icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
13. jún 2014

@marionmarion Tato tema nie je o lekároch, ale o šarlatánoch, prečítaj si zadanie. Ty nemáš, čo spochybnovať moje info....ja jednoducho lekárom všetko podpisujem. Bohužial, moju tému ste úspešne zmenili na nadávanie na slovenské zdravotníctvo, čo nikdy nebolo cielom ani zámerom tejto témy, ale šarlatánske praktiky a čo snimi ako sa brániť a aké majú ludia skúsenosti.

demo
13. jún 2014

@adsumus vyborne. trvalo ti to sice vyse roka, kym si pochopila zadanie vlastnej temy, ale v niektorych pripadoch je aj to uspech. Takze podme k tym skusenostiam so sarlatanskymi praktikami. Mas nejake? Ty, tvoja rodina, znamy alebo pripadni priatelia? Samozrejme, zaujimaju ma negativne skusenosti, take ktore mozu posluzit ako vystraha. Predpokladam, ze kedze si autorkou temy, tato tema ta bytostne zaujima a teda musis nejake taketo skusenosti mat. prosim, podel sa s nimi s citatelmi. Nech ma tato tema konecne nejaky vyznam. dakujem

sirinka
13. jún 2014

Aj tu sa vsetci trhaju o prevzatie zodpovednosti a otazka je, co su to za sarlatanske praktiky nechavat ludom v tele kadeco, co tam nepatri....
http://vas.cas.sk/clanok/9930/mirke-operovali-p...

marionmarion
13. jún 2014

@adsumus ako zvycajne, zase citas len to co ti vyhovuje...a poslednu vetu mojho prispevku, ze som za to aby sa AJ sarlatani potrestali za pochybenie si znova prehliadla a obvinujes ma tu, ze pisem o niecom co s temou nesuvisi. Ale ved co ine sa od teba dalo cakat, vsak? 😉

adsumus
autor
13. jún 2014

Nuž ozývajú sa dlašie hlasy....celkom zaujímavý názor....sloboda bez zodpovednosti je cestou k anarchii.....

Maďari majú príslovie „Keď sa mal somár dobre, šiel sa korčuľovať“. Presne v duchu tohto príslovia by skončili volania tých, čo dnes v mene individuálnej „slobody“ broja za zrušenie povinného očkovania a nevzdelanej mase sugerujú názory, že očkovania sú neúčinné, zbytočné, škodlivé a slúžia len na generovanie ziskov podlým farmaceutickým spoločnostiam. Sloboda bez zodpovednosti je cestou k anarchii a sloboda, aby vaše dieťa nakazilo infekčnou chorobou moje dieťa, alebo aby ste svojou starostlivo pestovanou tuberkulózou nakazili mojich rodičov, to nie je sloboda – to je manifestácia krátkozrakosti, bezohľadnosti a egoizmu. Zostáva nám len dúfať, že spoločnosť zostane aj napriek začínajúcej hospodárskej kríze dostatočne silná na to, aby povinné očkovania detí aj dospelých dokázala zabezpečiť a presadiť aj voči tým, čo by sa radi viezli zadarmo a profitovali z toho, že ostatní spoluobčania a ich deti sú zaočkované a nie sú zdrojom nákazy pre ostatných.
http://mesik.wordpress.com/2012/11/05/ako-spolo...

sirinka
13. jún 2014

@adsumus ponukni nam uz svoje vedomosti a napis, coho sa moze obavat matka, ktora ockovaniu veri, verejne ho obhajuje a napriek tomu riskuje a svoje dieta nechava neockovane? Tvoj nazor?

adsumus
autor
13. jún 2014

@sirinka Nepríde ti krajne nevhodné opakovane po mne vyžadovať vyjadrenie o zdravotnom stave dieťaťa, navyše nie môjho a navyše potom, čo si nám ty o svojom dala len tolko, že potrebovalo hospitalizáciu a na priamu otázku, či si ju odmietla alebo nie si odpovedala, že sa o tom nemieniš baviť?

sirinka
13. jún 2014

@adsumus nepride mi to krajne nevhodne, lebo sa nepytam na zdravotny stav a uz vobec nie konkretneho dietata. Pytam sa na mozne NU po ockovani, ktore mozu nastat a mozu podla teba predstavovat vacsie riziko ako ohcorenia a ich komplikacie. Pytam sa vseobecne 😉

sirinka
13. jún 2014

@adsumus to, ze sa nemienim bavit o zdravotnom stave mojho dietata je fakt. Nema to nic spolocne s touto temou. Zaroven neobhajujem ziadnu metodu liecby ci prevencie, nenutim ju ostatnym, pricom by som ju ja sama nevyuzivala....

aristka
13. jún 2014

@sirinka keďže si z fachu ,by si mohla vedieť ,že na vnútorné šitie na používajú vstrebateľné materiály ,ale môže prísť ku komplikácii ,kedy telo akýkoľvek materiál odmietne a opúzdri alebo vznikne abces ,tá noha je podľa snímku opuchnutá a telo sa znaží materiálu zbaviť ...nie je to žiadna novinka ,plus tam nevidím názor lekára a ako to dáma riešila,či vôbec s tým išla k dr... ,lebo keby mne tak opuchlo na mieste predtým operovanom som hneď u dr....inak aj osobný zážitok ,,,ako malá som sa napichla na drevený kôl na stehne ako deti sme vymýšľali ...bolo to ošetrené a pekne sa to zrástlo ..asi po 10 rokoch sa mi na tom mieste vytvorila ranka ,len tak zrazu do ktorej som si vŕtala a vytiahla som si úlomok drievka ,bolo to tam roky bez zjavných príznakov....takže k článku.ak budeš mať vyjadrenie dr....daj sem....inak po operácii je kvantum odpadu a pacient sa nezavrie tj nezašije dovtedy kým sa matroš tj rúšky ,štvorce a pod .nespočíta a lekári opakovane vymývajú a kontrolujú ranu....práve preto aby sa tam nič nezabudlo a to aj v trnavskej nemocnici...

aristka
13. jún 2014

@sirinka môžem vedieť ,ktoré nu sú horšie ako komplikácie chorôb ako meningitída ,encefalitída sepsa ,bakteriálne ochorenia a pod...a ešte niečo ak dieťa zareaguje na očko ,vylúčim alerg,reakciu ,ale vami popisované Nu ,z mŕtveho alebo oslabeného virusu ,či bacila ,ako to dieťa zareaguje na chorobu ako takú ....pre detičky, ktoré mali popisované nu alebo majú kontraindikáciu očka ,je aj choroba pre ne nebezpečná a ak všetky diagnózy sveta pripisované av očku v prípade epidemiek vlastne bude stúpať ..či cukrovka ,autizmus ,atop ekzém a pod....dokonca aj smrť....takže sa máme podľa av teórie načo tešiť ...čo porobí z našimi deťmi silný bacil.....

sirinka
13. jún 2014

@aristka ja ti verim, ze postupy su taketo a aj sa vykonavaju, no nemam tu naivnu doveru v to, ze nikdy nemoze dojst k pochybeniu. Poznam osobne sestru, ktora bola prelozena (preberanie zodpovednosti) z operacky na ambulanciu, lebo zle spocitala velke rusky. Pacientka par mesiacov po operacii takmer umrela na zapal peritonea prave vdaka zabudnutej velkej ruske v abdomine. Pamatam si aj na siciu ihlu zabudnutu v prsniku... Taketo veci sa skutocne deju...

Co sa druheho prispevku tyka, tiez cakam, ze mi na to da @adsumus odpoved, ktore Nu ockovania by mohli byt potencialne skodlivejsie ako ochorenia a ich komplikacie, proti ktorym sa ockuje....

sirinka
13. jún 2014

Zvlast zaujimava je cast o pokuse pripad utajit... Dat peniazky na ruku a vykupit si zodpovednost.
http://m.tvnoviny.sk/bin/mobile/index.php?artic...

aristka
13. jún 2014

@sirinka práve preto sa ,že sa to stávalo sa urobili opatrenia ,ktoré tu fingujú už nejaké 10 ročie a nesčítava to jeden človek ...lekári stoja nad ranou a inštrumentárka a druhá obslužná spočítava ,tj minimálne 2 osoby a po dôkladnej kontrole rany opakovanej a aspoň pri 2 operatéroch sa až potom zašíva a to hovorím aj o tejto nemocnici ,takže daj niečo zabudnuté a nie vypudené a odmietnuté telom pac.......a ja sa teba pýtam ,ktoré nu sú horšie ako komplikácie chorôb ....ak vylúčim anafylaksiu ,ktorú môžeš dostať z hoci čoho....

aristka
13. jún 2014

@sirinka ja teda neviem k bratom čechom sa neviem vyjadriť ako tam kontrolujú oper.rany....

sirinka
13. jún 2014

@aristka no tieto pripady spadaju toho nejakeho desatrocia, ale ano, ty tu prezentujes dokonale zdravotnictvo a iste ti aj niekto uveri, ale ja nie, musela by som dostat amneziu najprv 😉

sirinka
13. jún 2014

@aristka si robis naozaj srandu s tymi bratmi cechmi??? Alebo mas pocit, ze ich zdravotnictvo nepozna najnovsie postupy a riadia sa smernicami spred nastupu komunizmu?

aristka
13. jún 2014

@sirinka je to príspevok z čiech ,máš ich smernice ,ja nie ...plus čo je dokonalé zdravotníctvo ,to nie je v žiadnom štáte ,,,všade sa nájde niečo nedokonalé a na slovensku máme ľudí ,ktorý si zaslúžia potlesk a je ich väčšina ,chybu zdr.má, chýba personál od tých najmenších po tých najväčších a peniaze ...ja nevidím čiernotu ako ty ja vidím tých pacientov ,ktorý vďaka zdr.personálu sú vyliečený alebo je im pomáhané ....a vidím aj sestričky nad oper .ranami a lekárov ,ktorý tam stoja hodiny ,bez toho aby sa išli vymočiť ,napiť a sú spotený ako v saune ...ja vidím tú prácu a kvatum pacientov .....a má doktor a zdr. neprofesionálne chovanie treba ho odmietnuť alebo sa sťažovať a ak pochybí je tu riešenie dať sťažnosť na dohľad.alebo trestné známenie ....vieš,ale treba si uvedomiť jedno u nás kto pochybí ublíži a vôbec v tom nemusí byť úmysel ,účtovníčka spraví nové účto a vec ja vybavená ..treba pozerať aj kto s čím robí ,kto s číslami a kto s ľudským zdravím....u nás chyba aj malá môže nechať následky ,tak isto ako aj chyba pacienta ak lekára neinformuje pravdivo a môže to pre neho mať fatálne následky....

adsumus
autor
13. jún 2014

@sirinka Ja som ti už na túto otázku odpovedla asi tak stokrát, stále sa pýtaš to isté, bez ohladu na odpoved, neviem čo tým sleduješ...rovanko mi nie je jasné načo tu stále lepíš, kde kedy kto potrebuje ponadávať na lekárov...už tisíkrát som ti povedala, že každý kto nie je spokojný s ich starostlivosťou sa má kde obrátiť so sťažnosťou http://www.webnoviny.sk/ekonomika/clanok/824316... ale toto neplatí pre šarlatánov, ktorí sa akjekolvek zodpovednsoti za svoje odporúčania zbavujú a nikto ich nemôže ani postihovať, ani vyšetrovať, ani im zamedziť ubližovať iným ludom a preto vznikla táto tema....nebezpečné odporúčania šarlatánov....a jedným z nich je aj leičenie tetanu výlučne vitamínomC. Takže tot tu prestan tapetovať správami o lekároch na každé pochybenie existuje tisíce prípadov, kedy zachranovali život a pomohli človeku, lenže toto sa nedá ani zdlaeka tvrdiť o šarlatánoch.

aristka
13. jún 2014

@sirinka a ešte k dokonalému zdravotníctvu ,ak niekomu poviem ,že ten dr. nie je dobrý ,či tak ,či ako človek ,tj jeho prístup ,tak sa potom dozviem ,že dotyčný u neho bol ..a vieš prečo ,keďže tých ľudí je kvantum ,pretože kam by som išiel ,tento je pod mojím bytom a poliklinika je Ďaleko .....s na základe jedného blba ja mám hodnotiť celé zdr..,ale vidíš nejaký blb sa uživí z toho ,že má ordináciu na dobrom mieste a ľudia sú lenivý ísť možno 1 km ďalej.....

sirinka
13. jún 2014

@aristka tak tak, zdravotnictvo a nielen to nase slovenske ma este co dohanat... No len nikto kompetentny s tym nic nerobi.

@adsumus kde si mi odpovedala? Lepim sem tieto info, ktore su ale len vrchol ladovca, ktore sa dostanu do medii. Tebe mozno staci, ze je zriadeny nejaky urad kam mozes poslat svoju staznost, ale ako to funguje dalej ta uz nezaujima? Ta nasa slovenska realita....

aristka
13. jún 2014

@sirinka že nerobí ,veď sa chcelo rušiť špitály ,nebol by v každom meste ...boli by financie ,presunul sa personál,nemocnice by mali všetky vyš.metódy ,lebo by na to mali ....a čo sa stalo padlo to lebo ľudia sa začali ohlasovať ako ďaleko by museli cestovať ,nie je lepšie mať jeden špitál zo všetkými službami ,ale nie pod nosom ,ako mať špitál pod nosom z nedostatkom personálu a vybavením....stroskotáva to len na ľudoch...ale aj tak to nie je absolútne také čierne ako tu udávaš ty ....treba kompromisy na oboch brehoch ,či pac.alebo zdr....plus ten link čo si dala o tej nohe je úplne bezpredmetný k tejto téme ,jedine je z toho ponaučenie ,že akékoľvek zmeny po operácii ,či včasné alebo neskoré smer dr...nie šarlatán ,ale doktor lebo bez vyš.metód sa ťažko zistí čo problém spôsobí a vyhľadaním alter.sa zbytočne stráca čas na úspešnú liečbu ,aj takéto prípady môžu skončiť pre pac.katastrofálne ak je tam infekcia a cudzie teleso ,ktorá telo odmietlo....takže ano ,zodpovednosť na strane pacienta ohľadom jeho stavu...

aristka
13. jún 2014

@sirinka sú zákony a pohybuje sa v medziach zákona ,máš pocit ,že každý musí byť zatvorený v base ,máš pocit,že každé poškodenie je úmyselné a že ten dr. zlyhal v celej profesii na základe nejakej jednej chyby ,ale popri tom zachránil možno tisícky životov ,ale raz sa potkol,raz neodhadol situáciu a keďže robíme z ľud.zdr. poškodil či úmyselne alebo neúmyselne od toho je vyš.tým ,ale nedovolila by som si niekoho súdiť pre prof.zlyhanie ,lebo to sú veci ,ktoré nechce v našom fachu zažiť nikto ,kto nejde z cieľom zabiť....u účtovníčky si chybu nikto nemusí ani všimnúť ,u nás si ju všimnú poškodením zdravia ....tu nemožno mať rovnaký meter ..tak ako teraz aktuálne vodič autobusu ,má podľa teba ísť sedieť na 20 rokov ...prečo ak neublížil úmyselne ,ale zlyhal na sekundu ,plus je potrestaný na celý život .....ale šarlatán nemá žiadny kontrolný orgán nad sebou ...dáva odporučania a ak človek na základe týchto odporúčaní robí a lieči seba a poškodí si ,šarlatán nemá žiadnu zodpovednosť ,žiadny orgán mu nedýcha na krk a bez pokuty odporúča liečby ďalej....

adsumus
autor
13. jún 2014

"Řada pseudoodborníků bez příslušného vzdělání pochopila, že mohou na lidském neštěstí vydělat. Přes internet radí neověřené metody léčby a prevence, včetně potravinových doplňků, které neprošly klinickými studiemi. Pacienti, kteří se na ně spolehnou, ztrácejí drahocenný čas, který by mohli věnovat standardní léčbě," uvedl.
http://domaci.eurozpravy.cz/zivot/86621-lekar-v...

adsumus
autor
13. jún 2014

Když lékař udělá chybu, hrozí mu soud a trest. Léčitelé v Česku ale takovou odpovědnost dosud nenesou. Podle právníka Ondřeje Dostála se dostanou do rozporu se zákonem, jen když přímo tvrdí, že poskytují zdravotní péči.

„Pokud někdo poskytuje zdravotní péči, měl by k tomu mít určitou licenci. Pokud ji nemá, ale přesto tvrdí, že poskytuje zdravotní služby, v takovém případě se může dopustit i trestného činu neoprávněného podnikání,“ vysvětluje Dostál.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/politika/_zprava/v...

sirinka
13. jún 2014

@aristka ale prosim ta rusenie nemocnic ma akoze vyriesit tuto situaciu a ludia nechceli a ty by si chcela, keby si tam bola zamestnana? A co dalej? Vyriesilo by to obrovske dlhy nemocnic, pricom poistovne maju zisky, uzatvaraju sa nevyhodne zmluvy, vyriesilo by to pocet zamestnancov niekde inde? Vyriesilo by to ich kompetencie, absenciu slusneho spravania? To je len naplast na oci a vyjadrenia, ze to nepreslo prave kvoli ludom-pacientom su smiesne, ked vieme s akou lahkostou sa zdravotnictvo privatizuje a uzatvaraju sa obchody a nikto sa nepyta obcanov, ci s tym suhlasia....
Nie, ja nevidim tak cierne pracu zdravotnikov, mnohych si velmi vazim. Ciernejsie to vidim s tou zodpovednostou, po ktorej tu vola zakladatelka. Vacsinou pre obycajneho cloveka je velmi tazko cokolvek dokazat.
Pytas sa, ake tresty by boli adekvatne... To sa tu viaceri cely cas pytame @adsumus , nech sa vyjadri k tomu, ako si to predstavuje, nech nam tu vyjavi svoju viziu... Lebo pokial chce rovnaku zodpovednost ako maju zdravotnici, tak nech ju vidi, aka je... Ma tu uz xy pripadov.. Vo vacsine sa nic prevratne nestalo a teda ci si to skutocne predstavuje takto?

adsumus
autor
13. jún 2014

@sirinka Ako môžeš tvrdiť, že sa nič prevratné nestalo za rok predsa za pochybenia dostali 188,000 pokuty, čo im boli zosobnené...myslím, že si dajú pozor...kto kedy spokutuje liečiteľa? A to išlo o 1467 podnetov na úrad za rok...vieš odhadnúť kolko by ich išlo za rok na šarlatánov? A ešte raz ťa veľmi prosím, ak ti záleží na zdraví ludí, prosím, prestan odvádzať pozornosť od velmi vážnej temy šarlatánov, tým, že tu dookola rozoberáš zdravotníctvo...nechaj ludí, ktorých zaujímajú nebezpečné odporúčania aby sa o nich mohli poradiť a založ si vlastnú temu o zdravotníctve.

sirinka
13. jún 2014

@adsumus ako vies, ze boli zosobnene? Najvyssia sankcia udelena nemocnici za umrtie 9900eur... 😕
Tak nam napis svoju viziu, plus mi prosim pripomen, kde si mi napisala odpoved na otazku o tych NU po ockovani.

adsumus
autor
13. jún 2014

@sirinka To je úplne jedno, kde som ti odpoevdala, pretože ty neraguješ na moje odpoevde a pýtaš sa zas a znova asi čakáš, kým ti človek neodpovie to, čo si myslíš, že je správne ty. Opakovane ma kritizuješ za veci, ktoré si sama povymýšľaš...typická antivax retorika a ideš ako posadnutá po nemocniciach, po lekároch, hlava nehlava, omieľaš, omieľaš, omieľaš...asi vieš, preoč to robíš....opakované klamstvá sa stávajú pravdou....antivax taktika ako vyšitá. Ale opakujem, založ si svju tému o lekároch a omielaj tam. Mna zaujímajú názory aj iných ludí, nie len tvoja posadnutosť lekármi.

sirinka
13. jún 2014

@adsumus vyhovaras sa, pozorne si citam kazdu jednu tvoju odpoved. Toto mi muselo uniknut. Bud taka laskava a naviguj ma aspon, kde to mam hladat.