icon

Budú ľudia bez detí šťastní aj v starobe?

Včera o 10:44

Často narážam na články o tom ako je nízka pôrodnosť a keď si čítam komentáre tak je neskutočne veľa ľudí čo nechcú vôbec deti, ospevujú to, chvália sa bezdetnosťou. Nechcem nikoho uraziť a úplne chápem keď sa niekto rozhodne deti nemať a užiť si svoj život inak.

Len sa zamýšľam nád tým čo bude s tými ľuďmi keď budú mať zrazu 60-70 rokov. Či budú ľutovať že sú úplne sami alebo im bude aj vtedy tak dobre. Predsa len bez rodiny ostane človek sám. Rodičia sa pominú, súrodenci, poprípade niekto nemá súrodencov, tety, ujovia.

Viem.. budete písať o situáciách keď ludia majú deti a vykašlu sa na starobu na rodičov. Nie je žiadna záruka že deti budú pri vás a dopredu nikto nevie, ako sa zachovajú. Z toho čo som si všimla vo svojom okolí aj v rodine, najčastejšie ostávajú sami tí starší ľudia, ktorí robili svojim deťom počas života zle alebo im robili zo života peklo.Napríklad matka má 5 deti, správala sa tak ako sa správala a rozhadala si ich všetkých. Je to jej vina že súrodenci si pomaly nevedia prísť na meno a je to jej vina že s ňou nikto nechce byť. Teraz je sama vo veľkom dome a sťažuje sa že je sama. Kto vie či ju napadlo aky je dôvod že je sama. Potom mám druhý prípad v rodine kde bola láska a tie deti s veľkou radosťou chodia za svojou mamou a s radosťou jej pomáhajú v starobe, mala ich dokopy 7 .
No neviem si predstaviť že by som bola bez detí, nemala rodinu a bola takto v starobe úplne ale úplne sama.

Strana
z2
anonym_ca15b4
Včera o 10:46

Je to ich vec a ich problem, ak si to rozmyslia vo veku, ked sa to rozhodnutie nebude dat vratit spat.

la_dolce_vita
Včera o 10:48

Zarukou stastia nie je nič.

vierka_z
Včera o 10:50

Niektori ludia si takyto zivot zvolia sami. Maju v zivote nastavene tie priority a hodnoty troska inak, no. 🙂 Ich vec, kazdeho vec.

anonym_498456
Včera o 10:51

Moja teta ma 75 a nikdy v zivote som ju nepocula povedat, ze by chcela deti a ze lutuje, ze ich nema.. ale ona ma vela synovcov a neteri, s ktorymi travila cas a maju ju radi 🙂 aj ich deti

autor
Včera o 10:55
@anonym_498456

Moja teta ma 75 a nikdy v zivote som ju nepocula povedat, ze by chcela deti a ze lutuje, ze ich nema.. ale ona ma vela synovcov a neteri, s ktorymi travila cas a maju ju radi 🙂 aj ich deti

@anonym_498456 ona je ešte z doby kedy mal každý veľa detí tak asi sú veľká rodina. Dnes majú ľudia jedno, maximálne 2 alebo žiadne

grandzero9
Včera o 11:05

vela ludi si to takto neuvedomuje, ale nemaju teraz momentalne potrebu mat deti, alebo si jednoducho nevedia predstavit, ze by deti priviedli do tohto blazniveho sveta.

anonym_283d55
Včera o 11:06

Starý otec leží na smrteľnej posteli a vraví svojim deťom: "Viete deti, keď som bol mladší mal som peniaze, autá, ženy ... ale raz prišiel môj kamarát a povedal, že sa mám usadiť, mám mať rodinu a deti, lebo na smrteľnej posteli mi nebude mať kto ani pohár vody podať. A viete čo je najhoršie??? ... Že ja vôbec nie som smädný ... "

marsmykkok
Včera o 11:10
@anonym_autor

@anonym_498456 ona je ešte z doby kedy mal každý veľa detí tak asi sú veľká rodina. Dnes majú ľudia jedno, maximálne 2 alebo žiadne

@anonym_autor Dnes má väčšina dôchodcov deti daleko od seba a vidia sa 2-3 krát ročne a teda hlavne ženy čo pochovajú muža kedže sa muži štatisticky dožívajú menej ako ženy ostanú samé na starobu hoci mali ako mladšie aj muža aj deti. Teda veľký rozdiel to nie je, väčšinou žena ostane na starobu sama či má deti alebo partnera alebo nie. Teda aj ty asi dopadneš rovnako, deti budú pracovať aby uživili svoju rodinu a ak budú dalej od teba návštevy budú ojedinelé lebo nebude čas, muž ti umrie skôr...

anonym_581592
Včera o 11:15

@anonym_autor je lepsie lutovat, ze som nemal deti, nez lutovat, ze ich mam.
Viac mi je luto trpiacich rodicov priznavajucich na internete, ako velmi lutuju, ze sa stali rodicmi.
a je mi luto ich deti.

na starobu sa kazdy musi pripravit. Deti nie su garancia, ze nebudes sam. Dospele deti niekedy nemozu alebo nechcu travit cas so svojimi starnucimi rodicmi.
To dopredu nezaistis.

Je velke stastie, ak si stary a tvoje deti maj aj schopnost a aj zaujem byt s tebou.

anonym_581592
Včera o 11:18

@anonym_autor Deti nie su garancia, ze nebudes sam. Dospele deti niekedy nemozu alebo nechcu travit cas so svojimi starnucimi rodicmi.
To dopredu nezaistis.

lepsie lutovat, ze som nemal deti, nez lutovat, ze ich mam.
Viac mi je luto trpiacich rodicov priznavajucich na internete, ako velmi lutuju, ze sa stali rodicmi....a je mi luto ich deti.

alenka58
Včera o 11:21

tu nejde len o starobu, ale o prežitie života s deťmi, ja sa teším že mám dieťa, vnúčatá, sú to pre mňa slnká a zdroj energie, bez nich by bolo smutno, samozrejme že vyrastú a budú mať svoje životy ale veď to je normálne

anonym_a491b6
Včera o 11:22

môže to byť tak ako v západných krajinách kde už dávno nemajú veľa detí a dôchodok si užívajú cestovaním, spoločnosťou rovesníkov, napríklad vo Švajčiarsku alebo Rakúsku

alenka58
Včera o 11:29
@anonym_a491b6

môže to byť tak ako v západných krajinách kde už dávno nemajú veľa detí a dôchodok si užívajú cestovaním, spoločnosťou rovesníkov, napríklad vo Švajčiarsku alebo Rakúsku

@anonym_a491b6 v mojom prípade cestovanie ani spoločnosť rovesníkov nenahradí rodinu a to cestujem veľa a mám priateľov, ale tak každý to má ináč

marsmykkok
Včera o 11:33
@alenka58

tu nejde len o starobu, ale o prežitie života s deťmi, ja sa teším že mám dieťa, vnúčatá, sú to pre mňa slnká a zdroj energie, bez nich by bolo smutno, samozrejme že vyrastú a budú mať svoje životy ale veď to je normálne

@alenka58 áno, len mnoho žien si neuvedomuje že aj tak bude na starobu osamelých, hoci majú deti a muža a to je tiež zlé... Samozrejme ak má človek deti môže sa tešiť že sa im darí hoci sa veľa nestretávajú. Je to zlé teraz a bude len horšie. Dnes ak aj deti sú zaneprázdnené. ak je žena schopná, chodí ich navštevovať-má na to čas je na dôchodku. Ale však vek odchodu do dôchodku sa predlžuje, teda v budúcnosti ani tá žena nebude mať čas kvôli práci a ked sa dostane na dôchodok v pokročilom veku zase môže byť na tom už zdravotne tak že proste dlhú cestu aby išla pozrieť deti a vnúčence nezvládne... Môžeš ísť na návštevu do domova dôchodcov, spýtaj sa tam ľudí či sú tam preto že deti nemajú, väčšina má aj 3-4, ale proste dnes ťažko sa o teba dieťa postará, lebo je to náročné logisticky ak nebývate v jednom meste, nik nepríde o dobrú prácu ak ti môžeš žiť aj 3 mesiace ešte aj 10 rokov a vybaví si opatrovák, dá výpoved a ty potom rýchlo umrieš a bude dieťa bez práce...

mogaa
Včera o 11:35

@anonym_autor v podstate je jedno či deti máš alebo nie, lebo sama môžeš ostať tak či tak....skôr ide o to, či budeš mať partnera, lebo ten s tebou ostáva....stačí že dieťa odíde žiť do zahraničia alebo sa odsťahuje 200km od teba a si sama....a je veľa detí čo bývajú v rovnakom meste ako rodičia a tí sa cítia sami, lebo dieťa (dospelé) príde na návštevu raz mesačne a aj to nie vždy....deti si založia svoje rodiny a čas budú tráviť s nimi a tak je to aj v poriadku.....

natalka13
Včera o 11:42

skor sa cudujem ludom, ze ziju bez priatelov, stacia im deti a manzel.
ved oni su rodina.

alenka58
Včera o 11:42
@mogaa

@anonym_autor v podstate je jedno či deti máš alebo nie, lebo sama môžeš ostať tak či tak....skôr ide o to, či budeš mať partnera, lebo ten s tebou ostáva....stačí že dieťa odíde žiť do zahraničia alebo sa odsťahuje 200km od teba a si sama....a je veľa detí čo bývajú v rovnakom meste ako rodičia a tí sa cítia sami, lebo dieťa (dospelé) príde na návštevu raz mesačne a aj to nie vždy....deti si založia svoje rodiny a čas budú tráviť s nimi a tak je to aj v poriadku.....

@mogaa ale tu ide o prežitie života s deťmi nie o starobu rovno

marsmykkok
Včera o 11:43

Teda zhrnula by som to tak, že mať dieťa prináša veľa pozitív aj negatív v tom období, kedy dieťa žije s tebou, teda v jeho detstve. Ak niekto teda túži starať sa o dieťa, nech ho má, ak ale si niekto urobí dieťa len preto, aby na starobu nebol sám/neľutoval, bude sa trápiť pri jeho výchove, bude trápiť dieťa lebo nebude dobrý rodič a nakoniec sa aj tak sklame že koľko nervov, času, úsilia ho dieťa stálo a je na starobu aj tak sám.. Teda ak sa niekto na dieťa necíti lepšie je nemať ho.

zuzinka888
Včera o 11:44

Mat deto nie je zaruka stastia v starobe. Ved pozri na domovi dochodcov- vacsina starkych ma navstevu podla datumu dochodku. A veeela z nich ani vtedy a casto maju aj deti. Zarukov stastia v starobe je podla mna- silne socialne puta( nemusia byt rodinne), konicky a aktivni zivotny styl. A zaujem pre nove podnety. Ak niekto v 45 pride z roboty a sadne pred telku- lebo deti odrastene, kamaratov a konicky nema- ma nudny a prazdny zivot. Tu by som zmenu ku stastiu necakala.

alenka58
@natalka13

skor sa cudujem ludom, ze ziju bez priatelov, stacia im deti a manzel.
ved oni su rodina.

@natalka13 no mne nestačia len priatelia a manžel, to by bolo málo a navyše tiež sa nemôže nikto spoliehať na priateľov,

natalka13
@zuzinka888

Mat deto nie je zaruka stastia v starobe. Ved pozri na domovi dochodcov- vacsina starkych ma navstevu podla datumu dochodku. A veeela z nich ani vtedy a casto maju aj deti. Zarukov stastia v starobe je podla mna- silne socialne puta( nemusia byt rodinne), konicky a aktivni zivotny styl. A zaujem pre nove podnety. Ak niekto v 45 pride z roboty a sadne pred telku- lebo deti odrastene, kamaratov a konicky nema- ma nudny a prazdny zivot. Tu by som zmenu ku stastiu necakala.

alenka58
@zuzinka888

@zuzinka888 asi žiješ v okolí dôchodcov...........

natalka13
Včera o 11:48
@alenka58

@natalka13 no mne nestačia len priatelia a manžel, to by bolo málo a navyše tiež sa nemôže nikto spoliehať na priateľov,

@alenka58 s na koho sa mozes spoliehat?
nasi priatelia maju kluc od nasho domu, ked disranem o polnoci defekt viem na 100% ze po mna niekto z nich pride.
na 30rocne dieta zijuce v Norsku ci v USA?
ci vo vedlajsej ulici a ma kopu casu ist sctebou na kobcert do Berlina, do divadla do Prahy, na lyzovacku do Talianska na vystavu v Danubiane....?
dieta mi ma vyplnat volny cas? chora myslienka.

anonym_6c7687
Včera o 11:51
@anonym_581592

@anonym_autor Deti nie su garancia, ze nebudes sam. Dospele deti niekedy nemozu alebo nechcu travit cas so svojimi starnucimi rodicmi.
To dopredu nezaistis.

lepsie lutovat, ze som nemal deti, nez lutovat, ze ich mam.
Viac mi je luto trpiacich rodicov priznavajucich na internete, ako velmi lutuju, ze sa stali rodicmi....a je mi luto ich deti.

@anonym_581592 Tie ruky🤦‍♀️🤦‍♀️

zuzinka888
Včera o 11:52
@alenka58

@zuzinka888 asi žiješ v okolí dôchodcov...........

@alenka58 pracovala som v nemocnici- a casto sme " museli" starkym klamat,ze volali,ze sa pytali ako sa maju.... takze presne viem.

alenka58
Včera o 11:53
@natalka13

@alenka58 s na koho sa mozes spoliehat?
nasi priatelia maju kluc od nasho domu, ked disranem o polnoci defekt viem na 100% ze po mna niekto z nich pride.
na 30rocne dieta zijuce v Norsku ci v USA?
ci vo vedlajsej ulici a ma kopu casu ist sctebou na kobcert do Berlina, do divadla do Prahy, na lyzovacku do Talianska na vystavu v Danubiane....?
dieta mi ma vyplnat volny cas? chora myslienka.

@natalka13 ja píšem o prežití života s deťmi a ako dosiahneš vzťah s deťmi tak to je, ja sa môžem spoľahnúť na rodinu mám bratov a vychádzame si v ústrety, máme kľúče od nehnuteľností, je smutné že poznáš len také prípady samoty, ja takých moc nepoznám, ale máme praiteľov bez detí a dosť sa upli na naše deti...........

anonym_e34476
Včera o 11:54
@alenka58

@alenka58 veď väčšina žien, čo ešte zostali v manželstve sú aj tak na starobu samé, lebo muži zomierajú skôr. Ženy sa dožívajú aj 7 rokov viac ako muži priemerne. Deti sa rozutekali po svete, a ak aj nie, tak majú svoje životy a rodiny. Kalkulovanie , že deti sa o teba postarajú, a podobne je dosť sebecké.

alenka58
Včera o 11:58
@anonym_e34476

@alenka58 veď väčšina žien, čo ešte zostali v manželstve sú aj tak na starobu samé, lebo muži zomierajú skôr. Ženy sa dožívajú aj 7 rokov viac ako muži priemerne. Deti sa rozutekali po svete, a ak aj nie, tak majú svoje životy a rodiny. Kalkulovanie , že deti sa o teba postarajú, a podobne je dosť sebecké.

@anonym_e34476 a kde ja píšem že sa o mňa postarajú ? stále píšem o krásnom prežití s deťmi nie o postaraní sa v starobe

alenka58
Včera o 11:58
@anonym_e34476

@anonym_e34476 musíš čítať pozorne......

marsmykkok
Včera o 12:01
@zuzinka888

@alenka58 pracovala som v nemocnici- a casto sme " museli" starkym klamat,ze volali,ze sa pytali ako sa maju.... takze presne viem.

@zuzinka888 Toto je fakt smutné, ak vie dieťa že rodič je v nemocnici vo vážnom stave a nemá ani 2 minúty denne aby zavolal lekárovi ako sa má a je im to fuk... Myslím že niektoré ti budú oponovať, že to preto, že tí ľudia boli zlými rodičmi a IM sa to nestane lebo za dieťa pomaly aj dýchajú, ale nie je to tak celkom... Niekedy môže byť človek dobrým rodičom, ale proste je taká doba, nie je čas udržiavať vzťahy a proste deti časom rodičov zo svojho života tak nejako vyčiarknú, prípadne je tam aj vplyv partnera, osobné problémy detí, nejaký konflikt ak napríklad chcú peniaze a rodič im nepomôže a nepomôže ani to že človek sa obetoval a bol pre dieťa najlepším rodičom.

Strana
z2