Ako riešiť obťažovanie od majiteľky ranča?
Ahojte, vopred sa ospravedlňujem ak to bude dlhšie čítanie, stala sa nám taká situácia, dcéra chodila jazdiť na kone na jeden ranč, všetko super, priateľská atmosféra, žiadny problém.
Museli sme sa presťahovať, z nového bydliska je to na starý ranč 150km takže je nereálne aby sme tam pokračovali.
Začali sme hľadať nový ranč v okolí nového bydliska, keďže má dcéra zatiaľ len 4 roky kritérium bolo aby vôbec také malé deti prijímali, síce jazdí od dvoch rokov ale nie každý chce trénovať takéto malé deti, plus občas jazdím aj ja a do budúcna, cca 1-2 roky máme v pláne kúpiť vlastného koňa, takže sme pozerali aj možnosti ustajnenia.
Dostali sme odporúčania na jeden malý ranč na konci vedľajšej dediny, všetci strašné spokojní, nadšení, všetko super žiadne negatívum. Napísala som teda majiteľke na Instagram, teda zisťovala som či berie deti, aká je cena, aké sú u nich pravidlá a ako to celé vlastne funguje. Dohodla som sa s ňou že sa prídeme pozrieť, či sa nám tam bude páčiť, či sa tam bude dcére páčiť a hlavne dcéra je hypersenzitivna a nesadne jej každý, dopredu som sa pýtala či si môžu dať nejakú skúšobnú hodinu a tak, samozrejme nič nebolo problém.
Prišli sme tam, prvý šok, žiadne že kone v ohrade, kone na celom pozemku a pohybuje sa medzi nimi, čo by nebol problém ale mala tam 17 koní, aj veľké ťažné, pohybovali sme sa medzi nimi, nebolo to nič príjemné 17 neznámych koní a všetky išli po nás...dávala som pozor na dcéru aby nešla k nejakému zozadu, aby ju nepristúpil, nezhodil a tak, presne len niektoré kone tam vážili cez tonu. To nás hneď pani majiteľka zd*bala že to neexistuje takto plašiť dieťa, že už si má dávať pozor sama na seba, a mi neverí ani slovo že ja viem jazdiť lebo by sme sa takto nesprávali pri koňoch. Mňa tam jeden začal hrýzť do nohy, nie silno ale tak bolelo to, vraj to je mladý kôň a je to normálne. Na mieste už zrazu žiadna skúšobná hodina nebola možná, vraj ak chceme aby mala dcéra tréning my musíme ísť preč. Trénuje mimo areálu, vždy niekde a rodič nikdy nemôže byť prítomný. Pani sa pýtala ako to prebiehalo tam kde sme chodili to nás zd*bala druhý krát že to je celé zle, ona funguje oveľa lepším systémom, kôň nikdy nemôže jazdiť do kruhu atď. Potom nám hovorila že ona jazdí tak že jeden kon jazdí jeden deň a ostatné majú pokoj, išla nám ešte ukázať ako ona jazdí, kôň ju absolútne nepočúval bol unavený, hovorím že má asi toho dosť na čo som dostala už odpoveď z krikom že koľko mám ja odjazdené keď jej idem hovoriť že kedy má toho dosť a kedy nie. Stále sa sťažovala že sa nič nepýtame, pritom ja som mala potrebné informácie, chceli sme to tam vidieť. Muž jej potom hovorí že veď nech nám povie niečo o tých koňoch čo tam má, alebo o nej že aké má skúsenosti a koľko sa tomu venuje, to sme zas dostali odpoveď že to nás nemá čo zaujímať, že má kopec spokojných ľudí a to musí stačiť. Dokopy sme tam strávili cca 30 minút a išli sme preč s tým že toto asi nebude pre nás a poobzeráme sa niekde ďalej. Za túto prehliadku sme zaplatili 20€. Na ďalší deň som na Instagrame našla že pani si dcéru pri koňoch odfotila a zverejnila akože aký pekný vzťah s koňmi majú u nich deti. Napísala som jej a poprosila som ju aby fotky odstránila, dcéru na internet nedávame, na čo mi pani začala vypisovať ako sme ju len využili, že sme len prišli pozrieť kone a nemá z nás nič, žiadne jazdy nič, odvtedy neviem čo sa jej na nás tak nepáčilo nám chodia výhražné správy, stále si vytvára nové profily, dokonca si niekde zistila adresu a tri krát bola u nás pýtať 50€ lebo nám venovala svoj čas. A moja otázka je, ja sa vážne bojím čo táto osoba robi s deťmi, keď rodičia nemôžu byť prítomný, dá sa niekde nahlásiť? Alebo čo všetko sa jej dá poslať na ranč? Aké kontroly? Otravná je strašné, muž už na ňu aj vyletel keď bola u nás ale nezastaví sa, vyvoláva v noci, cez deň stále.
wau tak toto je niečo , išla by som na policiu, veterinu, soi a na miestny úrad
@anonym_autor to ze rodicia nemozu byt pritomny na treningu je uplne normalne pri viacerych sportoch nie len jazdectve a ma to velmi jednoduchy dovod - rodic dieta nevyrusuje a dieta sa sustredi nato naco ma. Kazdopadne ani som to cele neprecitala stacik mi ten zaciatok, ako byvala jazdkyna na taky ranc by son nechodila, nepride mi to normalne. Ale ako pisem nepritomnost rodica na treningu je uplne normalna a bezna.
@anonym_autor to ze rodicia nemozu byt pritomny na treningu je uplne normalne pri viacerych sportoch nie len jazdectve a ma to velmi jednoduchy dovod - rodic dieta nevyrusuje a dieta sa sustredi nato naco ma. Kazdopadne ani som to cele neprecitala stacik mi ten zaciatok, ako byvala jazdkyna na taky ranc by son nechodila, nepride mi to normalne. Ale ako pisem nepritomnost rodica na treningu je uplne normalna a bezna.
@anonym_79c012 vieš tam ide o to že trénuje mimo areálu, po okolí na poliach, lúkach atď. Keďže ju nepoznám, nenechám svoje 4 ročne dieťa zobrať niekde preč, ani neviem kam.
Ona nás posielala úplne mimo areál, že sa tam nemôžme zdržiavať pri tréningu a miesto kde bude trénovať si vyberie po ceste, takže nevieš kde máš dieťa a nemôžeš ho tam ani čakať ani nič.
Doteraz aj tam kde sme chodili predtým sa normálne mohlo čakať v areáli ranču.
Jasne že nechcem stať koňovi za zadkom a kontrolovať ich
@anonym_79c012 riešiš tu najmenej podstatnu vec z toho celeho 😅
Pozri, to ze sa Ti tam nepacilo, z hocijakych dovodov (aj ked si si dala prace to vsetko rozpisat) je uplne jedno, respektive je to okej, proste tam uz neprides.
To, ze vzala 20e za cas venovany Vam je tiez OK, nie je to ZOO, predpokladam, ze pani z toho zije a jej cas je drahy.
To, ak zverejnila dieta kde vidiet tvar nie je ok - ved ste to vyriesili, poziadali o stiahnutie. Tiez by som neriesila. ak tam nebola vidiet tvar ale len postavicka dietata - za mna zbytocne sceny z Vasej strany.
Ak Vas pani obtazuje, neopravnene, z hocijakeho sposobu, preco si uz nevolala policiu? Ved to je prva vec, co normalny, dospely clovek urobi, ak ho niekto akokolvek obtazuje alebo sa mu vyhraza.
Ak sa Vam nepacilo nieco co sa tyka podmienok a welfare zvierat, mozes podat podnet na rvps - pride kontrola.
Ja sa jej nezastavam - evidentne to tam nefunguje. Ale tiez nechapem, preco Ty "vysalievas" a defacto sa pytas ako jej mozes zneprijemnit zivot - poposielat jej kontroly ci inym sposobom sa jej "pomstit". Namiesto toho, aby si riesila, ako riesit jej vyhrazky a obtazovanie voci Vam - a to uz ste davno mali kontaktovat policiu, kedze mate aj spravy, neprijate hovory, navstevy u Vas doma, atd.
Moja otazka znie: preco si toto neurobila ako prve? Akoze, na co cakas? O co Ti ide? To ani Tebe ani muzovi nenapadla takato obycajna zakladna vec? Ved niekto atakuje mna alebo moju rodinu - idem, riesim. A nie, ze tu pisem polhodinovy sloh o tom ci ma jej kon hryzol a ako ich ma spolu pustenych nepustenych... 🤷
@anonym_autor pani číslo na políciu je 158. Nemáte zač. Toto je evidentne chorá osoba...
Pozri, to ze sa Ti tam nepacilo, z hocijakych dovodov (aj ked si si dala prace to vsetko rozpisat) je uplne jedno, respektive je to okej, proste tam uz neprides.
To, ze vzala 20e za cas venovany Vam je tiez OK, nie je to ZOO, predpokladam, ze pani z toho zije a jej cas je drahy.
To, ak zverejnila dieta kde vidiet tvar nie je ok - ved ste to vyriesili, poziadali o stiahnutie. Tiez by som neriesila. ak tam nebola vidiet tvar ale len postavicka dietata - za mna zbytocne sceny z Vasej strany.
Ak Vas pani obtazuje, neopravnene, z hocijakeho sposobu, preco si uz nevolala policiu? Ved to je prva vec, co normalny, dospely clovek urobi, ak ho niekto akokolvek obtazuje alebo sa mu vyhraza.
Ak sa Vam nepacilo nieco co sa tyka podmienok a welfare zvierat, mozes podat podnet na rvps - pride kontrola.
Ja sa jej nezastavam - evidentne to tam nefunguje. Ale tiez nechapem, preco Ty "vysalievas" a defacto sa pytas ako jej mozes zneprijemnit zivot - poposielat jej kontroly ci inym sposobom sa jej "pomstit". Namiesto toho, aby si riesila, ako riesit jej vyhrazky a obtazovanie voci Vam - a to uz ste davno mali kontaktovat policiu, kedze mate aj spravy, neprijate hovory, navstevy u Vas doma, atd.
Moja otazka znie: preco si toto neurobila ako prve? Akoze, na co cakas? O co Ti ide? To ani Tebe ani muzovi nenapadla takato obycajna zakladna vec? Ved niekto atakuje mna alebo moju rodinu - idem, riesim. A nie, ze tu pisem polhodinovy sloh o tom ci ma jej kon hryzol a ako ich ma spolu pustenych nepustenych... 🤷
@anonym_b323a6 riešim to ako celok, odpovedám na to čo si napísala
@anonym_be2432 bola to fotka s tvárou, ktorá ešte stále nie je stiahnutá.
Áno s políciou sa to riešilo, vyriešilo sa to zatiaľ dohovorom, lenže stále to trvá takže hľadám aj ďalšie riešenia. Snažila som sa opísať situáciu aby ľudia čo to budú čítať vedeli celý priebeh a nie len že nepáčilo sa mi tam ale dobre
Áno s políciou sa to riešilo, vyriešilo sa to zatiaľ dohovorom, lenže stále to trvá takže hľadám aj ďalšie riešenia. Snažila som sa opísať situáciu aby ľudia čo to budú čítať vedeli celý priebeh a nie len že nepáčilo sa mi tam ale dobre
@anonym_autor akože máte tvár verejne a polícia nič ?
@anonym_autor podaj TO za obťažovanie, tu je prípad, kde obťažuje síce priateľ, ale podstata je tá istá:
https://ficek.sk/obtazovanie-byvalym-priatelom-304
@anonym_autor akože máte tvár verejne a polícia nič ?
@anonym_d59c61 tvrdí že sme jej to dovolili osobne, že sa pýtala, má dodať kamerový záznam zo zvukom, lebo všade sú kamery
@anonym_autor ok tak s policou sa uz riesilo a nikam nedoriesilo - fotku tam stale mate, od poslednej policie boli aj dalsie spravy a obtazovanie? Volaj ich zas. Spisanie zapisnice, keby aj dalsi dohovor. Ani tych policajtov to nebude bavit vecne sa takouto trubou zaoberat, takze raz to skonci aj inak ako dohovorom a bude svaty pokoj.
@anonym_79c012 riešiš tu najmenej podstatnu vec z toho celeho 😅
@anonym_b323a6 a ako vyriesit ten zvysok? ten sa tu nevyriesi. to je na podnet na veterinu co sa tyka tych koni a jasne pisem, ze som to ani nedocitala cele, nema to zmysel za mna ako byvalu jazdkynu tam by som dieta nenechala ani prvu hodinu. Nemam cas citat litanie, ktore sa daju zhrnut do par slov, ze starostlivost o kone je tam na mizernej urovni 😅
@anonym_autor nech ti dá IBAN, švacni jej tam 50 € a popros doklad o zaplatení (faktúru). Fotku nech okamžite odstráni, inak ju nahlásis za používanie fotky bez súhlasu. Riadne drzá osoba to musí byť.
Podala by som TO a zároveň aj o zákaz priblíženia, ak by však ešte predtým pýtala peniaze, tak by som ju požiadala o faktúru aj o zaplatených 20€ a poslala pozdrav z daňového úradu - papiere v poriadku mať nebude, keď o v poriadku nemá v hlave. 🙂
@anonym_d59c61 tvrdí že sme jej to dovolili osobne, že sa pýtala, má dodať kamerový záznam zo zvukom, lebo všade sú kamery
@anonym_autor nahlás fotku na FB
@anonym_autor fotku nahlasit stiahnut, napisat jej ze podat TO za obtazovanie ak ti bude vypisovat, vsetko si dokumentu. Napis recenziu riadnu. AK chce uhradit cas ktory s vaim stravila s konmi, tak nech ti vystavi danovy doklad.
Ano niektori milovnici zvierat si myslia, ze sa vedia postarat o zvierata a ostatni su mantavi... Nie som jazdkyna teda, ale urcite tak male dieta by som nenechala len tak volne behat okolo koni. Mame ine zvierata a sama mam paniku ked sa tam trepu ludia "hladkat", lebo to je sekunda a niekoho to zviera aj nechtiac zramuje
Nájdi si advokáta a začnite to riešiť v spolupráci s ním. Najmä trestné oznámenie a stiahnutie tej fotky.
Ináč, ale totálne na margo: je teraz nejaká "móda" s tými koňmi, nejaká nová vlna? Kde pozriem, všade vyrástli súkromné ranče, zrazu chcú všetci jazdiť. Ako fakt na každom kroku ich nachádzam.

Pohroz pravnikom a policiou kvoli obtazovaniu. Pani ocividne nevie, ako sa spravat ku klientom, tak nema ziadnych a zivit 17 koni ju dava pod tlak a do stresu. Ale to nie je tvoj problem, ale jej, ze sa pustila do niecoho, na co nema.