icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
13. jún 2014

@sirinka Odpovedz si sama, budeš najspokojnejšia a môžeš sa rovno pustiť do mojej kritiky.

sirinka
13. jún 2014

@adsumus nehnevaj sa, ale takymito odpovedami zahlcujes sama vlastnu temu, pritom staci tak malo a dat mi odpoved. Mna skutocne zaujima tvoj nazor.

aristka
13. jún 2014

@sirinka pozor ,ale mýliš si pojmy ,lekár je študovaný a robí prácu vo svojom fachu plus má trestnoprávnu zodpovednosť ,plus jeho miera zavinenia je posudzované odborníkmi tiež z fachu znalými ...príklad zdr.brat a úkladné vraždy pacientov ,na kramároch ,tam išiel sedieť...plus treba každý prípad brať individuálne ,treba dokázať mieru zavinenia ,keďže v špitáloch je kolektív a nie jednotlivec tj pochybenia v liečbe alebo neodhadnutie stavu pacienta a kvantum iných vecí a na základe toho posudzovať vinu dr. či zdr.,kde sa má z čoho vychádzať ,ale pri šarlatánoch a alter.je problém ,že sa radí často bez vzdelania ,nelegálne ,pac nič nepodpisuje a lieči sa alter.bez nejakých klinických štúdií ....čo z toho vyplýva ,že takýto ľudia sú nepostihnuteľný nijak ,lebo pacient sa liečil sám a oni len kamarátsky odporúčali ...možno by stálo za to to riešiť cez financie a pozrieť sa na nelegálne príjmy z tejto činnosti a neodvedenia daní ,aby tí dotyčný boli nútený robiť toto poradenstvo legálne tj aby bolo dokázateľné ,že liečia ,robiť si nejakú evidenciu klientov a samozrejme tým pádom to je aj trestnoprávna zodpovednosť a miera zavinenia ,keďže ide o jedincov je určite väčšia ako v kolektíve plus bez zdr.vzdelania a hádam aj štát by z toho mal profit ohľadom priznaných daní ..takže ja som za legalizáciu a naháňanie polic.orgánmi čierny príjem alebo akože sponzorské a potom bude aj trestnoprávna zodpovednosť.....a ešte niečo ak laik sa hrá na liečiteľa bez akéhokoľvek vzdelania a odporúča a lieči ,bohužiaľ je to aj s úmyslom poškodenia ....aj vodič bez vodičáku ak sadne do auta je vrah ....školy v tejto dobe nie je problém si porobiť aj na dôchodku......

aristka
13. jún 2014

@sirinka a ešte niečo transformácia nemocníc tu mala prebiehať už dávno a vždy to na niečom padlo a padlo to aj na ľudoch čo som hovorila ,ale bližšie sa treba spýtať aj vášho politického kouča pána mikloška keďže je z kdh a boli tiež dosť dlho pri vláde ,plus napr pána uhliarika ,ktorý bol minister zdr. z kdh ...a možno aj zajaca ,ktorý reformáciu začal -nezačal.....takže treba sa pýtať tam prečo ,začo načo ,keďže je to politická záležitosť a koučov máte z politiky....

sirinka
14. jún 2014

@aristka pozor, ja si pojmy skutocne nemylim.
Bavili sme sa tu uz o udelovani licencii a o tom, ako to funguje v DE, takze nepises tu nic nove, skoda, ze pred rokom sa cesky minister zdravotnictva vyjadril o tejto moznosti negativne, uvidime ako budu postupovat dalej. Na SK si zase nerobim velke iluzie, ani si nemyslim, ze sa tym niekto seriozne zaobera, ale mozno keby ste sa zacali viac angazovat aj mimo MK, tak by ste aspon otvorili problematiku saralatanov. Takze by bolo skutocne fajn, keby sa podarilo @adsumus najst si trosku casu a nastudovat si moznosti a urobit aspon nejaku kostru toho, ako by to mohlo u nas fungovat a mozno by nasla aj dalsich ochotnych ludi, ktoriby jej s tym pomohli a daju sa oslovit media ci ludia s politiky.... Otazka je, ci tu je skutocny zaujem....
Ja nemam politickeho kouca, nepreferujem vobec ziadnu politicku stranu a ani ziadneho z poslancov. Ci sa treba pytat, mozes sa, len si daj pozor, aby si sa potom nedostala az k takym informaciam, ktore by tu niektore oznacili za konspiracne.

sirinka
14. jún 2014

@aristka inac mna skor zaujima co nam prinesie ten novy system financovania... Snad sa ho nakoniec dockame
http://www.udzs-sk.sk/buxus/docs//DRG system/Ko...
http://www.teraz.sk/zdravie/drg-system-zavedeni...

adsumus
autor
14. jún 2014

@sirinka @mariosmykal Téme je o šarlatánoch, nie o financovaní slovenského zdravotníctva.

sirinka
14. jún 2014

@adsumus a napises teda uz konecne aj nieco k veci? Alebo tu budes dalsich tristo stran len zhrnat rozne linky, rozhorcovat sa a skutek utek? Cakam tu uz ani neviem na kolko odpovedi od teba tykajucich sa temy a jedine co dokazes zo seba vyprodukovat je hlasenie mojich prispevkov.

adsumus
autor
14. jún 2014

@sirinka Dala som na predchádzajúcej strane stanovisko českého ministerstva, ktoré podniká konkretne kroky v snahe chrániť ludí pred šarlatánmi....prečo by sa to nemohlo uslurtočniť aj na slovensku....ale ty si nereagovala, len znova sama pýtaš to isté a začínaš dalšiu diskusiu o zdravotníctve. Nech rozhodnú admini, či sa bude musieť táto téma zatvoriť alebo sa bude prisievať k jej pôvodnému obsahu. Ja nemám chuť ani čas, reagovať donekoečna na tvoje opakované útoky na moju osobu, zosmiešnovanie, kladenie tých istých otázok kolem dokola. potom ked sa zavrie asi budeš spokojná, téma o šarlatánoch zlikvidovaná a bude sa ti lepšie žiť, len som zvedavá či si potom založíš vlastnú temu o zdravotníctve, ktoré ťa tak intenzívne teraz zaujíma.

aristka
14. jún 2014

@adsumus vieš v De je to úžasné ,tých 17000 pochybení a to nie všetky nahlásené ľudia nemajú na súdy ,nedostatok personálu ,zachraňujú to pakistanci ...niekomu sa jednoducho páči byť v hoteli ,ano ,na to majú to sa musí nechať ,veď preto sme v unii ,aby sme také nemecko držali chudáci nad vodou ,ale by-ť ošetrená pakistancom radšej idem do našej ošarpanej nemocnice a k odborníkovi slovákovi a odpustím mu ,že sa na ˇmna neusmieva ,keĎ rieši môj zdr.stav a oznamuje mi niečo vážne,ale hlavné je ,že mi pomôže.....no čo už

zuzkaanicka
14. jún 2014

@sirinka mozno je to len moj dojem, neviem 😖 ... ked sa niekoho opytas na jeho vlastny nazor a on Ti odpovie, nestaci Ti, nadalej tu istu otazku recyklujes a tlacis na spolubesednika ... neviem, ci je za tym neporozumenie pisaneho textu (tomu velmi neverim), alebo snaha presvedcit dotycneho o nespravnosti jeho nazoru, alebo je to nejaka taktika? ... fakt neviem 😖 ... ja osobne som z takych debat znechutena a prestala som na Teba reagovat, lebo vysvetlovat kazdu ciarku vo svojej odpovedi-to sa mi nechce a ani nemam tolko casu ... nemusis na toto reagovat, ja ani nemienim dalej o tom diskutovat, ber to len ako vyjadrenie mojho nazoru na sposob Tvojej komunikacie.

adsumus
autor
14. jún 2014

Ešte by som sa rada spýtala @moriosmykal či je takýto spôsob komunikácie na fore považovaný za normálny a kolko ešte dalších diskusii dotyčná @sirinka zavalila odkazmi, tak že sa diskusia skončila?

saska.t
14. jún 2014

@aristka ty si strasny odbornik na Nemecko,no na pobavenie fakt dobre,je vidno,ze nemas ponatie 😀 nezabudni porovnavat pochybenia na SK s 5,5 mil. obyvatelov a DE s 85,5 mil. obyvatelov,uz si tu taku perlicku par x hodila

aristka
14. jún 2014

@saska.t pozor link je tu dozadu daný ,sťažností bolo omnoho viac ,len vyšetrených bolo čo som písala a dokonca tam boli aj úmrtia spôsobené pochybením ,plus dôchodci ,ktorý nemajú na súdy a ak je tam taký úžasný systém a úžasný personál prečo sa vôbec nejaké pochybenia dejú ...ja mám skôr pocit, to čo som písala hore ,treba nie kydať ,ale objektívne súdiť či mieru zavinenia ,či úmysel a pod.....bez ohľadu ,v ktorom štáte to je a deje sa to aj v tak prezentovanom DE a nedovolím si povedať ,na základe aj týchto faktov ,že zdr. je také alebo onaké ,ale za tým si stojím ,že radšej ako dr.pakistanskej národnosti idem slovenskému dr....vieš môžeš ospevovať ako chceš ,ale to je realita každého štátu ,keďže v zdr.sa nerobí z číslami ,ale z ľudským zdravím...

saska.t
15. jún 2014

@aristka ano ako si povedala,je to realita kazdeho statu vcetne slovenska,ale to co tu ty prezentujes su uplne bludy,dovolim si tvoj prispevok prezentovat v skupine o nemecku (snad mam povolenie kedze to prezentujes v oficialnej skupine) su tam zeny co ziju v DE 20-30 rokov,tak im dam tvoje vysvetlenie,ako to v DE chodi nech sa poucia od teba,ak budu mat pripadne otazky odporucim ich na teba. Nehovorit o Tom ako degradujes,dehonestujes narodnosti a profesie,alebo si myslis,ze ak je pakistanec lekarom v DE nemusel dotsudovat,dolozit Diplom,atestaciu a zobrali ho len preto,ze povedal,ze je lekar? V DE je prijatie do vyssieho zamestnania velmi zlozite a musia prejst velmi zlozitymi pohovormi a nie to co tu ty prezentujes a vies preco je v DE Vela cudzincov lekarov? pretoze to co zarobia Doma sa neda ani zdaleka porovnat s tym,co zarobia v DE,takze sa im netreba cudovat,ze vsetci utekaju prec,a tvoje prezentovanie nemeckeho zdravotnictva je fakt na smiech,preto je vseobecne zname ze nemci su tak 30 r.pred SK,ale zdravotnictvo je este v plienkach co haha,to je len tvoja naivna predstava a porovnavat SK a DE zdravotnictvo je uplne nerealne,neda sa porovnat ani urovnou ani vybavenostou a bohuzial ani odbornikmi,napriek tomu,ze viem ze aj na SK su fundovani ludia,no polovica uz davno zdrhla prec... a este tvoje prezentovanie,,ze ludia sa nemaju za co sudit je uplne najlepsie,nemci sa sudia za vsetko aj uplne blbosti,kedze mozu bezplatne poziadat pravnikov za zastupovanie a ti sa toho radi chytia,ked vidia prilezitost a sancu vyhrat,lebo v konecnost dosledku z toho vytrieskaju velke prachy,ktore im stat zaplati...

sirinka
15. jún 2014

@adsumus snazis sa zvalovat vinu na mna, no ty nie si schopna konstruktivne debatovat. Ano, v podstate sa sem uz chodim len zabavit na tom, ake dalsie vyhovorky si vymyslis, len aby si nahodou nedala nejaku naozajstnu odpoved...
A
@zuzkaanicka ty si tu niekde videla nejaku priamu odpoved tak sup sem s nou, ale tebe tiez zrejme stacia omacky aby si sa tvarila, ako to tu vsetko strasne ovladate a riesite ...

zuzkaanicka
15. jún 2014

@sirinka Zrejme si moj prispevok nepochopila-ja som pisala o mojej skusenosti s Tebou ... cize o mojich debatach s Tebou ... taka je moja skusenost a viac k tomu nemam co dodat ... dufam, ze teraz som Ti to uz vysvetlila dost zrozumitelne a uz si snad moj prispevok pochopila tak, ako som ho myslela. Prajem Ti peknu nedelu 🙂

sirinka
15. jún 2014

@zuzkaanicka nehnevaj sa, ale od teba som teda v tejto teme k veci nasla skutocne mizive mnozstvo prispevkov, takze v tvojom pripade ani neviem, zeby sme o niecom k teme debatovali.

zuzkaanicka
15. jún 2014

@sirinka takze znovu ... ja som nikde nepisala, ze to bolo iba v tejto teme ... pisala som o mojej skusenosti s Tebou v debatach ... neviem, ci fakt potrebujes vysvetlit kazdu ciarku a spojku zvlast, alebo sa len nudis a natahujes debatu.

sirinka
15. jún 2014

@zuzkaanicka haha takze je to take vseobecne o vsetkom a o nicom ako takmer vzdy 😉 aj tebe prajem peknu nedelu!

zuzkaanicka
15. jún 2014

@sirinka Je to opis mojej skusenosti s Tebou ... ak si vseobecna, tak potom je to vseobecne, myslela som, ze si jedinecna😅

sirinka
15. jún 2014

@zuzkaanicka 😀 moj komentar sa tykal tvojich tvrdeni, nie mojej osoby, no ale opat sa dostavame do roviny prekrucania a zrejme zamerneho nepochopenia napisaneho slova.

adsumus
autor
15. jún 2014

@zuzkaanicka Tu je už zbytočná akakolvek snaha o porozumenie, ked sa @sirinka sama priznáva, že sa do tejto temy chodí iba zabávať, nechajme adminov nech rozhodnú, či je spôsob vedenia diskusie v poriadku alebo nie.

zuzkaanicka
15. jún 2014

@sirinka Dnesna debata mi iba potvrdila to, co som sem vcera napisala 😉 ... sice ani dnes neviem, ci je za tym nepochopenie textu, alebo nejaka prapodivna taktika, ale v podstate mi je to jedno. Neoplati sa s Tebou debatovat (a viem, ze to nie je len moj nazor) 😉

adsumus
autor
15. jún 2014

@marionmarion Ja som si prečítala ten článok o liečitelke, ale chýbajú mi tam základné informácie, napr. o akú smrtelnú chorobu išlo, ktorá bola vyliečená bylinkami...naozaj je to dosť podstatný udaj a kočka zatial babám neodpovedala. A druhá vec...kočka tv rdí, že odhalením šarlatána sa útočí priamo na ludí, ktorí ho vyhľadávajú, ale to predsa nikto netvrdí....celý ten prípad bol len odhalením človeka, ktorýdiagnostikoval rakovinu človeku, ktorý bol úplne zdravý a začal ho liečiť za peniaze...nikto tam predsa neútočí na ludí, čo mu veria a platia. Tak prečo to tá kočka tvrdí, že ju to naštvalo a je to dokonca hlavný dôvod napísania toho článku?

marionmarion
15. jún 2014

@adsumus to sa budes musiet spytat autorky. Ja so sem ten clanok dala jedine preto, ze suvisi s temou a nijako ho nehodnotim ci je spravny, nespravny...na to nech si kazdy utvori nazor sam.

adsumus
autor
15. jún 2014

@marionmarion Nechápem ptoom, ale načo si to dala tuná, ked o tom nemáš záujem diskutovať. Súdim podla seba, lebo ja ked dávam linky, tak bud ako dôkazy pre tvrdenia alebo ma zaujíma názor ludí na to, čo v tých odkazoch je. Preto som sa pýtala teba a nie tej devy. Co si myslíš, prečo tam chýbajú nejaké informácie a druhá vec, prečo autorka sa sťažuje na niečo, čo jej nikto nerobí? Napríklad ti dám teraz ja link a zaujíma ma tvoj názor, čo si myslíš o tejto skúsenosti. Je to v poriadku nie je to v poriadku?
http://mareknovak.blog.sme.sk/c/268922/Nebezpec...

adsumus
autor
15. jún 2014

Aj toto má zaujíma čo si o tom myslíte?

https://www.youtube.com/watch?v=joc9gCJa274
marionmarion
15. jún 2014

@adsumus link som dala preto, lebo tuto temu nenavstevujeme iba my dve, ale aj ini diskutujuci..tak som im dala info, ze takyto clanocek tu je, nech si precitaju, nech si myslia co chcu. Mojim zamerom nie je nikomu vnucovat moj pohlad.
O tej skusenosti, co si sem dala myslim toto: neviem ci vobec mozem brat vazne slova cloveka, ktory napise ze 4000 sk = 1000 eur 😕 Neviem totiz o tom, ze by niekedy bol takyto kurz eura...ale povedzme, ze ok, autor sa mozno pomylil o jednu nulu... a ku zvysku asi toto: povedz mi, ktor idiot je schopny uverit vestici ze ma rontgenove oci a pri jednom zatlaceni je schopna diagnostikovat rakovinu, ci pri pohlade na fotku diagnostikovat akekolvek problemy nepritomneho cloveka. Ved to je absurdne, smiesne a veri tomu naozaj iba korunovany idiot. Pani manzelka by v prvom rade asi mala navstivit psychologa, ten by jej pomohol, naucil by ju techniky ako relaxovat, dobit baterky aby nemusela uverit takejto hovadine a nemusela kupovat lieky za "1000" eur. Ale budis, ak je to vobec pravda, ( co som si stale nie ista ci si z nas autor blogu nestriela) ak uz pani tie peniaze za lieky dala, co si myslim ze bola vyslovene JEJ BLBOST, tak este moze skusit podat na pani vestkynu trestne oznamenie za podvod financny( totiz ze si vypytala za lekvar taku nekrestansku sumu) a nie za ujmu na zdravi...lebo pani manzelku nikto nenutil jej uverit, nikto ju nenutil neist k lekarovi, homeopatovi, inemu odbornikovi si tuto diagnozu overit, ani predrazeny lekvar kupovat. O vestkyni asi tolko ze dokaze sikovne vyuzivat blbost ludi, ale to je asi jej jedina vina...kedze z lekvaru co rodinke predpisala im asi ziadne trvale neziaduce ucinky neostali...
Stale nechapem, ako takymto ludom moze niekto vobec verit??? Ved to je na prvy pohlad jasne, ze si pani vestkyna iba vymysla...