icon

Je zlé darovať preč darované zviera?

18. máj 2026

Ahojte, potrebujem počuť aj iný názor.

Minulý rok na narodky som dostala ako darček papagája - vždy som chcela mať nejaké zvieratko, teda som sa aj potešila. Dnes mám ale pocit, že to vôbec nezvládam. Je hlučný, potrebuje veľa pozornosti a času, robí neporiadok ...

Najradšej by som sa ho zbavila :-/ Najhoršie ale je, že mám pocit, akoby som ho „nemohla dať preč“, lebo to bol dar od blízkeho človeka a bojím sa, čo by si o mne pomysleli. Tak neviem, čo robiť. Či ho niekomu darovať. Lebo teraz mám pocit, že sa trápime obaja 😔

anonym_59d901
18. máj 2026

Vymysli si alergiu 🤣

brrunetkaa
18. máj 2026

Ak nezvládaš jeho výchovu a starostlivosť, tak ho podaruj ďalej ľuďom čo sa tomu venujú. Aspoň vidíš, že zviera nie je pre teba vhodné, keďže každé je svojim spôsobom náročné a vyžaduje starostlivosť a pozornosť. A zviera sa ako dar nemá dávať presne kvôli tomuto…

anonym_43552d
18. máj 2026

Myslela som, ze ti dali zviera bez akejkolvek tvojej vyjadrenej tuzby a ty sa ho chces hned zbavit - povedala by som jasne ano, zviera prec alebo vobec neprijat. Lenze tvoja situacia je trochu ina - ty si zviera chcela len si si ho nekupila, asi z dovodu ze si si nebola ista, ci sa budes vediet starat. Mas ho rok, zistila si ze nezvladas, ale mne to pride rovnake ako keby si si ho sama kupila, darovanie je v tomto pripade irelevantne kedze si dar prijala. Nic to nemeni na tom, ze by som doma nemala zviera, ktore nezvladnem a nechcem, ale velke poucenie do buducna - uz radsej zviera nemaj ani darovane ani kupene. Darcovi by som vysvetlila, ze to proste nezvladas a bola to chyba, lebo si si to predstavovala inac. A poriadne si radsej rozmysli, ci chces do buducna deti 🤷‍♀️ (tym v ziadnom pripade nechcem prirovnavat deti k zvieratam, demonstrujem len autorkinu vlastnost nieco zive chciet, zobrat si a potom ked zistim ze to nie je pre mna, vratit…)

lenja123
18. máj 2026

@anonym_autor ak by sa jednalo o škrečka, povedala by som ti, že ešte rok vydrž a problém sa vyrieši sám. Ale papagáj bude pravdepodobne žiť ešte pekných pár rokov. To ako dlho sa chcete obaja trápiť? Určite mu čo najskôr začni hľadať nový domov, len ťa prosím, daj si záležať aby sa dostal tam, kde ho príjmu s láskou a budú sa o neho vedieť postarať. Uvidíš, že aj tebe sa uľaví. Tak to vysvetli aj tomu, kto ti ho daroval. Že je to lepšie pre teba aj toho vtáka a že máš aspoň ponaučenie, že zviera nie je nič pre teba.

katarinaba
18. máj 2026

Nie, nie je zle dat zviera prec, ked nie si schopna mu dat to co potrebuje. Niekedy clovek nevie dopredu odhadnut, co vsetko ho so zvieratom caka. Aj ked si pozistuje informacie, moze sa stat, ze niektore veci prinesie az "prax". Najdi papagajovi novy domov, posnaz sa, aby to bol domov, kde to zvladnu. Darcovi povedz, ze si to nezvladla. Nie je hanba si priznat sutocnosti a dat ho do dobrych podmienkok, hanba je o zviera sa nestarat, nebodaj mu ublizovat, zabit ho. A tiez by som nesla tvrdit to, aby si zivera ci dokonca dieta nikdy nemala. Su aj menej narocne zvieratka ako papagaj, ktorym mozes byt dobrym majitelom. A uz vobec ako matka nemusis byt zla len preto, ze si nezvladla papagaja. Papagaj - aj ked sa to nezda - je velmi zlozite zviera. A casto kym s nim neprides do kontaktu ani netusis co vsetko to obnasa. Psik je super, macka este viac. Ale papagaj - narocnejsie ako dieta. Takze tu bola len zla volba zvierata.

sisska96
18. máj 2026

Vymysli si niečo. Nechala si otvorené okno a odlietal, máš alergiu a podobne.

anonym_eb6dc0
18. máj 2026

Taktiež som zdedila 2 papagájov z predchádzajúceho vzťahu, ich kúpa bola nerozumná, vôbec sme si to nenastudovali. Potom som si našla nového priateľa, čakali sme bábätko a on si zvieratá v byte svojom neželal a takisto som sa bála či budem mať na ne čas. Aj po mesiacoch sa ma báli, robili veľa hluku... Predala som ich cez Bazoš, na druhý deň po zverejnení inzerátu skúsenému chovateľovi. Verím, že sa majú lepšie ako so mnou.
Takže moja rada je, že ich predať a vysvetliť to danej osobe alebo klamať, že uhynuli.

zebricka14
18. máj 2026

A aký papagáj? Ja tiež chovám. Je mi ho ľúto.

anonym_008deb
18. máj 2026

Normálne povedať človeku, čo ti ho daroval, že to nezvlázaš, možno by si ten človek toho papagája vzal sám. A ak to nenavrhne, daj ho niekomu, kto sa tomu venuje a bude mať na papagája čas.

anonym_7f6bc0
18. máj 2026

To si chcela -nejaké zviera- a ten človek ti vybral papagája: jedno z najzložitejších, najhlučnejších, najneporiadnejších a najnáročnejších zvierat? Ktoré preferuje byť v skupine, ak s ním nie si doma prakticky stále?
Naivný, ale otrasný výber. Papagáje sú najzbavovanejšie zvieratá a väčšina ľudí sa ich zbavuje do roka, max dvoch od kúpy. Predaj ho niekomu, kto má naňho reálne čas a voliéru, alebo mu umožní väčšinu dňa mimo klietky. Nedarovala by som ho zadarmo, lebo to pritiahne nejakých debilov, čo ho tresknú do malej klietky, celoročne na balkón alebo do garáže. Keď počujem na balkónoch pišťať tie andulky, ktoré boli odsúdené na doživotie v 40x50cm klietke, za každého počasia, tak je mi do plaču.