Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@sorciera24 pozri, mna zaujima, co presne sa udialo a preto som polozila otazku kompetentnemu ... lebo ak naozaj doslo k poruseniu os. udajov, tak si myslim, ze sa to ma vyriesit a pochybujem, ze Tebe by to bolo lahostajne ... ak sa nestalo nic, co stoji za zmienku, tak potom nechapem tu podrazdenost (nemam na mysli Teba) ... ak sa tu raz tato tema nacala, tak si myslim, ze sa to tu ma aj vyriesit, nic viac za tym netreba hladat.
@zuzkaanicka hm, takze ty sama nedokazes posudit, ci je to mimo temu? Ok, beriem 😉
@sirinka to som nikde nanapisala ... ja si myslim, ze to mimo temu nie je, ale ak niekto iny rozhodne, ze je, nemam problem to prijat 😉 ... ja mozem pisat iba za seba.
@zuzkaanicka 😀 takze v teme o sarlatanoch je namieste riesit nick aristka 😀 das aj podrobnejsie vysvetlenie, ako spolu suvisia???
@sirinka vsetko som uz vysvetlila, ak sa potrebujes tocit okolo, tak sa toc sama, alebo si najdi na to niekoho ineho ... ja myslim, ze som to napisala dost jasne, ak nechapes, je mi to fuk.
@zuzkaanicka jedine co mi v tom celom chyba je stale ta objektivita 😉
@sirinka aj k objektivite som sa vyjadrila a myslim, ze dost jasne 😉
Zaujímalo by ma, či je alebo nie je podľa vás šarlatánstvo alebo zavádzanie, ak nám tu antivax tvrdí, že za alergiami na arašidy sú vakcíny, lebo obsahujú arašidivý olej, aj napriek tomu, že ho vakcíny nikdy neobsahovali. Je takéto vyjadrenie podľa vás v poriadku?
@zuzkaanicka kde presne?
@sirinka 12:54, 13:15 viac k tomu nemam co dodat.
@sirinka Mne sa páčilo, čo tam bolo napísaané, že sa máme sami ludia informovať kto je šarlatán a kto nie, tak sa toho držím...informujem sa, zisťujem, momentálne o antivaxeroch. Vyjadrenie ministerstva si nedala, je to len článok na nete, licencie môžu však byť len otázkou času, opakujem ja som za. A čo teda ty s dieťaťom, bola mu odpoúčaná hospitalizácia....odmietla si ju alebo nie? A ako sa vyvíja jeho zdravotný stav?
@zuzkaanicka v tom pripsevku som nenasla vobec nic o objektivite tu prispievajucich dam.
@sirinka ja som pisala o sebe a jasne som tam napisala, ze pisat mozem len o sebe ... je tam napisane vsetko, viac sa o tom bavit nemienim, nemam k tomu, co dodat 😉
@sirinka Mohla by si prestať s tým hodnotením mojej osoby a venovať sa téme? Mna naozaj nezaujíma, čo ty si myslíš o mojej objektivite...naozaj, ja som sa nikdy nepasovala do nejakej úlohy najobjektívnejšieho človeka na svete...a to robíš opakovane, kritizuješ ma za niečo, čo som nikdy o sebe netvrdila, za postoje, ktoré som nikdy nezastávala....nájdi si inú obeť, ja sa chcem baviť o šarlatánoch a poznať názory a skúsenosti iných ludí.
@adsumus no to je tazka debata... Ked zacnem o zodpovednosti a licenciach pre liecitelov, ty sa chces momentalne bavit iba o antivaxeroch a namiesto odpovede riesis uplne mimo temu zdravotny stav mojho dietata. Uz si mohla postrehnut, ze nemam zaujem o tom pisat, urcite nie s tebou a ani nie verejne.
Takze k teme a skusme este raz, aky mas nazor na postoj MZ ohladne licencii pre liecitelov?
@zuzkaanicka vyhľadal som si dané príspevky a ak som hľadal správne, tak sa jedná o zverejnenia krstného mena. Z kontextu ani zákonne to nepovažujem za nevhodné.
@mariosmykal Dakujem za odpoved. Ja len dufam, ze to nebude mat tendenciu zverejnovat o ludoch s inym nazorom viac osobnych informacii.
@mariosmykal Takže je v poriadku, ak budeme na fore alebo v skupine používať v súvislosti s konkretnymi nickmi ich osobné mená? Ešte ma zaujíma tvoj názor nato, že sa v skupine Nesúhlas s povinným očkovaním opakovane urážaju naše nicky a pritom tam nemáme prístup. Nie je to porušením pravidiel? Môžeme teda psotupovať rovanko, dať ludom ban do skupiny a potom ich opakovane a cielene osočovať?
takže dievčatá ,ideme sa menovať krstnými menami a môžete sa postaviť aj na lampáreň....
@aristka Tiež antivaxerský spôsob ako zatočiť s kritikou. Nemôžeš sa vyjdriť, že píšu bludy, ináč ideš na nástenku hanby so všetkým čo k tomu patrí. Ale ešte predtým dostaneš zákaz do skupiny, aby si sa nemohla k tomu ani vyjadriť. Ludia, ktorí bojuju za slobodu, na smiech. Patrí ku kampani, čo narobíme?
@adsumus mám pocit ,že kampaň politická je oproti tomu čo tu sa deje ,je oproti tomu prechod anjelskou bránou ......inak som rada ,že sa to rieši verejne ,aspoň si mamičky prečítajú ako tu na mk platí pre diskutujúce rovný meter a samozrejme ak ovládajú krstné mená diskutujúcich ,aj keď tu neboli zverejnené nikde ,môžu ich bez postihu a súhlasu dotyčnej použiť bez akejkoľvek zodpovednosti a následkov .....takže to môžem urobiť aj ja a nič mi nehrozí .....inak by bolo zaujímavé vedieť keby som to urobila prvá tj zverejnila napr meno takej nae ,ako krásne by som išla do chládku na 3 mesiace zo všetkých tém tj prebrala by som zodpovednosť za svoj čin....
@nae Aj v obchode máš možnosť slobodne sa rozhodnúť, či si tovar kúpiš a máš nárok reklamovať ho. Ja viem, že zdravie a život sa nedá porovnávať so spotrebným tovarom, ale o to skôr by sme mali mať záujem predsa všetci na tom, aby každý liečiteľ niesol zodpovednosť za svoje odporúčania, pretože tak by sa mnoho tých, ktorí sú bludármi, stiahli z "trhu", šarlatáni ani nebudú mať možnosť nachádzať svoje obete.
@adsumus Zverejňovať osobné údaje nie je povolené, avšak krstné meno nie je osobný údaj, pokiaľ nie je spojené s priezviskom či fotografiou alebo iným identifikačným údajom. Čo sa týka diskusie "o nás bez nás", tak tú pozastavujeme, pokiaľ takú nájdeme. Záleží však od kontextu. Najlepšie je baviť sa o konkrétnej situácii, pretože v tomto prípade sa všeobecné pravidlo vytvoriť nedá.

@zuzkaanicka popravde vobec netusim ako bolo co zverjnene...ty ano?....ja len reagujem na konk. zakon...lebo ten tu bol vytiahnuty bez toho, aby ho bud niekto cital, ci vobec aplikoval a rozumel mu.....nech je to akokolvek......treba si ho najprv nastudovat az potom sa nim ohanat.....a v druhom rade, mna, ani teba sa to napr. v tomto momente netyka.....ja som sa vyjadrovala vyslovene k zakonu......