Ako prekonať strach z kliešťov?
Ahojte, posledné dva roky mám strach z kliešťov. Dvaja členovia mojej rodiny dostali boreliízu a majú dostala sa im do chronickej fázy. Ten môj strach ide až tam, že nejdem do prírody ani na záhradu od jari do jesene. Osoba, ktorá sa nakazila mala dlhé nohavice, napriek tomu sa jej dostal a prisal. Ako to máte vy? Toto je pre mňa veľmi obmedzujúce...
Skúšala si ísť do prírody natretá repelentom?
@anonym_6a4300 samozrejme, obaja boli natretí repelentom, a jeden z nich mal dlhé nohavice a pevnú obuv.
@anonym_6a4300 samozrejme, obaja boli natretí repelentom, a jeden z nich mal dlhé nohavice a pevnú obuv.
@anonym_autor Vo vašej oblasti je vysoký výskyt kliešťov?
@anonym_autor Vo vašej oblasti je vysoký výskyt kliešťov?
@anonym_6a4300 je neviem, ale vyzerá to, že áno.
@anonym_autor lenze kliesta nemuseli dostat v prirode, kludne si ho mohli doniest na obleceni a pod... natreti mohli byt zle.. takto sa spytam,, mavas klieste? realne byvam v lese, som v zahrade, kliesta som mala dvakrat, dcera raz za 15rokov.. na polovicku idu ako na udene... ja som dostala kliesta tak, ze domov nam ho dovliekol pes, ani vonku som nebola. Obavy taketo na mieste nie su vobec, treba pouzivat riadny repelent, po prichode domov vyzliect, veci vytriast, oprat, osprchvoat sa a prezriet sa. Borelku ani nedostanes hned, moj chlap ju mal, v nemocnici skoncil, ale ten mal toho kliesta hadam dva dni pricucnuteho, flaky na celej nohe, lebo on klieste nebude riesit.
A vies ,že bolerioza nie je len z kiestov?
@minenkaa oni to mali obaja z kliešťov. Boli tam aj tie typické kruhy. Jedna skončila v nemocnici na neurologii, robili je punkciu, a potvrdené, nasadená ďalšia liečba, tak uvidíme.
@anonym_autor lenze kliesta nemuseli dostat v prirode, kludne si ho mohli doniest na obleceni a pod... natreti mohli byt zle.. takto sa spytam,, mavas klieste? realne byvam v lese, som v zahrade, kliesta som mala dvakrat, dcera raz za 15rokov.. na polovicku idu ako na udene... ja som dostala kliesta tak, ze domov nam ho dovliekol pes, ani vonku som nebola. Obavy taketo na mieste nie su vobec, treba pouzivat riadny repelent, po prichode domov vyzliect, veci vytriast, oprat, osprchvoat sa a prezriet sa. Borelku ani nedostanes hned, moj chlap ju mal, v nemocnici skoncil, ale ten mal toho kliesta hadam dva dni pricucnuteho, flaky na celej nohe, lebo on klieste nebude riesit.
@anonym_6dfc65 dostali ho obaja v prírode, jeden si ho našiel ešte tam a jedna až doma po príchode. Nezávisle od seba.
@anonym_autor no ani ja nechodim do prirody a dvor mame suchy tam kliestov nemame ani tam radsej nepolievam, nestoji to za to dostat nejaku pliagu, ked do lesa tak len po chodnikoch a tam kde nie je vysoka trava, ale su uz aj ine pliagy a to lietajuce pozri na muchnicku akurat sa znamy 2 mesiace liecil
@anonym_6dfc65 dostali ho obaja v prírode, jeden si ho našiel ešte tam a jedna až doma po príchode. Nezávisle od seba.
@anonym_autor no este, aby to bolo zavisle na sebe.. :D prehanas. Ale tak boj sa dalej. Vsak ty s tym musis zit.
@anonym_autor ja akurat riesim boreliozu. Kliesta som nemala, ustipla ma daka potvora 🤷♀️ Ani neviem, kedy. S tym strachom to neprehanaj, lebo takto by si nemohla ani vyliezt von.
Kolega sa vybral v meste do potravin a v lete schytal kliesta na travniku, istotu nemas nikde.
Treba si davat pozor, ale za mna to prehanas.. ked ta strach obmedzuje tak, ze nechodis pocas leta ani von.. v zime tiez nechod, moze ta zrazit auto..
Ja som tento rok mala asi prveho kliesta v zivote, nepamatam si, zeby som niekedy mala tak maximalne vo velmi rannom detstve. V prirode som kazdy jeden den minimalne hodinu.
@minenkaa oni to mali obaja z kliešťov. Boli tam aj tie typické kruhy. Jedna skončila v nemocnici na neurologii, robili je punkciu, a potvrdené, nasadená ďalšia liečba, tak uvidíme.
@anonym_autor zanedbali to lekári, alebo nešli ti ludia včas keď videli tie kruhy? Ja som to mala do dvoch týždňov a lekár hneď riešil, okrem toho ze som pri tých ATB unavená mi nič nie je.
Vôbec ma nikdy takéto nenapadne. Veľa som v prírode, skoro celé leto. Veľakrát pracujem na terase
@anonym_autor zanedbali to lekári, alebo nešli ti ludia včas keď videli tie kruhy? Ja som to mala do dvoch týždňov a lekár hneď riešil, okrem toho ze som pri tých ATB unavená mi nič nie je.
@bomba36 nie lekári riadne nasadili ATB liečbu, následne klasické Elisa testy boli negatívne. Po čase však začala mať vážnejšie problémy, aj neurologického charakteru. Potom si dala robiť Western Blot test a vyšiel pozitívny. Nasledovala hospitalizácia na klinike, následne punkcia, kde sa odberom potvrdila borelióza a nasadená intravenózna liečba. Ale borelka je už v chronickom štádiu.
Ahoj, ja som kliešťa nemala nikdy, ale bojím sa ako čert. Známa umrela ako encefalitídu spôsobenú kliestom a kamoš mal boreliózu. Ďalší mal tiež encefalitídu a bol dlho v nemocnici… my sme vkuse postriekany repelentom ale aj tak mám zlý pocit. Ma záhradu chodím minimálne.
Kedysi sme mali psa vnútri, ten vždy doniesol kliešte a doteraz si pamätám ako so chodili po zaclonach🤦🏽♀️
Neviem ti síce poradiť, ale chcem ti len povedať že v tom niesi sama
Kliešťa som mala raz v živote, v deň, keď som nikde nebola, doniesol mi ho manžel. Kašli na kliešťov, užívaj si prírodu. Ja som stále vonku a občas nejakého dám dole, ešte kým lezie. Máme ich veľa.
@bomba36 nie lekári riadne nasadili ATB liečbu, následne klasické Elisa testy boli negatívne. Po čase však začala mať vážnejšie problémy, aj neurologického charakteru. Potom si dala robiť Western Blot test a vyšiel pozitívny. Nasledovala hospitalizácia na klinike, následne punkcia, kde sa odberom potvrdila borelióza a nasadená intravenózna liečba. Ale borelka je už v chronickom štádiu.
@anonym_autor asi mala smolu a bolo to niekde pri nervovej sústave a išlo to do likvora a nie tak donkrvy tak tie ATB nepôsobili dostatočne alebo čo aj keď kamaratkynnsynnten mal vzadu na krku a jemu sa to hneď neurologické prejavilo ochránila mu pol tvare tak hneď mu robili punkciu a hneď nasadili ATB a aj sa to teda potvrdilo a teda dva mesiace v nemocnici a rehabilitácie polroka na tvárové svaly a vyzera že následky nemá ale hneď to riešili no...
Ahoj, ja som kliešťa nemala nikdy, ale bojím sa ako čert. Známa umrela ako encefalitídu spôsobenú kliestom a kamoš mal boreliózu. Ďalší mal tiež encefalitídu a bol dlho v nemocnici… my sme vkuse postriekany repelentom ale aj tak mám zlý pocit. Ma záhradu chodím minimálne.
Kedysi sme mali psa vnútri, ten vždy doniesol kliešte a doteraz si pamätám ako so chodili po zaclonach🤦🏽♀️
Neviem ti síce poradiť, ale chcem ti len povedať že v tom niesi sama
@anonym_9fb480 proti encefalitide sa mozes dat ockovat
@anonym_autor normalne funguj. Nie kazdy kliest ti sposobi boreliozu. Mala som uz milion kliestov. Byvame blizko Váhu je ich tu na maderu. Vzdy sa skontroluj pri prichode cim skor ho vyberies tym lepsie
Aj u nás je vysoký výskyt kliešťov aj borelka sa objavuje ale teda je vraj aj z komárov a iných hryzancov možná... Ale teda mi sa riadime heslom že do 24 hodín má byť vytiahnuty a teda čo najskôr ak je možné. Tak teda vždy keď prídeme z vonku tak sa v lete večer poprezerame dôkladne. No a všetky kliešte povyberame..no a ak sa mi stane že napríklad nájdem nejakého neskôr (stalo sa mi raz zatiaľ ) tak idem k dr rovno sa objednám na odber a chcem aby sa to riešilo lebo presne tie následky sú najhoršie ale čo ti poviem môj manžel bol raz a povedala mu dr že nemá aktívne ale má prekonané...a teda máva rôzne mierne problémy niekedy ale či je to z toho nevieme a odkedy to má tiež nevieme.
@simsalabim no len tej našťastie nie je taký výskyt...to sa nesťažujem ale keby je očkovanie na boreliózu to by bolo fain
Inak ako ten strach je ako pochopiteľný aj ja ho dosť mám jednoducho je to stres ..ale na druhej strane naozaj si človek povie že to by ani na ulicu nemohol vijst lebo tam tá zase hoc kde môže opitý vodic dať dole...a mala som aj také strachy lebo u nás v dedine sa to tri krát už stalo z epripity vodič zrazil chodca na chodníku a ten neprežil alebo skončil zle v nemocnici.. a vždy mladý ľudia 🤦🤷🏽♀️
@simsalabim aj tento známy bol očkovaný ale asi niečo nezafungovalo
@simsalabim aj tento známy bol očkovaný ale asi niečo nezafungovalo
@anonym_9fb480 takntonuz je ozaj bad lack. Ale je aj veľa iných chorôb no naozaj to sa už len do trezoru zavrieť ale naozaj je to náročné si len predstaviť ako ti akákoľvek takáto proti na choroba zmení či skomplikuje život 😥.
Ja sa očkujem akurát na kliešťovú encefalitídu. A repelenrujem sa. Vždy keď idem do lesa a to chodím dosť časti keďže na huby a ryby chodím. Za tieto 3 roky som mala asi do 10 kliešťov? No mňa kliešte milujú. Mám tiež z nich strach ale nikdy som až tak to neriešila. Bohuzial sú a budú takže sa nebudem kvôli tomu obmedzovať. Na jeseň sa chcem otestovať na boreliózu pre istotu. Ale takto sa žiť nedá. Proste musíš akceptovať že tu sú. Alebo nechodiť nikde do prírody a inak ešte aj v zime ak je slabá zima môžeš chytiť

Skúšala si ísť do prírody natretá repelentom?