icon

Aké ryby sú vhodné do 60-litrového akvária?

Včera o 21:42

v superzoo nam predali 60 l akvarium s tým ze tak ako nám ho pomohli poskladať bude fungovať...dala som to aj do akva skupín ale tam som dostala len nevyziadane rady ako to cele prerobiť... už sme do toho dali dost penazi a nebudem to prerabat...na dne su modre kamienky a poradili nam umele rastliny tak aj tie tam sú je tam aj teplomer a filter,bolo tam prisavniky 4 a 2 cichlidy ale zomreli v superzoo povedali se treba lepší filter tak sme kúpili lepší filter ale deje sa to naďalej,ake ryby tam môžeme dať prosím vás? deti veľmi chcú akvárium nemôžem ho zrušiť ale nebudem tam dávať celé úspory

anonym_8f6041
Včera o 21:55

chatGPT
Najprv jedna dôležitá vec: problém pravdepodobne nie je v kamienkoch ani v umelých rastlinách. To môže v akváriu pokojne byť. To, že vám ryby zomierajú, má väčšinou inú príčinu.

Najčastejšie sa v novom akváriu stane tzv. „syndróm nového akvária“ – vo vode ešte nie sú baktérie, ktoré rozkladajú odpad z rýb, takže sa hromadí amoniak, ktorý ryby otrávi. Vytvorenie týchto baktérií trvá približne 4–6 týždňov, aj keď filter beží.

Preto sa často stane presne to, čo opisuješ:

kúpi sa akvárium

dajú sa ryby

pár dní alebo týždňov prežijú

potom postupne uhynú

A filter to sám hneď nevyrieši, aj keď je nový alebo výkonnejší.

Čo urobiť, aby to fungovalo (bez veľkých výdavkov)

Nemusíš prerábať akvárium ani kupovať drahé veci. Stačí pár základných krokov:

Nechaj filter bežať stále (24 hodín denne).

Každý týždeň vymeň asi 20–30 % vody.

Ryby neprekrmuj – malé množstvo raz denne.

Nedávaj veľa rýb naraz.

Tým sa akvárium postupne „zabehne“.

Veľmi dôležité: cichlidy do 60 l akvária nepatria

To vám v obchode bohužiaľ poradili zle. Väčšina cichlíd potrebuje 100–200 l alebo viac a produkujú veľa odpadu, takže v malom akváriu rýchlo zomierajú.

Ryby, ktoré sa hodia do 60 l (a sú odolnejšie)

Skús niečo z tohto – tieto ryby sú pre malé akváriá oveľa vhodnejšie:

Možnosť 1 (najjednoduchšia):

1 × bojovnica (Betta)

žiadne iné ryby alebo len malé slimáky

Možnosť 2:

6–8 × neónky

3–4 × pancierniček (Corydoras pygmaeus alebo habrosus)

Možnosť 3:

6–8 × gupky (živorodky)

Tieto ryby sú malé a vhodnejšie do 60 l.

💡 Dôležitý trik:
Keď kúpiš nové ryby, nepusti ich hneď do vody.
Nechaj sáčok plávať v akváriu asi 20 minút, aby sa vyrovnala teplota.

✅ Dobrá správa:
To akvárium nemusíš rušiť ani prerábať. Väčšinou stačí zmeniť typ rýb a dať ich menej.

thereisabear
Včera o 22:06

Dali ste vodu a hneď ryby? To môže byť dôvod.

autor
Včera o 22:10
@thereisabear

Dali ste vodu a hneď ryby? To môže byť dôvod.

@thereisabear predali nám aj milión chémie a povedali nám ze po 3 dňoch ich máme dať a tak sme urobili

anonym_a178d6
Dnes o 03:32

Obchod je obchod. Jeho cieľom je predať. Ideálne kopu blbostí, ktoré ani nepotrebuješ. To, že sa nevyznáš, je bonus navyše. Ak chceš mať fungujúce akvárium, začni literatúrou alebo si v tej akva skupine vyhliadni niekoho radami tebe blízkeho. 60l akvarko sa dá v pohode udržať aj bez nejakých strašných finančných nárokov. To, čo si nakúpila, môžeš skúsiť predať. Zožeň si riečny štrk s kamienkami okolo 3-5mm. Jednoduché nenáročné ľahko množiteľné rastliny sa dajú bez problémov zadarmo/za zlomkové sumy zohnať na bazoši alebo na fb v miestnej skupine s akvaristami. Podobne sa dá prísť v podstate aj k živočíchom. Nejaké slimáky, krevetky na čistenie akva.... Z rýb trebárs obyčajné gupky... Niektoré mávajú aj pekné sfarbenia a ako živorodky sa neraz množia ako divé. Pri tých živočíchoch si treba naštudovať, čo zhruba aké podmienky potrebuje. Bez toho to vždy bude len hop alebo trop či sa im bude u vás dariť. Napríklad novozaložené akva sa potrebuje trochu ustáliť, čiže minimálne s rybami sa tam naozaj netreba ponáhľať. Áno, akvaristika je hotová veda to všetko pochopiť a vychytať, aby to správne fungovalo. Čím viac sa vám podarí napodobniť prírodné prostredie, tým menej starostí s tým budete mať. Skús pozrieť, ako sa zakladajú akvária bez techniky. Pekné akvarko vie existovať aj bez chémie, filtra,....

markusrasford
Dnes o 06:22

@anonym_autor urcite by som vyhodil umelé rastliny ako prvé. A na začiatok tam dal zopár živých rastlin. Mňa prekvapuje ze predajca vám poradil umelé. Tu u nás tiež super ZOO vas od umelých rastlín odhovoria. Na FB si nájdi skupinku o akváriách a tak isto sa vies inšpirovať na YouTube.

viestta
Dnes o 06:41

nuz je v akvaristike nie som ziaden matador, ale cilchidy do 60 litroveho akvarka nepatria, tie potrebuju vacsiu nadrz. A ani umele rastliny, akvarko je ekosystem, kde su zive rastliny potrebne. Na zaciatok kupte gupky, alebo guramy, tie znesu aj "zaciatocnicke preslapy"
Takze ano, aj sa som sa pridala do skupiny "nevyziadanych rad", lebo mam pocit, ze ty chces len take rady, ktore sa ti pacia nie tie, ktore su naozaj dobre myslene

markusrasford
Dnes o 07:30

@anonym_autor

markusrasford
Dnes o 07:32

@anonym_autor žiaľ lepšie ti to neviem odfotit. Akvarium by nemalo byť na priamom svetle.

aalt
Dnes o 07:36

Hlavne nekupuj ziadne nove rybky, kym akvarium "nerozbehnes". Ja som prve rybky kupil tusim po dvoch mesiacoch. Akvarium je cim mensie, tym narocnejsie na udrzbu. A 60l je mensie. Ideal je tak 150~200l. Ale 60l je OK, len musis vediet co s nim robit a hlavne nerobit. A to nerobit je nedavat rybky do nezabehnuteho akvaria.
Takze za 1) dostatocny filter. Ten musi mat dostatocny objem, v ktorom budu zit akvarijne bakterie. Za 2) zive rastlinky. Umele vyhod, fakt su nanic. 3) najpr teda voda, filter a rastlinky. Takto to nechaj aspon mesiac, kludne viac a az potom kup rybky. Ale! Rybky vhodne do 60 l akvaria. A postupne nie hned plny stav.
Akvarium by nemalo byt na priamom slnecnom svetle ale malo by mat dsvoje dobre osvetlenie. To nastav tak na 8 hodin svietenie. Neskor mozes skusit pridavat, ale viac ao 10 to asi nebude - zalezia od rastlin ake mas. Voda sa potom meni raz za dva tyzdne 1/3 objemu. Idealne ak dolievas rovnakej teploty ako je v akva, takze si ju napusti den vopred. Pre 60l akva to je necelych 20l, co sa v pohode da.

tamtamka26
Dnes o 08:19

keď som pred rokmi deťom zakladala akvárium rovnakej veľkosti a každý deň zdochla ryba, kolega mi povedal, že jednoduchšie je chovať prasa ako rybičky 😀 a mal teda pravdu. ja som to tam nabúchala ako som uznala za vhodné. to akvárium si musí vytvoriť svoje prostredie (ešte bez rýb) aspoň 2 týždne a potom po troche pridávaj. najmenej náročné sú živorodky (tie oranžové mečúne sú takmer nesmrteľné, kým nie sú staré) a nie sú ani drahé. samozrejme keď odrátaš "náplň" akvária, tak celkový objem už nie je 60L, ale menej. tak ho neprepchaj rybami, aby mala každá svoj priestor. začni tak 5 kusmi, oni sa aj tak budú rodiť nové časom...