icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

zita19
31. máj 2014

@sirinka tak len odcitujem: "Komplexné alternatívne liečebné metódy nepatria do rúk laikom. Ich zvládnutie vyžaduje dlhé štúdium a prax. " S tymto plne suhlasim.
Ale na MK (a nielen tu) propaguju metody liecenia, ktore maju daleko od alternativnej mediciny kadejaky laici, ktori si nieco vygooglili, popripade napisali kompilaty z tychto vygooglenych informacii povtrhanych z kontextu, ktore poskladaju bez ladu a skladu, logickych suvislosti a prehlasuju sa za odbornikov. Bez elementarnych znalosti medicinskych, farmakologickych, toxikologickych... Len tak pre priklad: MMR, megaskorbicka liecba.
A preberaju zodpovednost za svoje odporucania v zdravotnickej oblasti? Vieme, ze pan Truharsky sa uz v prvej kapitole vyvinuje z pripadnech skod vzniknutych na zdravi ak sa postupuje podla jeho kompilatu. Ale on sa aspon alibisticky vyvinil, lebo ma tolko chochmesu, ze tusi, ze jeho kompilat asi az take uplne uzasne bezpecne rady neposkytuje. Ale je tu mnozstvo takych, co bez hanby tvrdia, ze to co oni odporucaju je uplne bezpecne a zarucene ucinne.

adsumus
autor
31. máj 2014

Výňatek ze Stanoviska vědecké rady ČLK k neověřeným léčitelským postupům v onkologii ze dne 2. 2. 2012:

Hlavní riziko těchto metod spočívá v tom, že nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby, jeho choroba přes dočasné subjektivní zlepšení progreduje a šance na úspěšné léčení nebo dokonce vyléčení zmenšuje. I když se nemocný nakonec svěří do péče odborníka, je léčba pokročilého onemocnění obtížná, nákladná, často málo úspěšná a provázená četnými nežádoucími účinky, které zhorší kvalitu zbytku jeho života.

http://mzcr.cz/dokumenty/varovani-ministra-zdra...

zita19
31. máj 2014

@sirinka a co si tym rebrickom nemocnic chcela povedat. Ten sa stanovil nielen podla toho aki odbarnici v nemocniciach pracuju ale aj podla toho aka je tam strava. To o dovere ku konkretnemu zariadeniu, nedaj boze o kvalite konkretneho lekara nehovori vobec nic. A dovera je cistu subjektivna zalezitost, zalozena castoktrat na pocitoch pacienta. Pre niekoho je nedoveryhodny lekar, ktory sa neusmieva na pacienta ako mesiacik v splne a pri tom to moze byt absolutne spickovy odbornik. Mozno prekypuje bezhranicnou doverou k niekomu, kto sice po odbornej stranke nic moc, ale usmieva sa a tvari sa ako chapavy a ustretovy, pri tom v konecnom dosledku na pacienta kasle a len hra divadielko.

adsumus
autor
31. máj 2014

@zita19 Niektorí sa tu snažia posúvať názor, že aj za hyenizmom šarlatánov sú nedostatky klasickej medicíny a nie prachobyčajná, sprostá túžba po zárobku, ktorá si hlada obete medzi najzranitelnejšími.

demo
31. máj 2014

@zita19 ale ved laicke rady, babske rady a neoverene postupy si ludia medzi sebou radili vzdy. Akurat, ze ich zdrojom nebol internet. A druha vec, megaskorbicka liecba, odmietanie ockovania atd, zu uplne okrajove fenomeny. Co vas to tolko rozrusuje? Robite z komara somara, uplne vazne. Vam sa asi zda, ze to nabera masove rozmery 😀, ale to ani zdaleka nie. Takze na vasom mieste by som naozaj zacala venovat energiu skutocnym problemom, skutocnym podvodnikom, ktori realne beru peniaze za to, aby niekomu realne ublizili.

demo
31. máj 2014

@adsumus ale to, ze su ludia schopny uverit ocividnym podvodnikom prameni prave z toho, ze im bud lekar nevie pomoct, alebo s nim nekomunikuje dostatocne otvorene a tak, aby tomu porozumel aj pacient s nizsim zdravotnym povedomim a povedzme si rovno aj s nizsou inteligenciou. Je to tak.

adsumus
autor
31. máj 2014

@demo To je len tvoj dohad, prečo sa ludia obracajú na alternatívne spôsoby liečby, realita je oveľa zložitejšia...mamina chlapčeka, ktorý nedávno vo veku 5 rokov zomrel napr. trpela psychickou poruchou, kde už prestávala rozlišovať, že svojmu dieťaťu ubližuje...začínalo to tiež neočkovaním a skončilo to nalievaním dieťaťa litrami akejsi tekutiny cez trubicu a dieťa zomrelo prevadepodobne na otravu sodíkom, ktorý mu do toho dávala.

http://www.foxnews.com/us/2014/05/05/mom-5-year...

adsumus
autor
31. máj 2014

@demo Bola to milujúca mamina...tu je jej blog o chlapčekovi.
http://garnettsjourney.blogspot.sk/2012_09_01_a...

zita19
31. máj 2014

@demo ja skutocnych podvodnikov nepoznam. Bude to asi tym, ze jednoducho na taketo ptakoviny neverim, nevyhladavam ich a nemusim riesit... Ja poznam ina odmietacov ockovania, megascorbikov a MMR liecitelov. Tak v ich temach diskutujem aby som nahodnemu citatelovi poskytla aj nazor tych co s nadsenie tymito postupmi nezdielaju. V otvorenych diskusiach sa musia zastancovia tychto metod zmierit s tym, ze sa najdu aj oponenti. Na hladkanie si ega, suhlasne pritakavanie a mozno aj na nadsene ovacie mate sukromky. Tak si tam bruch navzajom mastite a ked sa vam nezda, ze tu vstupujeme nevhodne a zaclaname vam tak sem nemusite chodit. Ale vy sem chdite za tym istym co my. Sirit svoju pravdu. Je na kazdom kto sem zakukne aby ziskal informacie co si z nich vynerie a na ktoru stranu sa prikloni. Toto je diskusne forum, tak tu diskutujme. Pkial si nenadavame, mozme aj do nekonecna.

zita19
31. máj 2014

@demo to ze ludia uveria podvodnikom vobec nezavisi od toho, ze nemaju madicinske povedmie a uz vobec nie od vzdelania. Mala som koleginu atopicku. Kto vie co je atopicky ekzem, tak vie, ze liecba je nekonecna, niekedy sa zaznamenaju uspechy, niekedy sa to bez zjavnej priciny zhorsi... Tato pani, vysokoskolsky vzdelana (RNDr. cez jadrovu fyziku, ktora promovala v sedemdesiatych rokoch minuleho storocia, kedy sa diplomy nerozdavali len za obcasnu ucast v skole ale museli byt dolozene vedomostami, tym padom asi dost inteligentna) naletela na lep nejakemu guru z Moravy (vtedy som netusila, ze to je nas "kamos" Mahthma), ktory z nej povytahoval peniaze za zazracne masti, za individualne konzultacie (na urovni vymyvania mozgu)... A napriek tomu, ze jej garantoval uplne vyliecenie, stav sa jej nielen nezlepsil ale aj zhorsil. Ale pan liecitel ju zinkasoval velmi uspesne. Nastastie do pol roka z tohto podvodnika vytriezvela. Jediny uspech tejto terapie bol, ze sa jej aspon ovorili oci.

sirinka
31. máj 2014

@zita19 o com sa bavime? Ja osobne vidim rozdiel v priamom poskytovani liecby a v podavani informacii o roznych moznostiach liecby.

Ad kvalita nemocnic... Ludia hodnotia na zaklade subjektivnych pocitov a podla najroznejsich kriterii.... Nazor klientov snad ale je dolezity, alebo podla teba nie? Ide o rebricek spokojnosti klientov s danym zariadenim.

sirinka
31. máj 2014

@adsumus to tu podsuvas iba ty svojim prispevkom.

saska.t
31. máj 2014

Prepacte asi som nevzdelana,ale co je to MMR liecba? ci to je len opakovany preklep a je to MMS?

sirinka
31. máj 2014

@adsumus opat sa ta pytam, kde v tom vsetkom su oficialne urady, ako postupovali pocas piatich rokov aby chlapca zachranili z ruk psychicky chorej osoby, kde su osetrujuci lekari atd....

adsumus
autor
31. máj 2014

@sirinka Téma nie je o lekároch, ale o šarlatánoch, opakovane som ťa prosila, aby si neodbočovala, ale nedokážeš to rešpektovať. Napriek vážnej otázke poškodzovania ludí šarlôatánmi tu opakovane zanášaš tému o zdravotníctve a nerešpektuješ moje žiadosti a upozornenia, aby si si otovrila vlastnú tému, kde budeš riešiť problémy v zdravotníctve. Opakujem táto tema je o šarlatánoch a ich zodpovednosti, nie o lekároch...tí majú svoju zodpovednosť presne určenú a aj spôsoby riešnia problémov.

sirinka
31. máj 2014

@saska.t akoze nevies... Ved je to znama vakcina - trojkombinacia... Vsak ciste sarlatanstvo 😉

adsumus
autor
31. máj 2014

@sirinka Tá pani striedala lekárov a klamala lekárom ohľadom zdravotného stavu svojho syna.

sirinka
31. máj 2014

@adsumus opakovane to robis iba akonahle ti to prestane pasovat 😉 prosim ta, uz ma s tym neotravuj, pretoze tak ako vy sa snazite prinasat protipol do tem o neockovani a megaskorbickej liecbe a podobne, aj tu je treba ukazat aj druhu stranu a okrem A povedat aj B. A aby opat nedoslo k nedorozumeniu, ja neodmietam klasicku medicinu uplne, ani ju nezavrhujem, ibaze sa nemozeme tvarit, ze je to tam take ruzove ako sa tu snazite obcas prezentovat.

demo
31. máj 2014

@adsumus no ta žena trpela psychickými problémami ako sama pises. Čiže okrajova vec, nie všeobecná tendencia.

saska.t
31. máj 2014

@sirinka to je nepodstatne nie? to je presne ako priklad toho dievcatka z BA veronika? Ktora Bola v posteli mrtva 3 roky a nikto si to nevsimol,ze dieta chyba v predskolskych zariadeniach,nenavstevuje lekarov atd. zly socialny System,nezlyhal len jednotlivec,ale cela institucia,vsetko so vsetkym suvisi,ale tu sa na to nehra....a preto je taky rozvoj sarltanov,ludia prestali doverovat klasickej medicine,pretoze je v nej stale viac a viac preslapov,takze sa niet comu divit a bude aj horsie...

demo
31. máj 2014

@zita19 chyba v legislatíve, nie?

sirinka
31. máj 2014

@adsumus a? Pride k lekarovi s dietatom v zlom stave, zachvilku odide a strieda ich a nikoho to nezaujima. Dostanu peniaze za osetrenie a pridu dalsi pacienti.... O tom to cele je.... Koho zaujima skutocny clovek???
Kde su susedia, priatelia, rodina? Nikto nekontaktoval prislusne organy, ked kontaktoval nikto neriesil....

demo
31. máj 2014

@zita19 A neviem prečo si osobná, ja nikomu ani sebe brucho nemastim. Nevenujem sa ani megaskorbickej samoliecbe a dokonca ockujem. Ale vidím, že západná medicína ma slabšie miesta, tak ako ich ma napríklad čínska medicína. A veci by prospelo, keby si to všetky strany uvedomili a zbytočne sa tu negeneralizovalo. Konkrétne ten atopak si. žiada nezapadny prístup.

adsumus
autor
31. máj 2014

@sirinka Jej syn bol zdravý a ona ho stále "liečila". Zila v Steinerovskej antropozofickej komunite, ktorá ju ešte podporovala v týchto svinstvách. Napriek tomu, že možno trpí psychiatrickou diagnozou, je si vedomá, čo robila a že zle robila. Suseda žiadala, aby zničil všetky nahrávky s tubou, v synovom krku.

adsumus
autor
31. máj 2014

@sirinka Nemáš informácie, neprečítaš si ako to bolo, ale dokážeš robiť závery a znova hľadať chybu v lekároch, aj napriek tomu, že je preukázateľne niekde úplne inde.

demo
31. máj 2014

@adsumus a ako sa poškodenie liecitelom rieši v iných európskych krajinách? Čo treba urobiť tu na SK, okrem nikam neveducich debát na internete?

adsumus
autor
31. máj 2014

@demo Žiadne zbavovanie sa zodpovednsoti, ak ti poškodí na zdraví na súd a zakázať činnosť, pokuty, odškodenia.

sirinka
31. máj 2014

@adsumus zase pises nezmysly... Ja pisem o celom systeme a najme o ludoch ako takych, o ich pristupe a o ich nevsimavosti voci svojmu okoliu... Az kym sa z niecoho nestane senzacia v novinach, ktora mimochodom opat nikomu nepomoze, len na tom mozno zase niekto dalsi zarobi.

demo
31. máj 2014

@adsumus no čakala som konkretnejsiu odpoveď. Ktorá krajina si s týmto poradila najlepšie?