Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@kvieta ja ked si to spatne davam dokopy, tak po preockovani v prvej triede tbc sa mi AE nanovo objavil... Plus dvakrat som mala take problemy, ze som skoncila v nemocnici a zakazdym to bolo v obdobi nejakeho ockovania... Moje dieta dnes tiez chceli kvoli AE hospitalizovat, je ciastocne ockovane...
@sirinka Ja Ti poviem pravdu: po tom všetkom, čo sa kde popísalo o očku/neočku, by som asi v prípade, že sa ten AE objaví až po očku a keď nemám v blízkej rodine odborníka, ktorému bezvýhradne dôverujem, asi by som tiež zapochybovala. To, že človek nemá dostatok odborných informácií o súvislostiach, prípadne im dostatočne nerozumie, navádza k všemožným vysvetleniam a najprijateľnejšie sú samozrejme tie, ktorým najľahšie dokáže porozumieť.
Ja som to prebrala aj s imunologičkou, ale to viac menej iba preto, či potvrdí to, čo mi už bolo známe. A potvrdila.
@kvieta aby sme sa zle nepochopili, u mojho dietata sa AE objavil pred prvym ockovanim, kedze to bolo posunute kvoli inym problemom. V nasej rodinnej anamneze su jasne predispozicie. Otazka je, aky tazky priebeh ma, ci ho ockovanie zbytocne nezhorsuje. Nas pediater nas poslal aj na konzultaciu, no lenze ako som neskor zistila, je velky rozdiel riesit dieta s "obycajnym" koziarom a tym, co sa zameriava na deti. V priebehu niekolkych dni je mozne dostat na ten isty problem tak roznorode odporucania, ze by jeden neveril.... No a kedze samotni lekari sa ockovanim zaoberaju ako s jednym zo spustacov, zrejme maju aj z praxe odpozorovane, tak mne urcite stoji za to zamysliet sa, kedze z obycajneho detskeho ekzemu sme sa dopracovali do tazkej formy AE v podstate za par mesiacov....
@sirinka V tom sa s Tebou zhodnem. Kožiar dá kortikoid a dovi k alergo... Písala som, že som konzultovala s imunologičkou - opravujem, alergologičkou, ktorá je aj pediater. Tá mala úplne iný prístup. Samozrejme, že záleží na tom, v akej forme to dieťa má. Ale samotný AE nebráni očkovaniu. Ak ho má ale dieťa v stave veľkých zapálených ložísk, tak si myslím, že je to iné. Najprv ho treba dostať "pod kontrolu".
Mojej malej nezabrala ani jedna predpísaná masť. Až na kortikoid🙂 - ten som vysadila hneď po pár dňoch.
Ja napr. chápem tvoje obavy z očkovania, keď má Tvoje dieťa niekoľko zdr.problémov. No lekár by mal posúdiť a zohľadniť všetky zdravotné problémy dieťaťa komplexne. Takže v Tvojom prípade by to očkovanie mohlo byť problém, ale nie iba kvôli AE.
@adsumus Mňa len zaujíma, kedy sa FDA začne zaoberať napr. vakcínou Gardasil/Silgard. Tam sú hlásené už tisícky vážnych následkov a stovka úmrtí v systéme pasívneho sledovania VAERS. Žiadne varovania od FDA som nevidel. Naproti tomu MMS má zopár prípadov nevoľnosti a ojedinele pokles krvného tlaku, a aký krik okolo toho robia.
@petot Neviem na základa čoho ideš tvrdiť, že FDA sa ešte nezaoberal gardasilom, zaoberal, sleduje ho rovnako ako všetky ostatné veci, môžeš si naštudovať aj sám, je toho dosť a ked sa zistilo, že umrtia boli následkom niečoho iného a nie vakcíny, tak by si sa mal toho držať a nestrašiť ludí, tým, čo nie je pravda. Vieš, je to ochrana pred rakovinou. Niekto by si mohol dlhšie požiť, ak by sa očkoval.
http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Safet...
@sirinka Ja som ti svoj názor na očkovanie a atopák dala, to že tvoje dieťa vyžaduje hospitalizáciu si napísala až potom, samozrejme, žeby som dieťa, ktoré vyžaduje hospitalizáciu neočkovala a riešila jeho akutny stav. A po jeho stabilizovaní by som sa poradila s lekármi a zariadila sa podľa ich odporúčaní, celkom isto by som sa neradila na internete s ludmi, ktorých ani nepoznám. Veľmi by ma zaujímalo, čo považuješ za príčinu, že sa mu AE až tak veľmi zhoršil, že musíte do nemocnice. Pokial viem, svoje deti neočkuješ a nedávaš im ani atb na zápal ušiek...takže klasická liečba to asi nebude.
@adsumus ja som sa tu s nikym neradila, a ani neslo konkretne o moje dieta, otazku som polozila vseobecne a jasne som sa pytala na silny atopicky ekzem, nie na obcasnu vyrazku. mna toto konkretne zaujimalo v suvislosti s vyrokmi, ako ockovat treba, ale zaroven treba dbat o to, aby dieta bolo zdrave a konkretne ty si pisala aj o podozreni na nejake ochorenie.... neviem, ci poznas dieta s naozaj silnym atopickym ekzemom a ci mas predstavu, co to obnasa udrzat kozu aspon v relativnom klude. preto chapem akehokolvek rodica, ktory nema ani najmensi zaujem narusat chvile pokoja akymkovek drazdivym podnetom.
@sirinka ja som si tiez myslela, ze pises o svojom dietati, ved si pisala toto: "aby sme sa zle nepochopili, u mojho dietata sa AE objavil pred prvym ockovanim" ... ale mozno tie dalsie vety uz boli o uplne inom dietati 😕
@zuzkaanicka tuto vetu si si precitala v ktorom prispevku? v tom, kde sa pytam vseobecne na nazor ohladne AE a ockovania, alebo v prispevku, kde debatujem s kvietou? moje dieta ma AE, ale ja mam otazku ockovania momentalne vyriesenu, preto moja prvotna otazka sa netyka ziadneho konkretneho dietata.
@zuzkaanicka a inac tvoj nazor je aky?
@sirinka to je zo vcera 22:17 (Tvoj prispevok) ... co sa mna tyka, ja mam AE ... ako dieta som mala velmi silny, potom sa to postupne zlepsovalo ... manzel ma tiez, deti mam obe ockovane (vsetky povinne ockovania) a nemaju AE a nikdy ani len naznak nebol ... to vsak neznamena, ze to musi byt pravidlo, pisem len o mojich detoch ... mne osobne sa zda, ze hodne na toto posobi strava ... specialne v rannom veku-cize napr. kojenie a zavadzanie prvych prikrmov ... ale nie som lekar, len ja osobne som sa snazila (aj z tohto dovodu) striktne dodrziavat tabulky-mozno to pre niekoho bude vyznievat smiesne (mna neurazi, ak ma niekto nazve tabulkovou mamou-je mi to fuk), ale u nas sa to oplatilo 😉
@petot VAERS je databaza, ktora o skutocnej kauzalite medzi ockovanim a roznymi prejavmi povie asi tolko ako anatomia komara o strukture galaxie na druhom konci vesmiru. A ty to dobre vies. Ale nevadi, kludne radsej odporucaj ludom chlastanie bielidla...ved podla VAERS db je to neporovnatelne bezpecnejsie ako ockovanie...Clovek az neveri, ze toto niekto mysli vazne...FACEPALM!
@zuzkaanicka prepac, ja som sa nepytala na ockovanie deti bez AE 😉 a ani na zavadzanie prvych prikrmov. pytam sa, ze ked najdem odporucanie ockovat vylucne zdrave dieta a neockovat ani pri podozreni na nejake ochorenie, aky postoj by ste zaujali k dietatu so silnym AE... kedze aj kozni lekari povazuju ockovanie za drazdive a AE vyvolavajuce.
@sirinka samozrejme, strava nebude jediny dovod AE, ale ja som sa na to zamerala a vyslo mi to u mojich deti, pritom predispozicia tam bola ... isto su aj dalsie dovody, ale tie by som riesila az vtedy, keby mi to s tou stravou nebolo fungovalo.
@sirinka no, nepochopili sme sa a teraz som Ti ten dalsi prispevok odoslala bez toho, aby som si precitala Tvoju odpoved ... takze, ockovat sa ma zdrave dieta, to je bez debaty ... ak je silne AE, tak o ockovani musi rozhodnut lekar ... to by som isto riesila s pediatrom, pripadne koznym ... sama by som si o tom nedovolila rozhodnut, nie som lekar 😉
Ja som o svojich detoch a AE pisala najma preto, ze tam bola velka predispozicia a ockovanie AE nespustilo, ale su to len dve deti, takze malicka vzorka 😉
@sirinka Nerozumiem celkom prečo sa vypytuješ stále dokola, dali sme ti traja ludia rovnaký postoj k očkovaniu atopikov, že v kludovom režime ano, určite nie ked muselo byť hospitalizované tak ako to tvoje, najprv treba samozrejme zvládnuť ten ekzém. Ako sa má dnes? Už ste prišli nato, čo mu spôsobilo také vážne zhoršenie stavu? Pýtala si sa lekárov, čo ho ošetrujú aký majú oni názor na očkovanie silného atopika?
@sirinka Ano vadí mi, ked kladieš tú istú otázku kolem dokola tralala, najmä ked už pred tým si dostala tri približne rovnaké odpovede a na druhej strane sama neodpovedáš, čo sa ťa pýtam. Pýtala som sa, čo považuješ ty alebo ošetrujúci lekár tvojho dieťaťa za príčinu takého zhoršenia stavu u tvojho dieťaťa, ked teda neočkuješ a nedávaš ani atb, že ste museli byť včera hospitalizovaní v nemocnici. Ano poznám maminku, ktorej dieťatko trpelo veľmi silným AE, nemohla sa ho ani dotýkať, pokožka mu neustále mokvala, ona ho nemohla ani tíšiť v náručí...alergie na všetko možné aj nemožné, obdivovala som ju, že to tak dobre zvládala a malý ma dnes 6 rokov a je takmer celkom v poriadku, a je aj zaočkovaný.
@adsumus 😀 tak niekomu tu zacalo vadit, ze si dokazeme slusne podebatovat...nehnevaj sa, tvoj dovod je uplne smiesny, ziadnu otazku tu nekladiem "kolem dokola..." ale debatujeme a ta debata sa nejakym smerom vyvyija...to ale urcite dokazes pochopit, tak nerozumiem tomuto tvojmu vystupu proti mne.
siris tu o mne nezmyselnosti ako neockujem a nedavam antibiotika, taketo uvahy si nechaj v suflicku, potesilo by ma, keby si mi teraz vysvetlila ten tvoj nedavny prispevok o tom, ako neockovat hlava nehlava uz pri akomkolvek podozreni na ochorenie... ako si to predstavujes v praxi pri zachovani povinneho ockovania.
@petot Jaj, takze z toho ti nestastnici odvodili tu zazracnu ucinnost mms na takmer vsetky zdravotne neduhy ludstva... to uz moze predbehnut len zazracna liecba zavaznych ochoreni megadavkami vitaminu C... No nic, ked budem nabuduce lezat doma s nejakym infektom, naordinujem si dezinfekcny prostriedok na hajzlove misy a ked sa z toho nahodou otravim, tak si urcite spomeniem na to, ze som bol kedysi predtym ockovany...
@veriiii Očkování dvanáctiletých dívek má lepší výsledky, než jsme očekávali. Na začátku jsme předpokládali, že by očkováním mohlo zabránit asi 60 procentům závažných přednádorových změn na děložním čípku, v reálném životě však jde o téměř 80 procent!

@adsumus Zas ale nemysli si, že v tých 9.mes. jedla jahody na kilá 🙂 Ochutnala jednu, potom zas jednu, prvý rok to bolo fakt iba o ochutnávke jednej jahôdky asi raz za deň, dokopy tak zjedla možno 5 jahôd. Normálne ich jedla až ďalšiu sezónu.