Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti
Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:
"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."
Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/
Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?
Ze vas to bavi, omielat kol dokola to iste...jedna aj druha strana. Chytate sa za slovicka. Kazda strana si tu dava svoje dokazy. Nejako sme si moc zvykli starat sa o to co robia ini.
@sirinka Kto bude odškodnovať obete infekčných ochorení, ktoré mohli byť ošetrené očkovaním? Ale ich rodičia sa rozhodli radšej neočkovať. Antivakcinisti?Tu máš príbehy niektorých z nich.
http://skeweddistribution.com/2013/07/01/parent...
@adsumus ked sa niekto rozhodne slobodne pre jedno ci druhe riesenie , ma si byt vedomy ako vyhod, rovnako aj rizik... Neockovanie samozrejme neznamena zabezpecenie si absolutneho zdravia, rovnako ako ockovanie zo sebou prinasa aj dozivotne a fatalne komplikacie, navyse bez istoty dostatku potrebnych protilatok....
mna by len zaujimal fakt,kde je vedecky dokazane a v praxi samozrejme potvrdene,ze nejaky druh rakovinoveho nadoru ma na svedomi ta ktora vakcina? pretoze druhov rakovinoveho bujnenia je niekolko.tak ako aj su rozne druhy vakcin. moze mi tu dat link niekto na nejaky vedecky casopis,kde je to publikovane? ci precedens nejakeho sudu,kde sud na zakade vedeckeho dokazu rozhodol,ze URCITE je za konkretnu chorobu ci postihnutie zodpovedna ta ktora vakcina?
ak nie,tak nikto nemoze tvrdit,ze je to preukazane a ziadat akekolvek odskodnenie.bodka .niet o com polemizovat.odskodnovat mozno len na zaklade realnych dokazov,nie subjektivnych pocitov rodicov chorych deti.
o com tu treba este polemizovat?
kazdy ma pravo sudnou cestou sa domahat svojho prava.musi vsak v obciansko-pravnom procese dokazat ,ze skoda sa stala a kto za nu nesie zodpovednost.bodka.
@alice107 zijes v DE, pokial viem, u vas bolo kopu pripadov odskodnenych...na zakalde coho? a mozes len ahdat, preco a ako to funguje u nas a preco sa neodskodnuje (keby sa zacalo, tak by sa tu nedoplatili....a to sa nesmie dopustit!)
@sorciera24 ani jedene pripad v de nebol,kedy by sud v de rozhodol,ze niekto dostal rakovinu ci inu chorobu ci postihnutie na zakade nejakej vakciny.to kde si vzala,ze bolo nejake odskodnenie?
@alice107 neviem, ako je to so sudom, ale mal by tam fungovat fond na odskodnovanie (tusim od r. 1961)...ci to odskodnuju len tak od buka do buka? 😕 ci na zakalde coho?
@sorciera24 fond odskodnenia by mohol vyplatit odskodnenie ale len na zaklade rozhodnutia sudu.a nejde o fond odskodnenia kvoli vakcinam.ale z dovodu poskodenia zdravia obcana statom. nikdy vsak ziaden sud v de nerozhodol o tom,zeby mal nejaky obcan dostat odskodnenie v dovodu,ze nejaka k vakcina mu sposobola konkretnu chorobu.
to odskodnenie by sa vztahovalo na pripady,ak by obcan mal vedlajsi ucinok z vakciny a tento nebol uvedeni v upozorneni ,ktore dostal.
takze si nespravne vykladas pojmy.
@alice107 je tam odskodnovanie alebo nie?...mne je ejdno, kto by ma odskodnil......ale ten fond tam je a je vycerpany.....(hej, je mi jasne, ze ty budes chytat za slovicka)....ok, nech ma neodkodnia za chorobu;)....ale teda za nez. ucinok.....(a to u vas funguje....u nas nie...) ...a ty presne vies, co tym chcem povedat (len tu vystruzlikas tie svoje pravne formulky....)...ale rpesne vies, o com hovorime;)....
@sorciera24 bola novelizacia a ustanovenie je vypustene.
@adsumus Citovať NIH, ktoré sú zodpovedné za vedecky totálne sfušovaný výskum odporúčanej dennej dávky vitamínu C, je už asi tak trochu oportunizmus. Okrem toho článok nemajú vedecky zdrojovaný (uviesť na záver zdroje nie je vedecká citácia, toto by im seriózna univerzita neakceptovala ani v bakalárskej práci). Všimol som si však, že citujú o.i. prácu Bjelakovica a to už hovorí samo za seba.
@alice107 Nepamätám sa, že by niekedy bolo malo zmysel citovať ti vedecké práce, a preto tentoraz nebudem strácať čas.