spochybňoval, bolo to preto, že ak by som otočil pohľad a chcel by som zodpovedne uviesť odpoveď na otázku: "Je ochorenie pani Milady imunokomplexovou kolagenózou (alebo LED), spôsobené očkovaním proti tetanu?" - asi by som to ani ja a ani jeden zodpovedný lekár nemohol povedať. V zásade si myslím, že u Vás je dôležité zadefinovať, o aký typ ochorenia ide. No a ak chce reumatológ čakať pol roka na kontrolu, tak sa o lupus, resp. imunokomplexové ochorenia skoro s istotou nejedná. Tie prebiehajú podstatne búrlivejšie a prinútia pacienta k vyšetreniu a včasnej liečbe v nemocnici. Prajem Vám, aby boli Vaše problémy zdarne vyriešené a boli ste zdravá. No a na to, či bola táto choroba vyprovokovaná očkovaním, budeme mať asi rôzne názory. Vo Vašom prípade ide podľa mňa o časovú zhodu - nie príčinnú - dvoch "udalostí" - očkovania a prepuknutia choroby.

toskanka
Autor odpoveď zmazal
toskanka
Autor odpoveď zmazal
ladynika
9. jún 2017

@toskanka po troch mesiacoch kortikoidovej liecby ti stupli komplementy? Tak potom musis byt na tom lepsie, lebo mne zas bolo povedane, ze podla hodnot komplementu sa da zistit aktivita ochorenia. Ked zacne stupat, znamena to remisiu...Tak ti gratulujem ze uz po trojmesacnej liecbe medrolom sa ti tak polepsilo...ja som musela brat rok chemo intravenozne a dalsich desat imunosupresiva a kortikoidy najprv 60 mg, dalsie dva roky 40mg, dalsie dva 20mg a az potom po 6tich rokoch zacali komplementy stupat...napriek tomu aj ked som v remisii, musim stale brat 4mg medrolu a 75 mg imuranu...aby sa lupus neaktivoval...tak to musis byt stastna, ze sa ti tak rychlo zacal lepsit stav 😉 a uz mas aj ine hodnoty svedciace pre lupus? Ana, antidsDNA, LE bunky?

aristka
9. jún 2017

@toskanka ake mas systemove autoimun.ochor.,kedze je to vseobecna dg...je ich totis niekolko...a bohuzial ten prispevok od @ladinka je pravdivy ,len ty si robis svoje zavery a kto cital tvoje prispevky v temach tebou zalozenych a potom zmazanych si urobil zaver svoj ,ktory sa naklana k nazoru pana docenta ...

aristka
9. jún 2017

@toskanka plus zaskrt je mrtvola ,teda len jej cast ,tu ti mozu pichat obden a nic by ti to nespravilo ...denno denne telo odpratava mrtvoly a likviduje bakter.a virusy zive ,ci mrtvolky a si tu ...

toskanka
Autor odpoveď zmazal
toskanka
Autor odpoveď zmazal
toskanka
Autor odpoveď zmazal
ladynika
9. jún 2017

@toskanka Zabrala liecba aku davaju nam? myslis kortikoidy? tie beru aj astmatici napriklad, ludia s koznymi ochoreniami...davaju sa pri vsetkom, kde treba dosiahnut rychly ucinok...necudujem sa, ze sa ti po nom zlepsilo, ale to by nastalo, aj keby si mala len nejaku infekciu...pri lupuse je nutne znizovat imunitu aj cytostatikami, imunosupresantami...nepoznam nikoho s lupusom, co by bol po troch mesiacoch brani prednisonu na tom lepsie...fakt nie...prepac, ale podla mna naozaj lupus nemas ani mat nebudes, uz davno by si mala aspon ANA hodnoty v krvi zvysene, alebo le bunky, ktore jasne dokazuju pritomnost lupusu v krvi.....lupus nie je len o komplementoch a nemozes si porovnavat kazdy parameter s lupus pacientmi zvlast...lupus sa v krvi prejavi komplexne a niektore hodnoty v krvi jednoducho byt musia, aby lekari napisali ze mas lupus...inak nechapem tvoju tvrdohlavost, roky stratis len tym, ze dokazujes lekarom ze mas chorobu, ktoru nemas...vsetko je len v tvojej hlave...mozno mas niektore hodnoty v krvi rozhadzane, ale nemusi to byt lupus...mimochodom, pisala si ze mas sjorgena, aj to je AI ochorenie...preco ti to teda nestaci ako vysvetlenie tvojich krvnych vysetreni a stale bojujes za lupus? nechapem ta...

lulu_2323
9. jún 2017

@ladynika ahoj ako som si tu citala ty mas nejake skusenosti s autoimunitnym ochorenim? Ak ti je neprijemne pisat tu o tom mozne aj ip mam par otazociek ze ako ti nato prisli ci si mala nejake priznaky a ci vies ake su autoimunitne choroby? Dakujem ti za odpoved

toskanka
Autor odpoveď zmazal
toskanka
Autor odpoveď zmazal
ladynika
9. jún 2017

@lulu_2323 ahoj, ako ti mozem pomoct? 🙂

aristka
9. jún 2017

@toskanka ladynka ti to dobre napisala ...jednoducho mas suspektnu dg.neuzavretu vseobecnu a tak je to aj s tymi kortikoidmi ...

ladynika
9. jún 2017

@toskanka nechapem, preco vsetko povazujes za priznaky lupusu? fotosenzitivitu? ja napriklad nemam...mas horucky? unava, zimnica, zvysene potenie, nekonecne bolesti na ktore nic nezabera? zvysenu sedimku, crp, RF? bolesti a opuchy klbov bez nalezu rtg? vypotky pleury, perikardia, abdomenu? Glomerulonefritidu? myozitidu? Degeneraciu sietnice? padali ti vo velkom vlasy, chudla si, vracala a kolabovala bez priciny? Mas anemiu? Artrozu jedneho ci viac klbov? Vaskulitidu? aj toto su priznaky lupusu...okrem pritomnosti protilatok v krvi...
tie priznaky co mas, mozu kludne suvisiet so sjogrenom...a preco ti v nurchu potvrdili tuto dg aj bez potvrdenia krvneho vysetrenia? Nuz ja by som ti aj povedala preco...zeby, aby mali od teba pokoj a nevypisovala si Lukacovej maily a nepresviedcala ju o tom ze mas lupus??

sophinka17
9. jún 2017

@toskanka som z toho trochu zmatena. pisala si ze mas oficialne potvrdeneho Sjorgena z Nurchu. mas ho alebo nemas?

toskanka
Autor odpoveď zmazal
toskanka
Autor odpoveď zmazal
lulu_2323
9. jún 2017

@ladynika ahoj chcela by som sa ta opytat prave nato ci ty mas nejaku skusenost s autoimunitnym ochorenim? Moj problem je taky ze sa mi zacali tvorit uzliny lymfaticke najskor na krku teraz aj pod pazuchou mam to na lavej strane stale sa nevie prist nato z coho to mam plus bolesti hlavi padanie vlasov schudla som asi 10 kg celkovo sa citim unavena a slaba mavam zvysenu teplotu obcas sa potim mam nizsiu hodnotu zeleza a vyssiu hodnotu bielych krviniek hybem sa medzi dvoma mostami bud lymfom teraz som bola na biopsii caka sa na vysledky z histologiu alebo onkolog povedal ze to kludne moze byt autoimunitne ochorenie prosim ta ty mas nejake skusenosti vis mi povedat ake ochorenia sem patria a ci vobec su toto priznaky? Mam ist do piestan do toho narodneho ustavu kde sa to zistuje ale stale cakam na termin a neviem ani co od toho ocakavat dakujem za odpoved

ladynika
9. jún 2017

@lulu_2323 pisem ip

sophinka17
9. jún 2017

@toskanka dakujem! 🙂 kremy 50+ su nakupene, tak hadam som v bezpeci 🙂
vsetko dobre, tebe aj maminke!!

toskanka
9. jún 2017

@sophinka17 Dakujem velmi pekne, sak si dame vediet 🙂

marusia12
9. jún 2017

Debatka fajná aj po tých týždňoch, čo sa tu diskutuje.... medzitým sa rozšírila na SR tuberkulóza a teda by ma zaujímalo, ak niektoré dieťa na ňu ochorie, mamičky čo neočkovali si liečbu zaplatia samé? Či ako?
Plus teda otázočka pre tie, čo sa radi hádajú v diskusiách.... minulý týždeń EU schválila prerozdelenie 250 tisíc somálcov.... samozrejme aj na Slovensko.... privlečú aj nejakú tu chorobu.... čo s tým?

marusia12
9. jún 2017

@pppprojekt dobrý si 😀 Som rada, že diskutuješ na MK, asi sa tu viac bavíš ako na pokeci 😀

marusia12
9. jún 2017

@sophinka17 a krémy proti chemtrails už máš?

evittam
9. jún 2017

@marusia12 TBC sa povinne neockuje od r.2012.😉
A somalci? Myslíš,ze dovlecu akurát tie choroby, proti ktorym sa u nas očkuje....