icon

Ako prekonať strach z chorôb?

1. máj 2026

Odkedy mavam zdravotne problemy (chrbtica - okrem bolesti mam aj nevolnosti z chrbtice, srdce - pred 2oma rokmi sa mi objavila arytmia a travenie) mam hrozny strach zakazdym ked ma niekde pichne alebo zaboli ze mi je nieco vazne. Pichne ma v chrbte tak sa bojim ze mi zlyhavaju oblicky, mam disekciu aorty, emboliu, pichne ma v bruchu bojim sa rakoviny prasknuteho vredu a takto dookola. Ja som z toho uz unavena. Neviem ako to zastavit. Antidepresiva nechcem brat tie len problem zamaskaju ale nevyriesia. Skusila som raz psychologicku ale vobec mi nesedla a dalej som uz nehladala. Pomoze s tym nejaky dobry psycholog? Viem si nejak pomoct sama?

anonym_db289b
1. máj 2026

Zial toto sa uplne odstranit neda. Vzniklo to tym, ze mame mnoho informacii dnes z internetu, viem o mnohych pripadoch a teda vznika podvedomy strach. Volakedy, ked sme vsetky tieto info nemali, tak taketo strachy sme nemali, teda v mensom meradle urcite.

autor
1. máj 2026
@anonym_db289b

Zial toto sa uplne odstranit neda. Vzniklo to tym, ze mame mnoho informacii dnes z internetu, viem o mnohych pripadoch a teda vznika podvedomy strach. Volakedy, ked sme vsetky tieto info nemali, tak taketo strachy sme nemali, teda v mensom meradle urcite.

@anonym_db289b mne k tomu netreba internet, mam vystudovane osetrovatelstvo, tam sme sa ucili zaklady chorob, dost na to aby som sa vystresovala ale nie dost na to aby som sa vedela ukludnit alebo si to nevsimat. Kym ma moje zdravotne problemy neovplyvnovali na dennej baze nevsimala som si obcasne pichnutie v bruchu alebo niekde inde v tele

marianarem
1. máj 2026

@anonym_autor Hladaj dalej. Mala som to aj ja, uz davno, aj modrina ma vedela vystrasit, nieto este pichanie. Az na 5. raz som nasla dobru psychologicku. Ta uz na 2. sedeni odhalila skutocnu pricinu a zmizlo to. Potom sme dlho riesili tu pricinu, ale to uz som aspon videla, ze sa veci hybu dopredu.

autor
1. máj 2026
@marianarem

@anonym_autor Hladaj dalej. Mala som to aj ja, uz davno, aj modrina ma vedela vystrasit, nieto este pichanie. Az na 5. raz som nasla dobru psychologicku. Ta uz na 2. sedeni odhalila skutocnu pricinu a zmizlo to. Potom sme dlho riesili tu pricinu, ale to uz som aspon videla, ze sa veci hybu dopredu.

@marianarem dakujem za povzbudenie, budem hladat dalej, snad najdem nejaku co mi pomoze

anonym_f9e78c
1. máj 2026

Mne práveže pomohli AD. Mala som rakovinu a odvtedy začal môj boj. Zo všetkého úplne vystrašená , každé pichnutie, bolesť, hneď panika. Teraz je to už oveľa lepšie.

guudy
1. máj 2026
@anonym_autor

@marianarem dakujem za povzbudenie, budem hladat dalej, snad najdem nejaku co mi pomoze

@anonym_autor ries to, aby si si z tych uzkosti neuhnala skutocnu chorobu…

anonym_647d72
1. máj 2026

Ja mam tiez rakovinu, metastazy kadetade, mala som 2x plucnu emboliu, plus dalsie nasledky chemosky a mam predpisane AD. Nic lepsie som nemohla spravit. K AD treba dobru psychoterapiu.

anonym_2306b9
1. máj 2026

Nie je pravda že AD nevyliečia, takýto dlhodobý stres je pre telo horší ako AD, tie vieš postupne pomaly vysadiť. Nájdi si odborníka ktorému budeš dôverovať, zlepší ti to kvalitu života

anonym_903962
1. máj 2026

Nájdi si inú psychologičku. Keď ti nesadnú jedne rifle, tak neprestaneš hľadať, ale vyskúšaš iné predsa.
Možno máš nutkavé myšlienky alebo hypochondriu. Niekedy aj ja si poviem že preboha čo ak mám rakovinu alebo si dokonca predstavujem seba, že ju mám ale snažím sa potlačiť tieto myšlienky. Chodím pravidelne na prehliadky, výsledky sú ok a v prípade, že by som aj nedajbože niečo mala, prehliadky to odhalia včas a teda je aj dobrá šanca na liečbu. Môžeš prezit život strachovanim sa o svoje zdravie alebo to brat tak, že keď raz máš niečo “napísané” tak sa to stane a neurobíš s tým nič. Nie som nejak extra veriaca, ale možno si len myslíme, že môžeme kontrolovať čo sa nám stane a pritom nemáme šajnu. Podľa mňa je oveľa väčšia pravdepodobnost že ta zdraží auto než to že zajtra dostaneš rakovinu

anonym_149036
1. máj 2026

@anonym_autoraktualne to riesim :( uz sa mi vsetci smeju. Mam zvysene pecenove testh a picha ma vzadu chrbat bojim sa ci to nie je nieco vazne.mame v rodine tu hnusobu ( mali sme) dokonca som sla na geneticke testy cakam na vysledok stale ma daco boli picha akoby sa nieco deje mam bolest ramena uz rok idem na rtg no kazdy den si myslim ze mi daco je ale mne pred ocami umrel necakane mlady clovek a mne uplne preplo :(

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_647d72

Ja mam tiez rakovinu, metastazy kadetade, mala som 2x plucnu emboliu, plus dalsie nasledky chemosky a mam predpisane AD. Nic lepsie som nemohla spravit. K AD treba dobru psychoterapiu.

@anonym_647d72 ako to mozes takymto stylom pisat och , neviem co ti mam napisat

anonym_149036
1. máj 2026
@marianarem

@marianarem ako sa ti z toho podarilo dostat

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_903962

Nájdi si inú psychologičku. Keď ti nesadnú jedne rifle, tak neprestaneš hľadať, ale vyskúšaš iné predsa.
Možno máš nutkavé myšlienky alebo hypochondriu. Niekedy aj ja si poviem že preboha čo ak mám rakovinu alebo si dokonca predstavujem seba, že ju mám ale snažím sa potlačiť tieto myšlienky. Chodím pravidelne na prehliadky, výsledky sú ok a v prípade, že by som aj nedajbože niečo mala, prehliadky to odhalia včas a teda je aj dobrá šanca na liečbu. Môžeš prezit život strachovanim sa o svoje zdravie alebo to brat tak, že keď raz máš niečo “napísané” tak sa to stane a neurobíš s tým nič. Nie som nejak extra veriaca, ale možno si len myslíme, že môžeme kontrolovať čo sa nám stane a pritom nemáme šajnu. Podľa mňa je oveľa väčšia pravdepodobnost že ta zdraží auto než to že zajtra dostaneš rakovinu

@anonym_903962 moja lekarka moju hypochondiu vobec neriesi, zevraj je to bezne ked niekto umrie na rakovimnu ze sa zacnem sledovat

marianarem
1. máj 2026
@anonym_149036

@marianarem ako sa ti z toho podarilo dostat

@anonym_149036 No ako som pisala, psychologicka na druhom sedeni zistila, ze ide viac menej len o manifestaciu ineho, hlbsieho strachu, ktory som si neuvedomovala. Akonahle som si ho uvedomila, prestala som tie choroby riesit. Ten hlbsi strach sa ale riesil zopar rokov, najviac asi prve dva. Potom sa mi to este po vela rokoch zopakovalo, aj ked uz nie az v takej podobe, a aj vtedy to bol len zastupny strach za nieco ine, co ma zase podvedome velmi trapilo v tom obdobi.

anonym_647d72
1. máj 2026
@anonym_149036

@anonym_647d72 ako to mozes takymto stylom pisat och , neviem co ti mam napisat

@anonym_149036 nie som si uplne ista, ako presne to myslis s tym stylom… 🙂

sara07
1. máj 2026

dá sa , respektivne naučíš sa otazkami alebo vetami vratit sa do pohody,
alebo nebudeš až tak riešit priliš buducnost , cesty sú rôzne

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_647d72

@anonym_149036 nie som si uplne ista, ako presne to myslis s tym stylom… 🙂

@anonym_647d72 ze to pises s takou ''lachkostou'' ze mas tiez R a MTS :(

anonym_149036
1. máj 2026

@anonym_autor tiez som studovala biologiu a teda , tiez viem co a ako, a je to ovela horsie, ked to vieme, lebo sme sa o tom ucili

anonym_149036
1. máj 2026
@sara07

dá sa , respektivne naučíš sa otazkami alebo vetami vratit sa do pohody,
alebo nebudeš až tak riešit priliš buducnost , cesty sú rôzne

@sara07 aj ked mas bolest? stale bolest?

anonym_149036
1. máj 2026
@marianarem

@anonym_149036 No ako som pisala, psychologicka na druhom sedeni zistila, ze ide viac menej len o manifestaciu ineho, hlbsieho strachu, ktory som si neuvedomovala. Akonahle som si ho uvedomila, prestala som tie choroby riesit. Ten hlbsi strach sa ale riesil zopar rokov, najviac asi prve dva. Potom sa mi to este po vela rokoch zopakovalo, aj ked uz nie az v takej podobe, a aj vtedy to bol len zastupny strach za nieco ine, co ma zase podvedome velmi trapilo v tom obdobi.

@marianarem ale ja si vsetko riadne uvedomujem. Viem, preco mam strach. Viem, preco sa bojim.

anonym_647d72
1. máj 2026
@anonym_149036

@anonym_647d72 ze to pises s takou ''lachkostou'' ze mas tiez R a MTS :(

@anonym_149036 no, pomahaju mi ssri AD, plus moja povaha a zmierenie so situaciou. Som v liecbe uz dost rokov na to, aby som si zvykla…ale ano, personal na onkologii ma obdivuje v tomto pristupe 🙂
Nic viac pre seba totiz spravit nemozem…podla statistik som tu uz par rokov nemala byt, takze si uzivam, ze som tu, nemam bolesti a sice nepracujem, ale inak vediem spokojny zivot 🙂
Keby si ma stretla osobne, nikdy by si ma netipla na rakovinu s mts😁

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_647d72

@anonym_149036 no, pomahaju mi ssri AD, plus moja povaha a zmierenie so situaciou. Som v liecbe uz dost rokov na to, aby som si zvykla…ale ano, personal na onkologii ma obdivuje v tomto pristupe 🙂
Nic viac pre seba totiz spravit nemozem…podla statistik som tu uz par rokov nemala byt, takze si uzivam, ze som tu, nemam bolesti a sice nepracujem, ale inak vediem spokojny zivot 🙂
Keby si ma stretla osobne, nikdy by si ma netipla na rakovinu s mts😁

@anonym_647d72 ❤🍀 musis byt velmi silna osobnost. Mozem sa opytat, aky typ? nevadi ti to?

Kamarat mal podobne, uz tu podla lekarov nemal byt, a on tu je, dokonca pracuje, ma remisiu, chcu mu zobrat ID. Obcas da pivo a futbal ale zije. s Humorom

anonym_cb548c
1. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor Mala by si nájsť urgentne psychológa, možno aj psychiatra. Antidepresívám sa nevyhýbaj, v tvojom prípade budú opodstatnené, uvidíš že sa ti uľaví. To, že máš vyštudovaného ošetrovateľstvo ti nedáva objektívny prehľad o tvojom zdravotnom stave. My keď sme chodili na prednášky, tak na každom jednom predmete sme si našli (poslucháčky prednášok) všetky príznaky všetkych chorôb. Takže je to v hlave. Mám pocit, že toto nie je tvoje prvá téma a dávno si mala byť u lekára.

anonym_647d72
1. máj 2026
@anonym_149036

@anonym_647d72 ❤🍀 musis byt velmi silna osobnost. Mozem sa opytat, aky typ? nevadi ti to?

Kamarat mal podobne, uz tu podla lekarov nemal byt, a on tu je, dokonca pracuje, ma remisiu, chcu mu zobrat ID. Obcas da pivo a futbal ale zije. s Humorom

@anonym_149036 nevadi 🙂. Liecim sa na hr. crevo 🙂
Pri diagnostikovani som mala sancu na prezitie 5 rokov cca 10-15%😂. Tak makam na vylepseni statistik …

guudy
1. máj 2026
@anonym_cb548c

@anonym_autor Mala by si nájsť urgentne psychológa, možno aj psychiatra. Antidepresívám sa nevyhýbaj, v tvojom prípade budú opodstatnené, uvidíš že sa ti uľaví. To, že máš vyštudovaného ošetrovateľstvo ti nedáva objektívny prehľad o tvojom zdravotnom stave. My keď sme chodili na prednášky, tak na každom jednom predmete sme si našli (poslucháčky prednášok) všetky príznaky všetkych chorôb. Takže je to v hlave. Mám pocit, že toto nie je tvoje prvá téma a dávno si mala byť u lekára.

@anonym_cb548c suhlasim👍🏼

sara07
1. máj 2026
@anonym_149036

@sara07 aj ked mas bolest? stale bolest?

@anonym_149036 skusit ju eliminovat, teply obklad , podla toho aka bolest

anonym_149036
1. máj 2026
@sara07

@anonym_149036 skusit ju eliminovat, teply obklad , podla toho aka bolest

@sara07 toto je psychicke. Kazdu minutu na to myslim.

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_647d72

@anonym_149036 nevadi 🙂. Liecim sa na hr. crevo 🙂
Pri diagnostikovani som mala sancu na prezitie 5 rokov cca 10-15%😂. Tak makam na vylepseni statistik …

@anonym_647d72 HC je ovela lepsie ako pankreas a melanom. drzim ti palce velmi,Kolono som mala robene to mam OK mna skor trapia ine veci.

ja mam aktualne velmi nizku imunitu, idem k lekarke, bolezsti vsade, nekomentujem, co si myslim. Kazdy z nas citi ze sa nieco deje, premyslam, co mi pichnu kebyze sa necham hospitalizovat.

anonym_647d72
1. máj 2026
@anonym_149036

@anonym_647d72 HC je ovela lepsie ako pankreas a melanom. drzim ti palce velmi,Kolono som mala robene to mam OK mna skor trapia ine veci.

ja mam aktualne velmi nizku imunitu, idem k lekarke, bolezsti vsade, nekomentujem, co si myslim. Kazdy z nas citi ze sa nieco deje, premyslam, co mi pichnu kebyze sa necham hospitalizovat.

@anonym_149036 vdaka, aj ja tebe, aby sa ukazali tvoje obavy ako neopodstatnene🤞💪❤️

anonym_149036
1. máj 2026
@anonym_647d72

@anonym_149036 vdaka, aj ja tebe, aby sa ukazali tvoje obavy ako neopodstatnene🤞💪❤️

@anonym_647d72 obavam sa ale dakujem. aj tebe prajem len zdravie