Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus potom je donebavolajuca drzost, ked ludia, ktori veria takymto obskurnym postavickam a ich sialenym ala mengele napadom, oznacuju inych za ovce... to je ukazkova projekcia vlastnej hluposti na druhych.
Ale hlavne, ze to nie je mainstream (podla mna nastastie, aspon viem, ze este zdravy rozum zije), ze to hlasaju rozne prapodivne zdroje, samovyhlasujuce sa za jedine slobodne a pravdu siriace...
Ufff, kedy uz konecne skonci tato modna vlna ezoterickeho na alternativu sa hrajuceho a neskutocne trapneho pozerskeho hipsterizmu? Lebo o tomto to presne je...vela ludi tomu naozaj veri, ale mnohi to neriesia, staci im, ze nasli nieco co sa odlisuje od toho blbeho "mainstreamu"...a par ludi na tom rozpravkovo zaraba...
Len som zvedavy co alternativneho vymyslia, ked tymto blabolom naleti taky pocet ludi, ze sa z alternativy stane mainstream 😒
Lekári a vedci pomáhajú chorým v ohnisku epidémie eboly.
http://www.cdc.gov/24-7/protectingpeople/diseas...
@sirinka Ano, iba jeden zomrel na osypky z tisíc ludí a k tomu nech si pani pripočíta, čo robí osypkový vírus v telách tehotných žien a plus dlašie vírusy, napríklad obrna alebo hepatitída a ružienka a potom nech vypisuje o očkovaní či má byť povinné alebo nepovinné a porovnáva anglicko, kde majú ludia prístup ku všetkým informáciam a nie sú len denodenne bomabardovaní anitvaxerskou propagandou zo všetkých meedii, ktorá ignoruje a popiera akékolvek následky ochorení aj tie smrtelné a vymýšľa si naopak Amálky (neexistujuce deti), ktoré zomierajú po očkovaní.
Vo Vietname mali od oktobra 2011 do septembra 2012 epidémiu #rubeola . Z 38 detí, ktoré sa narodili s rubeolovým syndromom, 34% zomrelo, 72% malo ochorenia srdca, 13% poškodenia zraku, 93% sluchu a aj iné poškodenia.
http://www.healio.com/pediatrics/vaccine-preven...
Vietnam ide teraz zaočkovať 23 milionov detí proti rubeole a osypkam. aj pretože už v tomto roku im 146 detí zomrelo na osypky. Celkovo za roky 2004-2011 sa narodilo vo vietname 3,500 detí s rubeolovým syndromom.
@adsumus ja neviem, ty chces povedat,ze slovensky narod je tak sprosty,ze sa nevie samostatne rozhodnut a preco stale opakujes "co robi Virus v telach tehotnych?" tehotny si len chvilu (nie je to choroba)a ohrozeni su predsa vsetci,nie len tehotne,ci tie su nejak extra nachylne? ziadna zaruka,ze Virus nedostane a neohrozi dieta ked je tehotna a zaockovana neexistuje,ci ty o nejakom vies? Ludia v UK maju väcsi pristup k informacia ako na SK a len na SK je pretlak antivak. informcii ako provax a kde si to vycitala? ci to len tvoj subjektivny nazor asi,ved podla Statistik su na SK len 4% nezaockovanych,tak kde si na to prisla.... a preco Sem stale pleties mimoeuropske staty,zijeme v EU tak daj info o EU
@saska.t Budem tu "pliesť" čo uznám za vhodné a nechaj si už svoje urážlivé a útočné príspevky pre seba, lebo po obsahovej stránke nedávaš absolútne nič. Očkuje sa aby tu neboli epidémie,aby sa tehotné nemali ako nakaziť, aby mohli donosiť dieťa bez zbytočných obáv z virusov, ktoré tu začnú kolovať, ked klesne preočkovanosť, lebo sa majú ako šíriť, ale tebe to zbyzočne bude niekto vysvetlovať, vidíš len to, čo sama ccheš, selektívne, to čo zapadá do antivax propagandy a nepozeráš nalavo ani napravo, vysmievaš sa a útočiš, nielen na ludí, ale aj na fakty a to je už na pováženie.
@adsumus urazlive???? vies citat? na mojom prispevku nebolo nic urazlive,boli to otazky k veci,tak ma laskavo neosocuj, tvoje osobne pocity ma nezaujimaju,ak nechces odpovedat k veci,neodpovedaj,ale to uz o niecom svedci,ak si predpojata,to nie je moj Problem....len tak mimochodom osocujes ma pre nic,to je diskusia??? kde som ta urazila,osocila? k veci
@saska.t Tu máš k veci a daj už pokoj. Označila si moj príspevok, že pletiem, teraz sa pytaš, či viem čítať, píšeš, že či si myslím, že slováci su sprostí, nie nemyslím si to, naopak, myslím, si že slováci sú chytrí, ale debata nie je o slovákoch, vypisuješ len čo si sama povymýšľaš o spoludiskutujúcich a diskusia s tebou tak nemá žiadny zmysel, len vyvolávaš hádky a zosmiešnuješ. Mna tiež nezaujíma, že teba nezaujímajú moje osobné pocity, ked ťa nezaujímajú, nečítaj. Chodíš tu len odvádzať diskusiu na hádky a nič iné.
@adsumus este raz,na mojom prispevku nebolo nic urazajuce,zato ty ma urazas v kazdom,ale budem to ignorovat, tiez pozeras len na svoju pravdu,takze co mi vycitas? Chcela som len fakty,nic viac,preto tam boli otazniky=otazky,prispievat budem nadalej,stale ma len z niecoho obvinujes,no sama mas zakazy prispievat do urcitych tem,lebo si Bola na ludi mila a neurazala si ich? a to neber ako urazku,nie je to tak myslene,to bol len fakt.
Takze skusim este raz,ak nemas zaujem,jednoducho napis nemam zaujem a nic sa nedeje... preco by slovaci nemali pravo sami rozhodovat o dobrovolnosti ockovania...preco maju v UK väcsi pristup k informaciam,ako slovaci,propaganda obojstranna je vsade a slovaci maju tak isto pristup k internetu a tym padom aj k infu ako v UK....jediny rozdiel je je v pocte obyvatelstva,inak su moznosti k pristupu k info rovnake...
ak ma mienis dalej urazat,radsej neodpovedaj.....
@adsumus v prvom rade pokial chces svoj prispevok niest v utocnom tone smerom k autorke bolgu, nech sa paci, smeruj aj svoj prispevok priamo jej na stranku.
Chces uplne vazne tvrdit, ze na SK ludia nemaju slobodny pristup ku akmykolvek informaciam? Chces tvrdit, ze ked zena otehotnie a porodi babatko, v kazdom nemocnicnom zariadeni ju bombarduje antivaxerske komando a nema ziadne moznosti dostat sa k informaciam z opacnym nazorom? Co to tu pises za konspiracne teorie o antivaxerskej propagande, vyskakuje na teba v tv reklama proti ockovaniu proti kliestovej encefalitide, ci v kazdej ambulancii najdes x roznych letacikov s protivaxerskou tematikou? Alebo nebodaj ta zastavuju ludia na ulici s dotaznikom o komplikaciach po ockovani?
Pekne ta prosim, prestan tu konspirovat.
@sirinka
@tin007 Myslím, že som dala dosť zdrojov o tom čo robí klasická medicína v boji s ebolou, že nesedí na zadku a nečaká, čo sa stane, možno by ste mohli dať na oplátku, čo robia bylinkári,homeopati, liečitelia vitamínomC, antivaxeri a iní, pretože ja som nezaznamenala z tejto strany nič, ani len quck, quack. Co sa antivaxerskej propagandy týka, stojím si za svojim, je všade, v časopisoch, na nete,v telke, napríklad aj tu, na sociálnych sieťach, letáčiky v čakárnach, vystrašené mamičky sa vzájomne dezinfomuju na ihriskách a tak dalej a za seba konštatujem, že o očkovaní som sa najprv dozvedala od odporcov až potom som si vlastnými silami pracne dohladala informácie od lekárov a vedcov na 90% v angličtine, lebo takto pred dvomi rokmi ešte po slovensky nebolo nič. Našťastie sa postupne objavuju ludia, ktorí tieto informácie dávaju zo zahraničia aj na Slovensko a takto sa postupne odkrýva celá antivax propaganda v plnej kráse, aj ked sa to mnohým, čo už naleteli na ich klamstvá nepáči, ujo antivaxer by nám predsa neklamal o zdraví naších detí a nezatajoval, ked sa niekomu neočkovanému niečo stane. Lenže ludia chcú vedieť o problematike všetko, nielen čo povie antivax, lebo ide o zdravie našich detí, takže sa darmo naparujete a útočíte na provax.
@adsumus ale uz vazne prestan konspirovat... Ja uz som pred viac ako 4 rokmi nasla dost informacii aj v slovencine... Zavadzas, prehanas a klames 😉
A to, ze ta bohuzial vas pediater niajko neoboznamil s tym, co je ockovanie je jeden z problemov, ktori sa ludia za slobodu v ockovani tiez snazia zmenit. Aby sa v ordinaciach nepodavali len akesi "vcelicky", ale aby boli matky pravdivo a dokladne informovane pediatrom o tom, co sa ma diat s ich dietatom.
Vies konkretne napisat, u ktoreho lekara v cakarni si nasla antivaxerske letaciky a ako sa k tomu lekar staval?
@adsumus
Pisala som, ze pri ebole je extremne dolezita hygiena, UV ziarenie, podpora imunity. To, ze nejaka firma vyvija liek, este neznamena, ze ten liek uz je dostupny. Takých "liekov" v experimentálnej fazi je velmi vela a len niektore prejdu cez vsetky kroky, ktore su potrebne k registracii a uvolneniu do sirokeho predaja. Ale vidim, ze tebe je to jedno, nech by som napisala aj slova hymny, ci opisala pribalovy letak, ty tu budes kopat a pateticky sa pytat, ze co robia bylinkari a antivaxeri a pod a davat svoje vylevy o nejakej propagande (neviem akej konkretne)... klasicky pises svoje oblubene vseobecne blaboly.
@sirinka Klasika antivaxerská propaganda, ked sami konšpiruju, tak obvinia iných, ked sami klamu, tak to píšu o druhých. Myslí si, že oblbne všetkých, neoblbne. Chce vyzerať v očich ludí dobre, to je v poriakdu, ale nech to dosahuje ináč ako štekaním, urážaním, výsmechom tých čo s vami nesúhlasia. Toto sa nepáči nikomu, chce ma presvedčiť, aby som neočkovala seba a svoje dieťa, tak nech mi da argumenty prečo nie a neuráža ma a nepredáva mi antropozofickú literatúru a vitamínC či MMS a neklame o chorobách a ich následkoch, takto u mna nič nedosiahne. A nech sa nazve prevým menom, že za slobodu v očkovaní, hahaha, je to antivax, hnutie proti očkovaniu.
ja sa do tejto diskusie chodim uz iba zabavat, je to sama sranda 😀 😠
@sirinka antivaxerske letaciky su v kazdej cakarni u pediatra, dokonca sa valaju vsade na zastavkach, vo vlakoch, v restauraciach, na lavickach v parku a uz ani na ulici sa neda chodit, lebo sa nimi borime az po kolena...akoze si si to doteraz nevsimla ??? 😀 😠 😝
@marionmarion ty sa radšej zauímaj prečo antivaxerskí šefikovia mažu prísveky o následkoch chorôb, ktoré im nesedia do koncepcie antivaxerskej propagandy, že choroby sú neškodné a ked neveríš, že deti zomierajú na čierny kašeľ zas a a znova slovníček do ruky a luskať anglické stránky. Chlapček zomrel skôr ako mohol byť očkovaný. A nie je jediný, ale to ti antivax nepovie.
http://www.greenvilleonline.com/article/2013120...
@marionmarion fu no asi chodim po nespravnych miestach....
@sirinka 😀

Hm, bielidlo. trošku info z wiki o zakladatelovi.
Vynašiel a propaguje to Jim Humble, ktorý si založil v roku 2010 Genesis2 Cirkev zdravia a liečby, sektu, ktorá súčasne odmieta aj očkovanie. Ked sa chcete stať členom platíte 10 dolárov vstupné a zriekate sa očkovania. Majú odklon od katolickej cirkvi. Môžete sa stať ministrom aj biskupom, len tam si už treba už riadne priplatiť.
https://www.psiram.com/en/index.php/Jim_Humble
@vld