icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

adsumus
autor
4. sep 2014

@nae Ináč to je zaujímavé na tvojom príspevku, že ked sa neočkujuci rozhodne na základe niečoho a dalej to nerieši tak je to v poriadku, ale ked sa na základe niečoho rozhodne očkujuci, tak už to je vol, ktorý si nevie naštudovať. Prečo ste neočkujucej mamine neodpovedali ako má liečiť ochorenia, proti ktorým si neočkuje dieťa poslali ste ju študovať na nete? A čo takto povedať jej pravdu, že väčšina týchto chorôb sa nedá liečiť nijako a čaká sa ako to dopadne? Alebo pri hepatitíde sa rovno transplantuje pečen, ak prerastie ochorenie do rakoviny? Také nepodstatné informácie, načo by im to bolo? Ešte by sa náhodou zaočkovali, že?

nae
4. sep 2014

@adsumus Neviem, kde som nejakého očkujúceho rodiča označila za vola. Nevkladaj mi do úst (resp. do písmen) to, čo netvrdím. Nejako nám vulgárnieš s pokročilým vekom.
Ale k veci. Určite so svojim svetáckym rozhľadom poznáš také príslovie, že "Ak daruješ človeku rybu, nakŕmiš ho na jeden deň. Ak ho naučíš loviť, nakŕmiš ho na celý život." A presne tak to je aj s informáciami a otázkami podobného charakteru, ako si spomínala. Neviem, či to bola otázka z fóra, ale zrejme máš na mysli nejakú otázku z našej skupiny https://www.modrykonik.sk/group/1799/ , kde tak rada chodíš cez iný nick, aj keď svoj nick je v skupine už vyše roka zablokovaný. Blahoželám, že ťa to stále baví a napĺňa ma to optimizmom, že informácie v našej skupine sú pre teba svojím sposobom prínosné a premýšľaš nad nimi naozaj urputne.
S hepatitídou B (lebo tú si mala asi na mysli) nemáš pravdu, Veď aj tvoji favoriti zo www.sprievodcaockovanim.sk píšu, že "Prechádza do chronicity, čím ohrozuje pacienta. Výsledkom môže byť stvrdnutie - cirhóza pečene s možným vznikom nádoru." Keby som to mala rozpitvať tvojím štýlom, tak napíšem, že je to veľmi zavádzajúce, až vágne tvrdenie, keďže sú použité výrazy "može" (= takže nemusí) a "možný vznik nádoru" (=pravdepodobnosť je, ale nie je to v 100% prípadoch).
Inak si doteraz nepochopila jednu vec - mne je naozaj jedno, kto si koho zaočkuje a čím. Nech sa páči. Ale zo mňa a z mojej rodiny už zisky nebudú, a to je "jádro pudla" 😉

nae
4. sep 2014

@adsumus A ešte som zabudla doplniť, že aj na takej fundovanej stránke, ako som vyššie uviedla, si radi selektujú informácie podľa toho, čo sa im hodí. Iné zdroje ohľadne hepatitídy B uvádzajú napríklad toto tvrdenie:
"Přibližně v 5-10% případů se akutní forma vyvine v chronickou formu virové hepatitidy B. Tito paciento jsou vystaveni zvýšenému riziku vzniku dalších chronických onemocnění jater, jako např. cirhóza nebo hepatocelulární karcinom" (zdroj: http://www.vakciny.net/pravidelne_ockovani/HBV.htm)

adsumus
autor
5. sep 2014

@nae Prepáč, ale prečítala som si tvoj príspevok o lovení a rybičkách a nenachádzam, kde nemám pravdu o hepatitíde. Písala som, že môže prerásť do rakoviny a to isté uvádzaš aj ty. Konkretne sa vyjadri. Kde som nenapísala pravdu o hepatitíde. Naopak, ty si uviedla, že u 5 až 10% je vystavených riziku rakoviny z tých, čo sú chronický, ale tu ide o dospelých,si pozabudla skopírovať asi, u detí je toto riziko ovela vyššie. Takže selektuješ tu jedine ty. Neprajem si aby si písala o mne, že chodím do vašej skupiny cez iný nick, to je porušenie pravidiel a toto tvoje sprosté obvinenie nahlasujem adminom, mám priatelov a známych a tak sa dozviem, ak chcem čo máte nové, ake rybičky su v ponuke. Mna totiž to otázka očkovania zaujíma aj zo strany antivaxu, lenže čím dalej tým menej, nemáte žiadne podstatné informácie, len konšpirácie, utoky a klamstvá o lekároch, napádanie očkujucich a označovanie ich za hlupákov, Takže rybí trh nám akosi čím dalej tým viac zapácha a môžeš sa tešiť, že moj záujem on začína klesať. Ako si vysvetluješ, že antivax v austrálii stratil za posledné dav roky viac ako 1,500 platiacich divákov a zisky im klesli z 200,000 ročne na 50,000 ročne?

zimmi1
5. sep 2014

@adsumus vsetky su prehnane, neviem sa vyjadrit len k dvom bodom: 5.-sice aj toto tvrdenie je podla mna blbost,ale nevidela som ziadnu statistiku, ktora by tvrdila, ci vyvracala toto tvrdenie,ved uved zdroj a kuknem sa na to, a 17- tky- naozaj som sa docitala, ze hlinik prijaty inou formou sa z velkej casti vyluci, a teda nie je tak toxicky ako ten, co sa nachadza vo vakcinach (napr. casto sa spomina ako argument prave ten nestastny hlinikovy riad ) ale naozaj som si nie vedoma toho, zeby som sa docitala, ze do mozgu prenika VYLUCNE podany injekcne- no nemam cas teraz dohladavat podobne vyjadrenia, ale kedze ty to beries ako fakt, urcite mas aj tu niekde schovany zdrohj, tiez poprosim uviest 😉

adsumus
autor
5. sep 2014

@zimmi1 Vidím, že neveríš, že tieto ultra nezmysly dokáže niekto hlásať a niekto iný to aj zožerie. Kukni si napríklad tu https://www.modrykonik.sk/forum/ideme-ockovat/vsetko-o-ockovani-www-ockovanie-sme-sk/ Ak do mozgu preniká všetok hliník, (a nielen hliník z vakcín ako nás presviedča antivax, ktorý sa dostane do dieťaťa aj dýchaním, jedením, pitím) tak máme všetci mozgy zanesené hliníkom a možno aj máme, aspon to tak vyzerá, miestami. 😀 Ak ešte niečo potrebuješ doložiť, kludne sa obrát, nevymyslela som si nič, ale čítala na tomto fore alebo na iných antivaxerských stránkach.

zimmi1
5. sep 2014

@adsumus vdaka za link, ma to len jednu chybycku krasy, ty tvrdis, zevraj mas od neockujucich info, ze kazdy 10. z nas (ockovanych) ma poskodeny mozog, ale anna wenclova (na ktoru sa odvolavas) sa vyjadruje ku konkretnej vakcine, v konkretnom case (kedze vakciny sa dalej vyvijaju) proti ciernemu kaslu:"Po podani vakciny dochadza k poskodeniu mozgu dietata s castostou u jednej z 10 podanych latok"- vraj to je tvrdenie vyrobcu- rada by som si to pozrela 😨 .., akokolvek, naspat k teme..cize, opat raz musim povedat, ze toto tvrdenie nekoresponduje 100% s tvojim a teda, ide o polopravdu, ktora je casto zavadzajucejsia, ako absolutna loz, kedze sa horsie identifikuje. Ide tu v podstate len o slovickarcenie, ale o tom je aj tvoj clanok, tak preco sa za slovicka netahat, ze? 😎
Co sa tyka toxicity hliniku, aj pri inych prvkov je zname, napr. u ortuti- je toxickejsia, ked ju chytis, alebo dostanes injekcne do svalu, krvi, ako ked ju prehltnes- dost cudne, ale je to tak..netvrdim, ze hlinik prijimany inou formou je absolutne neskodny, ako ked vypijes granko 🙂 ale je ina miera toxicity, a distribucia k organom, pokial jes hlinikovym priborom a ina, ked si ho nechas podat injekcne.

Body, ktore uvadzas vo svojom clanku, nie su uplne vymyslene, to netvrdim, zobrala si zaklad, a prehnala ho, prilis zovseobecnila, vytrhla z kontextu, cim sa cele neockovanie, alebo "antivaxeri" dostali do grotesknej, zjednodusenej podoby. Na pobavenie dobre, ale vypovedna hodnota vysoka nie je. Ukazuje v podstate len na tvoj postoj ohladom celej zalezitosti.

Mna by ten tvoj blog vcelku aj zaujimal, keby si napr. doplnila svoje tvrdenia o linky z konkretnych stranok (napr. na slovensku tolko diskutovana sloboda v ockovani) a nie co napisala majka z hornej dolnej na MK 😝 Nakoniec by to mohlo byt velmi poucne, aj ked asi nie take vtipne 🙂

Cize zatial musim konstatovat, ze tvoj clanok v terajsej podobe je zial len parodiou.

adsumus
autor
5. sep 2014

@zimmi1 Ty vieš, že sa tam vyjadruje ku konkretnej vakcíne? A môžem vedieť teda ku ktorej konkretne sa vyjadruje? Iné vakcíny nepoškodzuju mozog jednému z desiatich ludí? Iba tá jediná? Ako sa má v tom normálny, bežný človek orientovať? Všetci sme zaočkovaní v detsve na čierny kašel, takže každý desiaty ma podla antivax poškodený mozog. Ináč, článok nie je parodia, bohužial, všetko to su informácie zachytené od neočkujucich myslené so stopercentnou vážnosťou podané z iného uhla. Ber to ako taký prehlad, prečo ludia neočkuju. U mna boduje mamička s vyjadrenim, že načo očkovať proti klieštovke, ked proti borelke sa aj tak nedá zaočkovať. Uplne vážne mi to hovorila, uplne jasná vec. je si tým 100% istá, proti borelke sa neočkuje. Co by si jej povedala ty nato?

sanym
5. sep 2014

@adsumus prosím ťa, môžeš mi vysvetliť ako si to myslela s tou "borelkou" a "kliešťovkou"? Možno si len sedím na vedení, ale nejak som to nepochopila. 😕

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym Ale tak, mali sme na ihrisku debatu, čo s kliešťami, či očkovať alebo nie teda a maminka mi vysvetlila, že ona neočkuje klieštovu encefalitidu, lebo na boreliozu neexistuje aj tak očkovanie. Už chápeš? Aký má dôvod neočkovať sa? A dalšie a dalšie zaujímavé dôvody, človeka sa dopočuje, dočíta veľmi zvláštne veci. Ty si očko na čierny kašeľ?

zimmi1
5. sep 2014

@adsumus vyplyva to z kontextu 😉 pozri, ak si ty s tvojim clankom spokojna, nech sa paci. podla mna to je parodia. jasne, ze na kazdej strane sa najde fanatik, ktory trepne nieco bez rozmyslu, lebo niekde nieco zachytil a vylozil si to po svojom..ja by som nebrala spoved nejakej mamicky ako smerodajnu pre tuto problematiku, bo nejaka mamicka nie je oficialnym predstavitelom neockujucich a teda pouzit vylevy nejakej mamicky ako zdroj nie je asi ta spravna cesta.
Mas pristup k oficialnej stranke slobodavockovani, podloz svoje tvrdenia linkami z ofic. stranky a ja sa ti kludne aj ospravedlnim, a uznam ze mas pravdu a dokonca ti uprimne poviem, zeby som si to aj s velkym zaujmom precitala (to myslim vazne, nie ironicky).
Inak musim len povedat, ze tvoj clanok je pre ockujucih urcite velmi zabavnym citanim, pre neockujucich pravdepodobne poburujucim a pre hladajucich zavadzajucim.

adsumus
autor
5. sep 2014

@zimmi1 Vieš, ja som nikdy netvrdila, že všetky tieto bludy a nezmysly sú červeným písmom zapísané na nejakej oficiálnej stránke antivaxerov na slovensku, píšem s čím som sa stretla na tomto fore, v diskusiách a v živote, že tomu ludia veria a uvádzaju ako dôvody neočkovať. Každý nech si z toho berie, čo chce. Zltí, modrí aj zelení. Niekto sa zabaví, niekto nahnevá, ale taký už je raz život. Hlavne, aby sme boli všetci zdraví a pri zmysloch. Ty si bola očko na čierny kašeľ tou vakcínou o ktorej píše pani Wenclová?

sanym
5. sep 2014

@adsumus Aha, už rozumiem, ako si to myslela. Čo sa týka kliešťovej encefalitídy, očkovanie proti nej má podľa mňa zmysel u ľudí, ktorí sa často pohybujú v prírode, hlavne v tzv. endemických oblastiach jej výskytu. Kliešťová encefalitída sa už niekoľko rokov pohybuje na úrovni chorobnosti 1,3 – 1,6 prípadov na 100 tisíc obyvateľov. Tým samozrejme nechcem povedať, že z nej nemám strach, tiež sa s deťmi často pohybujeme v prírode. Ale volím skôr prevenciu, po každom takomto pobyte deti dôkladne prezriem, poznám príznaky oboch chorôb (boreliózy aj kl. encefalitídy)... Inak, v mojom blízkom aj ďalekom okolí toto očkovanie lekár nikomu neodporučil. Ty ho máš? K tomu ČK - som ročník 1977, takže zrejme áno, nejak som po tom nepátrala, chceš zistiť, či som 1 z 10? 🙂

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym Nie, ja tej hluposti neverím, len zo zvedavosti. Akú volíš prevenciu? Pretože na klieštovku stačí aby bol prisatý aj minutu a môže to mať aj z jedla dieťa či dospelý. Neočkovala som zatial klieštovku, na nás kliešťe nejdú.

sanym
5. sep 2014

@adsumus snažím sa vyhýbať spomínaným endemickým oblastiam, na pobyt v prírode volíme vhodný odev, deti kontrolujem, nekonzumujeme nepasterizované výrobky z ovčieho a kozieho mlieka - čo samozrejme nemôže úplne vylúčiť nákazu, ale beriem to tak, že ani pri pobyte na cestách nemôžem úplne vylúčiť riziko napr. dopravnej nehody aj pri dodržaní všetkých pravidiel cestnej premávky. A zatiaľ čo pri nehodách bohužiaľ ročne zahynie mnoho ľudí (vrátane detí), úmrtia na kliešť. encefalitídu na Slovensku neboli v poslednej dobe zaznamenané (ak mám správne informácie). Možno v prípade, keby sme mali každú chvíľu kliešťa by som rozmýšľala inak, zatiaľ ho nikto z nás nemal.

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym Ak ti môžem poradiť, tak pozri deťom aj do pusy, moje jedno známe dieťa malo kliešťa v puse, jedlo maliny. Tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že sa maju všetci bežať teraz zaočkovať. Len osobná skusenosť.

sanym
5. sep 2014

@adsumus kontrolujem im všetky otvory.

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym 😀 to musia mať z teba radosť

sanym
5. sep 2014

@adsumus už si za tie roky zvykli, môj otec má kliešťa takmer každý týždeň a mal ich fakt na zvláštnych miestach. Inak, nie je očkovaný a chvalabohu nikdy neochorel.

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym tak zas až také, že nikto nič, to zas nie je. isto uznáš, že tvoj tata nie je nejaká reprezentatívna vzorka obyvateľstva, kebyže je jeden z tých, čo ochoreli tak asi rozmýšľaš trochu ináč.
http://www.pluska.sk/spravy/z-domova/pozor-klie...

sanym
5. sep 2014

@adsumus Veď som písala, že to nijak nepodceňujem. Aj v tom linku čo uvádzaš sa píše, že sa vyskytlo sedem prípadov, z čoho šesť ľudí ochorelo naraz po tom, čo mali zjesť na salaši ovčí syr.
Takže predchádzajme ochoreniam každý ako uznáme za vhodné. 🙂

adsumus
autor
5. sep 2014

@sanym Hej, hej sa píše, ale asi máš selektívne čítanie, neviem. Za minulý rok sa tam tiež píše, že bolo 163 prípadov. Ceská republika 625 ludí, veľmi záleží, kde sa dostavili infikované kliešte. http://www.fiftyfifty.cz/klistova-encefalitida-...

zimmi1
5. sep 2014

@adsumus lol, tak teraz neviem, ci myslis mna, alebo moje dieta 😉 nemam pred sebou moju kartu, ale predpokladam, ze som bola ockovana klasicky podla kalendara, cim presne, to fakt neviem 😀 ale predpokladam, ze islo skor o vakcinu, ktora sa pouziva mmt., inak by prispevok p.W. nemal v sucasnosti zmysel 🙂 krpec zatial ockovany nie je, mal dlho sople a ma aj mensi ekzemik, takze neockujem, ale pravda je, ze tato otazka je u mna este otvorena 😉

veriiii
5. sep 2014

@zimmi1 hlinik prijaty potravou sa tiez z casti ,nie vsetok samozrejme vstrebava do krveho obehu a myslis,ze ten sa sprava uplne inak a nenajde si cestu do mozgu?alebo napr.kosti,?takisto ako hlinik z vakcin sa tiez nedostava 100% do mozgu,kosti ....
ktore ucinne latky z vakcin sa este nevylucuju z organizmu,okrem casti hlinika.

veriiii
5. sep 2014

@sanym vsak nie kazdy kliest nesie infekciu..

sanym
6. sep 2014

@veriiii To je snáď jasné. Niekde píšem, že každý? 😕 Kliešťovou encefalitídou je nakazených 0,01 až 5% kliešťov v závislosti od lokality.

sirinka
6. sep 2014

V letech 1987 až 1998 bylo léčeno 10 nemocných mladších 18ti let s diagnózou HCC(5chlapců a5dívek).Anamnéza přijatých dětí trvala průměrně 152 dnu,(rozmezí7dnů,2roky),nikdo neměl v předchorobí infekční hepatitidu.
http://www.linkos.cz/files/klinicka-onkologie/2...

zimmi1
6. sep 2014

@veriiii nemam zaujem sa tu hadat. nikde netvrdim, ze hlinik prijaty inou formou sa 100% vylucuje, co tvrdim je, ze hlinik prijaty injekcne je pre organizmus nebezpecnejsi, toxickejsi, dopln si, ake slovo chces. pokial viem, tak hlinik posobi ako adjuvant. do svalu sa ockuje prave z dovodu,ze cudzie latky odburava v mensej miere ako ine tkaniva a teda moze posobit dlhsie..pre sucasne ockovacie latky, by nemalo zmysel, aby sa soli hlinika vylucili rychlo, bo tym padom by nedochadzalo k dostatocne silnemu drazdeniu a predpokladanej tvorbe protilatok. inak povedane, sucasne vakciny su navrhnute tak, aby hlinik ostal v tele co najdlhie..z toho samozrejme nevyplyva, ze sa z neho 100% dostane do mozgu, ale ak by si citala moje prispevky pozorne, opat by si si vsimla, ze ani toto nikde netvrdim..ale povedzme si rovno, ak ostava v tejto forme hlinik dlhsie v organizme, dlhsie posobi, navyse je podany injekcne do tkaniva, ktore tieto latky odburava pomaly, ma pristup ku krvnemu riecisku a to je troska iny pripad, ako hlinik prijaty inou formou a teda logicky z toho vyplyva, ze vacsie % injekcne prijateho hlinika sa dostane napr. aj do toho mozgu, ako ked mi babka da v polievke hlinikovu lyzicu (my taky riad sice nepouzivame, ale to len tak pre ilustraciu 😉 )

veriiii
6. sep 2014

@zimmi1 ved dobre.ani ja nemam zaujem sa tu hadat,ale mam velky zaujem si vydiskutovat tvrdenia.....pretoze tie su mienkutvorne..

Takze, ten hlinik -ak je uz raz v krvi, ci z GIT alebo svalu, tak sa nesprava rovnako ?Hovoris,ze je toxickejsi-ako toxickejsi?raz v KO,tak predsa sa realizuju tie iste mechanizmy eliminacie, cize myslis skor na kvantitu?

The US Agency for Toxic Substances and Disease Registry (ATSDR) estimated these levels for infants taking into account the amount of aluminum a child would eat as well as receive by injection of vaccines. The body burden of aluminum from both sources is below the minimal risk level except transiently following vaccinations; since 50-70% of injected aluminum is excreted within 24 hours, this is believed to have no negative effect.
http://www.immunizationinfo.org/issues/vaccine-...

citujem teba.....pre sucasne ockovacie latky, by nemalo zmysel, aby sa soli hlinika vylucili rychlo, bo tym padom by nedochadzalo k dostatocne silnemu drazdeniu a predpokladanej tvorbe protilatok. inak povedane, sucasne vakciny su navrhnute tak, aby hlinik ostal v tele co najdlhie..

Ano, to je pravda.Je zname,ze hlinik vo vakcine je v prvom rade depotny nosic, v druhom rade sa vyuziva jeho schopnost vytvarat miernu zapalovu reakciu, co dava signal pre imunitny system aby nastaroval patricne procesy..
Ale-ako to myslis,ze aby zostal v tele co najdlhsie?Myslis vo svale nie?to v suvislosti s jeho depotnou funkciou vo vakcinach..?o tom bola rec v tom citate..
A uz pocas svojho zotrvavania tam-- vo svale--- napriklad "skodi mozgu"?nie je to az ked sa uvolni do KO a to len urcite kvantum a este v kombinacii s renalnym zlyhanim?

-depotne posobenie hlinika vo svale, jeho dlhodobe zdrzavanie sa v organizme-teda stale hovorime o svale??? a tym aj jeho dlhsie posobenie v organizme? 😨 ..
asi nechapes, ze ten hlinik sa uvolnuje zo svalu postupne, a dynamicky sa eliminuje ,napr spominanymi oblickami...

............ale povedzme si rovno, ak ostava v tejto forme hlinik dlhsie v organizme, dlhsie posobi, navyse je podany injekcne do tkaniva, ktore tieto latky odburava pomaly, ma pristup ku krvnemu riecisku a to je troska iny pripad, ako hlinik prijaty inou formou a teda logicky z toho vyplyva, ze vacsie % injekcne prijateho hlinika sa dostane napr. aj do toho mozgu, ako ked mi babka da v polievke hlinikovu lyzicu (my taky riad sice nepouzivame, ale to len tak pre ilustraciu emoticon )

myslis,ze zrazu vsetok ten hlinik po uplynuti tej maximalnej doby ako pises sa uvolni zo svalu naraz do krvi?neviem, uvadza sa niekde pocet takychto akutnych otrav po jendorazovom podani?(viem,ze sa to rado nacitava s dalsimi a dalsimi ockovaniami ako chronicka intoxikacia...)
..alebo je to stale len v rovine spekulovania,kedze este stale je tu efektivna eliminacia zdravymi oblickami, alebo stolicou a zlcou?

zimmi1
7. sep 2014

@veriiii daj si pohov, uz som citala kopec tvojich prispevkov a teda viem, kam by toto cele smerovalo, inak by si sa ma nepytala na blbiny, ked si taka scitana 😉 do tohto sa ja zatiahnut nedam. maj sa.