icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sisaka
23. máj 2014

@sirinka prepac, ale moj cas je asi tak cenny ako tvoj. Ak sa chystas vystahovat do Kanady a rozmyslas, do ktorej provincie, treba si pozriet stranky ministerstva zdravotnictva v danej provincii, malo by tam byt uvedene, ci a ak ano, co je povinne.

sirinka
23. máj 2014

@sisaka hm, som podla tvojich prispevkov myslela, ze to vies...

sirinka
23. máj 2014

Opat som sa uz ako aj nedavno dopatrala k trom kanadskym provinciam, kde je nejake povinne ockovanie, oproti nasmu kalendaru naozaj iba proti par ochoreniam a aj tam existuje pravo poziadat o vynimku....
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC321...

sisaka
23. máj 2014

@sirinka ja zijem v Alberta, takze ma zaujima politika mojej provincie, ci sa ockuje a za akych podmienok v British Columbia, ci Northern Territories je mi uplne sumafuk, ako mam uplne v pazi, ci sa povinne ockuje v Nemcku, ci Australii, pre slovensku nature mozno nepochopitelne, ale nemam potrebu zbierat a vyhodnocovat tieto udaje a porovnavat, v ktorom state su na tom ... ani neviem co - lepsie, horsie?
Ked sa bude menej ockovat a zacnu byt epidemie coraz castejsie aj federalne vlady budu musiet prehodnotit ich politiku a nikde nie je napisane, ze nebudu musiet zaviest povinne ockovania proti niektorym ochoreniam napriklad aj v nasej provincii - tie osypky sa tu za posledny rok coraz castejsie vyskytuju a prvy krat za 10 rokov co som tu mi dieta za skoly donieslo varovanie od Alberta Health Services. U nas v nemocnici je uz zakaz vstupu ludom, ktori preukazuju znamky nakazy osypkami, ktore zo zaciatku vyzeraju ako prechladnutie, takze je velmi tazke zabranit sireniu nakazy a to sa len pred par mesiacmi tam vylepovali, koli epidemii v susednom meste, taktiez sa vo velkom preockovavaju zamestnanci, kedze drviva vacsina bola naposledy ockovana ako deti, no sak pohodicka, len provinciu tieto opatrenia teraz stoja par milionov navyse. Syna som prave objednavala na druhu davku MMR a zda sa, ze niektorym rodicom uz dobilo, ze prihara, kedze na termin cakam 2 tyzdne, zvycajne je to 2-3 dni! (u nas neockuje rodinny lekar)

sirinka
23. máj 2014

@sisaka mne je jedno, ci teba to zaujima ci nie, len som mala pocit podla tvojich prispevkov, ze mas prehlad, mozno je to teda pre teba ako slovenku nepochopitelne, ze som ta na zaklade toho oslovila 😉

vld
23. máj 2014

@demo no takto...chcel som tym v prvom rade vysvetlit to, ze svojim postojom implicitne nedeklarujem ani nenaznacujem, ze rodicia na SK su nesvojpravni v porovnani s rodicmi v zahranici, a demonstroval som to tym, ze mozem mat pre svoj postoj ine dovody... ano, spravne si to pomenovala, je to moj dojem/pocit/nazor zalozeny na skusenosti z diskusii a debat (samozrejme, nielen tu na MK)...mozno tiez nerozumiem preco tu cca 40% volicov veri nejakym "istotam" a necha sa opakovane oblbovat lacnym populizmom etc...ale tiez nemam problem uznat, ze toto nie je argument pre skutocnu odbornu a objektivnu debatu o vakcinacii, pre odbornu debatu je dolezite pouzit odborne arugmenty, fakty, moje dojmy su irelevantne a nemam ani ambiciu toto generalizovat na univerzalne platnu pravdu...Vyjadril som jeden z mojich osobnych dovodov preco je moj postoj v tejto veci takyto a preco sa ja osobne domnievam, ze na taku debatu sme este nedozreli, vobec nepopieram, ze sa mozem mylit, a keby niekto urobil na tuto temu studiu, tak by som ostal velmi prijemne prekvapeny... tak som to predsa aj v mojom prispevku formuloval - t.j. "co ak si myslim, ze..." ... no a len pre doplnenie, toto, samozrejme, nie je jediny dovod pre moj postoj. Mozem pridat napr. aj to, ze aj v krajinach, kde nie je tzv. povinne ockovanie, sa objavuju epidemie chorob preventabilnych ockovanim a v dosledku toho sa aj v tychto krajinach viedla/vedie debata o sprisneni ockovacieho programu alebo sa dokonca ozyvaju hlasy za povinne ockovanie (napr. http://www.dw.de/measles-rise-sparks-vaccine-de...)...

saska.t
24. máj 2014

@vld ano debaty sa vedu,to mas pravdu a kedze si dal link na DE,vyjadrim sa k tomu, debata sa vedie zu 10 rokov,urobili prieskum a 80% ludi sa vyjadrilo,ze povinne ockovanie odmieta,debata sa skoncila,kedze v DE je zakon o tom,ze si so svojim telom mozes robit co chces a aby vyhoveli ludom,kedze je to o osypkach a epidemii,ktora Bola mierna,schvalilo Nemecko opät monovakcinu voci tejto chorobe a Problem je vyrieseny...

vld
24. máj 2014

@saska.t Ano, dal som link na DE, ako jeden z prikladov... ale pozri napr. toto: http://pediatrics.about.com/od/measles/a/measle... - to nie su vsetko nejake zaostale krajiny tretieho sveta s mizernou zdravotnou starostlivostou a hygienou...
Nesuhlasim s tebou v dvoch zasadnych veciach... miernost epidemie... no neviem, dostupne info tvrdia nieco ine, okrem toho, ze nemale mnozstvo z infikovanych osob malo pomerne komplikovany priebeh, ktory viedol k hospitalizacii v nemocnici a narocnej liecbe, boli tam aj nejake umrtia - chapes? umrtia na chorobu preventabilnu ockovanim vo vyspelej krajine v 21. storoci... a to nebol prvy (a asi ani posledny) outbreak v DE za poslednych x rokov...nehovorim o tom, ze boli vycislene aj pomerne vysoke naklady na zvladnutie epidemie, mozes si to podrobnejsie prestudovat tu: http://pediatrics.about.com/od/measles/a/measle......
a za druhe... ano, uznavam, a hovori sa to aj v tej sprave, ktoru som linkol, ze zvedenie mandatory vaccination je v DE by bolo z hladiska legislativneho a kulturneho problem... to ale ani zdaleka neznamena, ze "problem je vyrieseny", nemyslim, ze debata skoncila prieskumom... To ako keby u nas sa urobil prieskum verejnej mienky o tom, ci ludia suhlasia s registrovanym partnerstvom osob rovnakeho pohlavia, a ak by prieskum ukazal vysoku nepodporu, tak by sa povazoval problem za vyrieseny a tvarili by sme sa, ze neexistuje. Ten problem sa totiz vrati, ak uz nie inak, tak mozno s dalsim outbreakom choroby, ktory ale moze byt silnejsi s horsimi nasledkami... dokonca sa domnievam, ze na to, aby sa legislativna uprava zmenila, staci dostatocne silna epidemia, resp. vacsi pocet epidemii v kratkosti po sebe a dostatocne odvaznu politicku silu na presadenie povinnosti... a vsetko sa moze zmenit... preto si nemyslim, ze problem je vyrieseny... Ale ok, mozno nateraz ano...Lenze skusenosti s outbreaks chorob ake u nas nepozname, nehovoria zrovna v prospech teorie, ze ich system je lepsi a ten nas zakonite zly...

vld
24. máj 2014

@saska.t Vsimol som si, ze som hodil rovnaky link dvakrat a uz mi nedava moznost opravit preklepy... sorry, ten druhy ma byt: http://www.who.int/bulletin/volumes/87/2/07-050...

saska.t
24. máj 2014

@vld ja som v centre diania, Epidemie v DE sa podla Statistik (hlavne osypky a sarlach) pravidelne opakuju v 3rocnych intervaloch,naposledy Bola v Berline v r 2012,kedy zavreli 2 skoly a Bola mierna,boli 4 umrtia u starsich ludi,ktori ale mali zavazne zdravotne problemy zu predtym a 12 ludi boli s komplikaciami v nemocniciach ziadny neumrel,ostastni prekonli Virus ako chripku ,kedze väcsina ludi odmietlo ockovanie MMR vakcinou,kedze za posledne roky stupli po tejto vakcine komplikacie stuplo aj odskodnovanie za poskodenie zdravia,ludia si vyziadali monovakcinu,ktorej ale licencia vyprsala par rokov predtym,takze ju opät schvalili od francuzsej firmy koncom roka 2012 a ludia sa mohli dobrovolne ockovat monovakcinou len proti osypkam...odvtedy po epidemii ani chyru ani slychu...debatyy o povinnosti ockovania sa rozputaju v zasade v tedy,ked vypukne opät niekde nakaza a potom je zasa ticho,zijem tu cca 10 rokov a stale je to rovnake, ako si sam napisal,v DE nikdy nemoze nikto nikomu prikazat povinnostou,aby ockoval,par politikov sa o to zu pokusilo a ich kariera isla prudko do zabudnutia a opät to bolo len v rovine uvahy,ktora nikdy nepresla, neustale omielanie ze ti dieta v DE nezoberu do kolektivu,alebo na teba poslu socialku ci si najdu inu paku je priam smiesne a v zivote som a s tym nestretla a ani ostatni z mojho okolia nie a vsetci maju starsie ci mladsie deti,koncom roka 2013 Bolo v nasej oblasti mensie ohnisko nakazy ovcich kiahni a nikto ziadny stres nerobil,iba si hygiena overovala ci boli deti zaockovane, vyslo to nakoniec tak,ze zhruba 50:50 doslo mi domov vyrozumenie,kedze aj moje deti kiahne dostali... velmi casto sa tu o Tom diskutuje v radiach a spravach a vobec to nie je take heiß ako to uvadzaju zdroje mimo DE,omnoho horsie tu prezivali nakazu EHEC pred 3 rokmi,na ktoru umrelo podstatne viac ludi a ostalo dozivotne postihnutych par tisiciek nemcov s trvalymi nasledkami,nez nejaka epidemia osypok.... porovnavat systemy si netrufnem,ale rozhodne je rozdiel porovnavat SR s 5,5 mil.obyvatelov a DE s 85 mil. obyvatelov

vld
24. máj 2014

@saska.t no ja nijako nespochybnujem tvoje pozorovacie schopnosti, ale nemozem suhlasit...
1. Ak mali ludia zdravotne problemy aj pred nakazenim osypkami, nic to nemeni na tom, ze osypky ich zrejme dorazili...Keby sa nenakazili, mohli prezit. Stale to nic nemeni na tom, ze vo vyspelej krajine v 21. st. ludia stale zomieraju na choroby, ktore by sa dali ockovanim eradikovat (link, ktory som postol vyssie)
2. To, ze sa debaty pravidelne otvaraju moze prave viest k tomu, ze raz sa zmeni postoj a prehodnoti sa strategia imunizacie. Pozor, vela veci sa ludom zda/zdalo nepredstavitelnych a dnes su uplne bezne. Skutocne staci, ze nejaky outbreak bude tazsie zvladnutelny a aj verejna mienka sa moze posunut niekam inam. To, ze nieco nie je dnes este nie je zaruka, ze to nemoze byt v buducnosti. Ale hlavny point je v tom, ze ak by bola preockovanost vyssia napr. v prostredi povinnej vakcinacie (nech uz by boli sankcie akekolvek, ci uz financna pokuta alebo nemoznost dostat dieta do skolky/skoly), tak by sa nemuselo DE borit s epidemiami...Cize nemozem suhlasit s tym, ze "v DE nikdy nemoze nikto nikomu prikazat...etc"... to je skratka len tvoja dovera v to, ze sa tak nestane.
3. Ano, viaceri ludia pisu o tom, ze sankcie su napr. nielen financne, ale dajme tomu v nemoznosti zapisat dieta do skoly/skolky. No, nikto netvrdi, ze tomu tak je zrovna v DE, ale v USA je to napr. dost bezna prax, i ked je mozne, ze jednotlive staty unie si to asi upravuju vo svojich vlastnych kompetenciach. A tiez vedia preco to robia, asi nie iba z roztopase, lebo ich pri sparani sa v nose napadlo, ze uz nikomu dlho nezasiahli do osobnych slobod...
4. Ten druhy link, ktory som tu dal, to nie je sprava, ktoru "uvadzaju zdroje mimo DE", ale sprava, ktoru vypracovali odbornici z Robert Koch Institute (ty to mozno vies lepsie, ale ak sa nemylim, prave tato institucia je zodpovedna za system imunizacie, monitoring etc)... takze asi presne vedia o com pisu a ake data analyzuju...
5. No, ono mozes kludne porovnavat situaciu v roznych krajinach bez ohladu na pocet obyvatelov. Podstatna je celkova imunizacia v krajine, pripadne oblasti. A podstatne je tiez to, ze som pisal nie o celonarodnej epidemii, ale outbreaks a tento pojem ma svoj presne definovany vyznam v kontexte epidemiologie: http://en.wikipedia.org/wiki/Outbreak

adsumus
autor
25. máj 2014

@vld Nie je situácia taká ružova ako ju maluje antivax. Toto dievčatko umiera v dôsledku na prvý pohlad bezproblémového prekonania osypok ako 7 mesačné bábo. Lenže ked mala 6 rokov nastúpili problémy s rečou, pády z bicykla, diagnoza bola SSPE, subakutna sklerotizujuca panencefalitída, následok prekonania osypok. Za 8 týždnov sa stala úplne závislá na rodičoch. Je to tretí prípad z 303 detí, ktoré v tom roku prekonali osypky. Traja z 303 chorých detí zomreli alebo zomierajú v Nemecku v dôsledku infekcie osypkami. Lenže toto už antivax neuvedie, len ti povedia.....nejakí starí ludia poumierali, aj to už boli na ceste, nič sa nedeje, veselo sa neočkujte...šecko v porááááádku.

http://justthevax.blogspot.sk/2011/11/another-s...

petot
25. máj 2014

@adsumus A bolo očkované? (teraz nemyslím proti osýpkam)

adsumus
autor
25. máj 2014

@petot Mala sedem mesiacov. Očkuje sa najskôr okolo roka proti osýpkam. Ostatné neviem, zdroj neuvádza. tu je dalších 11 prípadov za dva roky osýpkovej epidemie v USA.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16235165

saska.t
25. máj 2014

@vld dovolim si nesuhlasit s tvojou poznamkou,ak ti ludia mali zdravotne problemy uz predtym,mohla ich dorazit akakolvek choroba,voci ktorej su/nie su ockovania,takze ak by ich nezabili osypky,mohol to byt kludne zapal pluc,chripka atd.takze v konecnom dosledku to je jedno, v 21 storoci je bezne umierat aj na chripku prevent. ockovanim,ale kedze kmene mutuju v kazdej jednej chorobe,ockovanie je len mala obrana
to,ze debaty sa pravidelne otvaraju 10-20 r. nemcov neprinuti vratit sa postojom o 100 r dozadu,nemca nikdy neprinutis robit nieco povinne,preto si uzakonili zakon o ochrane a rozhodovani o vlastnom tele a jeho zrusenie je take problematicke,ze to bude (ak vobec)mozne najskor za 50 r a teraz budem sobecka-to mi zu bude jedno kedze moje deti budu davno dospele a budu o sebe rozhodovat same a ja budem najskor v hrobe 😀
Co sa tyka tvojho 3 bodu,keby si cital,temy tohoto typu od zaciatku,boli tu zarucene spravy o Tom ze je to bezna prax v DE,AT atd. a ze musime podpisovat papiere do skols. zariadeni atd.zila som aj v AT a nikdy nikde nepadlo ani Slovo o ockovani pri nastupe do akehokolvek skolsk. zariadenia a ked pojdeme na vzdialenejsi kontinent tak ako si pisal Amerika-tiez zalezi od daneho statu. Anglicko tiez nema ziadny Problem,kym nie si imigrant zo statov ako albansko,iran,somalsko atd....zije tam moja sestra

sirinka
25. máj 2014

@saska.t zaujimave je, ze osypky mozu za smrt u ludi, ktori uz trpeli nejakym inym ochorenim a tie ich dorazili. Ked ale po ockovani dojde k urmtiu, nikdy nebudes pocut, ze to ta vakcina ich dorazila, ale ze za smrt moze vylucne to ktore ochorenie a ockovanie s tym nema ziadny ale ze vobec ziadny suvis....

vld
25. máj 2014

@saska.t ale ved sa nemozeme tvarit, ze ked niekto zomrie na vedlajsie komplikacie nejakej choroby, tak to nie je problem tej choroby... ked sa u niekoho rozvinie AIDS, tiez moze zomriet na "banalnu" infekciu.Takze potom ten AIDS vlastne problemom nebol?
Ok, ved je to mozne, ze niekto nieco zarucene tvrdil a nebolo to tak, odhalila si ma, necital som stovky stran prispevkov dozadu. Otazka je, ze ci to, ze si sa s tym nestretla, je relevantne pre niekoho, kto predsa len moze mat opacnu skusenost. Ale uznavam, to je len spekulacia. A keby sa take veci ojedinele diali, napr v oblastiach kde zazili outbreaky na vlastnej kozi, tak sa to neda prezentovat ako bezna prax v celej krajine. To by bolo mozno dobre, aby vysvetlil autor tvrdeni, neviem...
@adsumus dakujem za pripomienku...ano, umieraju aj male deti bez inych zdrav. komplikacii...to som zabudol vcera dodat...

saska.t
25. máj 2014

@vld stale je to o vyjadrovani postojov,nazorov z mojej ci tvojej strany,kedze nikdy a nikto nebude mat 100% pravdu a pravda je tiez len relativna,takze mozme debatu ukoncit 😉 prajem ti peknu nedelu a tazke myslienky ci postoje nechajme zasa na pracovny tyzden 😉

adsumus
autor
25. máj 2014

@vld Ešte som chcela vlastne poukázať na tento prípad chlpačeka, 2 a pol roka a osypky dostal len pred 4 mesiacmi, ked sa u neho začali prejavovať príznaky poškodenia nervovej sústavy, trhané pohyby a bola mu diagnostikovaná SSPE. Nebol očkovaný, ani jeho mama nemala počas tejhotenstva osypky. A zdaleka nie je jedniným takýmto žalostným prípadom.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC387...

vld
25. máj 2014

@saska.t ale ved sa nemozeme tvarit, ze ked niekto zomrie na vedlajsie komplikacie nejakej choroby, tak to nie je problem tej choroby... ked sa u niekoho rozvinie AIDS, tiez moze zomriet na "banalnu" infekciu.Takze potom ten AIDS vlastne problemom nebol?
Ok, ved je to mozne, ze niekto nieco zarucene tvrdil a nebolo to tak, odhalila si ma, necital som stovky stran prispevkov dozadu. Otazka je, ze ci to, ze si sa s tym nestretla, je relevantne pre niekoho, kto predsa len moze mat opacnu skusenost. Ale uznavam, to je len spekulacia. A keby sa take veci ojedinele diali, napr v oblastiach kde zazili outbreaky na vlastnej kozi, tak sa to neda prezentovat ako bezna prax v celej krajine. To by bolo mozno dobre, aby vysvetlil autor tvrdeni, neviem...
@adsumus dakujem za pripomienku...ano, umieraju aj male deti bez inych zdrav. komplikacii...to som zabudol vcera dodat...
A este jedna vec...osypky je mozne pomocou ockovania zvladnut v 21. storoci tak, ze je mozna ich eradikacia. To netvrdim ja, to tvrdia odbornici z RKI v tej sprave, ktoru som linkol...

vld
25. máj 2014

@saska.t dik, aj tebe peknu nedelu...

petot
25. máj 2014

@vld Eradikácia osýpok je nepravdepodobná. 1, protilátky z očkovania účinkujú len proti polovici vírusových kmeňov 2, aj očkovaní prekonávajú infekciu, hoci väčšinou subklinicky 3, trvanie a "kvalita" účinku je zatiaľ v rovine dohadov pretože sú zaznamenané aj epidémie v takmer 100% očkovaných populáciách 4, hlodavce a netopiere sú prírodným rezervoárom.

Eradikácia je pekným marketingovým pojmom keď chcú autority zatlačiť na verejnosť a zaviesť nové očkovanie/preočkovanie, ale nič viac. O eradikácii osýpok sa hovorí už 80 rokov a vždy keď sa znovu vytiahne na svetlo, tak sa len stanoví nový termín a nová méta zaočkovanosti. To mi už pripadá ako jedna známa nemenovaná náboženská skupina ktorá tiež aspoň 5x stanovila dátum konca sveta.

vld
25. máj 2014

@sirinka pekny pokus, ale nevysiel...skus nabuduce...

adsumus
autor
26. máj 2014

Aj vám poradili antivaxeri, že sa máte detoxikovať, prípadne vlastné deti? Tak veľký pozor na prípravky....upozornenie amerického uradu pre bezpečnosť potravín a liečiv.

FDA, urad pre bezpečnosť liekov a potravín v USA, upozornuje mnohých výrobcov týchto produktov, že povedie voči nim súdne spory, ak neprestanú zavádzať ludí ohladom svojich produktov. Táto terapia sa má používať výlučne pod dohľadom lekárov, slúži na otravy ťažkými kovmi a ak niekto nie je otrávený, môže mať za následok vážne až život ohrozujúce stavy a poškodenia. To isté sa týka aj používania MMS, kde boli zaznamenané zlé reakcie po užívaní.

http://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates...

sirinka
26. máj 2014

Dnes som na koznej klinike dostala do ruk material, kde je ockovanie spomenute medzi hlavnymi pricinami vzplanutia ci zhorsenia aropickeho ekzemu
http://www.frekvence1.cz/file/edee/u/cz-ach-000...
Zaujimal by ma nazor od zastancov ocko, ktory ale zaroven hlasaju, ze kazde ochorenie si treba najprv vyriesit a tak ockovat, ako by postupovali, keby ich dieta trpelo silnym AE....

adsumus
autor
26. máj 2014

@sirinka Medzi hlavnými príčinami? Po raste zubov? Ak ťa zaujíma môj názor, svoje dieťa ak by bol atopik by som dala zaočkovať, prečítala som si dosť o príčinach vzniku a zhoršovania stavu a očkovanie je medzi poslednými možnými rizikami po chorobách, infekciach, orechoch, zápaloch dýchacích ciest a tak dalej. Navyše poznám zo skupiny maminy, ktoré normálne očkovali deti s AE a k žiadnemu zhoršeniu stavu nedošlo, moja kamoška mala dieťatko s velmi silným AE, normálne ho očkovala a dnes mu alergie rad radom odpadajú, začlenuje sa do bežného života. Tak držím palce aj tomu tvojmu, ak teda máte ten problém, či už ho očkneš alebo neočkneš.

kvieta
26. máj 2014

@sirinka Vcelku dobrý článok.
Mojej dcére sa PRED očkovaním v 6.r. objavil AE. Očkovať som dala, očkovanie jej ho nezhoršilo, myslím, že sa ho podarilo celkom dobre zvládnuť, t.z. stav sa zlepšil, občas jej vystúpi, ale s pomocou krému sa dostane späť do normálu /nie hormon.krém. Vylúčili sme sladké mlieko a výrobky z neho a sóju a neobliekam jej legínky a silonky, ktoré zbožňovala, pretože tým, že sa potí, v zhyboch sa jej to zvykne objaviť.
Okrem spomínaných alergénov som jej vylúčila jahody, AE jej vystúpil práve po konzumáci jahôd a potom raz ešte po konzumácii jahodovej drene. Tak pre istotu.

Takže ja áno, očkovať, po konzultácii s dr.

adsumus
autor
26. máj 2014

@kvieta No akurát som sa ťa chcela spýtať ako malá. 🙂 Tak som rada, ja som tiež včera dala malej jahody po druhýkrát v živote....zatial klopy, klopy.

kvieta
26. máj 2014

@adsumus Malá je ok, chorá nebýva. Ja si myslím, že ju podžubali tie Kauflanďácke jahody. Ona jedla jahody pravidelne od cca 9.mesiacov, ale domáce. Tak tie K-čkové ju štartli... čo už...