icon

Aké malé návyky vám zlepšujú život?

ludo55
Dnes o 10:36

Ahojte, snažím sa zlepšiť svoje denné návyky. Aké malé návyky robíte počas dňa, ktoré vám reálne pomohli? Môžu to byť hocijaké veci ráno, počas dňa alebo večer. Ako napr. nepiť kávu ráno nalačno ale až 60-90 minút po zobudení.

anonym_7941a5
Dnes o 10:48

Ráno nalačno si dávam vlažnú vodu s citrónom. Pred jedlom vypijem pohár vody. Po káve vypijem pohár vody. Každý deň cvičím, aj keď iba 15 minút, ale čas si nájdem. A chodím spať o 22.00. Vždy v rovnakom čase.

anonym_3b006d
Dnes o 10:54

upratovanie - keď sa mi nechce robiť nič veľké upracem vždy aspoň 1 poličku alebo šuplík, a každý deň vyradím dve-tri veci buď ich nafotím a dám do inzercie, alebo ich potom raz za týždeň odnesiem (knihy do knihobúdky, alebo sáčok vecí do zberného dvora), zvyšok vyhadzujem
už sa mi tak uvoľnilo veľa miesta, postupne plánujem zminimalizovať počet vecí

minenkaa
Dnes o 11:01

Určite strecing,zelený čaj ,chodím spat o tom istom čase,
Jem ,dlhé roky som nejedla a snažím sa jesť pravidelne
Pred spaním pijem pohár vody a aj ráno pred odchodom z domu ,vypijem jeden alebo dva

anonym_6089ba
Dnes o 11:02

@ludo55 ráno rozcvička, beh. Pred jedlom pohár vody, večer vždy fitko(5/6x do týždňa ), večer lymfatická masáž + madero, minmalne 10/15k krokov denne, spánok vždy v ten istý čas a budík tak isto, ráno vždy skin care, sprcha. Je toho ešte dosť
A ešte doplním denne aspoň 3l vody, lebo beriem kreatin

petranelkova
Dnes o 11:25

Každé ráno aspoň rozcvička, ak už si nestíham zacvičiť. Pomáha mi to naštartovať sa v daný deň 🙂 A potom zelený čaj, to si dávam úplne každé ráno, nabudí ma to.

sara07
Dnes o 11:27

napísat si ráno čo chcem v bodoch urobit

silvia_pekna
Dnes o 11:29

nerobim velke upratovanie a zo zasady neupratujem cez vikend. radsej v tyzdni pomaly nieco kazdy den porobim. na zvykla som si vecer zapinat pracku, povesiam a na druhy den pradlo spracem v priebehu dna.

luckajozko21
Dnes o 12:00

Od noveho roka citam pred spanim kazdy vecer. Pijem vela vody (tiez predsavzatie), hybem sa 15-20min denne.

wade
Dnes o 12:28

uz asi 4 roky robim kazdy jeden den (bez akejkolvek prestavky) minimalne 45 minut nejaky sport (beh, bajk, posilka, lyze alebo aj dlhsia turistika, alebo dlhsia prechadzka - ak sa necitim uplne najlepsie). Nespocetne mnozstvo pozitiv - a uz si neviem bez toho den predstavit.

7miriam77
Dnes o 12:30

Už druhý rok chodím do práce a z práce peši rýchlo chôdzou. Jedna cesta mi zaberie 35 minút a je to to najlepšie,čo som si mohla vymyslieť. Vyvetram hlavu ako sa povie, mám čas popremýšľať o kadecom, no má to aj iné pozitívne výsledky, schudla som 6 kg, celkovo kondícia sa mi zlepšila a cítim sa omnoho lepšie. A ušetrila som už okolo 1000 e na cestovnom 🙂. Peši chodím celoročne...či prší, či sneží, či fúka..je to už moja závislost

moonlight1210
Dnes o 12:45

Rano vzdy postlat postele. Vecer sa vraciam do upravenej spalne.
Uplne iny pocit pred spankom.

Potom pohar vody (2,5 dcl) a vitaminy C a D a zinok.
Este pred kavou a ranajkami.

Rano mentalny "to do list" - aby som nezabudla nakrmit ziadne zvieratko, co mame, zbezne vycistit klietky a vymenit podlozky. Poobede o to menej roboty.

Vecer spratat kuchynu, aby bola na rano pripravena. Nefunguje to uplne podla ocakavania, lebo cela rodina mentalne vyciti, ze uz je tam cisto, tak do rana naznasaju vsetko, co mali odlozene v izbach. Ale zase, bolo by toho tam o to viac. Takze aj to pomoze.

Ulozit vecer gauc a vankuse v obyvacke a zotriet stolik.

Pred kazdym varenim vyprazdnit umyvacku. A priebezne hadzat pouzite veci pocas varenia do umyvacky.
Ked sa dovara jedlo, uz je rovno aj upratna kuchyna.

Veci v skriniach v krabiciach, nie kominkoch. Lahsi pristup, lahsie upratanie, pri otvoreni vyzera skrina upratana, aj keby to bolo v tych krabiciach zrovna iba nahadzane. Nevidiet to.
Krabice s priehradkami na spodne pradlo a ponozky. Nevytiahnem s jednym parom hned dalsie dva.
Pri upratani ma vsetko svoje urcene presne miesto/priehradku, kam to iba vlozim.

Mnoho dalsich veci, co som si postupne po cas rokov zaviedla, aby som mala viac casu na ine aktivity.
A konecne zase viacej citam a tvorim.

gab
Dnes o 13:52

kazde rano vypijem hrncek prevarenej teplejsej vody,
kazdy den odlicim plet na tvari (bez ohladu na nocnu hodinu) ,
kazdy vecer upracem kuchynsku linku - proste prist rano do cistej kuchyne je super
kazde rano usteliem postele.

victoriab
Dnes o 14:02

super tema rada sa inspirujem hoci ja mam skor problem s konzistnentnostou vsetko ma po case prejde takze sa nestihne vytvorit navyk 😃

anonym_2103b0
Dnes o 19:10

@ludo55 Po xy rokoch nežehlím,len čo je nutné.Uz iba lete zehlim aj to nie všetko.

sense
Dnes o 19:27

Min 7 hod spánku. Spať cca v rovnaký čas. Polhodinu pred spaním žiaden telefón, tv (ten máme len v obývačke ). V čase voľna vstávanie tiež v rovnaký čas medzi 6.30-7.00. Takisto jedavame ako rodina spolu, bez tv , bez telefónov v kuchyni pri stole. Max 2kavy denne, ideálne len jedna, po prebudení sa ponatahujem

sulavikova
Dnes o 19:44

@ludo55 atómové návyky bežných činností až po rituál, odstrihnutie od toxických ľudí, mindsetting a priorizácia.

anonym_c91b73
Dnes o 19:52
@sulavikova

@ludo55 atómové návyky bežných činností až po rituál, odstrihnutie od toxických ľudí, mindsetting a priorizácia.

@sulavikova prioritizacia, si chcela napisat

michaela329
Dnes o 19:58

@ludo55 všade chodím pešo...okrem toho, že sa tým pádom veľa prirodzene hýbem, tak stretnem kopu ľudí a vidím viac z okolia.

anonym_2afe33
Dnes o 20:01

nestresujem seba,ani ostatných,čo som predtým robila asi denne ,fakt že najlepšie rozhodnutie

aurora33
Dnes o 20:04

@ludo55 krásna téma ☺️

bjnr
Dnes o 20:07

Je prirodzené, že hľadáte kotvy v podobe mikro-návykov, najmä ak máte pocit, že dni vám pretekajú medzi prstami. To, čo opisujete, však často býva prejavom ilúzie kontroly. Je to psychodynamika, kedy sa snažíme upratať vonkajšie procesy (biológiu, čas, kofeín), aby sme sa vyhli chaosu, ktorý cítime vo vnútri. Akoby presné načasovanie kávy mohlo kompenzovať chýbajúci pocit zmyslu alebo preťaženie v práci. Tieto „hacks“ sú užitočné, ale v rukách vyhoreného človeka sa často stávajú len ďalšími položkami na zozname úloh, ktoré vás paradoxne stresujú, keď ich nedodržíte. Paradox je, že návyk funguje najlepšie vtedy, keď nie je bojom proti sebe, ale formou starostlivosti o seba. Väčšina ľudí rieši návyky hlavou, ale telo ich nestíha spracovať. Skôr než siahnete po telefóne alebo začnete odpočítavať minúty do prvej kávy, urobte si 30-sekundový scan tela. Kde cítite napätie? Je to v čeľusti, v ramenách alebo v žalúdku? Nerobte z návykov rituál výkonu, ale rituál kontaktu. Ak si tú kávu dáte neskôr, nerobte to preto, že to hovorí neuroveda, ale preto, aby ste si všimli, ako chutí vaša ranná únava bez nej. Skutočná zmena nenastáva vtedy, keď optimalizujete chémiu v mozgu, ale keď prestanete používať disciplínu ako bič na svoje vyčerpanie. Budujete svoje návyky preto, aby ste mali svoj život viac pod kontrolou alebo preto, aby ste sa v ňom konečne cítili lepšie?

fadama
Dnes o 20:10

Nerobím nič. 😂😂
Chcem ráno kávu? Dam si kávu. Nechce sa mi nič upratať? Neupratujem. Jem keď chcem.
Žiadne blbosti vyššie spomínané by som nerobila 😆😆

zmrzlinka8
Dnes o 20:15
@anonym_c91b73

@anonym_c91b73 https://jazykovaporadna.sme.sk/q/7591/

priorizácia a priorizovať je po slovensky správne

zmrzlinka8
Dnes o 20:21
@anonym_c91b73

subartic
Dnes o 20:33

Prvé čo ráno pijem je čaj s kurkumou , čiernym korením , škoricou a medom . Po pol hodine zelený jačmeň ( nedám na neho dopustiť ) do ktorého kvapkám gynex. 3 krát do týždňa namočené vločky v mlieku večer, teda 12-15 hodinové močenie do ktorého hodím hrozienka a chia semienka. v poobedňajších hodinách lyžica rybieho oleja to som sa fakt musela naučiť. 4 krát do týždňa behám .
Doma mám pravidlo " každý deň niečo pre rodinu " , takže každý jeden z nás niečo denne spraví aby sme sa doma cítili lepšie + ja mám jednu vec že každý deň vyhodím jednu vec aj keby to bol iba papierik.

anonym_7852e1
Dnes o 20:48
@moonlight1210

Rano vzdy postlat postele. Vecer sa vraciam do upravenej spalne.
Uplne iny pocit pred spankom.

Potom pohar vody (2,5 dcl) a vitaminy C a D a zinok.
Este pred kavou a ranajkami.

Rano mentalny "to do list" - aby som nezabudla nakrmit ziadne zvieratko, co mame, zbezne vycistit klietky a vymenit podlozky. Poobede o to menej roboty.

Vecer spratat kuchynu, aby bola na rano pripravena. Nefunguje to uplne podla ocakavania, lebo cela rodina mentalne vyciti, ze uz je tam cisto, tak do rana naznasaju vsetko, co mali odlozene v izbach. Ale zase, bolo by toho tam o to viac. Takze aj to pomoze.

Ulozit vecer gauc a vankuse v obyvacke a zotriet stolik.

Pred kazdym varenim vyprazdnit umyvacku. A priebezne hadzat pouzite veci pocas varenia do umyvacky.
Ked sa dovara jedlo, uz je rovno aj upratna kuchyna.

Veci v skriniach v krabiciach, nie kominkoch. Lahsi pristup, lahsie upratanie, pri otvoreni vyzera skrina upratana, aj keby to bolo v tych krabiciach zrovna iba nahadzane. Nevidiet to.
Krabice s priehradkami na spodne pradlo a ponozky. Nevytiahnem s jednym parom hned dalsie dva.
Pri upratani ma vsetko svoje urcene presne miesto/priehradku, kam to iba vlozim.

Mnoho dalsich veci, co som si postupne po cas rokov zaviedla, aby som mala viac casu na ine aktivity.
A konecne zase viacej citam a tvorim.

@moonlight1210 neviem či vieš, ale vitamíny c a d by sa nemali užívať spolu, navzájom sa vylučujú. Pozri si to tom viac, lebo takto prichádza s o účinok, ak ich užívaš v jeden čas.

wolf_
Dnes o 21:04

Meditácia každý deň a celkovo aj pomimo meditácie mindfulness a dýchacie techniky. Dodržiavanie pitného režimu. Pohyb a pobyt v prírode (ideálne každý deň, ale teda aspoň párkrát do týždňa). Venovať sa každý deň aspoň chvíľu tomu, čo ma baví a je mojou vášňou. Počúvať seba a svoje telo a na základe toho aj jednať. Mať vytvorené celkovo nejaké rutinky, u mňa najmä ráno a večer, dáva mi to pocit takého bezpečia, ale to si myslím, že si musí každý vytvoriť individuálne na základe svojho životného štýlu a osobnosti.