icon

Existuje ešte pokora a sebareflexia?

13. nov 2025

Stáva sa vám, že otvoríte Modrého koníka, začítate sa a vtedy si poviete
Táto je múdrejšia ako ja. Alebo táto je oveľa rozumnejšia ako ja. A táto skúsenejšia ako ja. A táto tu určite inteligentnejšia
Pokora, sebareflexia , sú to tie dve slová, v ktorých sa spoznávate?

anonym_7cd7b8
13. nov 2025

Uprimne? Tu na mk len skutocne vynimocne, v realite mimo internet v okruhu ludi, s ktorymi prichadzam do kontaktu - castokrat.

lindous
13. nov 2025

Pripájam sa, tu na MK ani nie, poviem si "táto má super názor na túto vec" alebo "toto je veľmi dobre napísané, s tým sa stotožňujem a sama by som to lepšie nepomenovala" a podobne, ale na základe pár komentov sa tu určite s nikým koho vlastne nepoznám neporovnávam...sebareflexiu napriek tomu si myslím, že mám, lebo ak napíšem nejakú blbosť a človek ma na to upozorní, viem si priznať chybu... v reálnom živote mám vzory a ľudí, ktorých obdivujem

anonym_aa90bf
13. nov 2025

@anonym_autor a zacala si sebou?

blanblan
13. nov 2025

Je veľmi ťažké viesť dieťa k pokore a sebareflexii keď všade na sietach sa prezentuje len to že som úžasná taká aká som a nikoho názor má nezaujima, nikto mi nemá ani radiť ani kritizovať. Ja sa fakt snažím k doviesť moju slečnu k nejakej tej seba kritike ale je to taky boj s veternými mlynmi. No a potom sú ľudia čo k tomuto deti ani len nevedú takze niet sa čomu čudovať ako to vyzerá.

a0
13. nov 2025

@anonym_autor nie, necítim to z tých komentárov v diskusii (iba viestta mi tu príde taká sčítaná), v reálnom živote si vždy nechám poradiť od skúsenejších, múdrejších ľudí, lebo vďaka ním sa posúvam ďalej, vidím aj inú perspektívu a občas aj iný názor, nad ktorým sa vždy zamyslím a potom toto múdro dokážem posunúť ďalším ľuďom aj ja 🙂.

anonym_2cc21f
13. nov 2025

Ono od stola a v pismenkach to vnimame inak. Ja som bola v urcitom case tiez nadsena jednou zenou tu, prisla mi velmi mudra, scitana, taka zena so zdravym a sedliackym rozumom a hodnotnymi prispevkami. Potom sme sa zoznamili v realite a to caro odislo. Realita bola ina a musela som povedat, ze nekorespondovala s tym, ako sa prezentovala a aky obrazok o sebe tym vytvarala. Ostala som pochopitelne sklamana. A naopak clovek, ktory tu mozno nebol taky vyrazny a ani jeho nazory, bol v realite velmi mudry, scitany, znaly, nebol sebestredny a orientovany na seba a jeho rady mi doteraz pomahaju. Cize zaver? Nie, neporovnavam sa s inymi ludmi na socialnych sietach, lebo realita byva ina...

muchotrafka298
13. nov 2025

Socialne siete nie su realita. Takze tu si urcite nehovorim, ze ta a ta pisatelka alebo pisatel je mudrejsi, scitanejsi, inteligentnejsi a pod. Nie, lebo toto nie je realita, tu niekto prezentuje svoj nazor, ktory mozno ani nie je jeho. A nerozumiem tomu, co ma sebareflexia s porovnavanim s inymi anonymnymi ludmi na socialnej sieti. Ja som dlhe roky neprispievala,lebo vzdy som dostala blok alebo upozornenie, ak som napisala pravdu, ktora nebola po chuti tym, co sa pytali. Dnes na vela veci ani nereagujem, lebo viem, ze na pravdu tu vela ludi zvedavych nie ja a an na iny nazor.

autor
13. nov 2025

Chapete jednoduchu logiku? Ak si kazda mysli, ze je najmudrejsia. Potom co je vlastne mudrost, ak to nemas s kym porovnavat. Potom mudrost zanikne a bude iba nieco co je priemerom. Predstavte si teplomer vonku na dome. Kde pod nulou je hlupost a nad nulou je mudro. ak kadzda o sebe si mysli ze je mudra, kam tu nulu posunieme? A za dalsie, jedna otazka. a na nu dve rozdielne odpovede. 10 ludi vravi odpoved biela ako mudru a 10 vravi cierna ako mudru odpoved. nemate dojem ze to nedava logiku?

anonym_398033
13. nov 2025

Riadim sa pravidlom, ze v zivote sa porovnavaj len sama so sebou, nie s inymi. A uz vobec by mi nenapadlo sa porovnavat s cudzimi osobami na internete, ktore si tu pokojne mozu vymyslat/ukazovat len co chcu a tak skreslovat pohlad na seba.

anonym_42d931
13. nov 2025
@anonym_autor

Chapete jednoduchu logiku? Ak si kazda mysli, ze je najmudrejsia. Potom co je vlastne mudrost, ak to nemas s kym porovnavat. Potom mudrost zanikne a bude iba nieco co je priemerom. Predstavte si teplomer vonku na dome. Kde pod nulou je hlupost a nad nulou je mudro. ak kadzda o sebe si mysli ze je mudra, kam tu nulu posunieme? A za dalsie, jedna otazka. a na nu dve rozdielne odpovede. 10 ludi vravi odpoved biela ako mudru a 10 vravi cierna ako mudru odpoved. nemate dojem ze to nedava logiku?

@anonym_autor a ty si samozrejme myslíš, že si ťa múdra a tá žena vedľa by mala byť tá hlúpa, teda pardon so sebareflexiu🤣.

lindous
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ale my nepíšeme o tom, že si myslíme, že sme na MK najmúdrejšie… veľa diskusií tu nie je o faktoch, na ktoré sa dá jednoducho napísať áno alebo nie, ale o názoroch, ktoré máme rôzne na základe skúseností a subjektívneho vnímania a je v poriadku, že sú rôzne, sú témy kde univerzálna pravda neexistuje, nie je ani biela, ani čierna, ale má všetky odtiene sivej… mám tu rada ženy, ktoré vedia poradiť empaticky a ľudsky, ale nikoho tu nepoznám, tak dobre, aby som ho hodnotila ako je múdry, ako je hlúpy, ako je skúsený, lebo však každý sem môže napísať čo len chce a aká je realita sa nikdy nedozvieme

anonym_f09873
13. nov 2025

Lenže múdrosť nieje to ci povieš čierna alebo biela
Ale to že sa opytas seba prečo ten druhý to vidí inak

anonym_f09873
13. nov 2025

Napíšem to trocha inak...
Hlúpi je ten co si mysli, že nikto iný nema jeho múdrosť čím obohatit🙂

beabelisova
13. nov 2025

No ak ti mam pravdu povedat, tak tu sa mi to velmi casto nestava. 😀
A ono je toto taka dost diskutabilna tema, nakolko sa mudrost podla jedneho ci dvoch prispevkov zhodnotit urcite neda. Hlupost ano, to je ine 😂

mysiarka
13. nov 2025

Tu to vobec nejak neriesim a nehodnotim. Jednak su tu pre mna v podstate cudzi ludia a to, co napisu vobec nemusi vypovedat o tom, aky skutocne su.

muchotrafka298
13. nov 2025
@beabelisova

No ak ti mam pravdu povedat, tak tu sa mi to velmi casto nestava. 😀
A ono je toto taka dost diskutabilna tema, nakolko sa mudrost podla jedneho ci dvoch prispevkov zhodnotit urcite neda. Hlupost ano, to je ine 😂

@beabelisova uplne s tebou suhlasim, hlupost odhadneme hned. Kolko je tu takych zien, co si sem daju fotky domov, bytov, neustale sa chvalia tym co maju, kam akedy idu na dovolenky za kolko tisic, kolko maju investicnych bytov, daju si sem fotku a nasledne do verejnej skupiny vycapia este aj vlastne hole kozy.

rozculena
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor
Pri zákonoch je treba sa do toho zákona pozrieť,pri rozhodovaní,aký bežecký pás si kúpiť je jasné,že tam budú rôzne biele aj čierne odpovede

autor
13. nov 2025
@rozculena

@anonym_autor
Pri zákonoch je treba sa do toho zákona pozrieť,pri rozhodovaní,aký bežecký pás si kúpiť je jasné,že tam budú rôzne biele aj čierne odpovede

@rozculena A ked v kednom prispevku polka zien inu nazve hlupou ak nieco urobila a druha polka ju nazve rozumnou ze to tak urobila?

anonym_59c787
13. nov 2025

Ja si vždy myslím že sú ľudia oveľa múdrejší, rozumnejší, skúsenejší a inteligentnejší než ja. Ja som tupé poleno ktoré nič nevie.

moonlight1210
13. nov 2025

Ja sa inspirujem, nie obdivujem.

rozculena
13. nov 2025
@anonym_autor

@rozculena A ked v kednom prispevku polka zien inu nazve hlupou ak nieco urobila a druha polka ju nazve rozumnou ze to tak urobila?

@anonym_autor tak si vyber

majlo1234
13. nov 2025

Za mna tu, ako aj vsade inde, su tu omnoho skusenejsie zeny ako ja. A samozrejme su tu aj zeny na opacnej strane spektra.
Nemyslim si ale, ze toto je znamka pokory

anonym_7cd7b8
13. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nazor ma kazdy clovek nejaky a zvycajne nemoze byt hlupy alebo mudry, je to proste nazor. Ale ina vec su fakty, to treba rozlisovat. Na fakty nemas mat nazor, tie mas prijat ako fakt. Uvediem priklad ako to myslim - ked mi niekto povie, ze sa mu nepaci cislo 3, je to nazor, keby niekto tvrdil ze cislo 3 neexistuje, je to hlupost. Chapes ten rozdiel? Cize ak to prenesiem do tvojho prikladu ak niekto povie diskutujucej, ze je hlupa, vymyslim si lebo sa s niekym rozviedla, je to len nazor a nemusi sa zhodovat s tvojim,

jamimo
13. nov 2025

@anonym_autor neporovnávam sa s ľuďmi. Ak je niekto fajn, múdry, inšpiratívny, uznám, poviem. Tak isto, ako keď je niekto blbec. Poviem na rovinu. Pokora a sebareflexia sú 2 odlišné pojmy a majú xy variácií s naturelom človeka a danou situáciou.

anonym_c5e188
13. nov 2025

Ja sa neporovnavam, popravde ma nezaujímajú druhí, ja som so sebou spokojná v podstate a keď je aj niekto v niečom lepší ako ja, je mi to jedno.

anonym_a1332c
15. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor neviem, co myslis slovickom "este". Prepac, ako to tak zmenili v nadpise admini.

kedy existovala pokora a sebareflexia? Ked otroctvo bolo legalne, ved my sme mudri a otroci su v podstate hlupe zvierata?
Ked vsetci lekari tvrdili, ze kazda zenska choroba, ako epilepsia, depresia, rakovina, panicke zachvaty, trauma, vsetko je vzdy "hysteria", a muzi to nemavaju?
Ked knazi a krestania vrazdili dievcata v puberte, ze "bosorka", a takisto kazdeho, kto zasepkal, ze je ateista?
Ked brat krala s radostou brata zavrazdil aby bol sam kralom?
Ked vsetci verili, ze zeny su prilis hlupe na volby, na vysoke skoly, na vedu?
vsetci si zial myslime, ze my sme norma, my sme ideal, my to vsetko vidime spravne.... aj ja...

anonym_a1332c
15. nov 2025

@anonym_autor tak ale na druhej strane - Táto je múdrejšia ako ja - v niektorych oblastiach ano, a uvedomila som si,ze musim viac cvicit v porovnani s jednou damou tu. Mam rovnaky ciel ako ona ale ona sa viac snazi.
Alebo táto je oveľa rozumnejšia ako ja - ked vidim, ze niekto sa ozaj neporovnava a nesudi, tak aj ano. zavidim, ze to vyzera, ze sa ich menej nieco dotkne ako mna, su v tom rozumnejsie.
A táto skúsenejšia ako ja - urcite ano v roznych oblastiach. Nie kazdy uz kupoval dom, nie kazdy sa uz rozvadzal ci vydal,zenil, nie kazdy uz mal deti, nie kazdy mal vazne chore deti... vela skusenosti tu je, ktore nemam.
A táto tu určite inteligentnejšia - neviem ci si to takto viem povedat, pretoze som cele detstvo pocuvala neustale "si hlupa, si sprosta", takze sa nechcem zameriavat na to, ze niekto je inteligentnejsi a vracat sa k zufalstvu. Ale znovu,
snazim sa byt pripravena nato, ze niekto vie proste urcite veci lepsie ako ja, nieco mu viac ide a mam sa co od neho naucit, je to tazke, ale musim si
pripustit, ze dnes vidim veci inak ako pred 10timi rokmi. Co keby som sa celych 10 rokov odmietala poucit? ide to niekedy velmi tazko, to ano...