Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@nae Ja len k tomu, ze ak sa skutocne zverejnila identita prispievatela, bez jeho suhlasu tak doslo k poruseniu zakona o ochrane osobnych udajov. Tento zakon plati aj v CR (ak sa tak stalo na CZ verzii MK) aj v SR, rovnako ako v celej Europskej unii. Osoba, ktorej udaje boli bez jej vedomia zverejnene (pouzite na ucely, ku ktorym ona nedala dokazatelne suhlas) ma pravo domahat sa ochrany a trestnopravnej zodpovednosti podla tohto zakona. Tak ked uz sa nieco take stalo, nenatahujte sa o fazulky a aspon si priznajte chybu, ospravedlnite sa (mozte aj sukromne) a budte rady, ze sa (zatial) dotknuta osoba tejto pravnej ochcrany a trestnopravnej zodpovednosti u osoby, ktora sa skutku dopustila nedomaha.
Moj nazor je ten, ze ja na jej mieste uz by som tak spravila.
@zita19 Problém je v tom, že sa zverejnila, ale v skupine, kde my nemáme prístup a zverejnila to užívateľka @nae. A preto sme sa obrátili na admina, aby takému správaniu podľa možnosti zamedzil, pretože to už urobila opakovane, na verejnom fore aj v skupine. Cakáme už pár dní na odpoved, či je v poriadku alebo nie, ak začneme aj my zverejnovať osobné informácie o nej.
@marionmarion @kvieta Ku kombinovaniu výhod konvenčnej a nekonvenčnej medicíny by som chcel ešte dodať, že som za tie postupy, ktoré lekár vyhodnotí ako opodstatnené. Napríklad, Dr. Klenner nasadzoval pri tetane methocarbamol na utlmenie kŕčov. Infúzny vitamín C však vykazoval tak pozitívny vplyv na priebeh ochorenia, že neboli potrebné opiáty, umelá kóma ani umelé dýchanie. Inými slovami, je výborné mať k dispozícii všetky mechanizmy podpory životných funkcií aké medicína ponúka, a ešte lepšie je, nemusieť ich použiť.
@zita19 V prípade tetanu sa očkovaním nedá vyhnúť infekcii, a pokiaľ ide o ťažké priebehy, o tom je dosť málo údajov. Odhad "ochrannej" hladiny protilátok sa už musel veľmi výrazne prehodnotiť. Uzavriem to tým, že aj keď neexistuje dôkaz účinnosti vo forme klinickej štúdie, nemám problém s tým, že vakcína možno do istej miery funguje.
@petot Ako mozes sa krutit jak hadica zapnuteho vysavaca kolko chces. Ty si z tych udajov zacal cucat zavery totalne od veci, ze ak je z celkoveho poctu nakazenych zname, ze vacsi podiel boli ockovani, tak tam budes hladat ohnisko nakazy. Vies, to je tiez statisticky mezmysel. A preco? Lebo ked budeme statistiku pouzivat len pre statistiku, tak potom platia aj moje absurdne analogie...pritom som nikde netvrdil, ze budem nahanat vinnika nehody podla alkoholu, ale je snad zrejme koho apriori povazujeme za rizikovejsieho vodica, ci? Skusim iny priklad, napr. mas sa rozhodnut medzi dvomi investiciami, pricom poznas priemerny vynos za poslednych par rokov dozadu pre kazdu z nich. Zaroven vies, ze investicia s vyssim priemernym vynosom je pomerne atraktivna a tak vacsina investorov sa rozhodne prave pre nu. Ak mi budes aj teraz tvrdit, ze statisticky spravne je investovat do tej s historicky vyssim vynosom a vyssou atraktivitou pre investorov, tak uz neviem co si mam mysliet. Skratka bez poznania dalsich suvislosti a hlbsej analyzy je to nonsens...
@demo neviem kde to nabrali, že sa neodporúča. Je možnosť nechať sa zaočkovať aj u nás. Meningokok má veľa kmeňov- nie všetky sú pre človeka nebezpečné. U nás je myslím, že doporučené očkovanie proti typu C ak sa nemýlim. Meningokok je zákerný v tom, že jeho ochorenie má strašne rýchly priebeh. Najčastejšie postihuje mladých ľudí v stresovom vypätom období. Napr. čo nám prednášal lekár z infekčného: zomrel naň 30-tnik po hrebeňovke. Baba po skúškovom období. O nohy prišiel 20-ročný chalan, ktorý mal za sebou niekoľko víkendových záťahov a mal pomerne fyzicky náročné povolanie. Moja spolužiačka naň umrela ako 24 ročná.
http://detskechoroby.rodinka.sk/viac-o-ockovani...
U nás nie je očkovanie hradené poisťovňou a je pomerne drahé. Zatiaľ sa očkuje jednou dávkou- booster dávka ešte nebola stanovená. Uvidí sa ako dlho vydržia protilátky.
@mariosmykal Prosím o vyjdrenie, či môže @sirinka dávať do temy o šarlatánoch, linky o klasickej medicíne alebo si má založiť vlastnú tému, kde bude na tieto veci, ktoré ju trápia a zaujímajú upozornovať. Pýtala som sa opakovane v IP, pretože to považujem za trollovanie temy a odvádzanie pozornosti od problému šarlatánov a ich zodpovednosti a odpovede som sa bohužiaľ nedočkala, preto sa pýtam takto verejne. Za tvoju odpoved vopred dakujem.
@petot vidim, ze sa neustale borite so statistikou, tak mozno Vam pomoze toto:
http://www.matematika.cz/zakladni-pojmy-statistiky
pisu tam, ze: Tady to pochopis 😉
O antivaxeroch, bez cenzury, bez príkras a o ich argumentoch.
@adsumus ja som nadalej presvedcena, ze treba cely problem sarlatanov brat komplexne a poukazat aj na mozne dovody, preco sa ludia odvracaju od zapadnej mediciny, klasickych lekarov a hladaju pomoc inde... Ty chces sarlatanov trestat, ale pred skutocnym problemom zatvaras oci a odmietas diskusiu.
V podstate sa zameriavas iba na dosledky, nie na priciny.
@sirinka Ale ale, zasa len tvoje domienky a pripisuješ mi niečo, čo nie je pravda. Sarlatáni sú v rozmachu nie kvôli klasickej medicíne, ale pretože majú dobrý marketing aj ten bzučivý na forach, pekne mastia ludom okolo huby a slubujú nesplnitelné, inkasujú a zodpovednsoť nenesú. Nechcem nikoho trestať, dalsí blud z tvojej starny, ale chcem aby si niesol každý rovnakú mieru zodpovednosti, či už lekári alebo alterantíva alebo šarlatáni. A plus chcem normálnu debatu s anitvaxom prečo neočkovať, bez urážok, bez výsmechu, bez odporúčaní na psychiatriu a tej som sa stále nedočkala. A z toho mi vyplýva, že antivax neargumentuje, antivax napáda a uráža a vysmieva sa. Prečo? Nemá argumenty?
@adsumus no lenze ked chces rovnaku zodpovednost pre vsetkych, opat sme aj pri teme klasickych lekarov a teda aku maju v skutocnosti zodpovednost a uz niekolkokrat polozena otazka, ako by to malo vyzerat cele v realite. Takze pokial sa snazis tieto veci porovnavat a prirovnavat, nerozumiem, preco ti informacie z druheho brehu vadia. Este ma zaujima aj aky postoj zaujimas ku klasickym lekarom, ktori popri svojej praci poskytuju aj niektori druh alternativnych liecebnych metod.
@sirinka Lenže ja som to už jasne vysvetlila niekolkokrát a ty zdá sa to nevieš rešpektovať, lekári ak pochybia, je tu úrad, kde sa môžeš sťažovať, dostávajú pokuty a môže im byť aj odobraná licencia. To isté má platiť aj pre alterantívu, ak nie si spokojná, máš sa mať kde sťažovať. Lekári skombinovaní s alterantívou mi nevadia, pokial nezavádazajú a nesľubujú zázraky, sama mám pedinu s príklonom k alternatíve, aj som využila aj som bola spokojná. Ako sa má tvoje dieťa, ktoré potrebovalo hospitalizáciu kvôli atopáku? Boli ste vy vôbec v nemocke?
@sirinka na toto ti zakladatelka temy urcite neodpovie...taketo otazky tu zvykne ignrovat vo velkom...
alebo tu bude hustit svoje...hoci je kazdemu jasne, ze keby klasicka medicina dokazala liecit, tak ludia by nemali ziaden dovod sa obracat na sarlatanov...ze maju dobry marketing ? 😀 😀 tak to ma fakt pobavilo...a obrovske farmaceuticke firmy maju marketing asi slabucky, ze? 😀
@adsumus presne adsumus, ty nechces respektovat druhu stranu....ja som ti rped par dnami napsiala, ze aj v pripade alternnativy sa mas kde stazovat!...len vtedy si na to radsej nezareagovala;)....viem preco....uplne mi je to jasne.....mas sa kde stazovat, tak co riesis.....ze to nei ej ten isty urad?....a co?.....
@sorciera24 Kde sa majú isť sťažovať rodičia, ktorí dostali 16 rokov vo väzení zato, že im liečiteľ odporučil nedávať inzulín a dieťa zomrelo?
@sorciera24 Kde sa pôjdu sťažovať rodičia, ktorých dieťa ochorie na obrnu alebo nejakú inú choroby prevantbilnú očkovaním, ktorí uverili antivax, že sa netreba očkovať, stačí cesnak na chodidlá a ruky umývať?
@adsumus jaj taaak, ty enchapes.....v pripade rodicov je to ich zodpovednost, lebo oni suhlasili s liecbou.......ja viem,z e toto ty nechces a odmietas pochopit a pripustit...ale je to tak...proste sa zmier s pojmom zodpovednosti taka ko je vsade vykaldana, nie ako ju vykaldas ty.... ak rodicia amju pocit, ze im dietatu niekto ublizil, mozu na neho podat trestne oznamenie za ublizenie na zdravi...predstav si...na policii.....tu moznost maju..... (ak tak neurobili,a si vedia preco... 😉 )
vid. odpoved vyssie aj an to druhe, odpoved je ta ista....
@adsumus na napriklad skutocne zaujima, co realne robis ty alebo lovci sarlatanov aby ste zabranili sarlatanovi, kvoli ktoremu zomrel ten chlapec na cukrovku ublizit dalsim ludom? Co robi ceske ministerstvozdravotnictva? Ja som presvedcena, ze nikto, kto je psychicky v poriadku by nieco take neurobil a neodporucal a teda je namieste toho cloveka riesit. Vies nam poskytnut nejake informacie?
@sorciera24 Tak skús tento svoj príspevok adresovať rodičom, čo si myslia, že im dieťa poškodili vakcíny....môžu si zato sami, podľa teba.
@sirinka Ja robím to, čo robím....píšem, sledujem a upozornujem a bohužial musím odpovedať aj ludom ako si ty a znášať urážky.
@adsumus pozabudla si na to, ze ockovanie je povinne, cize rodic nema moznost si vybrat...a nikoho nezaujima, ci suhlasi, alebo nesuhlasi s ockovanim...ako moze byt zodpovedny rodic za nieco, co si sam nevybral, ale bolo mu to nanutene???!!!
@marionmarion Zodpovedný rodič hádam podpísal alebo nepodpísal súhlas s očkovaním, či nie? Bolo dieťa zaočkované proti jeho vôli? Držali ho v kazajke?
@adsumus ockovanie prikazuje zakon. Odmietnutie sa berie ako priestupok...toto ti vazne musim vysvetlovat????????????
@adsumus no, bohuzial.....s tym rozdielom....ze vakciny su povinne....kde ta nutia pod pokutou napr. ...kymv tomto pripade povinne nebolo nic.....a ak aj napriek tomu, ze vakcinacia je povinna a teda ako vidis po poskodeni aj tak neprebera zodpovednost nik iny okrem rodica....cize s polutovanima a bohuzial musim konstatovat, ze je to tak.....ja narozdiel od teba som to uz davno pochopila...myslim,z e aj vacsina tych rodicov a kedze ej zodpovednsot na nas za toto konanie.....tak nech nas nik do toho nenuti.....rovnako pre vsetkych....presne akot o chces ty! 😎 😀

@aristka Platí, čo som napísala vyššie, je mi jedno, kto si a tvoja rodina ma nezaujíma. Keď máš strach, tak sorry, neviem, načo sem chodíš, načo chodíš na facebook, načo sa angažuješ, načo ľudí urážaš cez IP, načo zverejňuješ sama o sebe údaje, ktoré možu byť potenciálne niekým zneužiteľné. Ja ťa neohrozujem nijako, opakujem, je mi jedno, kto si, odkiaľ si, a tak ďalej. Už ma prosím neoslovuj, lebo nemienim podporovať tvoje obavy. Snažíš sa ma vyprovokovať cez emocionálne vydieranie, a na to naozaj nebudem strácať čas.
Reálne deti sa mi budia, nazdar, prajem pekný deň a už ma, prosím, neobťažuj cez oslovovanie, lebo si začnem myslieť, že tvoj verejný nátlak na city je koordinovanou premyslenou taktikou. Moja IP ti je v prípade núdze k dispozícii, ak by si potrebovala riešiť ešte nejaký pretlak, ale dúfam, že už stačilo. Zbohom.