icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
23. máj 2014

@luckaba80 No ved ked legálne neočkovali, tak sú legálne neočkovaní a žiadna šedá zona. Sedá zona bude vznikať aj po zdobrovolnení očkovania a prijatí karantenných opatrení alebo uvádzania očkovacieho statusu na školách, ja som presvedčená, že len minimum lekárov, ak vôbec nejaký je schopných toto prevádzkovať a vystavovať tak deti ohrozeniu a ak aj takí lekári sú dajú sa veľmi lahko identifikovať. A preto si myslím, že zdobrovolnovanie očkovania ano, ale určite nie z dôvodu zlikvidovania šedej zony. Pretože dnes možno ludia chcú mať paierovo očkované decko kvoli tomu, aby nedostali pokutu, ale zajtra to môže byť kvoli tomu, aby ich nemuseli mať doma v karanténe alebo uvádzať na škole, že sú neočkované.

luckaba80
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
23. máj 2014

@luckaba80 Nie, ja tvrdím, že ked sa očkovanie zdobrovolní, stále tu bude skupina ludí, ktorá bude chcieť mať z rôznych dôvodov papierovo očkované dieťa. To nie je v rozpore s tým, že takýto lekár sa dá lahko identifikovať.Keby si ty chcela mať paierovo zaočkované dieťa ako budeš postupovať? Spýtaš sa na nete. Ináč pod sa kuknúť do skupiny povinné očkovanie a jeho zmysel, aké dôvody môžu ludia mať.
https://www.modrykonik.sk/group/1838/

luckaba80
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
23. máj 2014

@luckaba80 Ak to robí z presvedčenia, má si zobrať plnu zodpovednosť za svoje presvedčenie, napísať do karty, že decko nie je očkované z jeho presvedčenia a nie uvádzať nepravdivé udaje o zdravotnom stave.

luckaba80
Odpoveď bola odstránená
vld
23. máj 2014

@luckaba80 podla mna nie je dobre, ze cez tuto problematiku robis politicky marketing...ako toto mozes postavit ako ustredny bod svojej kandidatury a este k tomu do EP? Ale ok, nechcem sa v tom babrat... Za vacsi problem povazujem vychodiska. Lebo aj z oboch blogov, aj z diskusnych prispevkov je jasne, ze stavias skor na svojich nazoroch a dojmoch ako na faktoch, pouzivas niekedy popularne, ale nespravne alebo nepresne tvrdenia. A to spravidla vedie skor k populizmu a politikarceniu ako serioznej odbornej debate. Diskusne prispevky k tvojim blogom to celkom trefne vystihuju (napr pjotr)...a aj ked su ti neprijemne, su velmi vecne a odhalujuce nedostatocne vyargumentovany postoj na to, aby si na takom niecom budovala svoju programovu profilaciu v EP.
Inak, celkom som zvedavy, ci budes pokracovat v debate s pjotrom a ak ano, kam sa bude uberat...

vld
23. máj 2014

@luckaba80 a este ma napada jedna vec...samotna skutocnost, ze sa zakon obchadza, nemoze predsa sluzit ako argument proti tomu zakonu. O to viac, ak si nie sme isti v akom rozsahu sa obchadza a do akej miery su v dosledku toho skreslene data. Suhlasim v tomto s @adsumus, ze ak ostane stale akakolvek motivacia zakon obist, tak sa to bude diat. Jasne, mozeme donekonecna insitne dumkovat o tom, do akej miery by sa to dialo potom. Ale to sme opat na zaciatku, v rovine spekulacii...lebo nepozname vychodiskovu mieru obchadzania zakona teraz.

alikaa
23. máj 2014

@vld uz som myslela, ze sa ani neozves 😀

vld
23. máj 2014

@alikaa teraz neviem...si sa potesila ci som ti chybal? 😀

alikaa
23. máj 2014

@vld strasne si mi chybal 😀

vld
23. máj 2014

@alikaa tak vies, penazovod sa na chvilu prerusil...musel som pockat, ci mi sponzor odklepne moje zvysene financne naroky...aj plateni diskuteri maju svoje odbory... 😎

adsumus
autor
23. máj 2014

@vld No teda? 😨 A ja prečo zasa nič? 😖

vld
23. máj 2014

@adsumus pridaj sa k odborom 😎

luckaba80
Odpoveď bola odstránená
vld
23. máj 2014

@luckaba80 nie, nenavrhujem neriesit (to je to cb videnie, ktore vycitame druhym, ze?)... ale vidim rozdiel medzi riesenim a "riesenim" alebo riesenim a populizmom... ale ano, netajim sa tym, ze ked citam a pocuvam na zaklade akych bludov ludia stavaju svoje presvedcenie a ake zastupne "argumenty" pouzivaju, tak si nemyslim, ze sme na taku debatu zreli. A zial, Vy sa pri obhajobe svojho presvedcenia tiez chytate takych pseudoargumentov. Nehovoriac o tom, ze ocakavat riesenie tejto veci na EU urovni povazujem za utopiu. Tiez nechapem preco takyto postoj rovno spajate s naznakmi, ze v sebe implicitne nesie posolstvo o nesvojpravnosti rodicov na SK...to uz tiez hranici s cb videnim, az miernou demagogiou. Co ak si myslim iba to, ze povedomie o tomto probleme a schopnost rozlisovat medzi faktami a mytmi je u nas na nizsej urovni? A v tom ja vidim nezanedbatelne riziko.

sisaka
23. máj 2014

@tin007 jezis no to je doveryhodny link, skreslene info, co ine clovek moze cakat od takej stranky. Tak napriklad, hned Kanada, kedze tam zijem, pracujem v zdravotnictve a mam aj skolopovinne deti tak mam aky taky prehlad, vobec neplati, ze v Kanade nie je povinne ockovanie. Ockovanie spada pod provincne vlady, takze sa na Kanadu neda pozerat vobec ako na celok, kym v jednej provincii ockovanie nie je povinne v druhej je- vyzaduje sa predlozit dokaz o ockovani pri nastupe do skoly takze sa lahko pride na to, ze dieta nie je ockovane, ak rodicia odmietaju ockovanie - musia poziadat o vynimky zo zdrav. ci nabozenskych dovodov, inak im tiez hrozia pokuty za neockovanie, ak doklad o ockovani nie je predlozeny, dieta moze byt vylucene zo skoly a pod. Aj v provinciach, kde ockovanie nie je povinne sa vyzaduje doklad o ockovani pri nastupoch do skolok, ci skol. V pripade epidemii zakaz navstevy skol/skolok a ine "paky" Taktiez zamestnavatel moze vyzadovat od zamestnancov ockovanie, ak ho nema v pripade epidemie musi ostat doma a to bez nahrady mzdy, nedovolia ani cerpat dovolenku. Tolko o "nepovinnom" ockovani v Kanade.

tin007
23. máj 2014

@sisaka
Napis na slobodu v ockovani (kontakt najdes na webe), ked su tam nepresne informacie, Marian Fillo to urcite zaktualizuje.

demo
23. máj 2014

@vld jezisi, zase raz jeden zakomplexovany slovak 😕 Schopnost rozlisit myty a fakty je u nas na nizsej urovni? Z coho vychadzas? Mas nejake cisla? Alebo su to tvoje subjektivne dojmy?

sisaka
23. máj 2014

@tin007 posledne, po com tuzim je dohadovat sa s nejakymi ignorantmi, ktori si interpretuju fakty podla toho, ako sa im to hodi a zapada do ich "filozofie" . Som si ista, ze oni dobre vedia, ako je to s ockovanim v inych krajinach, oni si to len "trosku" modifikovali

tin007
23. máj 2014

@sisaka
Oficialne nie je ockovanie v Kanade povinne http://www.phac-aspc.gc.ca/im/vs-sv/vs-faq16-en... v tom pripade je na stranke slobodavockovani.sk informacia o Kanade spravna.

vld
23. máj 2014

@demo pls bud tak dobra a neprojektuj svoje najvnutornejsie pocity na druhych...

sisaka
23. máj 2014

@tin007 mas chut sa natahovat? Vakcinacia na federalnej urovni nie je vobec osetrena, takze nemozno hovorit o tom, ze ockovanie je/nie je povinne na federalnej urovni
Vaccination in Canada

Despite these benefits, Canada, as a country, does not have a general vaccination policy. The federal government seems reluctant to enter into the debate, preferring to leave vaccination as a matter of provincial health jurisdiction. The Canadian Public Health Agency highly recommends that parents vaccinate their children against preventable diseases. However, only three Canadian provinces mandate children to be vaccinated before entering the school system.

Ontario and New Brunswick require vaccination against diphtheria, tetanus, polio, measles, mumps, and rubella, while Manitoba demands vaccination against measles. In each of these provinces, legislation allows parents to receive exemptions from vaccination on medical, religious or ethical grounds. In the case of a disease outbreak, an unvaccinated child may be quarantined or asked to stay home.

If an exemption is not granted, parents may face fines as a consequence for not vaccinating their children. For example, in Ontario, parents can be penalized with a fine of up to $1000 for failure to vaccinate. Children may also be suspended from school in Ontario for up to 20 days for failing to produce their immunization record. In 2013, about 900 high school students in Ottawa were suspended for not providing proof of immunization or special exemption.

tin007
23. máj 2014

@sisaka
Ty sa natahujes, dala som ti stranku Public Health Agency a hned v prvej vete pisu: Immunization is not compulsory or "forced" in Canada. Potom pokracuju but atd. Ty si svoj zdroj neuviedla.

sisaka
23. máj 2014

@tin007 presne pokracuje but we do have regulations .... a tie "regulations" spadaju pod federalne vlady, keby si zila v Kanade tak by si vedela, ze zdravotnictvo spada pod federalne vlady a tie rozhoduju o zdravotnictve v danej provincii. Oblasti hospodarstva su v Kanade rozdelene a nie vsetko spada pod federalnu vladu vid spominane zdravotnictvo a napr. aj skolstvo nie je regulovane na federalnej urovni, preto su tam rozdiely medzi provinciami
Moj zdroj http://mjlh.mcgill.ca/blog.php?blog_id=107 a kedze tu zijem, tak viem dobre, ktora provincia ma co povinne/nepovinne a ake su tie "regulations"
Ked sa povie A treba povedat aj B, ale s tym ma antivax bohovsky problem

tin007
23. máj 2014

@sisaka Dala som cely link, takze kto ma zaujem, precita si. Btw ja som uviedla, ze potom pokracuje but atd. Ale co, nemam chut sa tu s tebou natahovat, oficialne v Kanade nie je ockovanie povinne, avsak ti, ktori sa rozhodnu nezaockovat dostanu tolko "faciek" od vlady, provincie, skolstva a mozno aj "ziclivych" kolegov, ze "hrdo" mozu oznacit ako diskriminovani.

sisaka
23. máj 2014

@tin007 este raz a zrozumitelne. Ockovanie, ako som uz pisala v troch prispevkoch nie je v Kanade regulovane na federalnej urovni a preto nemozeme hovorit o tom ze je/nie je povinne. Priklad - v provncii Alberta ockovanie nie je povinne a mozeme to napisat vsade na plnu hubu, lebo je to pravda a nie su tam ziadne "ifs and buts" i ked provincna vlada sa snazi, aby zaockovanost bola co navyssia. V provincii Ontario je ockovanie - vybrate druhy - POVINNE. Deti MUSIA byt zaockovane a rodicia mozu poziadat o vynimku, ktora moze byt povolena za urcitych okolnosti. Ak tak neurobia, resp. vynimka nie je udelena su postihnuty financnymi sankciami. Ako moze niekomu z tohto vyst zaver,ze ockovanie v Kanade je nepovinne nechapem. Vysvetli to potom vlade provincie ONTARIO, ktora sa rozhodla, ze v jej provincii je OCKOVANIE POVINNE a bodka! Keby chcel niekto podat pravdivu informaciu musel by uviest, v niektorych provinciach Kanady je ockovanie povinne. ALebo v niektorych provinciach Kanady je ockovanie nepovinnne. A tymto vysvetlenim si debatu dovolim ukoncit, lebo ak niekto chcel pochopit pochopil to uz z mojho prveho prispevku a ak niekto nechcel, nuz s tym ja nic nenarobim, nech sa dalej tesi z toho, ze v Kanade ockovanie nie je povinne

demo
23. máj 2014

@vld a z coho teda vychadza tvoj dojem/pocit/nazor, ze na Slovensku je nizsia schopnost rozlisovat myty od reality, ako inde v Europe?

sirinka
23. máj 2014

@sisaka mohla by si napisat, ako to je v jednotlivych provinciach? Zaujima ma to, dakujem.