icon

Zodpovednosť za odporúčania v zdravotnej oblasti

adsumus
9. máj 2013

Austálsky parlament práve prerokúva zákon, ktorí bude vyžadovať, aby alternatívni liečitelia ale aj antivakcinisti niesli zodpovednosť za rady, ktoré poskytujú občanom v otázkach zdravia. V praxi sú totiž chránení takouto formulkou, ktorú uvádzajú pri všetkých informáciách, ktoré poskytujú:

"© 2010-2013 Občania za slobodnú voľbu v očkovaní | Tento článok môžete voľne použiť na nekomerčné účely, ak uvediete zdroj.
Obsah článku je názorom autora a je určený výlučne na informovanie verejnosti.
Nesmie sa chápať ako lekárske odporúčanie. Autori nepreberajú zodpovednosť za prípadné škody."

Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/

Znamená to, že občania, ktorých zdravie bolo vďaka ich radám poškodené sa nemajú na koho obrátiť. Vieme, že na Slovensku existuje Úrad pre dohľad nad zdravotnou staroslivosťou( http://ekonomika.sme.sk/c/5925157/na-lekarov-a-...), kde sa môžu občania obrátiť ak nie sú spokojní s lekárskou starostlivosťou. Nemali by rovnakú zodpovednosť niesť aj antivakcinisti, homeopati, chiropraktici a ďalší alternetívní liečitelia?

sorciera24
Odpoveď bola odstránená
adsumus
autor
Odpoveď bola odstránená
sirinka
3. júl 2013

@adsumus a v com je problem? Ved clovek by sa mal rozhodovat vzdy na zaklade ziskanych informacii... Niekomu staci malo, niekomu viac... Ta mamicka nepisala, na zaklade akych informacii sa rozhodla neockovat, mozno to boli tie od teba 😉

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Ja som tu vtedy ešte nebola, ale to je super jedno, lebo každá ti jasne môže povedať na základe, čoho sa rozhodli neočkovať, takže nevymýšľame a nesieme zodpovednosť. Alebo aj nie.

sirinka
3. júl 2013

@adsumus nesieme zodpovednost za slobodne vyjadreny nazor???

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Jasná vec. To len nesvojprávni ľudia sú zbavení zodpovednosti.

katarinnak
3. júl 2013

Ze vas to bavi, omielat kol dokola to iste...jedna aj druha strana. Chytate sa za slovicka. Kazda strana si tu dava svoje dokazy. Nejako sme si moc zvykli starat sa o to co robia ini.

sirinka
3. júl 2013

@adsumus a v tejto suvislosti sa ti nezda divne, ze v tejto krajine nikto neprebera zodpovednost za poskodenie ci smrt dietata po povinnej vakcinacii ???
Len nesvojoravni ludia su zbaveni zodpovednosti, takze pokial sa na zaklade ziskanych informacii rozhodne svojpravny clovek...?

sirinka
3. júl 2013

@adsumus aku zodpovednost si na seba prebrala ty, ked si mi odporucala jednoznacne navstevu pediatra s dietatom s kiahnami..co keby sa od mojho dietata nakazilo ine a malo by komplikacie, alebo tehotna zena? Mohla by som sa potom odvolat na teba a postihnutych za tebou poslat?

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Ja som písala, že každú podozrivú vyrážku má vidieť lekár.Aj to nie tebe. To je všetko. Tak mi nepodsúvaj, čo ti vyhovuje. Ja som za odškodnovanie nežiadúcich účinkov po očkovaní, ale tých reálnych, ktoré vznikajú naozaj v dôsledku očkovania.

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Kto bude odškodnovať obete infekčných ochorení, ktoré mohli byť ošetrené očkovaním? Ale ich rodičia sa rozhodli radšej neočkovať. Antivakcinisti?Tu máš príbehy niektorých z nich.
http://skeweddistribution.com/2013/07/01/parent...

sirinka
3. júl 2013

@adsumus no vidis a takto to je s tou tvojou zodpovednostou za vyjadrenia sa na MK....

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Ja si za tým, že každú podozrivú vyrážku má vidieť lekár, stojím bez problémov si za to ponesiem zodpovednosť. Horšie to bude s tými, čo odporúčali neočkovať a dieťa sa nakazí hepatitídou B a dostane rakovinu pečene.

sirinka
3. júl 2013

@adsumus ked sa niekto rozhodne slobodne pre jedno ci druhe riesenie , ma si byt vedomy ako vyhod, rovnako aj rizik... Neockovanie samozrejme neznamena zabezpecenie si absolutneho zdravia, rovnako ako ockovanie zo sebou prinasa aj dozivotne a fatalne komplikacie, navyse bez istoty dostatku potrebnych protilatok....

sirinka
3. júl 2013

@adsumus lebo taky rodic, ktoreho dieta ma mizivu sancu nakazit sa hep B a este mizivejsie percento, ze vzapati zomrie to dieta na rakovinu pecene sa ti podakuje za povinnost zaockovat, ked mu z dovtedy uplne zdraveho dietata ostane doma dozivotny mrzak.....

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka A zasa začneme na novo, že choroba vôbec nemusela súvisieť s vakcínou? Ze vedecký vyskum vylučuje súvislosť cukrovky, autizmu, rakoviny a iných po očkovaní? Ze v Japonsku prestali očkovať MMR a počet autistov dalej stupa? Kolem dokola-tralala.

sirinka
3. júl 2013

@adsumus hej, mozes sakludne hodiny a dni rozpravat o tom s rodicmi tychto deti... Ale tak realne, zoci voci.....

adsumus
autor
3. júl 2013

@sirinka Ja som presvedčená, že antivakcinistická misia na Slovensku bude úspešná rovnako ako na Ukraine, zaočkovanosť padne na 50% a potom uvidíme aké budú následky. Necháme sa prekvapiť. Potom sa môžeme porozprávať zoči-voči.

sirinka
3. júl 2013

@adsumus tak pomoz robit farmafirmam osvetu....

alice107
3. júl 2013

mna by len zaujimal fakt,kde je vedecky dokazane a v praxi samozrejme potvrdene,ze nejaky druh rakovinoveho nadoru ma na svedomi ta ktora vakcina? pretoze druhov rakovinoveho bujnenia je niekolko.tak ako aj su rozne druhy vakcin. moze mi tu dat link niekto na nejaky vedecky casopis,kde je to publikovane? ci precedens nejakeho sudu,kde sud na zakade vedeckeho dokazu rozhodol,ze URCITE je za konkretnu chorobu ci postihnutie zodpovedna ta ktora vakcina?
ak nie,tak nikto nemoze tvrdit,ze je to preukazane a ziadat akekolvek odskodnenie.bodka .niet o com polemizovat.odskodnovat mozno len na zaklade realnych dokazov,nie subjektivnych pocitov rodicov chorych deti.
o com tu treba este polemizovat?
kazdy ma pravo sudnou cestou sa domahat svojho prava.musi vsak v obciansko-pravnom procese dokazat ,ze skoda sa stala a kto za nu nesie zodpovednost.bodka.

sorciera24
3. júl 2013

@alice107 zijes v DE, pokial viem, u vas bolo kopu pripadov odskodnenych...na zakalde coho? a mozes len ahdat, preco a ako to funguje u nas a preco sa neodskodnuje (keby sa zacalo, tak by sa tu nedoplatili....a to sa nesmie dopustit!)

alice107
3. júl 2013

@sorciera24 ani jedene pripad v de nebol,kedy by sud v de rozhodol,ze niekto dostal rakovinu ci inu chorobu ci postihnutie na zakade nejakej vakciny.to kde si vzala,ze bolo nejake odskodnenie?

sorciera24
3. júl 2013

@alice107 neviem, ako je to so sudom, ale mal by tam fungovat fond na odskodnovanie (tusim od r. 1961)...ci to odskodnuju len tak od buka do buka? 😕 ci na zakalde coho?

alice107
3. júl 2013

@sorciera24 fond odskodnenia by mohol vyplatit odskodnenie ale len na zaklade rozhodnutia sudu.a nejde o fond odskodnenia kvoli vakcinam.ale z dovodu poskodenia zdravia obcana statom. nikdy vsak ziaden sud v de nerozhodol o tom,zeby mal nejaky obcan dostat odskodnenie v dovodu,ze nejaka k vakcina mu sposobola konkretnu chorobu.
to odskodnenie by sa vztahovalo na pripady,ak by obcan mal vedlajsi ucinok z vakciny a tento nebol uvedeni v upozorneni ,ktore dostal.
takze si nespravne vykladas pojmy.

sorciera24
3. júl 2013

@alice107 je tam odskodnovanie alebo nie?...mne je ejdno, kto by ma odskodnil......ale ten fond tam je a je vycerpany.....(hej, je mi jasne, ze ty budes chytat za slovicka)....ok, nech ma neodkodnia za chorobu;)....ale teda za nez. ucinok.....(a to u vas funguje....u nas nie...) ...a ty presne vies, co tym chcem povedat (len tu vystruzlikas tie svoje pravne formulky....)...ale rpesne vies, o com hovorime;)....

alice107
3. júl 2013

@sorciera24 bola novelizacia a ustanovenie je vypustene.

petot
4. júl 2013

@sirinka Hej, s tými majiteľmi to býva zaujímavé. Napríklad Murdoch, vlastník Sunday Times, plátku ktorý začal inkvizíciu na Dr. Wakefielda, sa celkom náhodou stal členom správnej rady GlaxoSmithKline. 🙂

petot
4. júl 2013

@adsumus Citovať NIH, ktoré sú zodpovedné za vedecky totálne sfušovaný výskum odporúčanej dennej dávky vitamínu C, je už asi tak trochu oportunizmus. Okrem toho článok nemajú vedecky zdrojovaný (uviesť na záver zdroje nie je vedecká citácia, toto by im seriózna univerzita neakceptovala ani v bakalárskej práci). Všimol som si však, že citujú o.i. prácu Bjelakovica a to už hovorí samo za seba.

@alice107 Nepamätám sa, že by niekedy bolo malo zmysel citovať ti vedecké práce, a preto tentoraz nebudem strácať čas.

petot
4. júl 2013

@aristka Aj mňa zaujíma: aké "megadávy" to boli? Ako dlho? V akej forme? Koľkokrát denne?

adsumus
autor
4. júl 2013

@petot Stará pesnička-obohraná-vedecké vyskumy, ktoré vyvracajú tvoje teorie su sfušované, podplatené. Poznáme, neveríme.