Preočkovanie v 5. rokoch - za a proti

kuckac
30. okt 2016

Maminky v téme očkovanie nie som úplne doma, i keď mnoho príspevkov o neočkovaní si čítam. V mysli sa stále viac zaoberám myšlienkou ďalej už syna neočkovať. Nikde som ale nenašla info, ako je to ohľadne preočkovania v 5. rokoch. Sú riziká rovnaké ako pri prvom očkovaní, alebo ak dieťa dovtedy zvládlo všetky očkovania je už lepšie pokračovať? Čo sa vlastne stane ak sa očkovanie v istom veku preruší? Čaká nás - Záškrt, Tetanus, Čierny kašeľ, Detská obrna – 1. preočkovanie
Ďakujem

tinqua
30. okt 2016

Možno sķôr ako čítať stránky o neočkovaní, by si si mohla prečítať o tom ako tieto choroby vyzerajú lebo to sa môže stať keď syna nezaočkuješ...taký tetanus je u malého dieťaťa veľmi reálny. Ja viem, že neočkovači svojimi arugumentmi desia a ty svoje dieťa miluješ...ale treba vedieť filtrovať podstatné od hovadín.

skakalka
30. okt 2016

Ano precitaj si o chorobach,ale odkedy sa tie choroby nevyskutuju a preco..,existuju krasne grafy!!!stastne rozhodnutie,pocuvajte intuiciu 😉

jana_eyre
30. okt 2016

Treba pre objektivitu citat obe strany, nie len prispevky o neockovani.. Pre dieta sú choroby proti ktorým sa ockuje nebezpečné v každom veku..

janinah
30. okt 2016

napr. taký tetanus...predpokladám,že teba rodičia zaočkovať dali....v dospelosti by si mala byť preočkovaná každých 15 rokov.....riskneš si to preočkovanie neurobiť a nakaziť sa touto chorobou trebárs pri bežnej práci v záhrade, ?/ úmrtnosť 50% mimochodom- pri vedomí a v krčoch/...tak si sama odpovedz

luliu
30. okt 2016

Keby si videla dieta s ciernym kaslom, nikdy by si takto neuvazovala. Treba menej citat internet ....

saurian
30. okt 2016

@kuckac ja mam doma autika, takze o temu ockovania sa zaujimam, ale nie som strikne proti ockovaniu, ani za kazdu cenu ockovat.
to ockovanie v sietich rokoch (teda medzi 5r,-6r) je v podstate pokial som pochopila nezivou vakcinou, aj deti ktore poznam s nejakymi problemami, prave toto ockovanie neurolog casto vyhodnotil ako najmenej rizikove, a na druhej strane prospesne vzhladom k tomu, proti ktorym chorobam sa ockuje. ja som sa za seba rozhodla takto: starsi syn (ADHD a SNVR) - toho som dala preockovat v 6.r., nemali sme ziadne komplikacie ani nic, lekari doporucovali ockovat. Mladsi syn - autik - u toho neurolog nedoporucil.
Takze moj nazor - ak ste nemali problemy po tych skorsich ockovaniach, a ak je aktualne syn zdravy, zaockovat by som dala.

xevulax
30. okt 2016

@luliu my sme cierny kasel mali- vsetky tri naraz
Ho mali bol to horor (su ockovane), ale malo to lahsi priebeh ako.keby neboli. Ale bola to asi najhorsia choroba aku sme kedy doteraz mali .

veronika295
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
belllinka
30. okt 2016

@janinah Kolko starych ludi, co sa bezne hrabe v zahrade je preockovanych? Urcite vsetci? Lebo pripad tetanusu sa objavi tak "raz za 100 rokov". Preco nie je kopa ludi nakazench?

luliu
30. okt 2016

@belllinka by si si sa divila ako si stary ludia pracujuci v zahradkach davaju pozor na preockovanie proti tetanusu a vedia preco

belllinka
30. okt 2016

@luliu asi by som sa divila, lebo stary ludi v mojom okoli maju na haku. Za poslednych cca 10 rokov sa vyskytli 4 ochorenia. Nie je to nejako malo pri takom trende neockovania?

yanni
30. okt 2016

@belllinka pripajam, by si sa cudovala. Mam rodicov, vyse 60tnikov, tak isto svokrovcov 70tnikov a davaju sa preockovat.

judita73
30. okt 2016

Môj syn mal reakciu na 1.očkovanie, aj na 3.očkovanie,ale vtedy sa len nemohol pohnúť na posteli a to bol na liekoch a plakal dosť ,na ďalšom sme zatiaľ neboli a asi ho ani nedám.

ajka006
30. okt 2016

@veronika295 najväčšia "sranda" na tom je, že nežiadúce účinky nemusíš mať hneď, tie sa môžu dostaviť aj o niekoľko rokov, ale to už samozrejme nikto a predovšetkým lekári do súvisu s očkovaním nedávajú

zuzana76
30. okt 2016

@belllinka 4 ochorenia tetanusu za 10 rokov, to je dost vela, podla mna

inak ja vaham, akurát je 15 rokov, od môjho preockovania, mam 4 autoimunitne ochorenia a mala by som absolvovat tetanus, ale vaham, moji rodicia preockovani nie su

lilke
30. okt 2016

@luliu kamoskine deti zaockovane proti ciernemu kaslu, dostali ho, v skolke bola epidemia. mimochodom, hygienici kontrolovali situaciu, 100% zaockovanost.

ajka006
30. okt 2016

@lilke no však "totok" - ako hovorí jedna postava z nejakého nášho sitkomu

ajka006
30. okt 2016

@kuckac nás toto očkovanie čakalo tiež, ale z dôvodu, že dcéra mala zdravotné problémy, ktoré sa stupňovali a má ich doteraz a bude ich mať stále vďaka práve tomuto "super" očkovaniu, sme ju v 5 rokoch už očkovať nedali, tak nás naša super doktorka nahlásila na regionálny úrad aj napriek tomu, že všetky jej zdravotné záznamy mala a o jej zdravotnom stave vedela, a výsledok bol taký, že konanie voči nám bolo pozastavené kvôli dcérinej TRVALEJ kontraindikácii na toto očkovanie, čo k tomu viac dodať!

janinah
30. okt 2016

@belllinka páčilo by sa ti,ak by si ten jeden prípad tetanu za 100 rokov bola práve ty?....a o to ide....inak štatistika je iná ako si ty myslíš...starí ľudia preočkovaní sú,pokiaľ majú schopného obvodáka alebo rozumné deti...

ajka006
30. okt 2016

@janinah pekne si to v závere vystihla a práve o to ide "mať schopného obvoďáka", ale na čo, to nech si už doplní každý sám

janinah
30. okt 2016

@ajka006 schopný obvoďák sa o pacientov stará aj čo sa očkovania týka..ak to už treba polopate vysvetľovať....ale mne je jedno kto sa dá či nedá zaočkovať,ja som a na tetanus neumrem

yanni
30. okt 2016

@janinah ano tak to je. Moji rodicia takeho maju. Doktorka mame este dokonca aj koli nam detom (boli sme s bratom tiez u nej pokym sme neodisli do zahranicia) zavola a to ja som vonku uz 16 rokov a brat 5 😀

luciferkax
30. okt 2016

Ahoj, ja sa týchto chorob stále obávam, preto očkujem a dala som oboch synov preočkovať aj v piatich rokoch... mladší syn mal po každom očkovaní dva dni horúčky, po tomto už nie, dokonca iba malinký opuch na nohe :D

yanni
30. okt 2016

Ina baby, robite tu taky rozruch koli jednej tetanovke. Co myslite, ze sa stane, ked budete mat nehodu? Lekari sa pri otvorenej rane vzdy pytaju, ci mate tetanovku. Ak nie alebo je pacient v soku, nevie si spomenut, popripade nekomunikuje, vrazia vam automaticky tetanovku. Ci chcete alebo nie. Aj koli moznej infekcii aj sa tym lekari "chrania", ak by nieco bolo.
To je bezna prax.

Moj otec si pred par rokmi zarezal flexkou do stehna. Bol tak v soku a mama este viac, ze si nevedel spomenut, kedy bol naposledy zaockovany. To, ze ano, to vedel ale viac nie. A kto uz len nosi zlty ockovaci zositk stale so sebou, vsak?
Tak mu jednu preventivne dali. A ani nezomrel, ani neochrnul, ani sa z neho autista nestal 😉 , ani neplakal 😀

Uz sa to na SK fakt trochu prehana s temou ockovenie-neockovanie. Zeny maju na materskej vela casu. Nevravim, ze netreba byt informovani a pri pripadnych zdravotnych problemoch neockovat. Tiez nie so za kazde mozne ockovanie, co je nove, nie velmi preskumane atd. Ale ta klasika sa ockuje desatrocia a vzdy bolo vsetko OK.
My me tiez nedali detom vsetko, ved naco chripka ci klieste? Ale Hexa a MMR maju. Ostatok som sa informovala, mame dobreho pediatra, ten nejde cez mrtvoly (ale zijeme v zahranici, tu nie je ockovanie povinne. Ale aj tak je 95 % deti zaockovanych).

siska53
30. okt 2016

@kuckac Moji znasali ockovania zatial.dobre,maximalne teplota ci bolest v okoli vpichu.
Cca mesiac a pol dozadu bol ockovany syn,ja asi tyzden po nom.
Jedine,co mozem.povedat,ze par dni ho bolela ruka. Mna bolela skor 2tyzdne. Nie tak,ze by sme ju nemohli pouzivat,ale v niektorych polohach.
Ja by som to nepodcenovala, ockovanie nemusi sice uplen vylucit moznost daneho ochorenia,ale zmiernit priebeh choroby ano.
Maly je dost aktivny,chodieva sa do zahrady,hlina jedno s druhym, ja som sa preto rozhodla pokracovat.
Jasne,ze ockovanie moze mat NU,rovnako ako aj akekolvek lieky,ktore clovek berie,ci uz su to atb alebo ine lieky na neviem.co.
Rozhodnut sa musis sama,resp.vy s muzom.

Ja osobne som sa rozhodla necitat viac ani tie antivax clanky,ani pribalove letaky k liekom po tom,co som si pomaly vsugerovala,ze na mna ide nejaky ten negativny ucinok opisany v pribalovom letaku k atb,dokonca mi uz tak hrabalo z toho vsetkeho,ze som sa bala si dat atb,kym som bola sama doma! Odvtedy si najskor to atb dam,az potom,niekolko dni po tom,co ho beriem ci ak mam pocit,ze to moze byt ako prejav NU,si pribalovy letak precitam.
Kym som tieto bu-bu necitala,bola som v pohode. Vedela som,ze NU mozu byt,ale nestresovalo ma to tak,ako ked o tom tolko citam.

siska53
30. okt 2016

@kuckac a navyse k tym chorobam - su choroby,ktore vymizli vdaka hygiene. Ale je kopec takych,co su prenasane vzduchom,tam to len hygiena nevyriesi.

jeennyv
31. okt 2016

@kuckac v tomto veku by som proti tetanu dala, deti to zvládajú ok si ja sama pamätám ako tu bolo spomenuté mala deň teplotu a kus drevenú ricku... Inak keď je úraz, otvorená rana ockuju proti tetanu hneď...potom by si každých neviem koľko rokov mala ísť na preočkovanie, ale nakoľko poznám veľa ľudí ci majú v dospelosti zlu reakciu na toto očkovanie a pri úraze ho zriesia ci ja mam to svoje z s rokov a som v poho..neviem ci som sa dobre vyjadrila a pochopiteľne 😀

mirkastep
31. okt 2016

To sa nedá ani čitať tieto mudr.Matky
Doktor je svätý pre niektoré ale že vďaka tomu aku vakcinu Vám predpíše podla toho ma ako benefit dovolenku luxusnu tak o tom sa nehovorí. Ze keby povedal ake svinstvo je ockovanie tak mu odoberu titul ako dr.loibnerovi... A dalsia vec matky ktore maju chudence deti zaockovane a vypisuju ako je mozne ze ich ockovane deti chodia do skolky s detmi bez ockovania coho sa boja ?? Ved maju deti zaockovane . A bla bla bla. Neda sa to naozaj citat ...treba si nastudovat ako sa detom do 3rokov vsetky tazke kovy ukladaju do mozgu a podobne veci . Ako sa autizmus objavil v 30tych rokoch kratko po vakcine na cierny kasel... a vobec aka je historia ockovania ... ale ovceee suuu ovceeeee ... preco sa neockuju male deti proti tubere ? Zrazu ?! Zrazu ?! Do r.2012 toto ockovanie bolo nesmierne povinne a extremne ucinne.. hľa ockovanie zrusene a uz sa nenachadza ani len v odporucanych ockovaniach . Preco asi ? Akosi sa zostilo ze robilo viac skody ako osohu to sa nebojite tych vasich EPIDEMII? Hahahaaaa pootvarajte oci . ODPORUCAM POZRIET TOTO :

https://www.youtube.com/watch?v=vczwh0kLNCY

A tak isto toto :

https://www.youtube.com/watch?v=TinYaXhBqys
kuckac
autor
1. nov 2016

@mirkastep a vieš poradiť
ako sa dá odmietnuť legálne a vyhnúť sa nejakému predvolávaniu niekam...

mirkastep
1. nov 2016

@kuckac my sme normalne mudr.povedali ze si nezelame ziadne ockovanie do veku 3r. A potom tiez nic nedam. V cine a podobnych krajinach maju zakaz ockovat do 3.rokov a dozivaju sa 110rokov uplne v pohode .. nepredvolali nas nikam . Ale vraj sa moze stat ze nas predvolaju ...tak im len vysvetlim preco nechcem ockovat a bud mi daju pokoj alebo sa budem aj sudit ked bude treba ale do mojho babatenka krasneho nebudu ziadny jed s ortutou a inymi srackami pichat. Aj dr.som povedala ze je mi jasne ze nemusim cakat od nej ze mi povie "neziaduce ucinky" pretoze by ako lekar skoncila ... 🙂