icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

zita19
1. jún 2014

@nae si ma pobavila... klimakterickeho komanda... Ver dievca aj teba to caka, staci neumriet... 😀 😀 😀

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae Ty si zase zjavne nepochopila moju debatu s @petot ... ja neziadam, aby on publikoval v casopise s IF ... ja som chcela, aby poskytol aspon jeden clanok, ktory je takto publikovany (od lubovolneho autora) a on sa on opiera vo svojich pracach ... ale celkom ma zaujal Tvoj postoj-ak Ta niekto kritizuje, tak Ti isto zavidi ... s tymto sa musi ohromne zit 😝
Nastastie kvalitu mojej prace posudzuju odbornici z odboru, takze sa o tu kvalitu nemusis bat😉

zita19
1. jún 2014

@zuzkaanicka pochopila ta uplne spravne: Ako sa opovazujes znevazovat jeho tvrdenia. To nemoze byt nicim inym len zavistou. Pouzitie vyplne mozgovne na formulovanie vlastnych myslienok a nazorov sa tu nenosi.
Len nechapem co by sme mu vobec mali zavidiet.... Tie davy nadsenych pritakavaciek a obdivovateliek? Tak toto ja k stastiu vobec nepotrebujem, teda nikomu ani nezavidim...

nae
1. jún 2014

@zuzkaanicka Viem, že nežiadaš, aby publikoval v časopise s IF - ale automaticky zhadzuješ jeho vyše 400 stránkovú prácu len preto, že nebola recenzovaná. Divný prístup - len principiálne rýpať a kritizovať niekoho. Už ti inak odpovedal, tak zapni google, altavistu, čokoĺvek, a hľadaj, keď máš na to čas a chuť. Určite máš svoje postupy, ako rýchlo a efektívne spracovávať stovky článkov a orientovať sa v nich na informácie, ktoré ťa zaujímajú.
My dve sa už paušálne nechápeme, ale dovolím si aspoň malé vysvetlenie na záver svojej vsuvky bez IF - netvrdím defaultne, že kto kritizuje, automaticky aj závidí. To si si len vybrala, čo sa ti hodí "do krámu" as usual. Ale na niektoré diskutujúce to sedí.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae pozri, ak nieco ma sluzit k tomu, aby si podla toho nejaky clovek (hoci len jeden) zacal davkovat nejaku liecbu, tak ja si myslim, ze by to malo prejst recenznym konanim ... z bezpecnostnych dovodov 😉 ... ak to pisal len pre svoje potesenie, tak mi je fuk, ci to niekto recenzoval, alebo nie.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae a myslis, ze tento Tvoj prispevok "Nie osobná pomsta. Len závisť (nielen) KK (klimakterického komanda), že nikto z uvedených nie je schopný toho, čo si dokázal ty " je prejavom slusneho spravania? ... to je presne o tom, ze ked dochadzaju argumenty, tak je niekto trapne vulgarny a este aj usudok mu trochu dost pokulhava ... mozes byt uplne kludna, ja @petot nemam co zavidiet ... nikdy som nemala ambiciu napisat nieco take ako on ... ja som sa len chcela dozvediet, ci sa opiera aspon o jeden clanok, ktory presiel riadnym recenznym konanim ... ale zrejme nie, kedze ho tieto moje otazky nastvali tak, ze sa zmohol iba trapne urazky 😝 ... a Ty nakoniec tiez.

nae
1. jún 2014

@zuzkaanicka Ale megaskorbická liečba nie je oficiálna (keď teda nepočítam použitie i.v. pri niektorých onkologických diagnózach, čo už prebehlo aj v mainstreamových médiách), takže "oficiality" nie sú v tomto prípade zase podľa mojho názoru nutné. Je to na rozhodnutí každého z nás, či sa vitamínom C chceme liečiť/pomáhať si, alebo nie. Nikto nikoho do ničoho nenúti.
Aj ty, aj ja si možeme písať články v podstate o čomkoľvek do nemoty a vešať si ich na web, či na nástenky a sociálne siete. A buďme úprimné, ani vo vedeckej sfére nie je vždy všetko s kostolným poriadkom, všade existujú kamaráti kamarátov, točia sa v tom aj peniaze, a hlavne prestíž pracovísk je tlačená počtom publikácií, takže je snaha opublikovať všetko (hlavne chudáci doktoranti). Ale to je už iná téma.

aristka
1. jún 2014

@marionmarion prosím ťa ,to čo tu hovoríš,že dieťa neošetrili z astm,záchvatom lebo bolo mimo regiónu ,to považujem za čisté očierňovanie ,naštuduj si niečo o neodkladnej zdr,star ....plus úplne bežne nám nosia asociálonych ľudí bez katričky ,bez mena a ničoho a sú ošetrený ,sama som bola ošetrená v iných regiónoch ,dokonca aj moje deti ,plus to by sme nemohli chodiť ani na výlety po slovensku,keďže choroba alebo úraz sa stane hocikedy a neošetrili by nás ,plus astmatický záchvat ak keby si bola ako bratislavčanka ubytovaná v Košiciach a to nehovorím o 3 ročnom dieťati a voláš aj 112 na 100 percent prídu tak ako na 100 percent oše dieťa na pohotovosti bez ohľadu na kartičku ,bez ohľadu bydliska ...považujem to za čistý blud .....

nae
1. jún 2014

@zuzkaanicka Už som začala mať úplne nenápadný pocit, že dokážeš reagovať aj normálne, ale zase si ma vrátila do reality, že je to ako čakať na Godota 😉

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae pozri, pokial niekto verejne vystupuje proti ockovaniu (a pan @petot vystupuje) a pise o tom publikacie, tak vo vlastnom zaujme by mal mat aspon jeden clanok vo vedeckom casopise (nemusi byt vlastny), o ktory sa opiera ... inak je to postavene na vode ... takze ano, vypisuj si na web o com chces, ale akonahle zacnes aj verejne vystupovat a svoje dielo propagovat (a chces uspiet v debate so svojimi "protivnikmi"), tak by si uz mala mat aspon nejaky zaklad, ktory je dokazany, overeny atd.

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae nepaci sa Ti, ze som poukazala na Tvoj uzasny prispevok? ... hanbis sa zan? ... necudujem sa Ti 😉

nae
1. jún 2014

@zuzkaanicka 🙂 Nie, absolútne za nič sa nehanbím, a tu na fóre už vobec nie. 😉

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae vsimla som si 😝

demo
1. jún 2014

@aristka nie je to blud, moju neter poslali prec z kramarov. v skole jej vystreklo sekundove lepidlo do oka a v panike si zabudla kartu poistenca v skole. na pohotovost isla so svojou vyucujucou. poslali ich prec 😕. Pre chybajucu karticku poslali mlade dievca so sekundovym lepidlom v oku kade lahsie. mozno, keby bola asocial, tak by ju osetrili

hlavackova
1. jún 2014

No veru, bolo by skvele keby lekari konecne mali realnu zodpovednost za vsetky tie nespravne stanovene diagnozy, tym padom zle nastavenu liecbu, nezriedka aj s fatalnymi nasledkami a mnozstvo inych preslapov!

zuzkaanicka
1. jún 2014

@nae a v niecom mas pravdu, nie kazdy publikuje slusne ... su aj taki, co publikuju v platkoch typu Hindawi ... to je plateny podvod 😝 ... ale slusni vedci v takych casopisoch nepublikuju a nastastie sa uz robia kroky, aby takyto "publikanti" nedostavali granty 😉

demo
1. jún 2014

@zita19 čaká to každú, ale dá sa tým prejsť aj dôstojne 😀

zuzkaanicka
1. jún 2014

@demo Ty si uz presla?

demo
1. jún 2014

@zuzkaanicka nie, ale vážne dúfam, že ani potom nebude moje sebavedomie závislé na virtualnom potlesku virtualnych kamosiek

zuzkaanicka
1. jún 2014

@demo ani ja ... a preto si nedovolim tvrdit to, co Ty 😝 ... nikdy nehovor nikdy 😖 ... mozno tiez mnohym pripadas smiesna, trapna a len zo slusnosti Ti to nenapisu 😖

aristka
1. jún 2014

@demo pokiaľ viem ak sa stane úraz a nemusia volať rýchlu tj nejde o život,k dieťatku volajú rodiča ,ktorý si dieťa prevezme a ide s ním k dr....nie pedagóg ,plus deti v škole majú prefotené kartičky poistenca a má ich u seba triedna učiteľka ...a ak niekto nemá kartičku poistenca a je napr.v bezvedomí tj nedá sa kontaktovať príbuzných ,výkon sa píše do zistenia identity na všeobecnú poisťovňu a nejde len o asociálov ...

aristka
1. jún 2014

http://www.google.sk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&s... zabudnutý preukaz poistenca nie je dôvod na neošetrenie ....inak pokiaľ viem na kramároch registrácia funguje už nejaké 10tky rokov,to som bola ešte malá ....

aristka
1. jún 2014

@demo inak ešte taký malý postreh ,keďže pohotovosť je od 19 hodiny ,kam vôbec pedagogička išla s dieťaťom v dobe vyučovania ,pretože pohotovosť to určite nebola ,jedine ,že by výučba prebiehala vo večerných hodinách ...no nič pozri link hore a píše sa tam aj o postupe na kramároch...

7zahrad
1. jún 2014

@demo Ja Ti verim. Zrejme sla na Kramare, kde riesia taketo pripady aj cez den.. Urazova ambulancia, ambulancia centralneho prijmu,.. Tam vsade robia aj pred 19:00.

A v Martine zabudnuty preukaz poistenca stal pana s urazom hlavy zivot.. Taka je realita slovenskeho zdravotnictva.

petot
2. jún 2014

@vld Ak by som dostal bludný balvan od toho trápneho spolku pseudoskeptikov, tak by som sa iba potešil. Je také porekadlo: Keď ťa nepriateľ chváli, zamysli sa, kde robíš chybu. To, že na mňa (nielen tu) útočí koordinovaná úderka znamená, že niekomu som stúpil na otlak. Beriem to ako povzbudenie do ďalšej práce.

petot
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
2. jún 2014

@petot Lenže ja sa ťa pýtam konkretne veci, na ktoré neodpovedáš. Je alebo nie je vitamín, ktorý ludia kupuju a ktorým štopkajú svoje deti GMO alebo nie? A druhá vec ako vnímaš svoju mieru zodpoevdnosti zato, ak sa niekto rozhodne na základe tvojich odporúčaní neočkovať dieťa a miesto klasickej liečby napr. tetanu ho liečiť viatmínomC a to dieťa by zomrelo?

zuzkaanicka
2. jún 2014

@petot jo, urazky, vykrucacky Vam idu ... nastastie mne je fuk, ci si nejaky pan Tuharsky o mne mysli, ze som hlupa ... ja o vas tiez nemam najlepsiu mienku ... ale zrejme som Vam stupila na otlak, ked sa takto musite ventilovat 😝 ... mali ste sa prebehnut na Urpin, hned by Vam bolo lepsie ... a je to aj zdrave 😉

zuzkaanicka
2. jún 2014

@petot koordinovana uderka? ... podla seba sudim Teba? 😝

zuzkaanicka
2. jún 2014

@petot
1. Vy tu Vasu publikaciu nazyvate kniha? 😕
2. Ja rozhodne nemam dusevne muky z Vasej publikacie ... to mozno Vy mate muky z mojich otazok 😉
3. Keby odo mna niekto chcel jeden zdroj, pytal by ho viackrat a ja by som o takom zdroji vedela, tak mu ho bez problemov poskytnem a nebudem sa vykrucat ... mne z toho vychadza len jedno-vy taky zdroj nemate.
4. Argumenty Vam dosli, od vcera mi tu vypisujete len same somariny, urazky ... kazdy sudny clovek si o Vas mienku utvori.
5. Prajem Vam pekny den a ak na taku publikaciu narazite, tak mi hodte link na tuto stranku, staci jedna jedina 😉