icon

Ako prekonať neustálu potrebu míňať?

Včera o 15:24

Ako dieťa som cítila nedostatok všetkého, možno hlavne lásky a tam možno niekde tkvie môj problém, ktorý mi začína prerastať cez hlavu. Mám neustále potrebu kupovať nové veci, meniť nábytok, prerábať dom, chatu, chatku. Keď už si myslím, že je to ok, vždy si nájdem niečo, čo by mohlo byť lepšie. Ospravedlňujem si to tým, že veď to nemiňam na hlúposti, veď je to na bývanie, pre moje dcéry, aby sa aspoň v začiatkoch nemuseli starať, ale vidím, že už to začína prekážať aj im. Začínam mať pocit, že to vnímajú tak, ako by mi boli prednejšie tie veci, ako ony. Muž je zo mňa už na nervy, on je mojím opakom, sporí, neminie. Mám pár rokov do dôchodku a na účte takú veľkú nulu. Jasné, že si sporim na dôchodok v treťom pilieri, mám aj investičné sporenie, nie som úplný blázon, skôr ma hnevá to, že všetko do tla miniem a potom do výplaty lížem labu. Rozmýšľam aj nad psychológom, ale pri tých mojich nekonečných rekonstrukciách nemám čas. Na každý rok si urobím rozpočet, čo treba kúpiť, stanovim si limit na každú jednu vec a stále ho prekračujem, hospodárom ako tá naša republika 😔. Je alebo bol na tom niekto podobne ako ja? Ako ste sa z toho dostali, čo Vám pomohlo? Ďakujem za slušné príspevky.

anonym_f7718f
Včera o 15:33

Ja som bola na tom ako ty, minula som všetko. Až som si povedala dosť. Na hlavnom účte si nechávam len toľko, koľko reálne potrebujem. Zvyšok ide preč z účtu - niečo hotovosť do obálky, niečo na šetriaci účet, kde sa mi peniaze zhodnocujú.

anonym_528898
Včera o 15:37

Tiež všetko miniem, ale nie je to zbytočným míňaním. Dorábame dom, všetko ide do domu….

anonym_f7887a
Včera o 15:38

@anonym_autor minas na hluposti, hoci sa snazis si nahovorit ze nie. A teda kratko pred dochodkom mat na ucte malo, ja by som mala realne obavy ze budem stara a chudobna a uz s tym nebudem moct nic urobit lebo pracovat nebudem schopna. Alebo by som mala obavy z toho ze niekomu ostanem na krku. Toto vsetko by Ta malo motivovat k tomu ze odteraz hned ako pride vyplata odlozis peniaze na setrenie/investovanie niakam kde sa ich nedotknes.

catherin4
Včera o 16:36

Ja som tiez taka, ze vela minam. Proste ked mam na ucte peniaze, mam chut ich minat. Musim sa krotit a zastavit. Teraz som si povedala, ze nebudem uz minat tak snad mi to vydrzi.

autor
Včera o 16:47
@anonym_f7887a

@anonym_autor minas na hluposti, hoci sa snazis si nahovorit ze nie. A teda kratko pred dochodkom mat na ucte malo, ja by som mala realne obavy ze budem stara a chudobna a uz s tym nebudem moct nic urobit lebo pracovat nebudem schopna. Alebo by som mala obavy z toho ze niekomu ostanem na krku. Toto vsetko by Ta malo motivovat k tomu ze odteraz hned ako pride vyplata odlozis peniaze na setrenie/investovanie niakam kde sa ich nedotknes.

@anonym_f7887a na dôchodok si setrim roky, aj investičné sporenie mám, v pôvodnom príspevku som to pisala, takže sa chudoby na dôchodku ozaj nebojím.

autor
Včera o 16:49
@catherin4

Ja som tiez taka, ze vela minam. Proste ked mam na ucte peniaze, mam chut ich minat. Musim sa krotit a zastavit. Teraz som si povedala, ze nebudem uz minat tak snad mi to vydrzi.

@catherin4 držím palce, aby to vyšlo.

anonym_1062b5
Včera o 16:53

@anonym_autor môj muž! Ty aspoň minas do rekonštrukcie,ale on si kupuje oblečenie, topanky.. mame to v 3 izbach a keď ide von, dá si tricko z KIK.Mina na značkové veci, plny dom bordelu.Je to choroba, on míňa úspory, je nezamestnany uz 8 mesiacov, skúšala som všetko možné, ale nejde mu pomôcť, u nás len psychológ!! Ja poznám ženy, čo stále zveľaďujú, lebo ich to teší.Kebyze mám extra peniaze, tak tiez dorobím dom, záhradu..Mas sporenie aj investične, čo je plus.Skus sa nastaviť sama, lebo očividne, keď ti to hovoria ini, tak to nerešpektujes..Sleduj si rôzne stránky , inspiruj sa, ale nekupuj!! Máte to tam určite krasne..Moj muž nemá nič a tiez par rokov dodochodku.Ja rozmýšľam, čo kúpim v obchode aké v akcii potraviny a potom príde balík z About you s novými už snáď 50 timi topánkami.U nás to je na rozvod alebo zmena.Ja mám už depresívne stavy z preplneného domu, plno krabíc, veci pohadzane lebo skrine plne.Ale on všetko potrebuje!! A teda nemame spoločne účty! Inak ja miniem všetko, ale na stravu a deti.Nezarabam veľa a veľmi rada by som si niekedy dopriala a to ani na dôchodok nesetrim, nemám z čoho, žiaľ.

anonym_8c919d
Včera o 17:18

My mame tiez uz 2hu kuchynsku linku,laminat v celom dome sme vymenili za drevennu podlahu,a nakoniec isiel obrovsky koberec na podlahu do obyvacky,lebo tam sa najviac podlaha nici.
Teraz ideme robit 3tie statie na auto,muz si tam ide k tomu robit aj jamu,aby sa vedel dostat pod auto a opravit,co treba.
A toto vsetko mam v plane este raz,ked uz deti odidu z hniezda,opät bude velka rekonstrukcia,alebo sa velky dom preda a kupime si s muzom pidi domcek.

autor
Včera o 17:29
@anonym_f7718f

Ja som bola na tom ako ty, minula som všetko. Až som si povedala dosť. Na hlavnom účte si nechávam len toľko, koľko reálne potrebujem. Zvyšok ide preč z účtu - niečo hotovosť do obálky, niečo na šetriaci účet, kde sa mi peniaze zhodnocujú.

@anonym_f7718f ahoj, toto som tiež skúšala, ale asi nemám pevnú vôľu, nevydrží mi to. Som rada, že tebe sa z toho bludného kruhu podarilo vystúpiť. Drž sa.

anonym_f7718f
Včera o 17:37
@anonym_autor

@anonym_f7718f ahoj, toto som tiež skúšala, ale asi nemám pevnú vôľu, nevydrží mi to. Som rada, že tebe sa z toho bludného kruhu podarilo vystúpiť. Drž sa.

@anonym_autor daj si cieľ, na čo šetríš. Pôjde to potom ľahšie ako keď máš len tak odkladať

autor
Včera o 17:47
@anonym_1062b5

@anonym_autor môj muž! Ty aspoň minas do rekonštrukcie,ale on si kupuje oblečenie, topanky.. mame to v 3 izbach a keď ide von, dá si tricko z KIK.Mina na značkové veci, plny dom bordelu.Je to choroba, on míňa úspory, je nezamestnany uz 8 mesiacov, skúšala som všetko možné, ale nejde mu pomôcť, u nás len psychológ!! Ja poznám ženy, čo stále zveľaďujú, lebo ich to teší.Kebyze mám extra peniaze, tak tiez dorobím dom, záhradu..Mas sporenie aj investične, čo je plus.Skus sa nastaviť sama, lebo očividne, keď ti to hovoria ini, tak to nerešpektujes..Sleduj si rôzne stránky , inspiruj sa, ale nekupuj!! Máte to tam určite krasne..Moj muž nemá nič a tiez par rokov dodochodku.Ja rozmýšľam, čo kúpim v obchode aké v akcii potraviny a potom príde balík z About you s novými už snáď 50 timi topánkami.U nás to je na rozvod alebo zmena.Ja mám už depresívne stavy z preplneného domu, plno krabíc, veci pohadzane lebo skrine plne.Ale on všetko potrebuje!! A teda nemame spoločne účty! Inak ja miniem všetko, ale na stravu a deti.Nezarabam veľa a veľmi rada by som si niekedy dopriala a to ani na dôchodok nesetrim, nemám z čoho, žiaľ.

@anonym_1062b5 no to by ma asi piclo, mať takého chlapa doma. Ja na seba práveže veľa neminiem, jedny adidasy nosím už päť rokov a stále sú ako nové. Mňa len vytáča to, že neviem ušetriť na účte peniaze, mám aj sporiaci účet, ale vždy ho vyberiem. Preto sporim väčšie sumy na dôchodkovom sporení, a investičnom, lebo to len tak ľahko nevyberiem. Neviem si proste vytvoriť takú bežnú rezervu 1000 - 2000 €. Keď sa mi to aj podarí, vydrží mi tak mesiac, dva. Beriem to ako osobné zlyhanie a aj to zlyhanie je. Áno dám to do domu tie peniaze, ale nikto si to neváži,

pieksamaki
Včera o 17:56
@anonym_autor

@anonym_f7887a na dôchodok si setrim roky, aj investičné sporenie mám, v pôvodnom príspevku som to pisala, takže sa chudoby na dôchodku ozaj nebojím.

@anonym_autor si ako moja svokra.....az ju kazdy ignoruje.....neviem z coho prameni jej nakupovanie...ci z komunizmu kedy nic nebolo. Alebo z nedpstatku lasky....ale nepomohlo nic...ak mas este sebareflexiu...tak popracuj na tom.....kazfy mame svoje ...nikto nie je idealny....ale da sa s tym pracovat.

anonym_33dacd
Včera o 18:17

Skús s týmto problémom ísť na psychoterapiu. Neboj sa, psychológovia sa s týmto stretávajú často. Najdôležitejšie je, že si ochotná si priznať, že je to problém. Muž ťa iste rád podporí, aj deti. Naozaj toto často robia ľudia, ktorí nemajú inú hlbokú radosť zo života. Každý má niečo - niekto mobil, niekto míňanie, niekto jedenie alebo alkohol. Pomoc existuje, držím palce.

anonym_883ab9
Včera o 18:29

Ja tiež nemôžem mat na úcte, lebo vždy potom nieco “potrebujem”. Začala som to robiť tak, že som si vypočítala koľko by som mala ušetriť, koľko mám náklady, koľko môžem minút na hlúposti. Hneď ako príde výplata, odložím na šetrenie a musím do konca mesiaca bacovat s tým čo mám na úcte. Inak to u mna nejde.

marsmykkok
Včera o 19:43

@anonym_autor Možno si plánovať vopred čo kúpiš z výplaty a tie nákupy si nejako rozdeliť, teda napríklad ak budeš mať naplánované napríklad kúpiť kozmetiku za 50 eur, bundu, nové čižmy, komodu, letničky na balkón, poličku do kúpeľne, nové dosky na krájanie a nové lehátko nekúpiť to všetko prvé 2-3 dni po výplate, ale rozdeliť si týchto tu napríklad osem vecí na 2 týždenne, nech proste stále niečo kupuješ a máš niečo nové, ale aby to išlo postupne a nemala si nutkanie vymýšľať ešte nové blbosti ktoré nepotrebuješ. A teda možno sa držať rozpočtu, dať si zvlášť účet na takéto nákupy, poslať tam po výplate nejakú sumu a ak ju prekročíš tak smola...

anonym_6ceec4
Včera o 19:46

mam s tym skusenost, rok mi trvalo pokial som sa toho zlozvyku zbavila..a stale sa musim krotit.

autor
Včera o 19:55
@anonym_8c919d

My mame tiez uz 2hu kuchynsku linku,laminat v celom dome sme vymenili za drevennu podlahu,a nakoniec isiel obrovsky koberec na podlahu do obyvacky,lebo tam sa najviac podlaha nici.
Teraz ideme robit 3tie statie na auto,muz si tam ide k tomu robit aj jamu,aby sa vedel dostat pod auto a opravit,co treba.
A toto vsetko mam v plane este raz,ked uz deti odidu z hniezda,opät bude velka rekonstrukcia,alebo sa velky dom preda a kupime si s muzom pidi domcek.

@anonym_8c919d To ste moja krvná skupina. Teraz dokončujeme rekonštrukciu kúpeľne a o týždeň mi príde nová dlažba na terasu a v lete terasa na chalupe a zateplenie chaty a tak stále niečo dokola, niekedy mám dojem, že to nikdy neskončí.

anonym_326e8f
Včera o 19:58

@anonym_autor tak ked to ma psychologicky podton, tak skus psychologicku. Buduj vztahy s rodinou, nie materialne veci su dolezite, ale vztahy. Ked si to nedostala v detstve, tak mas teraz manzela, dcery, aby si dostavala lasku.
Si ako moja 69r sefka, ktora tiez vsetko preraba dnu, vonku, zahradu...plany ma take, ze musi zit asi do 100r. Ale naco to je, ked nikto o to nestoji, vztahy s detmi a vnucatami nulove.

autor
Včera o 19:59
@anonym_33dacd

Skús s týmto problémom ísť na psychoterapiu. Neboj sa, psychológovia sa s týmto stretávajú často. Najdôležitejšie je, že si ochotná si priznať, že je to problém. Muž ťa iste rád podporí, aj deti. Naozaj toto často robia ľudia, ktorí nemajú inú hlbokú radosť zo života. Každý má niečo - niekto mobil, niekto míňanie, niekto jedenie alebo alkohol. Pomoc existuje, držím palce.

@anonym_33dacd ďakujem, skúsim to.

autor
Včera o 20:35
@anonym_326e8f

@anonym_autor tak ked to ma psychologicky podton, tak skus psychologicku. Buduj vztahy s rodinou, nie materialne veci su dolezite, ale vztahy. Ked si to nedostala v detstve, tak mas teraz manzela, dcery, aby si dostavala lasku.
Si ako moja 69r sefka, ktora tiez vsetko preraba dnu, vonku, zahradu...plany ma take, ze musi zit asi do 100r. Ale naco to je, ked nikto o to nestoji, vztahy s detmi a vnucatami nulove.

@anonym_326e8f fuu, no to je silná káva s tou šéfkou, dúfam, verím, že takto nedopadnem. Musím s tým skončiť a viac sa venovať rodine. Ďakujem

anonym_224bcb
Dnes o 06:21

@anonym_autor zalozila som si ucet zadarmo kde si prevediem sumu ktoru som ochotna minut a platim len tou kartou. Prve tri mesiace som bola v minuse aj 300 eur /musela som pouzit povodny ucet/...ale zlepsujem sa

anonym_bbef19
Dnes o 07:03

Treba nájsť koníčky, ktoré by ta naplnali
A minanie peňazí to nebudú
Čím viac minas, tym väčšie prázdno lebo ten chvíľkovy pocit odíde smahom ruky a potom ide to odznova odznova a odznova
Treba pracovať na sebe na svojej psychike,to je zaklad