icon

Zajtra (ne)očkujeme

saxy1616
10. nov 2013

Zajtra sme objednany na ockovanie...rozmyslam ci nenapisat doktorke dnes aspon sms ze zajtra tam prideme zbytocne...co myslite?dat jej vediet dopredu?

Strana
z2
saxy1616
autor
10. nov 2013

To prve ockovanie co do noziciek.odmietame

kvieta
10. nov 2013

@saxy1616 Vieš, proti ktorým chorobám sa očkuje? Tak si to zisti, popozeraj fotky, videá, ako vyzerá ich priebeh u tak malých detičiek, ako je to Tvoje, prípadne aké komplikácie môžu nastať. Obrázky, videá - AJ.
A nie iba na stránke Sloboda v očkovaní. Potom sa rozhoduj, pretože to nie je iba očkovanie do nožičiek, ktoré odmietate.

saxy1616
autor
10. nov 2013

Chcem dat odklad...co udat ako dovod?

siska53
10. nov 2013

@nae my sme mali MMR vakcinu s poslednou poradnou.takze nemusi sa davat osobitny termin.

kveta
10. nov 2013

@saxy1616 Nie si povinna uvadzat dovod. Nie si povinna podpisovat cokolvek. Staci oznamit, ze momentalne nechces ockovat.

prevenar
10. nov 2013

@saxy1616 ..dovod je , ze chces odklad. ty rozhodujes ,ze co sa bude diat a tym to konci ..lekarke oznamujes svoje rozhodnutia ..a ona ich moze jedine respektovat. ,,treba si uvedomit, kto koho plati a kto je tu pre koho ^^

sanym
11. nov 2013

@maca_p nezvyknem sa zapájať do debát o (ne)očkovaní. Len jedna poznámočka k mumpsu a rubeole. Posledné preočkovanie proti týmto chorobám prebieha v 11-tom roku života, tzn. že väčšina detí je zaočkovaných naposledy krátko po 10-tych narodeninách. Píšeš o neplodnosti mužov v dôsledku prekonaného mumpsu a o ťažkom priebehu tehotenstva žien v dôsledku rubeoly. A čo keď muž / žena dostane mumps / rubeolu okolo 30-teho roku života, kedy už po protilátkach získaných očkovaním nie je ani chýru, ani slychu? Je to vek, kedy sú dnešné ženy bežne tehotné a dnešní muži bežne plodia deti. Ja aj môj manžel sme ročník 1977, mumps aj rubeolu sme obaja prekonali v detstve bez akýchkoľvek komplikácií a máme dve krásne deti. Keby sa očkovanie detí posudzovalo individuálne a prihliadalo sa na ich zdravotný stav a rodinnú anamnézu, mohla by som napísať dve krásne a zdravé deti, čo bohužiaľ nemôžem. Nie som proti očkovaniu ako takému, ale očkovací kalendár by mal byť zostavený rozumne a očkovať by sa nemalo ako na bežiacom páse. Keď lekár môjmu dieťaťu predpisuje nejaký liek, mám možnosť odmietnuť taký, o ktorom si myslím že mu nepomôže resp. uškodí. Nikto ma za to nepokutuje, tak prečo je také ťažké prijať, aby aj rozhodnutie o očkovaní / neočkovaní bolo na slobodnom rozhodnutí rodiča.

pikha
11. nov 2013

@saxy1616 tak ako ti napisal prevenar.. staci ti oznamit, ze chces odklad. Mozes povedat, ze mas obavu z neziaducich ucinkov, ale nemusis uvadzat ziadny dovod.. pri odklade s tym problemy nerobia. Daj vediet, ako ste dopadli 😉

seemani
11. nov 2013

ja tu budem asi za blbca, ale fakt neviem. Už som si vo viacerých diskusiách všimla, že sa tu písalo o tom, že ak rodič odmietne očkovať, lekár ho nahlási a vzápätí má kontrolu/pojednávanie/pokutu..Môžete mi to niekto objasniť? Veď to očkovanie už nie je povinné, tak prečo je za odmietnutie trest?

prevenar
11. nov 2013

@seemani
ockovanie je podla tohto zvrateneho - farmakorporalneho systemu na slovensku stale "povinne" . 😠 realne je to samozrejme absolutne nelegalne nutit cloveka do takehoto zasahu .. a pochopitelne ani nemoze byt povinne, kedze s ockovanim musi rodic pisomne suhlasit ..ak nepodpise, nikto si na seba zodpovednost nezoberie . rodicia nechapu, ze podpisom na seba prenesu komplet celu zodpovednost za vsetko co sa bude diat po ockovani - ved SAMI SUHLASILI ! 😀 pekny trik 😉 nastastie , nie kazdy sa necha dobehnut .

ked sa do statu z ockovania leje iste mnozstvo milionov eur (a zrejme aj do vreciek ludi ktori rozhoduju a tvoria verejnu mienku) tak je tendencia nad nejakym pravom zatvarat oci ...preto sa stale pokutuje. ^^

kristinaanna
11. nov 2013

@sanym prekonaním choroby sa získava imunita, ak nie je osoba zaočkovaná alebo neprekonala chorobu v detstve, je táto choroba v dospelosti nebezpečnejšia, mums pre mužov, rubeola pre tehotné, ale aj také obyčajné kiahne majú v dospelosti podstatne horší priebeh ako v detsve

sanym
11. nov 2013

@kristinaanna Presne to som tým chcela povedať 😉 Tým, že deti zaočkujú prvýkrát ako 15-mesačné a poslednýkrát ako 10-ročné (pričom očkovanie doživotnú imunitu nezabezpečí), posúva sa riziko ochorenia do vyššieho veku.

kristinaanna
11. nov 2013

@sanym áno, ale priebeh choroby je ľahší

sanym
11. nov 2013

@kristinaanna o tom by sa dalo polemizovať. Písala som konkrétne o mumpse a rubeole, čo boli kedysi bežné detské choroby, prekonali ich v detstve takmer všetci moji rovesníci a bez následkov. Práve preto sa tie choroby nazývajú "detské", že je vhodné prekonať ich v detstve, čomu bohužiaľ celoplošné očkovanie proti nim bráni.

maca_p
11. nov 2013

@sanym ako sa hovori, pravda je kdesi uprostred... ja sa tiez neapajam do ocko temy, ale tak zakladatelku temy viac trapilo si ako napisat libensbrief doktorke ako ocko samotne.
osobne som prekonala velmi komplikovany mumps, skoncila som na infekcnom odd.

stefi76
11. nov 2013

@sanym tie choroby sa nevolajú detské kvôli tomu že je lepšie ich prekonať v detstve, ale preto, že ich výskyt je typický pre detský vek.

sanym
11. nov 2013

@stefi76 Bol typický pre detský vek. Nemám potrebu sa tu s niekým chytať za slovíčka. 🙂

kveta
11. nov 2013

Zrejme by nebolo vynosne ockovat dobrovolne az po puberte tych, ktori tieto choroby neprekonali v detstve.. :D

stefi76
11. nov 2013

@sanym prepáč, ale z kontextu to vyznelo ináč.

kbeata
11. nov 2013

@seemani ockovanie podla ockovacieho kalendara je povinne,mozes odmietnut,ale tym sa dopustis priestupku,a zaplatis pokutu do max.vysky cca 330 euro

stanislava2
11. nov 2013

Ako ste dopadli u lekárky?odmietli odložili či očkovali ste nakoniec?

saxy1616
autor
11. nov 2013

No dr mi povedala aby som jej podpisala papier ze neockujeme....a ja nato ze ja nic take zatial nevravim,ze len chcem odklad...tak mi dala 2 mesiace na rozmyslenie....

stanislava2
11. nov 2013

@saxy1616 Tak premýšlaj a držim palce k správnemu rozhodnutiu.Daj vediet ak budeš mat chut ako si sa rozhodla a čo ta priviedlo k tvojmu rozhodnutiu.

Strana
z2