Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
@adsumus no uprimne si myslim, ze zalozit tuto temu s tym, ze jeden australsky stat si toto schvalil a dat to ako jeden z argumentov typu " ked to oni tak maju, preco nie aj Slovensko" nie je stastne riesenie, kedze Slovensko a Australia to akoby si miesala hrusky s jablkami, to sa absolutne neda porovnavat.. ja som "neutralny tabor" , vyhraneny nazor na tuto temu este nemam 🙂
....ludia by sa nemali spokojit stym ze na nejakom blogu na nejakej domene nejaky ferko napisal ze vakcíny su skodlive a ako zdroj pouzil polovicaty vycuc s nejakej studie ktora je pisana v duchu .... ze je moznost sa domnievat.... alebo ze výsledky naznacuju..... Pri OKLAMANI ktore ich rodinu poskodi by mali ludia mat moznost sa branit .... mili prispievajuci v inych krajinach existuje fond na odskodnenie vakcínami ..to znamena ze ked dojde k poskodeniu dietata zodpovednost prebera stat a takuto rodinu odskodni..... na slovensku sme v tomto pozadu.... A TO BY MAL BYT jeden z hlavnych cielov iniciatym typu sloboda v ockovani.... aby sa vyriesili tieto legislativne nedostatky.... A nie balamutit a zavadzat ludi... polovicatými a tendencými spravami......len aby si nazbierali co najviac posluchacov... pretoze toto je len terapia sokom.... propaganda ktora v sebe pri nerozmyslani a prehanani nesie velmi nebezpecny potencial.....Neockovany jedinci su riziko pre spolocnost... nie ked ich bude 10..ale ked ich bude v jednom meste 10 000 .... a takato agresivne propaganda ak nebude pritlacená kritickym myslenim bude smerovat cestou takychto čisel ....
@fidka79 nikde som nepisala ze vakciny su 100% bezpecne.... takze tvoje emocie su prehnane....ti co informuju o vakcinach oficialne nemaju na strankach napisane ze za informacie ziskane na ich serveroch nepreberaju žiadnu zodpovednost....a za nic nezodpovedaju.... u AV je to pravidlo... musia sa chranit preotze ponukaju iba dohady ...
boze, ak paranoidne prispevky... zaujimave, ze doteraz deti boli ok a teraz akonahle dieta kychne, za vsetko moze ockovanie. ake jednoduche je zvalovat vinu na ockovanie 🙄
je mi zle z tychto ocko-neocko diskusii.
@fidka79 hej, lebo vsetky sme postihnute, ktore sme boli ockovane v osemdesiatych rokoch, vsak? boze, s rezervou beriem ja vas vsetky samozvane odbornicky na ockovanie a epidemiologiu, lebo vy vsetky najlepsie viete, ze kazde zakaslanie sposobuje vakcina taka alebo hentaka a hlavne vsetko musi byt hned retrogradny autizmus. ved to sa uz ani citat neda toto.... sa mozete postavit aj na hlavu, ale ockovat sa bude a ten, kto ockovanie odmietne a potom mu dieta ochorie, nech si nesie nasledky sam a verim tomu, ze potom bude aj stihany.
@adsumus nie aktivisti nemaju niest zodpovednost za to co hlasaju, pretoze clovek ma rozum na to, aby ho pouzival a aby sa rozhodoval zodpovedne. Ja ked riesim nieco dolezite (nemyslim tym ci si kupim dva alebo tri rozky), tak si nastudujem vsetko okolo toho. Ked kupujem auto, nejdem kupit prve, ktore zhliadnem v TV reklame, ale nastudujem si vsetko od parametrov az po cenu. A az potom sa rozhodnem.
@fidka79 nie ste opice, ale chovate sa tak. vam proste nedochadza, ze sa rodia silni a slabsi jedinci? si myslite, ze taky slaby jedinec aj ked sa neda zaockovat, ze nebude mat problemy? vy sa tu zaoberate len ockovanim/neockovanim a zabudate na suvislosti. mi vysvetli, preco niekto ma problemy a iny nie?
zacina to tu vyzerat ako nejake hnutie za ultra super zdravych cistych jedincov...nieco mi to pripomina 😅 😕
vsetci chceme dokonalost, dokonale deti, dokonale zdravie, ale priroda si vybera sama 🙂
@adsumus pleties hrusky s jablkami. Predavajuci nie je zodpovedny za to ci sa ja rozhodnem pre mazdu alebo renault. Rovnako ako nie je zodpovedny lekar ani farma firma, ze sa ja rozhodnem zaockovat a dieta ma nejake neziaduce ucinky po vakcine. Takze preco aktivosta? Preco len jedna strana a druha nie? To auto som uviedla ako priklad, ze ked sa rozhodujem zodpovedne pri kupe niecoho väcsieho a zbieram o tom info z viacerych stran, preco by som sa nemohla rovnako zodpovedne spravat ak ide o zdravie mojho dietata a nastudovat si z viacerych zdrojov informacie? Iba tupec sa spolieha na to,. ze jedna babka povedala....a tak asi je to pravda.
ludia nerespektuju lekarov 😅 😅 a potom za nimi behaju a prosia, aby im dieta vyliecil.... ako teraz behali mamicky, ktore velmi bojovali proti ockovaniu a potom ked sa dozvedeli, ze neockovane nevezmu do skolky, zrazu ake boli akcne a pytali vakciny 😀 😀
Fond na odškodnění následků očkování by samozřejmě měl být, ale rozhodně to nic nemění na tom, že by očkování mělo být dobrovolné, protože peníze se sice poškozeným mohou hodit, ale při těžkém poškození zdraví nebo smrti je to žalostně málo. Tomu je lépe se vyhnout. Další velký problém je dokazování příčinné souvislosti.
Pokud stát nařizuje děti povinně očkovat, měli by jím pověření odborníci v případě, že dojde ke zdravotním problémům u dítěte v časové následnosti po očkování, jasně prokázat, že tyto problémy s očkováním nesouvisí, a to znamená najít a prokázat jinou příčinu těchto problémů. Dnes je tomu přesně naopak, očkování má jakousi presumpci neviny, dokud se nenajde a neprokáže příčinná souvislost s očkování. Pokud se nenajde, očkuje se dále, očkování se považuje za nevinné, což vede k dalším a často mnohem větším škodám na zdraví takového dítěte, neboť neprokázání příčinné souvislosti s očkováním neznamená, že tam není. Pokud má být očkování pro všechny děti skutečně co nejvíce bezpečné, pak je třeba v případě následných zdravotních problémů očkování považovat za nejpravděpodobnější příčinu, dokud se neprokáže příčina jiná V případě že se jiná příčina neprokáže, pak je třeba toto dítě začít očkovat šetrnějším způsobem nebo ho přestat očkovat vůbec. Stejným způsobem by se mělo postupovat i při odškodňování, pokud se nenajde jiná příčina, je na vině očkování a je nutno odškodnit. Přesto nemohu znovu nenapsat, že v mnoha případech jsou peníze jen velmi slabou náplastí a podle mých zkušeností je lepší tomu předcházet tím, že si jakékoliv očkování velmi pečlivě zvážím. Současný plošný povinný očkovací kalendář dle mého bezpečný není!
@mano5 ja sa tak nerada zapajam do ockovacich tem , ale ten dotaznik na ktory upozornujes je len porovnanie vysledkov KiGGS a inej ankety. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC305... Tu su vysledky kiggs po anglicky, po nemecky viem bohuzial len guten tag 🙂 A tie porovnania vysli velmi podobne co sa chorobnosti tyka, len teda neockovane boli viac nachylne na choroby proti ktorym sa ockuje.

@adsumus no ale to si iba parlament NSW schvalil (cize to plati iba pre stat NSW), nie federalny parlament Australie 🙂 ... aha, tak preto o tom nic neviem, ja zijem v zapadnej Australii 😀 😔