icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

veriiii
1. okt 2014

@sirinka jaj,jaj, ved jasne,vsetko -a hlavne H1N1 bol len marketingovy tah..mna len zajujima, kde niekto berie tolko sebavedomia hovorit,ze je to "novonavrhnuta" vakcina.ale ,ked podla bbc news, tak o.k. 😅 oni vidia do vsetkeho aj do celeho vyskumu okolko eboly..
.apropo, myslim ,ze,ze keby ebola udrela v plnej sile na Slovensko, tak by sme sa akurat tak stihli len do.. 😀

sirinka
1. okt 2014

@veriiii a preco neudrela?

veriiii
1. okt 2014

@sirinka neviem,uz ju asi zastavili vdaka tej novej vakcine 😅
co ked sa vakcina proti ebole vyvijala roky,len je pozmenena?gro vyskumu mohol trvat 10 a viac rokov..
ved dobre ze neudrela,aspon GSK nemoze zarabat biliony..stavim sa,ze tretiemu svetu by aj tak isla len odpadkova vakcina..

veriiii
1. okt 2014

uvidime ako "skoro" sa dostane na trh...a na aky trh ju bude ziskuchtiva GSK ponukat..
@sirinka

veriiii
1. okt 2014

Na zaistenie, aby k tomu v ohnisku epidémie došlo, Obamova vláda už ohlásila, že pošle 3.000 amerických vojakov, „aby vybudovali zdravotnícke zariadenia a vyškolili zdravotníkov, ako zastaviť šírenie tohto smrteľného vírusu.“ Inými slovami: vláda USA bude v prvej línii pri rozširovaní jej patentovaných vakcín, ktoré obsahujú čiastočky jej patentovaných vírusov eboly, medzi nič netušiacich chudákov, ktorí nebudú ani len tušiť, čo ich to postihlo.

A TOTO JE FAKT CERESNICKA NA TORTE🙂 to kto pisal ten clanok,nejaky paranoidny schizofrenik usly z psychiatrie?

veriiii
1. okt 2014

tak,ale podla tohto, GSK a ich ebola vakcina ma po chlebe v USA...
http://www.cdc.gov/vhf/ebola/pdf/infographic.pdf 😀

veriiii
1. okt 2014

@tin007 ano,aj HAK sa definuje ako liek..skoda ze nenapisali uz zrovna aj tie konkretne stahovane sarze!

adsumus
autor
2. okt 2014

@sirinka ešted si môže ujo dplniť svoje konšpirácie o tuto infošku http://www.blesk.cz/clanek/live-ekonomika/27769...
len sa čudujem, či stupaju akcie aj alternatívnej liečbe, ked pojde do tuhého čo budu ludia nakupovať vakcíny alebo vitamínc?

tin007
2. okt 2014
lucus83
4. okt 2014

@tin007 môžme byť radi, že niekto dohliada na bezpečnosť terapie. Farmaceutické firmy sú povinné vyhodnocovať kvalitu svojich liekov počas celej doby použiteľnosti. Azalia bola stiahnutá z trhu, kvôli tomu, že sú stanovené určité kvôty- percentá obsahu účinnej látky pod ktoré obsah účinnej látky nesmie klesnúť. Terapeutická dávka ešte môže byť dostatočná, no liek už nezodpovedá normám a musí byť stiahnutý z trhu. Neviem o koľko klesol obsah účinnej látky, no pacientky určite neboli ohrozené na živote, a tiež si myslím, že nebol oslabený ani antikoncepčný účinok. Tie vyhodnocovania sú každých 6 mesiacov, dokonca možno každé 3 mesiace- to už presne neviem.
Osobne mám obavy z voľnopredajných prípravkov. Tam nikto nestanovuje obsah, vstrebateľnosť ani bezpečnosť. Ani len pri registrácii na ministerstve pôdohospodárstva, a už vôbec nie počas výroby a skladovania, a u jednotlivých šarží- to je utópia. Pri registrácii výživového prípravku výrobca dokladuje len mikrobiálnu nezávadnosť a to, že prípravok nemá prekročenú hranicu pre ťažké kovy. Čo skutočne obsahuje a či má vôbec nejaký účinok nikto neskúma. Nikto nesleduje ako prebieha proces výroby, či sú validované výrobné procesy, aké suroviny výrobca využíva...
Každý liek- teda prípravok ktorý prešiel registráciou ŠUKL-om, musí deklarovať, obsah, zdroj surovín, vyrobný proces- jeho validáciu, farmaceutické a farmakokinetické parametre, klinické štúdie.. ...Ak ide o generické lieky tak jeho ekvivalenciu s "originálom"...Výrobca musí okrem iného hlásiť aj každú zmenu dodávateľa surovín.
Čo sa týka voľnopredajných prípravkov, bolo aspoň pred 1-2 rokmi EÚ stanovené, čo maximálne môžu výrobcovia tvrdiť. Dovtedy nebolo kontrolované ani to. Každý si mohol napísať čo chcel.
Ako to môže vyzerať v praxi:
//http://www.edukafarm.sk/data/soubory/casopisy/f...

adsumus
autor
5. okt 2014

Studia o vyššom výskyte autizmu u afroamerických chlapcov stiahnutá z dôvodu nedeklarovania stretu záujmov a vážnych metodologických prešľapov.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC412...

tin007
5. okt 2014

@lucus83 Je fajn, ze dohliadaju, ale vies aky dvojaky meter pouzivaju? Ked som pisala do SUKL (asi 2 roky dozadu) a pytala som sa, ze ci priebezne testuju kvalitu vakcin, odpoved bola, ze nie, im staci, ze dovozca predlozil certifikat, ktory hovori, ze vyrobca v case, ked uvadzal vakcinu na trh (co moze byt kludne aj 5 rokov, mozno aj viac), splnil kvalitativne kriteria.

lucus83
5. okt 2014

@tin007 Sukl je kontrolný orgán, ktorý schvaľuje registrácie liekov a dohliada na kvalitu a bezpečnosť liekov. Nemá dvojitý meter, niektoré lieky ako vakcíny, biologická liečba, tzv. ORPHAN lieky- na zriedkavé ochorenia však centrálne schvaľuje EMA európska lieková agentúra. Takéto lieky sa v jednotlivých členských štátoch zaregistrujú na základe povolenia od EMA.
SUKL nerobí kontroly všetkých šarží zaregistrovaných liekov, to je fyzicky pri cca odhadujem 4-5000 liekov reálne na trhu nemožné. ŠUKL schvaľuje a kontroluje celý výrobný proces, jeho validáciu, zloženie liekov, kvalitu surovín. Každý výrobca predkladá presné postupy kontroly kvality ktoré sa zaväzuje vykonávať u jednotlivých šarží, a ŠUKL ich preveruje a schvaľuje. Pri každej zmene výrobného procesu, surovín, výrobca dokladuje zachovanie farmaceutických a farmakokinetických parametrov. Výrobca je povinný ŠUKLu podávať info o kvalite jednotlivých šarží počas celej doby použiteľnosti. Teda hlavne o nekvalite.
Výrobca si nemôže dovoliť niečo tajiť, pretože ak sa mu na to príde, pokuty sú obrovské. Ak by sa napr. nenahlásila zmena kvality Azalie za pol roka by obsah hormónov možno klesol na takú hodnotu, že by antikoncepcia zlyhávala po celom svete. Predpokladám, že odškodnenia by ich vyšli draho.
SUKL zodpovedá za to, že sa jednotlivé šarže sťahujú z obehu. A my to v lekárňach skutočne robíme- kontrolujeme šarže a v priebehu max troch dní sa všetko posiela do distribučiek, a odtiaľ späť výrobcovi- všetko na náklady výrobcu.
To čo Ti povedal SUKL platí ak sa nič vo výrobnom procese nezmenilo- nie je dôvod na priebežnú kontrolu. Validovaný proces znamená- že sa celý výroba riadi presným pracovným postupom. Výroba surovín detto. Sú v ňom presné skutočne presné postupy ako sa bude liek vyrábať a v akých zariadeniach, aké suroviny a od koho sa použijú- (dokladajú sa ich certifikáty kvality), aké obaly sa použijú.....
Výroba vo farmaceutickom priemysle nie je garážová výroba. Nie je to prisypem tam plus minus autobus toto a hento.

tin007
6. okt 2014

@lucus83
Teoria je pekna vec (pekne sa to cita, co si napisala); nezabudaj vsak, ze bolo niekolko pripadov kontaminacie vakcin pri vyrobe, ktore isli dalej do distribucie a potom k pacientom. Kedze sa nemenilo nic na vyrobnom procese, tak nebola ziadna priebezna kontrola ci overenie SUKL (resp. obdobnym organom). A pritom je to ovela ziaducejsie ako pri iných liekoch; vakciny su "lieciva", ktore su povinne, naopak napr. antikoncepciu nik povinne uzivat nemusi, ak nechce.

lucus83
6. okt 2014

@tin007 len tak pre zaujímavosť Ti posielam niečo o testoch stability, čím všetkým prejde každý liek, kým ho zaregistrujú
http://www.chemicke-listy.cz/docs/full/2006_01_...
http://www.sukl.cz/leciva/reg-83
Je tam popísané, čo stabilitné testy sú, ako prebiehajú, aké podmienky musí výrobca splniť,aby liečivo bolo zaregistrované.
Dočítala som sa, že všeobecne výrobca nemusí robiť ak nezmení nič vo výrobnom procese dlhodobé skúšky stability u všetkých vyrobených šarží stačí u jednej šarže za rok. Nenašla som nič o konkrétnych testoch stability u vakcín- u sterilných pr´pravkoch- tam však predpokladám, že je to prísnejšie.
Nezachytila som aká bola kontaminácia v tých vakcínach a čomu sa pripísala, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Viem však, že ak šarže sťahuje ŠUKL na podnet výrobcu- výrobca si plní zákonnú povinnosť. Treba však brať do úvahy, že k zmene stability (zahŕňa stránku organoleptických, fyzikálnych, chemických mikrobiálnych vlastností) môže dôjsť aj nevhodným skladovaním, či manipulovaním pri aplikácii. Osobne si nepamätám kedy posledne boli sťahované vakcíny zo slovenského trhu.
Niečo o spávnej výrobnej praxi pri výrobe sterilných liekov
http://www.sukl.sk/sk/inspekcia/legislativa/dop...

tin007
7. okt 2014

@lucus83 Precitam si o tych testoch stability v priebehu dna, zatial ti posielam link o stiahnuti vakciny v SR: http://www.sukl.sk/sk/bezpecnost-liekov/bezpecn...

aristka
7. okt 2014

@tin007 toto neustále av používa ako nejaký argument neviem čoho tj už to tu bolo opakovane preberané ako boli stiahnuté vakcíny pre podozrenie kontaminácie výrobného prostredia ....stále to isté dokola.

adsumus
autor
7. okt 2014

@aristka pretože stokrát opakovaná lož sa stáva pravdou, aj ked tie vakcíny neboli kontaminované, treba o tom mlieť, že boli kolem dokola tralalala.

tin007
7. okt 2014

@aristka Pripadov kontaminacii je ovela viac (nielen na Slovensku, ale aj vo svete) a mimochodom, ziadne podozrenie, ale kontaminacia, v clanku je to jasne napisane: Dôvodom tohto rozhodnutia je mikrobiálna kontaminácia výrobného prostredia, ktorá bola zistená u výrobcu počas kvalitatívnej kontroly.
Tu mozes studovat rozne pripady:
http://www.immunizationinfo.org/issues/iom-repo...
http://www.fda.gov/ICECI/EnforcementActions/War...
http://www.fda.gov/BiologicsBloodVaccines/Vacci...
atd, vsak si pohladaj

aristka
7. okt 2014

@tin007 a čo je na tom ,kontaminácie sa dejú a preto sa dejú aj kontroly ,inak by sa na ne neprišlo ,či je to v zdr. či farmácii alebo v potravinárstve ,veci sa postupmi danými vyriešia a ide sa ďalej ...nejak stále nechápem ,čo stále tým chcete povedať ......

tin007
7. okt 2014

@aristka Tebe to asi nevadi, ale mne ano. Vybrane vakciny su povinne a ak nie su bezpecne, lebo su kontaminovane, lebo sposobuju neziaduce ucinky, lebo nevytvaraju potrebnu imunitnu odozvu... tak mi ich nik nutit nemoze. Tot moj nazor a postoj.
Ty ich davas do jedneho vrecia s potravinami a pod.

aristka
7. okt 2014

@tin007 ja viem čo je to kontaminácia a odporúčam ti obchádzať z ďaleka aj zdr .strediská alebo špitále ,lebo vieš tiež tam pravidelne pre niečo chodí hygiena ,mysli na to ak budeš potrebovať operáciu a po tvojom zoperovaní hygiena nájde zlé výsledky ...ak si predstavím otvorenú ranu ,otvorené lieky podávané iv a kvantum iných vecí ,si mŕtvy človek ......ja hrôzu nemám ,keďže viem ako to chodí ,sa čudujem ,že sa nebojíš doma ,aký zverinec chováš ,ktorý nevidíš a máš v ňom denno denne deti a nikto ti stery , či domácnosti nerobí ...

aristka
7. okt 2014

@tin007 poviem to takto ,ak by kontaminovaná látka nejakým bacilom prešla do svalu ,imunita kým sa dotane do krv obehu sa s tým môže vysporiadať ,ale to by kontaminovaná vakcína musela byť ,nie prostredie ...potraviny ak sú kontaminované idú z tenkého čreva rovno do krvného obehu ,buď si istá ,že kontaminácia je omnoho rýchlejšia ako im podanie ....,ale to už idem do úplného scifi....

tin007
7. okt 2014

@aristka Vacsina tvojich prispevkov je z kategorie sci-fi. Prosim, uz na mna nereaguj svojimi dojmami.

aristka
7. okt 2014

@tin007 mojich nie ,ja netrpím paranojami a zjavne nevieš ako to chodí z zdr. obore a o farmácii ani nehovorím ....a možných kontamináciach .....bolo by zaujímavé vedieť čo by sa tebe vykultivovalo za nechtami,plus z čoho máš postavený barák tj v akom životnom prostredí žije tvoja rodina a možno by si sa čudovala aj v akom kontaminovanom prostredí žiješ a nemysli si ,že to nezanecháva následky ,len nikto ti to neskontroluje a neurobí stery....

sirinka
7. okt 2014

@aristka a aj ostatne, mozno poznate niekoho, kto by vedel pomoct
"Dnes mi je opäť veľmi ťažko na duši a tak si hovorím, že možno sa mi aspoň trochu uľaví, ak vám všetkým napíšem. Volala mi priamo na mobil dnes jedna mama, že by chcela ísť s ťažko chorou dcérkou aspoň na víkend domov a poprosila Plamienok o pomoc. Všetci tušíme, že to možno bude jej posledný víkend. Máme t.č. 12 detí v starostlivosti, 4 deti nestabilné a nemajú sa dobre, cez víkend slúži jeden lekár a jedna sestra a čaká nás asi víkend výjazdov. Dieťatko som odmietla, lebo s takýmto počtom zdravotníkov to jednoducho nemáme šancu zvládnuť, dcérke by sme nepomohli. Pani sa hnevala, cítila som, že jej je ťažko a ja som po vysvetlení bezmocne v telefóne ticho čakala, kým zloží. Ak by sa ma niekto opýtal ako môžeme vydržať byť v blízkosti takýchto detí, tak by som odpovedala, že to najhoršie pre mňa je deti odmietať. Za posledný mesiac sme museli odmietnuť 4 deti...Už dlho sa pýtam, ako nájsť riešenie a našla som len túto odpoveď: Hľadať, hľadať a hľadať lekárov a sestry a nenechať sa odradiť. Ak by ste stretli aj absolventa medicíny, povedzte mu prosím o nás. Radi s akýmkoľvek lekárom aj nezáväzne porozpraváme...ďakujeme. Mária Jasenková"

zita19
7. okt 2014

@sirinka daj si to do satusu. Odlikujeme to, bude to citat viac ludi ako tu

zuzkaanicka
7. okt 2014

@zita19 nieco o tom @sirinka uz dala, ja som to uz lajkla-sice pomoct osobne neviem, ale mozno si to niekto vsimne.