Ako sa bude onedlho žiť kvôli sociálnej nerovnosti?
Tak som sa zamýšľala ako sa bude onedlho žiť kvôli sociálnej nerovnosti, hovorila som si že bohati ďalej a ďalej bohatnu a za 10-15r môžu kvôli investovaniu do akcii alebo nehnuteľnosti alebo podnikaní minimálne zdvojnásobiť svoj majetok, takže ak ma niekto dneska 5milinov o 10r ich môže kľudne 10mil, zatiaľ čo reálne mzdy klesajú lebo všetko je čoraz drahsie a drahšie a nehnuteľnosti rastu každoročne 10-15% čo mzdy nikdy nedobehnú... Taktiež je tu aj AI ktora začína nahrádzať pracujúcu chudobu ktorá príde o prácu a bohatí budú ešte viac bohatnúť s menšími nákladmi s umelou inteligenciou ktora bude na nich robiť, a ostatok bežní pracujúci ľudia už pre nich nebudu potrební... Takže takto nejak to vidím ja, stredná trieda sa vytráca a bude viac bohatych alebo chudobných...
Stredná vrstva vymizne. Už teraz sa tí, ktorí žijú od výplaty do výplaty rádia medzi tú chudobnejšiu, pokiaľ nemajú vlastne bývanie, alebo bývanie bez hypotéky. Lebo nie každý pracuje v IT sfére, ani v medicíne, či v pravnickom odvetí, kde si môže pýtať nehorázne peniaze.
Obyčajný pracovník (predavačka, upratovačka, učiteľka,...) síce majú možno stsle miesto, ale musia sa uspokojiť s almužou (lepšie ako s kolikom do oka). Už predavačky pomaly vymiznu, keďže sú samoobslužné pokladne, o chvíľu aj pekarov, či zasobovacov nahradí robot....
však môžu mat aj 1000 tovarní na vyrobu plnu robotov, kto im to bude kupovat ? za čo ?
Keby sme si nenechali rozkradnuť krajinu v priamom prenose tak by nas nemusela čakať taká totalna bieda.Ale ked stale mame inakšiu robotu ako isť ozaj hromadne do ulíc...
no vsak chudoba vymrie, zostanu len bohaci a konecne tu bude raj, kde sa maju vsetci dobre 😀
potraviny, drogériu, lieky, lekára a nájom + energie treba platiť pravidelne aj z almužny.
@xopino to je neudržatelné 😂 lebo oni potrebuju aby kupovoli všetci nie malé %
@sara07 A ako to že bohatým v Južnej Afrike sa darí aj napriek 40% nezamestnanosti?Alebo celkovo boháčom v celej afrike sa dari naperik extrémnej chudobe? Väčšina sveta ju chudobna s výnimkou Európy,Ameriky, Austrálie,Japonska ,Južnej Korei a zopár ďalších krajin a napriek chudobe 80% sveta sa bohati maju dobre.
@sara07 A ako to že bohatým v Južnej Afrike sa darí aj napriek 40% nezamestnanosti?Alebo celkovo boháčom v celej afrike sa dari naperik extrémnej chudobe? Väčšina sveta ju chudobna s výnimkou Európy,Ameriky, Austrálie,Japonska ,Južnej Korei a zopár ďalších krajin a napriek chudobe 80% sveta sa bohati maju dobre.
@xopino na to aby si mal 1800 - 2000 eur netto musíš niečo vedieť? Čo vieš ty? Si zdatný v ekonomike a číslach? V marketingu, v HR, v IT, v svete investovania alebo engineeringu?
@xopino veď to už bolo nejak pred 15 rokmi. Si pamatam že som nieco take vtedy postrehla že 50% bohatstva tohto sveta vlastni 1% ľudí. Proste spoločnosť bude stale viac konzumna a tomu sa prisposobia aj povolania, preto maš tych youtuberov, či influencerov čo žiju z toho že robia reklamy. Proste vzniknu nove povolania, tie ale už budu len podporovať ten konzum
A co ty vies ponuknut zamestnavatelo aby ti on vedel dat poriadny plat?
Keby sme si nenechali rozkradnuť krajinu v priamom prenose tak by nas nemusela čakať taká totalna bieda.Ale ked stale mame inakšiu robotu ako isť ozaj hromadne do ulíc...
@janinah presne, vsetci videli co Meciar a HZDS robi a boli ticho, tovarne predavali svojim ludom za korunu
no vsak chudoba vymrie, zostanu len bohaci a konecne tu bude raj, kde sa maju vsetci dobre 😀
@reanda nevymrie. Proste ludstvo zanikne. Cele. My sa jednoducho zomžerieme tym konzumom
A co ty vies ponuknut zamestnavatelo aby ti on vedel dat poriadny plat?
@viestta ale Viesta, prosím ťa, si z KE, tak teda ti poviem.Nastupny plat advokátskeho koncipienta je v hrubom 900, 1000 eur. Pre zaujímavosť je to absolvent právnickej fakulty spravidla s jedným cudzím jazykom na plynulej úrovni a excelentnými užívateľskymi znalosťami balíka MS Office, čo mukluje 5 rokov, aby išiel na advokátske skúšky, platené podotýkam. Právnik KSK ma nástupný plat 1400 v hrubom, vyžaduje sa prax v odbore. Mám pokračovať? Pre zaujímavosť nástupný plat poštárky s výučným listom je 1000 eur a predavačky vo Freshi 1200.
@viestta ale Viesta, prosím ťa, si z KE, tak teda ti poviem.Nastupny plat advokátskeho koncipienta je v hrubom 900, 1000 eur. Pre zaujímavosť je to absolvent právnickej fakulty spravidla s jedným cudzím jazykom na plynulej úrovni a excelentnými užívateľskymi znalosťami balíka MS Office, čo mukluje 5 rokov, aby išiel na advokátske skúšky, platené podotýkam. Právnik KSK ma nástupný plat 1400 v hrubom, vyžaduje sa prax v odbore. Mám pokračovať? Pre zaujímavosť nástupný plat poštárky s výučným listom je 1000 eur a predavačky vo Freshi 1200.
@anonym_6166f7 a nie je to tým že je nízka kvalita skol, preto ju dnes zvládne skoro každý a tak škola nie je najdolezitejsia vec na uplatnenie?
@anonym_6166f7 ja som sa pytala nieco uplne ine
@anonym_6166f7 a nie je to tým že je nízka kvalita skol, preto ju dnes zvládne skoro každý a tak škola nie je najdolezitejsia vec na uplatnenie?
@viktoriakrajnakova 🫣Nízka kvalita? Ako myslíš že absolvent právnickej fakulty z Kuala Lumpur, ale z New Yorku vie o slovenskom práve viac ako absolvent právnickej fakulty z BA, alebo KE?
@anonym_6166f7 ja som sa pytala nieco uplne ine
@viestta výška platu v SR nesúvisí so vzdelaním. To by malo byť jasné úplne každému v tomto štáte.
@viktoriakrajnakova 🫣Nízka kvalita? Ako myslíš že absolvent právnickej fakulty z Kuala Lumpur, ale z New Yorku vie o slovenskom práve viac ako absolvent právnickej fakulty z BA, alebo KE?
@anonym_6166f7 povedala som ze kvalita skol na slovensku je nizka a nie ci sa vyucuje slovenske pravo v zahranici
@xopino to je neudržatelné 😂 lebo oni potrebuju aby kupovoli všetci nie malé %
@sara07 Proste kúpia viac bohatí. Príklad máš cestovku, predáš v roku 2005 10 000 miest a teda 3000 rodín ide s tebou na dovolenku jednu letnú. V roku napríklad 2040 pôjde s tebou len 800 rodín, ale pôjdu 4 krát ročne a nakoniec budeš na tom lepšie ako v tom 2005 lebo predáš dokopy 3300 miest. Rovnako platí aj napríklad na bundy, chudoba si nekúpi ani jednu, ale konzumná bohatšia časť si kúpi 5 a tržby budú a detto aj všetko okrem najlacnejších potravín. Rovnako to máš aj s bytmi, čím dalej tým viac ľudí nedosiahne na hypotéku ale dopyt sa neznižuje, lebo proste chudoba nemá ani 1 byt, ale bohatší majú až 4 a proste biznis ide dalej...
@anonym_6166f7 aj tak nechapes, Otazka bola co mozes ponuknut
@viestta je mi to jasné, znalosť slovenského aktuálneho práva s plynulym jazykom anglickým je omnoho menej pre zamestnávateľa ako zdatné nohy a pevný chrbát poštárky. Skratka poštárka dokáže ponúknuť zamestnávateľovi viac ako právnik. Už viac polopatisticky sa to nedá vysvetliť, ale predpokladám, že aj tak to nepochopíš. Čo už, kašli nato.
@sara07 Proste kúpia viac bohatí. Príklad máš cestovku, predáš v roku 2005 10 000 miest a teda 3000 rodín ide s tebou na dovolenku jednu letnú. V roku napríklad 2040 pôjde s tebou len 800 rodín, ale pôjdu 4 krát ročne a nakoniec budeš na tom lepšie ako v tom 2005 lebo predáš dokopy 3300 miest. Rovnako platí aj napríklad na bundy, chudoba si nekúpi ani jednu, ale konzumná bohatšia časť si kúpi 5 a tržby budú a detto aj všetko okrem najlacnejších potravín. Rovnako to máš aj s bytmi, čím dalej tým viac ľudí nedosiahne na hypotéku ale dopyt sa neznižuje, lebo proste chudoba nemá ani 1 byt, ale bohatší majú až 4 a proste biznis ide dalej...
@marsmykkok vtipné je ze si len tých bohatsich označila za konzumnych. Pritom vsetci sme sucastou konzumnej spolocnosti
@viestta je mi to jasné, znalosť slovenského aktuálneho práva s plynulym jazykom anglickým je omnoho menej pre zamestnávateľa ako zdatné nohy a pevný chrbát poštárky. Skratka poštárka dokáže ponúknuť zamestnávateľovi viac ako právnik. Už viac polopatisticky sa to nedá vysvetliť, ale predpokladám, že aj tak to nepochopíš. Čo už, kašli nato.
@anonym_6166f7 no veď preto lebo dnes vyštuduje pravo hocikto. Keď je z coho si vyberať tak musia ist s cenou dole
@anonym_6166f7 este raz a znova: Ja chapem co pises. Ale ja som sa pytala autora debaty.
@anonym_6166f7 no veď preto lebo dnes vyštuduje pravo hocikto. Keď je z coho si vyberať tak musia ist s cenou dole
@viktoriakrajnakova ide o to, že zamestnávateľa nezaujímajú haldy politológov, estétov, botanikov, filozofov, technologov, katechétov a podobných nanič profesií. Aj ty, keď ti praskne potrubie, tak tomu vodárovi zacvakaš aj 50 eur za pol hodiny, aby si mal vodu. A tak je to aj so zamestnávateľmi. Kvalitný žeriavník zarobí viac ako nejaký smiešny advokát, čo rieši " babky z ulice".
@viktoriakrajnakova ide o to, že zamestnávateľa nezaujímajú haldy politológov, estétov, botanikov, filozofov, technologov, katechétov a podobných nanič profesií. Aj ty, keď ti praskne potrubie, tak tomu vodárovi zacvakaš aj 50 eur za pol hodiny, aby si mal vodu. A tak je to aj so zamestnávateľmi. Kvalitný žeriavník zarobí viac ako nejaký smiešny advokát, čo rieši " babky z ulice".
@anonym_6166f7 to suhlasim. Ale zaroveň povazujem za dobre vyštudovať filozofiu, lebo človek potrebuje mať aj nejake koničky. To aby sa tym živil to už musi byť dosť dobrý vo avojom obore

@xopino zbotahni aj ty a nebudeš sa musieť zapodievať týmto